Блог за слуховата загуба

Методи за улесняване на процеса по разбиране на разговора

Методи за улесняване на процеса по разбиране на разговора

Когато нивото на слуха Ви спадне, много неща, които сте приемали за даденост, изчезват и се оказва, че се затруднявате да следите разговорите. Това, което е било естествено, сега изисква усилия и повече концентрация. Съществуват някои действия, които Вие и Вашите близки можете да предприемете, за да облекчите стреса, свързан с общуването.

Попитайте участниците в разговора дали можете да намалите фоновия шум

Ако разговаряте с някого вкъщи, изключете телевизора или радиото, за да можете да се съсредоточите върху диалога. Ако сте в колата, изключете радиото и затворете прозореца, за да намалите шума от трафика. Ако сте в ресторант, предварително се обадете и помолете да седнете в тих кът. По време на срещата се уверете, че гърбът Ви е до стената - така ще се чува шум само откъм двете страни и отпред, което ще Ви помогне да се съсредоточите върху звука, който искате да чуете.

Включете осветлението

Когато слушаме, ние четем по устните (независимо дали го осъзнаваме или не) и разчитаме изражението на лицето. Това е трудно да се осъществи в слабо осветена стая. Уверете се, че виждате ясно лицето на оратора. Всички знаци, които получавате от неговото лице, ще се добавят към слуховата информация, която получавате, и ще Ви помогнат да свържете разговора. Дайте на партньора си в общуването подсказки как може да Ви помогне да чувате по-добре - забавете малко говора му (не прекалено бавно - целта Ви е да уловите развоя на разговора) и повишете леко нивото на гласа си (без да крещите, тъй като това изкривява звука).

Помолете партньорите си в комуникацията да не Ви говорят, докато се намират в съседна стая

Звукът не се разпространява добре през стените или зад ъглите, и не може да бъде лесно възприет, дори от хора с добър слух. Разговорът е по-лесен, когато участниците са в една и съща стая. Ако сте погълнати от слушането на нещо друго, помолете ги да Ви извикат по име или да Ви потупат по рамото, преди да започнат да разговарят с Вас. Все пак искате да сте съсредоточени върху това, което казват, а не да пропуснете първата част, защото не сте разбрали, че някой говори именно на Вас.

Изберете най-подходящото местоположение, когато се намирате на големи обществени места, например в театъра или в църквата

То може да е на първия ред или там, където е цифровата система - специален тип звукова система за хора, които използват слухови апарати. (Системата осигурява магнитен безжичен сигнал, който се улавя от слуховия апарат, когато е настроен подходящо. Много слухови апарати са оборудвани с технологията t-coil. Подгответе се възможно най-добре, преди да посетите мероприятия навън. Прочетете резюмето на филма, запознайте се с дневния ред на срещата, преди да я посетите и обсъдете случилото се след това с вашите комуникационни партньори. Това не само ще затвърди чутото от Вас, но и ще Ви помогне да подобрите слуховата си памет.

Споделете с останалите присъстващи, че страдате от загуба на слуха

Повечето хора са склонни да адаптират начина си на общуване, ако знаят, че не чувате толкова добре, колкото другите (вместо да си помислят, че сте невъзпитани, ако не отговорите на даден въпрос). Информирайте ги какво би Ви помогнало да чувате по-добре - да се обърнат с лице към Вас, да говорят малко по-бавно, да повишат малко гласа си. Шумните места (търговски центрове, ресторанти, градски улици) са предизвикателство за способността за чуване, дори когато имате добър слух. Ако сте пропуснали част от казаното, повторете това, което сте чули, след което помолете говорещият да повтори частта, която сте пропуснали. Това показва, че сте слушали, и ще улесни процеса на общуване.

Не забравяйте да носите слуховите си апарати

Колкото по-често ги използвате, толкова по-добре ще се справяте в трудни ситуации и толкова повече ще Ви харесва да сте активен участник в разговора.

Прочети още
Какви са причините за загуба на слуха?

Какви са причините за загуба на слуха?

При повечето възрастни с напредването на възрастта се наблюдава постепенна загуба на слуха, наречена пресбикузис. Звуците и нормалната реч могат да бъдат приглушени и може да се наложи да увеличите звука на телевизора или радиото. Много фактори могат да причинят загуба на слуха и е от съществено значение да идентифицирате и отстраните всяко увреждане възможно най-скоро. 

Анатомия на ухото

Преди да се потопим в причините за загуба на слуха, е важно да познаваме механизмите на ухото и как то интерпретира звуковите вълни към мозъка Ви. Ухото се състои от вътрешно ухо, средно ухо и външно ухо. 

Когато звуковите вълни пътуват от външния свят и външното ухо, те преминават през ушния канал до тъпанчето. Малките костици в средното ухо се наричат чукче, наковалня и стреме и усилват вибрациите при преминаването им към вътрешното ухо. 

Когато звуковите вълни достигнат до вътрешното ухо, те преминават през изпълнената с течност кохлея - структура с форма на охлюв, която съдържа хиляди нервни клетки с малки власинки. Тези косъмчета преобразуват звуковите вълни в електрически сигнали, които се изпращат до слуховата кора на мозъка. Различните вибрации изпращат различни сигнали до мозъка Ви и се интерпретират по уникален начин. 

Видове и причини за загуба на слуха

Невросензорна загуба на слуха

Невросензорна загуба на слуха се проявява във вътрешното ухо и е най-често срещаният тип загуба на слуха. Нервите на вътрешното ухо и космените фоликули, които предават сигналите към мозъка, се увреждат поради възраст, излагане на шум или някаква травма. Невросензорната загуба на слуха не може да се коригира с операция, но може да се лекува с помощта на слухови апарати. 

Причините за невросензорна загуба на слуха включват: 

 • Хронично излагане на силен шум
 • Ако работите в строителна среда, във ферма или навсякъде, където сте постоянно изложени на силни шумове от тежки машини, това може да доведе до загуба или увреждане на слуха. 

 • Натоварване в следствие на шумни концерти или събития
 • Стоенето твърде близо до големи високоговорители в каквато и да е обстановка е вредно за здравето на слуха Ви, особено по време на концерти. Ако посещавате шумни концерти, опитайте се да избягвате устройствата за усилване на звука или носете защитни тапи за уши, ако това е неизбежно. Правете почивки от звука и излизайте навън, за да предотвратите продължително излагане. 

 • Травматични увреждания на мозъка или черепа
 • Загубата на слуха може да бъде свързана с травматични мозъчни увреждания, тъй като частта от мозъка, която обработва звука, слуховата кора, може да бъде увредена. 

  Вродени дефекти

  Генетични фактори или вродени дефекти могат да повлияят на слуха и да променят структурата на ухото. Вродените дефекти на слуха засягат около едно до две от всеки 1000 раждания и могат да бъдат идентифицирани по начина, по който бебето реагира на звуци и ги издава.

 • Болест на Мениер
 • Болестта на Мениер е заболяване на вътрешното ухо, което причинява световъртеж или внезапно усещане, че стаята се върти. По време на пристъп може да се почувствате неразположени или да Ви се гади и внезапно да загубите слуха в едното или двете уши. 

 • Тумори или израстъци във вътрешността на ухото
 • Акустичната неврома е бавно растящ и нераков тумор, който се развива на вестибуларния нерв от вътрешното ухо към мозъка. Този нерв влияе пряко върху равновесието и слуха Ви и натискът върху него може да причини световъртеж и загуба на слуха. Развитието на симптомите може да отнеме години, така че ако имате шум в ушите или проблеми с равновесието, е важно да се обърнете към лекар незабавно. 

 • Вирусни инфекции
 • Няколко вирусни инфекции могат да причинят загуба на слуха, като морбили, паротит и менингит

 • Лекарства
 • Някои предписани лекарства могат да увредят кохлеята и са честа причина за загуба на слуха, особено при възрастни хора, които приемат множество медикаменти. Аспиринът в големи дози, нестероидните противовъзпалителни средства като ибупрофен и напроксен, както и някои антибиотици могат да причинят загуба на слуха. По-вероятно е симптомите да се появят, когато едновременно се приема повече от едно от тези лекарства. Важно е да бъдете бдителни и да познавате тялото си, когато приемате лекарства, и да съобщавате на лекаря си за всякакви промени. 

  Кондуктивна загуба на слуха

  Кондуктивната загуба на слуха възниква в средното и външното ухо, обикновено поради натрупване на течност или ушна кал. Това запушване пречи на звуците да навлизат във вътрешното ухо и може лесно да се лекува медикаментозно или с помощта на процедури за отстраняване на ушна кал. При кондуктивна загуба на слуха може да е трудно да се чуват тихи или приглушени звуци, но тя не винаги е постоянна. 

