Какви са причините за загуба на слуха?

Какви са причините за загуба на слуха?

При повечето възрастни с напредването на възрастта се наблюдава постепенна загуба на слуха, наречена пресбикузис. Звуците и нормалната реч могат да бъдат приглушени и може да се наложи да увеличите звука на телевизора или радиото. Много фактори могат да причинят загуба на слуха и е от съществено значение да идентифицирате и отстраните всяко увреждане възможно най-скоро. 

Анатомия на ухото

Преди да се потопим в причините за загуба на слуха, е важно да познаваме механизмите на ухото и как то интерпретира звуковите вълни към мозъка Ви. Ухото се състои от вътрешно ухо, средно ухо и външно ухо. 

Когато звуковите вълни пътуват от външния свят и външното ухо, те преминават през ушния канал до тъпанчето. Малките костици в средното ухо се наричат чукче, наковалня и стреме и усилват вибрациите при преминаването им към вътрешното ухо. 

Когато звуковите вълни достигнат до вътрешното ухо, те преминават през изпълнената с течност кохлея - структура с форма на охлюв, която съдържа хиляди нервни клетки с малки власинки. Тези косъмчета преобразуват звуковите вълни в електрически сигнали, които се изпращат до слуховата кора на мозъка. Различните вибрации изпращат различни сигнали до мозъка Ви и се интерпретират по уникален начин. 

Видове и причини за загуба на слуха

Невросензорна загуба на слуха

Невросензорна загуба на слуха се проявява във вътрешното ухо и е най-често срещаният тип загуба на слуха. Нервите на вътрешното ухо и космените фоликули, които предават сигналите към мозъка, се увреждат поради възраст, излагане на шум или някаква травма. Невросензорната загуба на слуха не може да се коригира с операция, но може да се лекува с помощта на слухови апарати. 

Причините за невросензорна загуба на слуха включват: 

 • Хронично излагане на силен шум
 • Ако работите в строителна среда, във ферма или навсякъде, където сте постоянно изложени на силни шумове от тежки машини, това може да доведе до загуба или увреждане на слуха. 

 • Натоварване в следствие на шумни концерти или събития
 • Стоенето твърде близо до големи високоговорители в каквато и да е обстановка е вредно за здравето на слуха Ви, особено по време на концерти. Ако посещавате шумни концерти, опитайте се да избягвате устройствата за усилване на звука или носете защитни тапи за уши, ако това е неизбежно. Правете почивки от звука и излизайте навън, за да предотвратите продължително излагане. 

 • Травматични увреждания на мозъка или черепа
 • Загубата на слуха може да бъде свързана с травматични мозъчни увреждания, тъй като частта от мозъка, която обработва звука, слуховата кора, може да бъде увредена. 

  Вродени дефекти

  Генетични фактори или вродени дефекти могат да повлияят на слуха и да променят структурата на ухото. Вродените дефекти на слуха засягат около едно до две от всеки 1000 раждания и могат да бъдат идентифицирани по начина, по който бебето реагира на звуци и ги издава.

 • Болест на Мениер
 • Болестта на Мениер е заболяване на вътрешното ухо, което причинява световъртеж или внезапно усещане, че стаята се върти. По време на пристъп може да се почувствате неразположени или да Ви се гади и внезапно да загубите слуха в едното или двете уши. 

 • Тумори или израстъци във вътрешността на ухото
 • Акустичната неврома е бавно растящ и нераков тумор, който се развива на вестибуларния нерв от вътрешното ухо към мозъка. Този нерв влияе пряко върху равновесието и слуха Ви и натискът върху него може да причини световъртеж и загуба на слуха. Развитието на симптомите може да отнеме години, така че ако имате шум в ушите или проблеми с равновесието, е важно да се обърнете към лекар незабавно. 

 • Вирусни инфекции
 • Няколко вирусни инфекции могат да причинят загуба на слуха, като морбили, паротит и менингит

 • Лекарства
 • Някои предписани лекарства могат да увредят кохлеята и са честа причина за загуба на слуха, особено при възрастни хора, които приемат множество медикаменти. Аспиринът в големи дози, нестероидните противовъзпалителни средства като ибупрофен и напроксен, както и някои антибиотици могат да причинят загуба на слуха. По-вероятно е симптомите да се появят, когато едновременно се приема повече от едно от тези лекарства. Важно е да бъдете бдителни и да познавате тялото си, когато приемате лекарства, и да съобщавате на лекаря си за всякакви промени. 

  Кондуктивна загуба на слуха

  Кондуктивната загуба на слуха възниква в средното и външното ухо, обикновено поради натрупване на течност или ушна кал. Това запушване пречи на звуците да навлизат във вътрешното ухо и може лесно да се лекува медикаментозно или с помощта на процедури за отстраняване на ушна кал. При кондуктивна загуба на слуха може да е трудно да се чуват тихи или приглушени звуци, но тя не винаги е постоянна. 

