Слухова загуба

Всеки шести човек над 18-годишна възраст има някаква форма на слухова загуба!

Загуба на слуха

Какво е слухова загуба?

Загубата на слуха е намаляване на способността да чуваме определени звуци и засяга 432 милиона възрастни по света. 

То настъпва постепенно, затова е важно да сте наясно с признаците на загуба на слуха.

Тествайте слуха си

Разберете дали имате загуба на слуха. Тествайте слуха си сега. Нашият безплатен онлайн тест за слуха отнема само 3 минути.

Загубата на слуха засяга всички аспекти на живота

Слухът играе важна роля за нашето емоционално благополучие, физическо здраве и цялостно качество на живот. 

Въпреки това, милиони хора със слухова загуба не предприемат никакви мерки. А рисковете са сериозни - падания, депресия, тревожност и деменция.

Често задавани въпроси

Как се разпознава слуховата загуба?
През повечето време проблемите със слуха започват постепенно, без дискомфорт или болка. А често членовете на нашето семейството се адаптират към нашата загуба на слуха, без дори да осъзнават, че го правят.

Какви типове слухова загуба има?
Има три вида загуба на слуха, включително: невросензорна, кондуктивна и смесена. Повечето хора губят известна степен от слуха си с напредване на възрастта. Над 65-годишна възраст един на всеки трима души има някакъв вид увреждане на слуха.

Какви са най-честите причини за загуба на слуха?
Основните причини са прекомерен шум, генетика, вродени дефекти, инфекции на ухото, стареене и реакция към лекарства или лечение на рак. Всеки тип загуба на слуха има различни причини.

Ако имах загуба на слуха, лекарят ми нямаше ли да ми каже?
Само 13% от лекарите рутинно проверяват за загуба на слуха. Тъй като повечето хора с увреден слух чуват добре в тиха среда (като кабинета на вашия лекар), може да бъде много трудно за вашия лекар да разпознае този проблем. Само обучен слухопротезист може да определи сериозността на вашия слухов проблем, дали бихте могли да се възползвате от слухов апарат и кой тип би бил най-подходящ за вас.

Загубата на слуха не засяга ли само възрастните хора?
Загубата на слуха може да настъпи по всяко време, на всяка възраст. Всъщност повечето хора със загуба на слуха (65%) са на възраст под 65 години!

Готови ли сте да предприемете следващата стъпка?

Говорете с експерт

Разговаряйте с професионалист - обадете ни се сега

Запазете час за среща

Срещнете се със сертифициран слухопротезист

Пробвайте и купете

Намерете център за слухови апарати близо до Вас

При избора на слухови апарати е важно да се идентифицира нивото на слухова загуба. Препоръчително е да започнете с тест на слуха, което ще определи кои модели апарати са най-подходящи за Вас.В центрове за слуха Ototon всеки първи тест на слуха е безплатен. Можете да посетите нашите центрове в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Пазарджик. Открийте най-близкия център до Вас в страницата за контакти и запазете час!

Запази час за посещение

0800 900 33