  Други причини за кондуктивна загуба на слуха са: 

 • Ухото на плувеца
 • Ухото на плувеца е инфекция на външното ухо, причинена от вода, която остава в ухото ви и създава влажна среда за развитие на бактерии. Вкарването на пръсти, памучни тампони или чужди предмети в ушите също може да причини ухото на плувеца, като увреди слоя кожа, покриващ ушния канал. 

 • Алергии
 • Алергиите са отговор на имунната система на възприета заплаха и могат да засегнат всички части на ухото. Хистамините могат да предизвикат кихане, сърбеж, натиск, задръстване или звънене на ушите, което да доведе до временна загуба на слуха. 

 • Ушни инфекции 
 • Обикновените ушни инфекции могат да причинят временна загуба на слуха. Ушната инфекция може да блокира звука, преминаващ през ушния канал, и да причини заглушаване на звука. След като инфекцията се изчисти, вероятно слухът Ви ще започне да се подобрява. 

 • Синузит
 • Подобно на ушната инфекция, инфекциите на синусите могат да причинят загуба на слуха. След като течността се оттече от ушите Ви, слухът Ви би трябвало да се подобри. Повтарящите се ушни инфекции могат да оставят белези върху тъканта на ушния канал и да попречат на звуковите вълни да се разпространяват безпроблемно, което води до загуба на слуха. 

  Смесена загуба на слуха

  Както подсказва името, смесената загуба на слуха е комбинация от невросензорна и кондуктивна загуба на слуха. 

  Степени на загуба на слуха

  Тежестта на загубата на слуха зависи от много фактори и има четири клинични класификации на загубата на слуха, които помагат за определяне на възможностите за лечение. 

  Лека загуба на слуха

  При лека загуба на слуха вероятно ще чувате повечето звуци на речта, но по-фините звуци ще бъдат приглушени и трудни за възприемане.

  Умерена загуба на слуха

  Тези, които имат умерена загуба на слуха, ще се затрудняват да разбират нормално ниво на разговор. 

  Тежка загуба на слуха

  Ако имате тежка загуба на слуха, ще чувате приглушено реч на нормално ниво на разговор, ако изобщо чувате, и няколко силни звука. 

  Дълбока загуба на слуха

  При дълбока загуба на слуха може да чувате изключително силни звуци, но никаква реч. 

  Симптоми на загуба на слуха

  Повечето причини за загуба на слуха не са обратими и могат да се появят бавно с течение на времето. Ако загубата се лекува при появата на първоначалните симптоми, тя може лесно да се овладее, за да се подобри слухът Ви и да се предотврати по-нататъшно увреждане, така че да можете да водите нормален и комфортен живот. Свържете се незабавно с Вашия лекар или аудиолог за изследване на слуха, ако имате някой от следните симптоми: 

  • Постоянно звънене, бръмчене или съскане в ушите
  • Внезапна загуба на слуха
  • Загуба на слуха, която пречи на ежедневните Ви дейности
  • Болка или дискомфорт в ушите
  • Изтръпване в ухото
  • Ако често молите хората да повтарят
  • Проблеми с чуването на звуци или разговори при фонов шум
  • Забелязвате, че увеличавате звука, когато гледате телевизия или слушате радио
  • Натиск от заглушени звуци

  Загубата на слуха може значително да повлияе на качеството Ви на живот и на способността Ви да живеете нормално. Тя може дори да предизвика чувство на тревожност и депресия при някои възрастни. Намалената им способност да общуват и да поддържат разговор може да предизвика усещане за изолация и отдръпване. Дори и да не се притеснявате от потенциалната загуба на слуха, трябва незабавно да се подложите на преглед, ако имате някои от посочените симптоми. 

  Начини за предпазване на ушите от увреждане от шум

  Предотвратяването на увреждането (или по-нататъшното увреждане) на ушите Ви от шум е от решаващо значение. Ограничаването на продължителността и интензивността на излагането на шум ще предпази слуха Ви. Използвайте тапи за уши или наушници на работното място или на шумни концерти, където знаете, че ще бъдете изложени на високи децибели, и намалявайте звука на слушалките си, когато е възможно.

  Помислете за редовни тестове на слуха при личния си лекар или професионален специалист по слухопротезиране, особено ако проявявате симптоми или сте постоянно изложени на силни шумове. 

  Загубата на слуха е нормална част от живота, както и остаряването. И има много съвременни решения, които да Ви помогнат да я преодолеете и да възвърнете увереността си.

  Прочети още
  Кога е бил измислен жестомимичният език?

  Кога е бил измислен жестомимичният език?

  Няма един отговор на въпроса „Кога е бил измислен жестомимичният език?“ Това е така, защото няма такова нещо като универсален жестомимичен език. Различните държави имат собствени версии. Има източници относно форми на общуване с използване на жестове, датиращи от Древна Гърция. Нека да разледаме произхода на жестомимичните езици, използвани от глухи хора в различните части на света.

  Какво представлява жестомимичния език?

  Жестомимичният език е система от общуване, използвайки знаци с ръцете и жестове. Той обхваща жестове с ръце, изражение на лицето и езика на тялото. Структурата на изречението на жестомимичния език е различна от разговорния език. Някои жестомимики представят цели идеи и фрази. Други знаци представляват индивидуални думи или имена.

  Колко различни жестомимични знаци има?

  Има повече от 150 различни жестомимични знаци. Произходът на жестомимичните езици  е от естествено развиващите се жестомимични езици в обществото на глухите или посредством ръчно кодирани езици.

  Произходът на жестомимичния език в Англия

  Английският жестомимичен език (АЖЕ) е създаден от обществото на глухите. Има свидетелство за съществуването на жестомимичен език в обществото на глухите в Англия, датиращ от 15 век.

 • Естествено развиващи се жестомимични езици
 • Според The Conversation (Разговорът), жестомимичните езици се развиват естествено, когато една общност се състои от много хора, които страдат от загуба на слуха. Понякога това се случва, когато има висок процент от хора, страдащи от увреждане на слуха в определен регион.

  Английският жестомимичен език (АЖЕ) е пример за естествено развиващ се език. АЖЕ, Австралийският жестомимичен език (Auslan) и Новозеландският жестомимичен език (НЗЕ) се считат за диалекти на един език BANZSL. (Британски, Австралийски и Новозеландски жестомимичен език). Те използват същата граматика и азбуката на глухонемите.

 • Ръчно кодирани езици
 • Ръчно кодираните езици са творение на учители (чуващи хора). Има доказателство, което предлага, че жестомимичните езици са били използвани през Средновековна Европа от монаси, които са положили обет за мълчание. Те са използвали дактилология и знаци, за да представят писмения език. През 7 в. В Англия Бенедиктински монах Venerable Bede е създал система, за да представи буквите на латинската азбука посредством дактилология.

  През 17 в. В Испания, Pedro Ponce de León е преподавал на глухи ученици, деца на богати родители, учи ги да говорят, пишат и използват дактилология. Juan Pablo Bonet, испански духовник и лингвист разширява методите на Ponce de Leon. През 1620 г. той публикува жестомимична система.

  През 18 век е имало общност на глухите, което е използвало това, което сега се нарича старофренски жестомимичен език. Френският духовник Charles-Michel de l’Épée категоризира и записва френските знаци, за да може да се предадат на други и да се използват в образователния процес. Той смята езика за примитивен и е започнал да разработва негова собствена специфична жестомимична система. През 1760 г. той отваря първото в света свободно училище за глухи. Той и неговите учители по слух преподават на глухи ученици жестомимичен френски. Това не е било естествено развиващ се език, а първият жестомимичен език, който следва граматиката на писмения френски. Неговото училище все още съществува. То сега използва френският жестомимичен език, а не езикът на l’Épée.

 • Развитието на Американския жестомимичен език
 • Laurent Clerc, глух ученик от училището на l’Épée е основател на първото училище в Северна Америка. Жестомимичните знаци на l’Épée са станали основа на съвременния Американски жестомимичен език и азбуката на глухите на АЖЕ.

