Лечение на слухова загуба

Мислите, че имате загуба на слуха? Ето какво трябва да направите.

Загубата на слуха не е обратима, но повечето случаи са лесно лечими

Какво да направите, ако имате загуба на слуха?

Започнете с вашия личен лекар, който ще ви насочи към специалист по слухопротезиране или към УНГ лекар.

Целта е да намерите професионалист , който е специалист по слуха: някой, който има оборудването, обучението и експертния опит, за да оцени задълбочено слуха ви и да работи с вас за разработване на персонализирано решение за лечение.

Експертите препоръчват да лекувате загубата на слуха колкото се може по-рано. Нелекуваната загуба на слуха води до редица проблеми като депресия, тревожност, повишен риск от падания и хоспитализации и дори деменция. Колкото по-дълго живеете с намален слух, толкова по-дълго и по-трудно ще бъде възстановяването, след като започнете лечението.

Търсете индивидуално решение

Ако загубата на слуха се потвърди по време на срещата ви със специалист по слухопротезиране, то ще ви бъдат препоръчани слухови апарати. 

Слуховите апарати са най-разпространеният начин за лечение на загуба на слуха. Те помагат на повечето хора със загуба на слуха, но само ако са изработени и селектирани от опитен специалист.

Всеки човек е уникален и слуховите нужди на всеки са уникални. Ето защо е важно, слуховите апарати да са програмирани и персонализирани спрямо вашите нужди и начин на живот.

Модерните технологии

Подобно на смартфоните, слуховите апарати се подобриха значително през последните години. Те станаха по-малки, предлагат подобрено качество на звука и включват нови възможности като bluetooth, водоустойчивост, презаредима батерия, автоматично разпознаване на звуковата среда.

От невидими решения, които се поставят дълбоко в ухото ви и са практически незабележими, до безжични опции, които се свързват с вашия телевизор или телефон, днешните слухови апарати осигуряват по-естествен слух, пасват по-удобно и работят по-надеждно от всякога.

Често задавани въпроси

Какво да направя ако имам загуба на слуха?
Трябва да си уговорите среща със специалист за консултация и тест за слуха. При нас този тест се предлага безплатно.

Има ли лекарства или операция за слухова загуба?
Само 5% от загубата на слуха при възрастни може да бъде подобрена по медицински или хирургически път. За по-голямата част от хората със загуба на слуха (95%) решението е слухови апарати.

Какви видове слухови апарати има?
Модерните слухови апарати се предлагат в голямо разнообразие от размери и стилове - от тези, които седят зад ухото до напълно невидими слухови апарати - и разполагат с различни технологични нива, за да отговарят на вашите специфични нужди и бюджет.

Има ли слухови апарати за едностранна загуба на слуха?
Да, такива слухови апарати се предлагат за хора с едностранна загуба на слуха. Системата CROS предоставя решения за хора, които не чуват с едното ухо и имат нормален слух с другото ухо (CROS).

Ще мога ли с апарати да чувам на шумни места?
Въпреки че никой слухов апарат не може да филтрира целия фонов шум, новите слухови апарати са предназначени да намалят някои видове фонов шум, така че да можете да се насладите на разговор и да подобрите комуникацията на места като ресторанти, бизнес срещи и социални събирания.

Колко време отнема адаптацията към слуховите апарати?
Повечето хора се нуждаят от период на привикване до 3 месеца, преди да свикнат с носенето на слухови апарати и да получат пълната полза от тях. Ако не забележите ползи при пробата на слухови апарати, трябва да се обърнете към вашия слухопротезист за допълнителни настройки. Така ще получите максимума от апаратите си.

При избора на слухови апарати е важно да се идентифицира нивото на слухова загуба. Препоръчително е да започнете с тест на слуха, което ще определи кои модели апарати са най-подходящи за Вас.В центрове за слуха Ototon всеки първи тест на слуха е безплатен. Можете да посетите нашите центрове в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Пазарджик. Открийте най-близкия център до Вас в страницата за контакти и запазете час!

Запази час за посещение

0800 900 33