Защо да потърсите помощ?

Загубата на слуха оказва сериозно влияние върху качеството ни на живот. Ето защо експертите препоръчват ранно лечение.

Слухова загуба влошава качеството на живот

Когато чуваме пълноценно с ушите си, нищо не ни пречи да се наслаждаваме на звуците на смеха, музиката, природата или разговорите със семейството и приятелите. Чуването на тези звуци прави живота по-приятен.

Когато слухът е увреден, тези звуци, които сме приемали за даденост, избледняват - което води до вълна от промени, които могат да ни повлияят емоционално.

 • Загубата на слуха влияе негативно на настроението ни
 • Неспособността да чуваме пълноценно звуците отнема насладата ни от живота
 • Неразбирането на комуникацията на останалите ни кара да се чувстваме тревожни и самотни
 • Чувството на самотност води до депресия и социална изолация

Нелекуваната загуба на слуха води до деменция

Води до социална изолация и увеличава риска от деменция

Изцежда енергията на мозъка за отгатване на думите на хората

Убива мозъчните клетки и влошава концентрацията

Влошава физическото и психическо здраве

Загубата на слуха влияе негативно на нашето физическо и психическо здраве и води до деменция и когнитивен упадък. Когато чуваме пълноценно е лесно да останем ангажирани, бдителни и активни.

Но когато слухът е увреден, усещането ни за пространство се свива, предупредителните сигнали се пропускат и ние ограничаваме социалния си живот. Това прави нашето физическо и психическо здраве уязвимо.

 • Възрастните със загуба на слуха са до 5 пъти по-склонни да развият деменция 
 • Загубата на слуха е свързана с трикратен риск от падане 
 • Случайните наранявания са с до 50% по-вероятни при хората със загуба на слуха 

Оказва влияние върху ежедневието

Слухът ни поддържа връзка със света около нас. Независимо дали общувате с приятели и семейство, с колеги, наслаждавате се на театър, филм или телевизионно предаване или се събуждате от пеенето на птици пред прозореца – когато чувате по-добре, вие живеете по-добре.

Но когато слухът е увреден, тези връзки, взаимодействия и моменти могат да бъдат заглушени и напрегнати, което оказва влияние върху качеството ни на живот:

 • Не чувате първите думи на внучето или интересна история на семейната вечеря
 • Не разбирате прости разговори или добрите вицове
 • Ограничавате някогашните забавни социални дейности
 • Не се чувствате независими, уверени и сигурни
 • Разочаровате близките си с постоянни молби да повторят казаното
 • Не живеете пълноценно, защото загубата на слуха ви пречи

Решенето е едно - слухови апарати!

Често задавани въпроси

Носенето на слухов апарат не изглежда ли лошо в очите на другите?
За хората е по-дразнещо постоянно да ги молите да повтарят думите си, отколкото да ви виждат със слухови апарти. Модерните слухови апарати са малки, дискретни и по-стилни от всякога. Някои дори са невидими.

Как слуховите апарати ще подобрят качеството ми на живот?
Изследванията на хора със загуба на слуха и близките им показват, че слуховите апарати играят важен фактор за социалното, емоционалното, психологическото и физическото благополучие на човека.

Слуховите апарати ще върнат ли слуха ми?
Никой слухов апарат не може да възстанови слуха ви до нормални нива(освен в случаи на много лека загуба на слуха). Слуховите апарати са предназначени да ви позволят да чувате тихи звуци, които не сте чували преди, и да филтрират силните звуци. Те също така са предназначени да подобрят способността ви да разбирате речта в шумна среда.

Каква е връзката между слуховата загуба и алцхаймера?
Възрастните хора със загуба на слуха са по-склонни да развият проблеми с мисленето и запомнянето, отколкото по-възрастните, чийто слух е нормален.

Как ни се отразява загубата на слуха?
Загубата на слуха може да възникне поради редица причини. С напредването на възрастта хората могат да започнат да губят слуха си в резултат на естествения процес на стареене. Здравето на вашия слух допринася за цялостното ви благосъстояние и качество на живот. Започнете своето пътуване към по-добро цялостно здраве днес.

При избора на слухови апарати е важно да се идентифицира нивото на слухова загуба. Препоръчително е да започнете с тест на слуха, което ще определи кои модели апарати са най-подходящи за Вас.В центрове за слуха Ototon всеки първи тест на слуха е безплатен. Можете да посетите нашите центрове в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Пазарджик. Открийте най-близкия център до Вас в страницата за контакти и запазете час!

Запази час за посещение

0800 900 33