  Прочети още
  Как музикантите могат да предотвратят загубата на слуха

  Как музикантите могат да предотвратят загубата на слуха

  Независимо дали сте професионален музикант или музикален ентусиаст, постоянното свирене на инструмент може да Ви направи уязвими към загуба на слуха, предизвикана от въздействието на музиката. Няма съмнение, че излагането на музика с висока степен на звука за дълъг период от време ще доведе до трайно увреждане на слуха Ви. Разглеждали сме риска, причинен от слушането на силна музика и посещаването на концерти и причинената от шума загуба на слуха. Сега ще разгледаме как загубата на слуха може да се отрази на практикуващите музиканти. Ще се запознаем и с някои от наличните решения за избягване и/или свеждане до минимум на възможните увреждания.

  Защо музикантите са изложени на по-висок риск от загуба на слуха?

  В значителна част от музикалните произведения се използват големи вариации в силата на звука, за да се създаде настроение и емоция в творбата.  Въпреки използването на микрофони и високоговорители, музикантите все още трябва да свирят на инструментите си доста силно, за да създадат правилния звук. Когато свирят, те често се налага да свирят достатъчно силно, за да достигнат до цялата зала. В класическата музика се използват различни термини за разграничаване на тези нива на сила на звука. Крайните стойности са piano, което означава "тихо", и forte, което означава "силно". Музикално произведение, изпълнено forte на пиано, обикновено е с интензитет около 90 dB. Тя може да бъде дори по-висока, ако се изпълнява в малка стая. Това ниво е в опасната зона, която би могла да доведе до загуба на слуха вследствие на шум. Много други акустични инструменти, като медни духови и ударни инструменти, цигулка, флейта и т.н., позволяват да се свири на още по-високи нива. Ударните инструменти могат да достигнат стойности над 110 dB.

  Влияе ли жанрът на музиката върху степента на риск?

  Обикновено жанрове като класическа музика и джаз се свирят по-тихо, отколкото рок или поп. Макар и по-тихи, класическите изпълнения често могат да достигнат средна сила на звука над 100 dB. Рокконцертите могат да достигнат 120 dB, когато усилената музика се съчетае с викове на фенове.  Следователно и двата вида концерти могат да бъдат опасни за слуха ви без подходяща защита.

  Какви са препоръчителните средства за защита на слуха?

  Проблемът при повечето средства за защита на слуха е, че те осигуряват различни нива на затихване за различните честоти. Това изкривява цялостното качество на звука на музиката по много неприятен начин. Специални тапи за уши за музиканти са разработени именно по тази причина. Те гарантират, че музиката ще запази същото качество, само че с по-тих звук. Те запазват качеството и баланса на музиката, като същевременно предпазват слуховата Ви система.

  Препоръчваме специалните музикални тапи на марката Etymotic Research, които предлагат сменяеми филтри с 9, 15 и 25 dB затихване. Тези първокласни музикални тапи за уши се изработват специално за всеки потребител, като се взема точен отпечатък от ушния му канал. Това повишава комфорта на тези, които ще ги носят често. Версията с 25 dB би намалила потенциално вредното ниво на шум от 90 dB при провеждане на групова репетиция до безопасна сила на звука. 

  Предлагат се и по-евтини модели, които не се изработват по поръчка. Тези стандартни тапи за музиканти ETY осигуряват обикновено затихване от 20 dB със същите предимства за качеството на звука. Те се предлагат в два различни размера - стандартен и голям. Тези модели са идеални за тези хора, които свирят за по-кратко време и не се нуждаят от допълнителния комфорт на персонализираните модели. 

  Преди закупуването на конкретен продукт, потърсете повече информация за всички възможности за защита на ушите, създадени специално за музиканти и музикални ентусиасти. Ако имате повече въпроси относно здравето на слуха си или не сте сигурни кой тип тапи за уши ще бъде най-подходящ за Вас, свържете се със специалист и обсъдете възможностите.

  Прочети още
  Слухови апарати, които се поставят в ухото

  Слухови апарати, които се поставят в ухото

  Слуховите апарати, които се поставят в ухото (ITE), включват всички слухови апарати, които се носят изцяло в ухото (а не зад него), включително в канала (ITC), изцяло в канала (CIC) и невидими в канала (IIC).

  Вградените в ухото слухови апарати са толкова малки, че не могат да се видят от външната страна на ухото. Вместо това те се вписват добре в ушния канал и често са пригодени към индивидуалните Ви слухови изисквания и/или формата на ухото. Незабележими и леки, вероятно ще забравите, че носите слухови апарати!

  Предимства на слуховите апарати, които се поставят в ухото

 • Удобство
 • Изисквайки по-малко енергия за сравнима мощност, невидимите слухови апарати също така намаляват отзвука при използване на телефони.

 • Комфорт
 • По-малко вътрешни вибрации с по-къс отпечатък за целодневен комфорт.

 • Естествено качество на звука
 • Липсата на проводници и тръбички при правилно разположение може да осигури фантастично естествено качество на звука.

  Селекция от нашите невидими слухови апарати

  Phonak Virto Titanium

  Поколение дискретни индивидуални слухови апарати, изработени от титан.

  Phonak Virto M

  Всичко, от което имате нужда, съчетано в една чудесна технология.

  Audionova DX

  AudioNova DX е създаден с оглед на ежедневните Ви нужди.

   

  Видове слухови апарати, които се поставят в ухото

  Вътреушни (ITE)

  Корпусът на този слухов апарат изцяло запълва ухото. Предимствата му включват по-дълъг живот на батерията, наличие на захранваща версия за тежка загуба на слуха и подобрена работа.

  Вътреушните (ITE) слухови апарати са добър вариант, ако искате лесно да боравите с устройството. Традиционният ITE слухов апарат се предлага в различни размери и обикновено се поставя изцяло в ухото или ушния канал. Тези видове слухови апарати могат да поберат много електронни функции в един-единствен корпус. 

  Всички компоненти са разположени във вътрешността на малкия корпус. Силата на звука може да се регулира, а програмите могат да се избират с помощта на дистанционно управление. Много модели могат да бъдат свързани безжично към електронни устройства, като мобилни телефони и телевизори (необходими са допълнителни аксесоари).

  Обобщение

  • По-дискретни от вариантите на слухови апарати, които се поставят зад ухото
  • Удобни за хора, които носят очила
  • По-удобни за носене от други модели ITE

  Вътрешноканални (ITC)


   Това е малък и дискретен модел. Както подсказва името, корпусът на слуховия апарат се поставя в ушния канал, като по този начин запълва само половината от ухото.

   Те са малко по-големи и се простират малко по-навън от слуховите апарати, които са поставени изцяло в канала (CIC). Въпреки това, поради малко по-големия си размер, вътреканалните (ITC) слухови апарати могат да поберат повече функции от CIC. Подобно на CIC и ITE, ITC слуховите апарати са пригодени за Вашето ухо. Носещите ги могат да избират измежду различни корпуси с телесен цвят, което ги прави трудно забележими.

   Обобщение

   • По-дискретни от ITE
   • Намаляват отзвука поради разположението
   • Безжична свързаност с допълнителни аксесоари

   Изцяло в канала (CIC)

   Апаратите изцяло в канала (CIC) предлагат максимална дискретност и обикновено имат найлонова нишка, която подпомага изваждането от ухото.

   Изцяло поставените в ушния канал (CIC) слухови апарати са идеални, ако водите активен начин на живот - или ако искате слухов апарат, който е почти невидим за околните. Апаратите CIC се поставят директно в ушния канал, но поради по-малкия си размер те може да не разполагат с толкова много усъвършенствани функции, колкото други, по-големи модели. 

   Тези еднокомпонентни слухови апарати са индивидуално оформени според ушния Ви канал. Малък високоговорител лежи на гърба на апарата, докато микрофонът и капачето за батерията са на лицевата му страна. 

   Обобщение

   • Много дискретен и лек
   • Индивидуално прилягане към ухото и ушния канал
   • Поради малкия си размер функциите му могат да бъдат ограничени

    

   Невидими в канала (IIC)

   Тази подгрупа на CIC устройствата са слухови апарати, които се носят дълбоко в ушния канал и често са напълно невидими. Титанът на Phonak е пример за IIC слухов апарат.

   IIC се поставят директно в ушния канал и могат лесно да се извадят с найлонова връвчица. Тези слухови апарати са добър избор, ако водите умерено до силно активен начин на живот - или ако не искате слуховите Ви апарати да са видими за околните. Въпреки че са популярни сред ползвателите на слухови апарати, IIC може да не са най-добрият избор за потребители с по-тежка или дълбока загуба на слуха, тъй като тези модели устройства не осигуряват същата мощност, както други, по-големи видове.

