Left Продължете пазаруването
Вашата поръчка

Нямате артикули в количката си

Как можем да използваме аудиокнигите за слухова рехабилитация? | Ototon

Как можем да използваме аудиокнигите за слухова рехабилитация? | Ototon

Аудиокнигите могат да бъдат полезен източник за подобряване на слуха.

Загубата на слуха може да бъде мъчителна за всеки, особено, когато трябва да премине през слухова рехабилитация, за да се адаптира към чуването с нов чифт слухови апарати. Без допълнителна грижа вкъщи, привикването към новите слухови апарати може да бъде в трудно и затормозяващо. Разбира се, при самостоятелна рехабилитация няма напрежение и подлагане на излишни тестове. Отделянето на малко време всеки ден, за да подобрим чуването си и да се погрижим за доброто си настроение може да направи чудеса.

Има различни начини да започнем слухова рехабилитация от вкъщи, но един от най-препоръчваните е използването на аудиокниги. В тази статия ще откриете как използването на аудиокниги за слухова рехабилитация може да бъде полезно и как това е най-доброто решение за свикване с новите слухови апарати.

Аудиокнигите и слуховите апарати – как работят?

Разказването на приказки е традиция, която на практика съществува от зората на хората. Така че, какъв по-добър начин да рехабилитираме ушите си от използването на нещо, което е част от ежедневието ни от векове? Аудиокнигите осигуряват усещане за свързаност, без фоновия шум или проблеми с чуването, които се откриват при обикновен разговор. Това ни позволява да се фокусираме изцяло върху думите, които чуваме. Звукът при аудиокнигите често е с високо качество, с минимален фонов шум, което ги прави идеални за хора, които се опитват да свикнат с носенето на нови слухови апарати, особено след дълъг период на неустановена слухова загуба. Ако го възприемем като трениране на ушите и мозъка си няма да бъдем далеч от истината.

Как аудиокнигите могат да бъдат полезни?

Заради чистия звук и говор и лесна достъпност те са идеален старт за всички, които имат проблеми със слуха. Аудиокнигите са достъпни и в много различни форми, от прости и лесни за проследяване сюжети, до по-заплетени и мащабни теми, всички от които могат да помогнат за подобряването на слушането с разбиране и способността да следим по-лесно дълги разговори. Аудиокнигите са форма на едностранен разговор, който ни научава да слушаме и възприемаме един глас, преди да преминем към жива комуникация.

Аудиокнигите могат да ни бъдат предложени като рехабилитационно лечение от специалист аудиолог или може сами да преценим да се подложим на подобна рехабилитация, която никога не е излишна, а само полезна. Какъвто и да е случаят, подбирането на правилни аудиокниги е първата стъпка. С внимателна подготовка и обмисляне, слуховата рехбаилитация може да бъде толкова приятна, колкото и полезна – особено с истории, на които се наслаждаваме и обичаме.

Как аудиокнигите предлагат отлична подкрепа за рехабилитация?

Аудиокнигите са прекрасно средство за дигитализация на ежедневното удоволствие от четенето на книги, но могат и да доведат до съществени разлики и подобрения, когато се концентрираме върху по-задълбочени проблеми и въпроси и различни гласове. Идеалното място за начало е избирането на чист, познат, лесен за разбиране глас с много малък страничен шум. От там може да разнообразяваме с гласове с различни акценти или такива, които са леко по-трудни за разбиране, за да тренираме способността си за по-добро слушане, повреме на разговор.

За тези от нас, които имат добро зрение, често се препоръчва да четем книгата, докато слушаме аудио версията. Това тренира мозъка да прави по-добра връзка между това, което чуваме и това, което четем. Също така, смесването на различни жанрове като фантастика и исторически, може да осигури по-голям обхват на всички, които напредват с рехабилитацията. Ако започнем с книга, която познаваме и сме чели, ще започнем бавно и спокойно, с възможност за развитие.

Как да накараме аудиокнигите да работят за нас?

Ефектът от аудиокнигите няма как да бъде един и същ за всички, които носят нови слухови апарати. Някои хора няма да могат да се концентрират напълно, докато други много лесно ще свикнат и ще задържат вниманието си върху аудиото. Няма грешен начин, по който да използваме аудиокнигите, затова не бива да се притесняваме да направим стъпка назад или да продължим бързо напред, за да задоволим собствения си прогрес и темпо.

За начинаещи се препоръчва , докато слушат дадена аудиокнига да я четат едновременно със записа, като се правят почивки, при нужда. Когато свикнем с тази стъпка, следващата е просто да слушаме аудиокнигата и да се концентрираме върху историята. Може да започнем с малки части, които да слушаме и да увеличаваме във времето.

За финал, слушането на аудиокниги за дълги периоди е последната стъпка от рехабилитацията. От там нататък си струва да потърсим други методи за слухова рехабилитация или да говорим със специалист, за да ни помогне още повече да подобрим чуването си.

Ресурси за аудиокниги

Има много налични ресурси за аудиокниги, особено в онлайн пространството. Въпреки това, ние Ви препоръчваме първото място, към което да се обърнете да е най-близката библиотека. Вярно е, че вече не се произвеждат голям брой книги, които са записани на касета, но ако успеете да се сдобиете с такива и имате устройство, на което да ги слушате, може да бъде много полезно за привикването и автентичността на цялото преживяване.