  Други причини за кондуктивна загуба на слуха са: 

 • Ухото на плувеца
 • Ухото на плувеца е инфекция на външното ухо, причинена от вода, която остава в ухото ви и създава влажна среда за развитие на бактерии. Вкарването на пръсти, памучни тампони или чужди предмети в ушите също може да причини ухото на плувеца, като увреди слоя кожа, покриващ ушния канал. 

 • Алергии
 • Алергиите са отговор на имунната система на възприета заплаха и могат да засегнат всички части на ухото. Хистамините могат да предизвикат кихане, сърбеж, натиск, задръстване или звънене на ушите, което да доведе до временна загуба на слуха. 

 • Ушни инфекции 
 • Обикновените ушни инфекции могат да причинят временна загуба на слуха. Ушната инфекция може да блокира звука, преминаващ през ушния канал, и да причини заглушаване на звука. След като инфекцията се изчисти, вероятно слухът Ви ще започне да се подобрява. 

 • Синузит
 • Подобно на ушната инфекция, инфекциите на синусите могат да причинят загуба на слуха. След като течността се оттече от ушите Ви, слухът Ви би трябвало да се подобри. Повтарящите се ушни инфекции могат да оставят белези върху тъканта на ушния канал и да попречат на звуковите вълни да се разпространяват безпроблемно, което води до загуба на слуха. 

  Смесена загуба на слуха

  Както подсказва името, смесената загуба на слуха е комбинация от невросензорна и кондуктивна загуба на слуха. 

  Степени на загуба на слуха

  Тежестта на загубата на слуха зависи от много фактори и има четири клинични класификации на загубата на слуха, които помагат за определяне на възможностите за лечение. 

  Лека загуба на слуха

  При лека загуба на слуха вероятно ще чувате повечето звуци на речта, но по-фините звуци ще бъдат приглушени и трудни за възприемане.

  Умерена загуба на слуха

  Тези, които имат умерена загуба на слуха, ще се затрудняват да разбират нормално ниво на разговор. 

  Тежка загуба на слуха

  Ако имате тежка загуба на слуха, ще чувате приглушено реч на нормално ниво на разговор, ако изобщо чувате, и няколко силни звука. 

  Дълбока загуба на слуха

  При дълбока загуба на слуха може да чувате изключително силни звуци, но никаква реч. 

  Симптоми на загуба на слуха

  Повечето причини за загуба на слуха не са обратими и могат да се появят бавно с течение на времето. Ако загубата се лекува при появата на първоначалните симптоми, тя може лесно да се овладее, за да се подобри слухът Ви и да се предотврати по-нататъшно увреждане, така че да можете да водите нормален и комфортен живот. Свържете се незабавно с Вашия лекар или аудиолог за изследване на слуха, ако имате някой от следните симптоми: 

  • Постоянно звънене, бръмчене или съскане в ушите
  • Внезапна загуба на слуха
  • Загуба на слуха, която пречи на ежедневните Ви дейности
  • Болка или дискомфорт в ушите
  • Изтръпване в ухото
  • Ако често молите хората да повтарят
  • Проблеми с чуването на звуци или разговори при фонов шум
  • Забелязвате, че увеличавате звука, когато гледате телевизия или слушате радио
  • Натиск от заглушени звуци

  Загубата на слуха може значително да повлияе на качеството Ви на живот и на способността Ви да живеете нормално. Тя може дори да предизвика чувство на тревожност и депресия при някои възрастни. Намалената им способност да общуват и да поддържат разговор може да предизвика усещане за изолация и отдръпване. Дори и да не се притеснявате от потенциалната загуба на слуха, трябва незабавно да се подложите на преглед, ако имате някои от посочените симптоми. 

  Начини за предпазване на ушите от увреждане от шум

  Предотвратяването на увреждането (или по-нататъшното увреждане) на ушите Ви от шум е от решаващо значение. Ограничаването на продължителността и интензивността на излагането на шум ще предпази слуха Ви. Използвайте тапи за уши или наушници на работното място или на шумни концерти, където знаете, че ще бъдете изложени на високи децибели, и намалявайте звука на слушалките си, когато е възможно.

  Помислете за редовни тестове на слуха при личния си лекар или професионален специалист по слухопротезиране, особено ако проявявате симптоми или сте постоянно изложени на силни шумове. 

  Загубата на слуха е нормална част от живота, както и остаряването. И има много съвременни решения, които да Ви помогнат да я преодолеете и да възвърнете увереността си.

  Запази час за безплатен тест на слуха

  0800 900 33