   Обобщение

   • Най-малко забележимият слухов апарат
   • Формата може да бъде 3D отпечатана с титан, което я прави лека и издръжлива
   • Поради размера си (като CIC) функциите му могат да бъдат ограничени
   Прочети още
   Невросензорна загуба на слуха

   Невросензорна загуба на слуха

   Невросензорната загуба на слуха се получава при увреждане на вътрешното ухо. Аудиолозите могат да Ви помогнат, ако страдате от този вид загуба на слуха.

   Повече информация за невросензорната загуба на слуха

   Ухото Ви е съставено от три части - външно, средно и вътрешно ухо. Невросензорната загуба на слуха, или SNHL, се получава след увреждане на вътрешното ухо. Проблеми с нервните пътища от вътрешното ухо към мозъка също могат да причинят това състояние. Тихите звуци може да се чуват трудно. Дори по-силните звуци могат да бъдат неясни или да звучат приглушено.

   Това е най-често срещаният вид трайна загуба на слуха. В повечето случаи медикаментите или операцията не могат да отстранят невросензорната загуба на слуха. Слуховите апарати могат да Ви помогнат да чувате.

   Причини за появата на невросензорна загуба на слуха

   • Заболявания
   • Лекарства, които са токсични за слуха
   • Загуба на слуха, която се среща в семейството
   • Стареене
   • Удар в главата
   • Проблем в начина, по който е формирано вътрешното ухо
   • Слушане на силни шумове или преживяване на експлозии
   Прочети още
   Ушни инфекции при деца

   Ушни инфекции при деца

   Какво представлява ушната инфекция?

   Инфекцията на ухото е възпаление на средното ухо, обикновено причинено от бактерии, което възниква, когато зад тъпанчето се натрупа течност. Всеки може да получи ушна инфекция, но децата се сблъскват с нея по-често, отколкото възрастните. Пет от всеки шест деца имат поне една ушна инфекция до третия си рожден ден. Всъщност ушните инфекции са най-честата причина, поради която родителите водят детето си на лекар. Научното наименование на ушната инфекция е отит на средното ухо.

   Какви са симптомите на ушната инфекция?

   Съществуват три основни вида ушни инфекции. Всяка от тях има различна комбинация от симптоми.

   • Острият отит на средното ухо е най-често срещаната ушна инфекция. Части от средното ухо са инфектирани и подути, а зад тъпанчето е задържана течност. Това причинява болка в ухото - обикновено наричана ушна болка. Детето Ви може да има и температура.
   • Отит на средното ухо с изтичане понякога се наблюдава, след като инфекцията на ухото е преминала и течността е останала в затвора зад тъпанчето. Детето с отит на средното ухо с оток може да няма симптоми, но лекарят ще може да види течността зад тъпанчето със специален инструмент.
   • Хроничен отит на средното ухо с оток се наблюдава, когато течността остава в средното ухо за дълго време или се връща отново и отново, въпреки че няма инфекция. Това състояние затруднява борбата на децата с нови инфекции и може да засегне слуха им.

   Как мога да разбера дали детето ми има ушна инфекция?

   Повечето ушни инфекции се наблюдават при децата, преди да са се научили да говорят. Ако детето Ви не е достатъчно голямо, за да каже "Боли ме ухото", ето няколко неща, за които да внимавате:

   • Дърпане или разтягане на ухото (ушите)
   • Безпокойство и плач
   • Проблеми със съня
   • Треска (особено при бебета и по-малки деца)
   • Изтичане на течност от ухото
   • Непохватност или проблеми с равновесието
   • Проблеми със слуха или липса на реакция на тихи звуци

   Какво причинява ушната инфекция?

   Обикновено ушната инфекция се причинява от бактерии и често се появява след възпалено гърло, настинка или друга инфекция на горните дихателни пътища. Ако инфекцията на горните дихателни пътища е бактериална, същите бактерии могат да се разпространят в средното ухо; ако инфекцията на горните дихателни пътища е причинена от вирус, например настинка, бактериите могат да бъдат привлечени от благоприятната за микробите среда и да се пренесат в средното ухо като вторична инфекция. Вследствие на инфекцията зад тъпанчето се натрупва течност.

   Ухото има три основни части

   • Външното ухо, наричано още ушна мида, включва всичко, което виждаме отвън - извитата ушна обвивка, водеща надолу към ушната мида, но също така включва и ушния канал, който започва от отвора на ухото и се простира до тъпанчето. Тъпанчето е мембрана, която отделя външното ухо от средното ухо.
   • Средното ухо - в което се появяват ушни инфекции - се намира между тъпанчето и вътрешното ухо. В средното ухо се намират три малки костици, наречени чукче, наковалня и стреме, които предават звуковите вибрации от тъпанчето към вътрешното ухо. Костите на средното ухо са заобиколени от въздух.
   • Вътрешното ухо съдържа лабиринта, който ни помага да пазим равновесие. Кохлеята, част от лабиринта, е охлювообразен орган, който преобразува звуковите вибрации от средното ухо в електрически сигнали. Слуховият нерв пренася тези сигнали от кохлеята до мозъка.

   Близки части на ухото

   • Евстахиевата тръба е малък проход, който свързва горната част на гърлото със средното ухо. Нейната задача е да подава свеж въздух към средното ухо, да отвежда течността и да поддържа стабилно въздушно налягане между носа и ухото.
   • Аденоидите са малки тъканни възглавнички, разположени зад задната част на носа, над гърлото и в близост до евстахиевите тръби. Аденоидите са съставени предимно от клетки на имунната система. Те се борят с инфекциите, като улавят бактериите, които навлизат през устата.

   Защо децата са по-склонни да получават ушни инфекции от възрастните?

   Съществуват няколко причини, поради които децата са по-склонни да страдат от ушни инфекции в сравнение с възрастните.

   • Евстахиевите тръби са по-малки и по-равни при децата, отколкото при възрастните. Това затруднява изтичането на течност от ухото дори при нормални условия. Ако Евстахиевите тръби са подути или блокирани със слуз поради настинка или друго респираторно заболяване, течността може да не успее да се оттече.
   • Имунната система на детето не е толкова ефективна, колкото тази на възрастния, тъй като все още се развива. Това затруднява борбата на децата с инфекциите.
   • Като част от имунната система, аденоидите реагират на бактериите, преминаващи през носа и устата. Понякога бактериите се задържат в аденоидите, причинявайки хронична инфекция, която след това може да премине към евстахиевите тръби и средното ухо.

   Как лекарят диагностицира инфекция на средното ухо?

   Първото нещо, което лекарят ще направи, е да Ви попита за здравето на детето Ви. Имало ли е детето Ви настинка или възпалено гърло напоследък? Има ли проблеми със съня? Дърпа ли си ушите? Ако ушната инфекция изглежда вероятна, най-простият начин лекарят да определи това е да използва осветен инструмент, наречен отоскоп, за да огледа тъпанчето. Зачервеното, изпъкнало тъпанче показва инфекция.

   Лекарят може да използва и пневматичен отоскоп, който вкарва въздух в ушния канал, за да провери дали зад тъпанчето няма течност. Нормалното тъпанче ще се движи напред-назад по-лесно от тъпанче с течност зад него.

   Тимпанометрията, която използва звукови тонове и въздушно налягане, е клиничен тест, който лекарят може да използва, ако диагнозата все още не е ясна. Тимпанометърът представлява малка, мека тапа, която съдържа малък микрофон и високоговорител, както и устройство, което променя налягането на въздуха в ухото. Той измерва колко гъвкаво е тъпанчето при различно налягане.

   Как се лекува острата инфекция на средното ухо?

   Много лекари ще предпишат антибиотик, например амоксицилин, който да се приема в продължение на седем до десет дни. Вашият лекар може да Ви препоръча и болкоуспокояващи без рецепта, като ацетаминофен или ибупрофен, или капки за уши, които да помогнат при повишена температура и болка. (Тъй като аспиринът се счита за основен предотвратим рисков фактор за синдрома на Рейе, на дете, което има треска или други грипоподобни симптоми, не трябва да се дава аспирин, освен ако не е предписано от Вашия лекар.)

   Ако Вашият лекар не е в състояние да постави категорична диагноза за остра ушна инфекция и детето Ви няма силна болка в ухото или висока температура, той може да Ви помоли да изчакате ден или два, за да видите дали болката в ухото ще отмине. Ако няма подобрение в рамките на 48 до 72 часа от началото на симптомите, препоръката е лекарите да започнат антибиотична терапия. Понякога болката в ухото не е причинена от инфекция, а някои ушни инфекции могат да се подобрят и без антибиотици. Използването на антибиотици предпазливо и с основателна причина помага да се предотврати развитието на бактерии, които стават резистентни към антибиотици.

   Ако лекарят Ви предпише антибиотик, важно е да се уверите, че детето Ви го приема точно както е предписано и за пълния период от време. Въпреки че детето Ви може да изглежда по-добре след няколко дни, инфекцията все още не е напълно изчистена от ухото. Ако спрете лекарството твърде рано, това може да позволи на инфекцията да се възобнови. Също така е важно да се върнете за контролното посещение на детето си, за да може лекарят да провери дали инфекцията е отшумяла.

   Колко време ще отнеме на детето ми да се възстанови?

   Детето Ви трябва да започне да се чувства по-добре в рамките на няколко дни след посещението при лекаря. Ако са минали няколко дни и детето Ви все още изглежда неразположено, обадете се на Вашия лекар. Детето Ви може да се нуждае от различен антибиотик. След като инфекцията се изчисти, в средното ухо все още може да остане течност, но обикновено тя изчезва в рамките на три до шест седмици.

   Какво се случва, ако детето ми продължава да получава ушни инфекции?

   За да предотвратите повторното появяване на инфекция на средното ухо, е добре да ограничите някои от факторите, които биха могли да изложат детето Ви на риск, като например да не сте около хора, които пушат. Въпреки тези предпазни мерки някои деца могат да продължат да се сблъскват с инфекции на средното ухо, понякога до пет или шест годишно. Вашият лекар може да пожелае да изчака няколко месеца, за да види дали нещата ще се подобрят от само себе си, но ако инфекциите продължават да се появяват отново и антибиотиците не помагат, много лекари ще препоръчат хирургична процедура, при която в тъпанчето се поставя малка вентилационна тръбичка, за да се подобри въздушният поток и да се предотврати натрупването на течност в средното ухо. Най-често използваните тръбички остават на мястото си от шест до девет месеца и изискват контролни посещения, докато не се извадят.

   Ако поставянето на тръбичките все още не предотвратява инфекциите, лекарят може да обмисли премахването на аденоидите, за да предотврати разпространението на инфекцията към евстахиевите тръби.

   Може ли да се предотвратят ушните инфекции?

   Понастоящем най-добрият начин за предотвратяване на ушни инфекции е да се намалят рисковите фактори, свързани с тях. Ето някои неща, които бихте могли да направите, за да намалите риска от ушни инфекции при детето си.

   • Ваксинирайте детето си срещу грип. Уверете се, че детето Ви получава противогрипна ваксина всяка година.

   Препоръчително е да ваксинирате детето си с 13-валентната пневмококова конюгирана ваксина (PCV13). PCV13 предпазва от повече видове бактерии, причиняващи инфекции, отколкото предишната ваксина - PCV7. Ако детето ви вече е започнало да се ваксинира с PCV7, консултирайте се с лекаря си как да преминете към PCV13. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват децата под 2-годишна възраст да бъдат ваксинирани, като се започне от 2-месечна възраст. Проучванията показват, че ваксинираните деца страдат от много по-малко ушни инфекции, отколкото децата, които не са ваксинирани. Ваксината е силно препоръчителна за децата в детските градини.

   • Мийте често ръцете си. Миенето на ръцете предотвратява разпространението на микроби и може да помогне на детето Ви да се предпази от настинка или грип.
   • Избягвайте да излагате бебето си на цигарен дим. Проучванията показват, че бебетата, които са в обкръжението на пушачи, страдат по-често от ушни инфекции.
   • Никога не слагайте бебето си да дремне или да спи през нощта с шише.
   • Не позволявайте на болни деца да прекарват време заедно с Вашето. Доколкото е възможно, ограничете контакта на детето си с други деца, когато Вашето дете или неговите другарчета за игра са болни.

   Какви изследвания се провеждат в областта на инфекциите на средното ухо?

   • Изследователи проучват много области за подобряване на превенцията, диагностиката и лечението на инфекциите на средното ухо. Например намирането на по-ефективни начини за прогнозиране на това кои деца са изложени на по-висок риск от развитие на инфекция на средното ухо може да доведе до успешни тактики за превенция.
   • Друга област, която се нуждае от проучване, е защо някои деца страдат от повече ушни инфекции, отколкото други. Например децата от индиански и латиноамерикански произход боледуват по-често от инфекции, отколкото децата от други етнически групи. Какви превантивни мерки биха могли да се предприемат, за да се намалят рисковете?
   • Лекарите също така започват да научават повече за това какво се случва в ушите на децата, които имат повтарящи се ушни инфекции. Те са идентифицирали колонии от устойчиви на антибиотици бактерии, наречени биофилми, които се намират в средните уши на повечето деца с хронични ушни инфекции. Разбирането на това как да се атакуват и унищожават тези бактерии би било един от начините за успешно лечение на хроничните ушни инфекции и предотвратяване на операцията.
   • Друга важна област на изследване е разбирането на въздействието на ушните инфекции върху развитието на речта и езика на детето. Създаването на по-точни методи за диагностициране на инфекциите на средното ухо би помогнало на лекарите да предписват по-целенасочено лечение. Изследователите също така оценяват лекарствата, които понастоящем се използват за лечение на ушни инфекции, и разработват нови, по-ефективни и по-лесни начини за прилагане на медикаментите.

   Изследователите продължават да проучват ваксини срещу някои от най-често срещаните бактерии и вируси, които причиняват инфекции на средното ухо, като Haemophilus influenzae (NTHi) и Moraxella catarrhalis. Провеждат се проучвания и на метод за доставяне на възможна ваксина без игла.

   Прочети още
   Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE)

   Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE)

   Слуховите апарати, които се поставят "зад ухото", набират популярност, но какво всъщност представляват те? Задушните слухови апарати или BTE са един от най-популярните типове слухови апарати, благодарение на своите мощни възможности за усилване и гъвкавост. 

   Слуховите апарати, които се поставят зад ухото (BTE) са един от най-забележимите видове слухови апарати, но много от дизайните всъщност са много по-малки, отколкото си мислите, а по-големият им размер позволява интегрирането на повече технологични функции и често по-дълъг живот на батерията.

   Конструкцията им включва калъф, който се поставя зад ухото и съдържа приемник и микрофони, които откриват и след това обработват звуци. Тези усилени звуци се изпращат през малка пластмасова тръбичка над горната част на ухото (която служи и за задържане на корпуса на приемника на място) в ушна отливка, която предава звуците към ухото ви.

   Характеристики на  BTE слуховите апарати

   BTE слуховите апарати са многофункционални благодарение на следните си характеристики:

   • Безпроблемна Bluetooth свързаност: Те могат лесно да се свързват със смарт устройства, което подобрява достъпността и удобството.
   • Съвместимост с различни типове загуба на слуха: BTE апаратите са подходящи за справяне с широк спектър от нива на загуба на слуха.
   • Регулируеми за различни размери на ушите: Могат да пасват удобно на уши с различни големини и размери на ушния канал.
   • Възможност за разширени функции: По-големият им размер позволява включването на високотехнологични функции, които подобряват работата на слуховия апарат.
   • Удобни за потребителя механизми за управление: BTE апаратите са снабдени с лесно управляеми елементи за регулиране на телескопичната бобина, силата на звука и програмните настройки.
   • По-голяма мощност на батерията: Благодарение на по-големите батерии те осигуряват по-дълго използване с едно зареждане.

   Какви са предимствата на слуховите апарати ВТЕ

   Bluetooth 

   Този стил слухови апарати предлага Bluetooth свързаност и може лесно да се свързва със смарт устройства безжично, което е необходимо и за поддържане на технологията, нужна за по-добра поддръжка на Вашите слухови нужди.

   Мощно усилване и усъвършенствани технологии

   Тъй като слуховите апарати "Зад ухото" (BTE) са малко по-големи по размер от някои други типове слухови апарати, а също и поради отделния им корпус, който се поставя зад ухото, те могат да осигурят по-високи нива на мощност и повишени технологични характеристики в сравнение с някои по-малки модели слухови апарати.

   Те могат да съдържат батерии с по-голям размер и така да поддържат по-високи нива на усилване и да осигуряват необходимата мощност за включването на някои наистина авангардни технологии.

   Подходящи за повече хора

   Гореизложеното означава, че слуховите апарати "зад ухото" (BTE) са подходящи не само за хора с по-тежки нива на загуба на слуха, но и за хора, които искат техните слухови апарати да са наистина ефективни.  

   Задушните (BTE) слухови апарати са един от най-универсалните типове слухови апарати благодарение на дизайна си от външната страна на ухото. Това означава, че те могат да осигурят достатъчно мощност, за да обслужват пациент дори с доста тежка загуба на слуха, и да включват достатъчно технологии, за да отговарят на изискванията дори на най-активния и динамичен начин на живот.

   Какъвто и да е Вашият начин на живот или тип загуба на слуха, вероятно ще намерите подходящ за Вас слухов апарат зад ухото (BTE).

   Голям живот на батерията

   Благодарение на конструкцията на слуховите апарати "зад ухото" (BTE), при които корпусът, в който се намира батерията, е разположен външно зад ухото, при необходимост в тях могат да се поставят батерии с по-голям размер.

   Възможност за презареждане 

   Горепосоченото означава, че слуховите апарати "зад ухото" (BTE) могат да Ви осигурят най-добрия живот на батерията от всички налични видове слухови апарати.  Слуховите апарати BTE се предлагат както с батерии за еднократна употреба, така и с такива за презареждане. 

   Лесни за използване

   Задушните (BTE) слухови апарати могат да се управляват или чрез набор от бутони, чрез превключватели на самия корпус, или това може да бъде заменено/съчетано с различни външни контролери, като например приложения за смартфон или специални дистанционни управления.

   Това разнообразие на устройството означава, че е възможно да има слухов апарат зад ухото (BTE), който да е подходящ за почти всички специфични нужди на ползвателя.

   Достъпни 

   Поради класическия си дизайн и малко по-големия си размер слуховите апарати, които се поставят зад ухото (BTE), често са едни от най-лесните за производство и затова могат да бъдат една от най-достъпните разновидности слухови апарати - разбира се, това зависи от точния модел, който сте избрали.

   Почистват се по-лесно и са удобни

   Тъй като слуховите апарати "зад ухото" (BTE) са малко по-големи, а също и поради факта, че се поставят до голяма степен извън ухото, това означава, че те се почистват много по-лесно (а също и се сменят батериите), отколкото някои от много по-малките видове слухови апарати.

   Повечето потребители намират стила на BTE слуховите апарати за по-удобен, тъй като те не се намират навътре в ушния канал.

   Създават по-малко проблеми с обратната връзка

   Микрофонът и приемникът са разположени по-далеч един от друг в сравнение с ITE слуховите апарати, което в крайна сметка намалява риска от появата на отзвук.

   Отворено прилягане

   Предлагат се и слухови апарати BTE с отворена форма, което означава, че тънката тръбичка се намира в ушния канал и осигурява по-добра вентилация на въздуха.

    

   Недостатъци на слуховите апарати зад ухо (BTE)

   Понижено качество на звука

   Когато сравнявате този стил с този на ITE или ITC слуховите апарати, BTE понякога не могат да предложат толкова високи нива на звука.

   Шум от вятъра

   При използване на BTE слухови апарати на открити пространства е по-вероятно да възникнат усложнения, свързани с шума от вятъра. 

   Не толкова дискретни

   Ако дискретните възможности са важни за Вас, тогава стилът BTE може да не е подходящ за Вашия случай. Те се поставят непосредствено извън ухото, поради което е по-вероятно да бъдат забелязани от други хора.  Въпреки това съвременните BTE слухови апарати са много по-малки от тези, произвеждани в миналото.

   Марки BTE слухови апарати

   Кои са марките, които произвеждат слухови апарати, поставящи се зад ухото (BTE)?  Слуховите апарати BTE предлагат гъвкавост и стабилно усилване. Цената, начинът на живот и козметичните съображения - всички те участват в процеса на вземане на решение при избора на най-подходящия стил слухов апарат.

   В крайна сметка професионалната оценка е от решаващо значение за определяне на най-подходящия модел за уникалния слухов профил на всеки човек.  Запознайте се с най-популярните марки:

   • Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE), произведени от Phonak
   • Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE), произведени от Oticon
   • Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE), произведени от Widex
   • Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE), произведени от Resound
   • Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE), произведени от Starkey
   • Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE), произведени от Signia
   • Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE), произведени от Unitron
   • Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE), произведени от Bernafon

   Слухови апарати RIC в сравнение с BTE

   Каква е разликата между RIC и BTE слуховите апарати?  RIC и BTE слуховите апарати предлагат различни предимства. RIC слуховите апарати разполагат с миниатюрно устройство, поставено зад ухото, свързано с ушния канал чрез дискретен проводник и приемник.

   Те предлагат по-естествено възприемане на звука благодарение на разположението си по-близо до тъпанчето. RIC апаратите са подходящи за лека до умерена загуба на слуха и са по-малко видими.

   От друга страна, BTE слуховите апарати имат по-голям корпус, поставен зад ухото, с тръбичка или ушна мида, насочваща звука в ушния канал. BTE са универсални, като се адаптират към различни нива на загуба на слуха - от леко до дълбоко.

   Често с тях се борави по-лесно, което ги прави подходящи за потребители с проблеми със сръчността.

   5 съвета за почистване на BTE слухови апарати

   Почистването на BTE слуховите апарати е от съществено значение за поддържане на тяхната функционалност и чистота. Ето пет съвета, които ще Ви помогнат да поддържате в чисто състояние Вашите BTE слухови апарати:

   • Ежедневно избърсвайте слуховите апарати: Използвайте мека, суха кърпа или салфетка, за да избършете внимателно външната част на слуховите апарати. По този начин се отстраняват повърхностните замърсявания, мазнините и влагата, които могат да се натрупат през деня. Уверете се, че ръцете Ви са чисти, преди да боравите с тях.
   • Почиствайте с четка отворите за микрофона и високоговорителите: Използвайте четка с мек косъм или инструмент за почистване на слухови апарати, за да почистите внимателно портовете на микрофона и високоговорителите. В тези малки отвори могат да се натрупат замърсявания, които могат да повлияят на качеството на звука. Бъдете внимателни, за да не повредите деликатните компоненти.
   • Сменяйте филтрите за ушна кал: Слуховите апарати BTE често имат филтри или предпазители, които предотвратяват навлизането на ушна кал в устройството. Проверявайте редовно тези филтри и ако забележите натрупване на ушна кал, ги сменете, като следвате инструкциите на производителя.
   • Проверявайте тръбичките и обвивката на ухото: Ако Вашите BTE слухови апарати имат тръбички и ушни накрайници, проверявайте ги за признаци на запушване или повреда. Отстранете тръбичките и ги почистете с топла сапунена вода, след което ги оставете да изсъхнат добре, преди да ги прикрепите отново.
   • Съхранявайте правилно слуховите апарати: Когато не се използват, съхранявайте Вашите BTE слухови апарати в защитен калъф или контейнер, предоставен от Вашия аудиолог. Това помага да ги предпазите от проникване на прах, влага, както и от потенциални физически повреди.

   Защо е важна поддръжката на слуховия апарат?

   Не забравяйте да спазвате специфичните инструкции за почистване и поддръжка, предоставени от Вашия слухопротезист или от производителя, за да осигурите дълготрайност и оптимална работа на Вашите BTE слухови апарати.

   Редовното почистване и поддръжка могат да удължат живота на слуховите Ви апарати и да поддържат слуховото Ви изживяване по най-добрия начин. Попитайте Вашия аудиолог за комплект за почистване на BTE слухови апарати, за да можете да почиствате устройствата си у дома в удобно за Вас време.

   Заключение

   Слуховите апарати BTE са мощно и универсално решение за хора с различна степен на загуба на слуха. Със своите надеждни възможности за усилване, издръжливост, гъвкавост на функциите и възможностите за свързване и удобен дизайн те се превърнаха в популярен избор както сред потребителите, така и сред специалистите по слухопротезиране, най-вече след като на пазара вече се предлагат множество компактни BTE слухови апарати.

   Отчитайки уникалните си нужди на човек с лека до тежка загуба на слуха, заедно с Вашия аудиолог можете да възстановите способността си да общувате ефективно и да участвате пълноценно в ежедневието. 

   Имайте предвид, че можете да се консултирате със специалист, ако Ви е необходима повече информация относно техническото обслужване на устройствата, касаещо батериите за слухови апарати BTE и размерите на батериите. Задайте своите въпроси и относно фиксирането на слуховите апарати, поставяни зад ухото, цената им и можете ли да ги носите с очила.

   Прочети още
   Какво правят аудиолозите?

   Какво правят аудиолозите?

   Аудиолозите са здравни специалисти, които се специализират в областта на нарушенията на слуха и равновесието. Те диагностицират загубата на слуха, осигуряват лечение и работят с други доставчици на здравни услуги за лечение на загубата на слуха. Аудиолозите също така извършват оценки за проверка на загубата на слуха и споделят информация за начините за защита на слуха.

   Какво включва работата на аудиолозите?

   Аудиолозите са доставчици на здравни услуги със специален опит в диагностицирането и лечението на загуба на слуха. Някои аудиолози диагностицират и лекуват и проблеми с равновесието. Тази статия е посветена на аудиолозите, които са специализирани в областта на загубата на слуха.

   Какво прави един аудиолог?

   Аудиолозите правят много неща, за да предпазят слуха ви и да лекуват загубата на слуха. Те могат да извършват прегледи, за да проверят състоянието на слуха или да диагностицират загубата на слуха. Те могат да споделят информация за начините за защита на слуха. Аудиолозите лекуват загубата на слуха, като подбират и поставят слухови апарати или препоръчват и поставят слухови приспособления. Те често са членове на мултидисциплинарни екипи, които лекуват загуба на слуха.

   Причини за загуба на слуха

   • Загуба на слуха свързана с възрастта (пресбикузис)
   • Загуба на слуха, предизвикана от шум: Този често срещан проблем със слуха засяга милиони хора. Загубата на слуха, причинена от силен шум, може да бъде временна или постоянна. Аудиолозите могат да лекуват това състояние, като подберат и поставят слухови апарати или други слухови помощни средства. Те могат да окажат съдействие и на хора, които имат кохлеарни импланти.
   • Невросензорна загуба на слуха: Този вид загуба на слуха често се проявява с напредването на възрастта. Много често тя е трайна. Деца, които са наследили определени заболявания или са имали травми на главата или инфекции, могат да страдат от невросензорна загуба на слуха. Слуховите апарати, слуховите помощни средства и кохлеарните импланти могат да бъдат от помощ за това състояние.
   • Ототоксичност: Някои лекарства могат да причинят загуба на слуха. Аудиолозите могат да диагностицират и лекуват този вид загуба на слуха.

   Каква е разликата между ушен лекар, УНГ и аудиолог?

   Всички те са медицински специалисти, които са специализирани да помагат на хора с проблеми със слуха, но всеки от тях играе различна роля.

   Ушните лекари, или отолозите, обикновено лекуват тежка или дълбока загуба на слуха, причинена от заболяване, нараняване или проблеми със слуха, които са налице по рождение. Отолозите могат да използват хирургични интервенции или медикаменти за лечение на загубата на слуха.

   УНГ лекарите, или отоларинголозите, са лекари, които диагностицират и лекуват широк спектър от проблеми, засягащи ушите, носа и гърлото на хората. УНГ лекарите могат да насочат хората към аудиолози за изследване на слуха.

   Аудиолозите са специалисти по слухопротезиране, които извършват цялостна оценка на загубата на слуха, диагностицират загубата на слуха и предписват слухови апарати и други устройства, които помагат на хората да чуват. Аудиолозите не извършват операции и не предписват лекарства.

   Какви са образователните изисквания за аудиолозите?

   Повечето аудиолози придобиват степен "доктор по аудиология" (AuD). Някои аудиолози придобиват степен доктор на философските науки (PhD) или доктор на науките (ScD) в областта на науките за слуха и равновесието.

   Други образователни изисквания включват:

   • Завършване на стипендиантска или стажантска програма.
   • Полагане на държавни лицензионни изпити.

   Кога трябва да се обърнете към аудиолог?

   Вероятно ще искате да се консултирате с аудиолог, ако:

   • Молите околните да повтарят това, което казват.
   • Имате чувството, че хората около Вас мърморят или не говорят ясно.
   • Трудно Ви е да чувате и разбирате какво казват хората, когато сте в шумна среда.
   • Увеличавате звука на телевизора, телефона или други устройства, за да можете да чувате.
   • Усещате постоянно звънене или друг шум в главата или ушите си.

   Какво да очаквате от срещата си аудиолог?

   Ето какво може да се случи по време на първата Ви среща с Вашия аудиолог:

   • Той ще Ви помоли да опишете симптомите си, включително от колко време ги имате и дали те се появяват и изчезват или са постоянни.
   • Той ще прегледа ушите Ви и ще направи тест на слуха.
   • В зависимост от резултатите от теста, аудиологът ще обсъди с Вас проблемите Ви със слуха и ще Ви препоръча подходящи слухови апарати, които могат да подобрят слуха Ви.

   Какви въпроси трябва да зададете на своя аудиолог?

   • Защо имам проблеми със слуха?
   • Колко сериозна е загубата на слуха ми?
   • Временна или постоянна е загубата на слуха ми?
   • Ще имам ли нужда от слухови апарати?

   Допълнителни насоки

   Способността да чувате и да общувате е от съществено значение, за да останете свързани със света около Вас. Аудиолозите допринасят за това, като споделят начини за защита на слуха и диагностицират и лекуват загубата на слуха. В много случаи загубата на слуха настъпва постепенно и се влошава с времето. Обърнете се към аудиолог, ако Вие или член на Вашето семейство имате притеснения относно слуха си. Вашият личен лекар може да Ви препоръча аудиолог, който ще Ви помогне да овладеете състоянието.

   Прочети още
   Загубата на слуха причинява ли депресия?

   Загубата на слуха причинява ли депресия?

   Увреждането на слуха или загубата на слуха са научно свързани с влошаване на психичното здраве. Многобройни проучвания установяват, че загубата на слуха е съпроводена с умерена до тежка депресия. 30,5 % от възрастните съобщават, че имат някаква степен на загуба на слуха и депресия.

   Потенциалът за възникване на депресия се увеличава с 5 % с всеки следващ спад на слуховите способности при хора под 70 години. Доказано е, че почти 20% от възрастните със загуба на слуха имат симптоми на клинична депресия. Връзката между проблемите със слуха и депресията може да е по-изразена при жените, отколкото при мъжете.

   Установено е, че лицата със самоопределена загуба на слуха съобщават за повишен процент на употреба на антидепресанти и лекарства срещу безпокойство. За да се отговори на въпроса как загубата на слуха е обвързана с депресията, е важно да се разбере как са свързани двете състояния.

   Какво е общото между загубата на слуха и депресията?

   Една интуитивна връзка, която съществува между депресията и загубата на слуха, е затруднението при общуване. Когато хората се затрудняват да разбират какво се говори в различни социални ситуации, те могат да се самоизолират, което може да предизвика самота и да породи симптоми на депресия.

   Особено трудно може да бъде да се следят промените в разговора. Това означава, че хората със загуба на слуха могат да загубят връзката по време на разговор, когато темата се смени, и те изведнъж не знаят за какво говорят хората.

   Те могат да се смутят, когато отговорят на въпрос, който се отнася до тема, която вече не е предмет на разговора. В някои случаи това може да накара хората да изглеждат дезориентирани и да се чувстват параноично. Леката до умерена загуба на слуха може също така да накара мозъка да работи по-усилено за обработка на звуците. Това може да повлияе на други процеси и да увеличи риска от симптоми на депресия.

   По данни на Националния институт по стареене(НИС) почти един на всеки трима души на възраст от 65 до 74 години и един на всеки двама души на 75 и повече години страда от загуба на слуха. НИС финансира клинично изпитване в университета "Джон Хопкинс", за да разбере по-добре ползата от слуховата рехабилитация и ефекта, който тя може да има върху когнитивната загуба на слуха.

   Проучването е продиктувано от данни от изследвания, които показват, че възрастните хора със загуба на слуха са по-склонни да развият също така деменция или когнитивно увреждане. Загубата на слуха се свързва с по-ниско ниво на когнитивните функции и намаляване на възможностите за тестване на паметта. Мозъкът обработва познанието и звука в една и съща област, което може да е причина за връзката с когнитивната загуба на слуха.

    Най-доброто лечение за депресия и загуба на слуха

   Едно от най-добрите лечения за загуба на слуха, която може да причини депресия, е да се подобри състоянието на слуха. Хората са социални същества и се нуждаят от контакт с околните, за да водят пълноценен и смислен живот. Загубата на слуха може да увеличи риска от социална изолация, когато хората не могат да разберат какво се казва в разговора.

   Изолацията обаче може да доведе до симптоми на депресия и по-ниско качество на живот. Първата стъпка е да се открие източникът на загубата на слуха. В някои случаи загубата на слуха може да е временна. Например загубата на слуха може да бъде предизвикана от натрупана ушна кал. В много други случаи обаче хората се възползват от използването на слухови апарати.

   Потърсете помощ от опитен слухопротезист близо до Вас

   Възстановяването на слуха, а оттам и на съответните сигнали към мозъка, и подобряването на социалните взаимодействия, може да намали признаците на депресия. Въпреки това някои хора не желаят да носят слухови апарати. Сред причините, които хората посочват, за да не носят слухови апарати, са стигмата, свързана с носенето на обемисти устройства в ушите, както и лошата технология и усилване.

   Някои слухови апарати обаче имат почти невидим дизайн и са създадени, за да осигурят най-добрата отчетливост на звука. Освен това те имат възможност за свързване със смартфон и алгоритми за подобряване на звука, които спомагат за подобряване на възможностите за разбиране на разговорите.

    

   безплатен тест на слуха

   Прочети още
   Болка в ухото | Опасно ли е?

   Болка в ухото | Опасно ли е?

   Болките в ушите са често срещани при децата и могат да се дължат на различни причини. Представяме ви информация за това защо се появяват и какво да направите, когато детето ви се оплаква от болки в ушите.

   Какви са причините за болките в ушите?

   Децата могат да се оплакват от болки в ушите или да дърпат ухото поради:

   • инфекция на ухото (наричана още инфекция на средното ухо)
   • течност в ухото
   • ухото на плувеца
   • залепнала ушна кал
   • предмет, който е бил поставен в ухото и се е заклещил
   • нараняване на ушния канал
   • проблем със зъбите, например кариес или никнене на зъби
   • възпалено гърло

   Какво може да помогне на дете с болки в ушите да се почувства по-добре?

   Дайте ацетаминофен или ибупрофен, ако е необходимо, за да облекчите болката (проверете внимателно инструкциите за правилното количество). Не давайте ибупрофен на бебета на възраст под 6 месеца.

   Поставянето на топла кърпа върху ухото също може да помогне за облекчаване на болката, както и повдигането на главата на детето, докато спи.

   Не използвайте капки за уши, освен ако вашият лекар не е посочил, че това е приемливо.

   Кога трябва да се обадя на лекаря заради болка в ухото?

   Обадете се на лекар, ако сте опитали домашни мерки и детето ви не изглежда да се подобрява, болката е силна или е започнала след нараняване. Потърсете лекарска помощ и ако:

   • детето ви има проблеми с приема на течности или повръща
   • от ухото изтича кръв или гной
   • има подуване и зачервяване или по-плътен цвят на кожата около ухото или зад него
   • болното ухо стърчи повече отстрани на главата, отколкото другото ухо
   • детето ви има температура, болки във врата или главоболие

   Може ли да се предотвратят болките в ушите?

   Въпреки че не всички болки в ушите могат да бъдат предотвратени, тези действия могат да помогнат за предпазване от болки в ушите:

   • Уверете се, че децата ви получават пневмококова конюгирана ваксина (PCV) и противогрипна ваксина, което може да намали вероятността от инфекции на средното ухо.
   • Не почиствайте ушите с памучни тампони или остри предмети.
   • Избягвайте пасивното пушене и хората с настинка (и двете могат да повишат вероятността от инфекции на ушите).
   • Създайте у децата навика да мият ръцете си добре и често, особено след игра с други деца.
   • Не давайте шише, когато бебето ви е в легнало положение.
   • Ако детето ви плува често, попитайте лекаря дали тапите за уши и специалните капки за тях са добра идея.

    

   безплатен тест на слуха

   Прочети още
   Какво причинява замаяност и световъртеж?

   Какво причинява замаяност и световъртеж?

   Замайването е термин, използван за описание на редица усещания, като например чувство на отпадналост, световъртеж, слабост или нестабилност. Замайването, което създава лъжливо усещане, че вие или заобикалящата ви среда се въртите или движите, се нарича световъртеж.

   Замайването е една от най-честите причини, поради които възрастните посещават своите лекари. Честите пристъпи на замайване или постоянното замайване могат да повлияят значително на живота ви. Но замайването рядко сигнализира за животозастрашаващо състояние.

   Лечението на замаяността зависи от причината за нейната поява, както и от симптомите ви. Обикновено то е ефективно, но проблемът може да се повтори.

   Симптоми

   Хората, които страдат от световъртеж, могат да го опишат като някое от редица усещания, като например:

   • измамно усещане за движение или въртене (световъртеж)
   • замаяност или чувство на отпадналост
   • нестабилност или загуба на равновесие
   • усещане за плаване, замаяност или тежка умора

   Тези усещания могат да бъдат предизвикани или влошени от ходене, ставане или движение на главата. Замайването може да е придружено от гадене или да е толкова внезапно или силно, че да се наложи да седнете или да легнете. Епизодът може да продължи секунди или дни и може да се повтори.

   Кога да се обърнете към лекар?

   В общия случай се обърнете към Вашия лекар, ако имате повтарящо се, внезапно, тежко или продължително и необяснимо замайване или световъртеж.

   Потърсете спешна медицинска помощ, ако получите ново, тежко замайване или световъртеж заедно с някое от следните оплаквания:

   • внезапно, силно главоболие
   • болка в гърдите
   • затруднено дишане
   • изтръпване или парализа на ръцете или краката
   • припадък
   • двойно виждане
   • ускорен или неравномерен сърдечен ритъм
   • объркване или неясен говор
   • препъване или затруднено ходене
   • продължително повръщане
   • припадъци
   • внезапна промяна в слуха
   • изтръпване или слабост на лицето

   световъртеж

   Причини за появата на световъртеж

   Възможните причини, предизвикващи световъртеж, са много, включително смущения във вътрешното ухо, морска болест и въздействие на лекарства. Понякога замайването е причинено от основно здравословно състояние, като лошо кръвообращение, инфекция или нараняване.

   Начинът, по който се чувствате, и основните фактори, които предизвикват замайване, дават информация за възможните причини. Продължителността на замайването и всички други симптоми, които имате, също помагат да се определи причината.

   Проблеми с вътрешното ухо, които причиняват замайване (вертиго)

   Усещането ви за равновесие зависи от комбинираните данни от различните части на сетивната ви система. Те включват:

   • очите, които ви помагат да определите къде се намира тялото ви в пространството и как се движи
   • сетивни нерви, които изпращат съобщения до мозъка ви за движенията и положението на тялото
   • вътрешно ухо, в което се намират сензори, които помагат за разпознаване на гравитацията и движението напред-назад

   Световъртежът е фалшиво усещане, че заобикалящата ви среда се върти или движи. При нарушения на вътрешното ухо мозъкът ви получава сигнали от него, които не съответстват на тези, които получават очите и сетивните нерви. Световъртежът се получава, когато мозъкът ви се опитва да се справи с объркването.

   Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV). Това състояние причинява интензивно и краткотрайно, но лъжливо усещане, че се въртите или движите. Тези епизоди се предизвикват от бърза промяна в движението на главата, например когато се обърнете в леглото, седнете или получите удар по главата. Доброкачественият пароксизмален позиционен световъртеж е най-честата причина за световъртеж.

   Инфекция. Вирусната инфекция на вестибуларния нерв, наречена вестибуларен неврит, може да причини интензивен, постоянен световъртеж. Ако освен това изпитате внезапна загуба на слуха, може да имате лабиринтит.

   Болест на Мениер. Това заболяване е свързано с прекомерно натрупване на течност във вътрешното ухо. То се характеризира с внезапни епизоди на световъртеж, продължаващи до няколко часа. Възможно е също така да имате променлива загуба на слуха, звънене в ухото и усещане за запушено ухо.

   Мигрена. Хората, които страдат от мигрена, могат да имат епизоди на световъртеж или други видове замайване, дори когато нямат силно главоболие. Такива епизоди на световъртеж могат да продължат от минути до часове и могат да бъдат съпроводени от главоболие, както и от чувствителност към светлина и шум.

   Проблеми с кръвообращението, които причиняват замайване

   Може да се почувствате замаяни, отпаднали или с нарушено равновесие, ако сърцето ви не изпомпва достатъчно кръв към мозъка. Причините за това са:

   Понижаване на кръвното налягане. Рязкото спадане на систоличното кръвно налягане - по-голямото число в показанията на кръвното налягане - може да доведе до краткотрайно замайване или чувство на отпадналост. Това може да се случи след прекалено бързо сядане или ставане. Това състояние се нарича още ортостатична хипотония.

   Лошо кръвообращение. Състояния като кардиомиопатия, сърдечен удар, сърдечна аритмия и преходна исхемична атака могат да причинят замайване. А намаляването на обема на кръвта може да доведе до неподходящ приток на кръв към мозъка или вътрешното ви ухо.

   замаяност

   Други причини за появата на световъртеж

   Неврологични състояния. Някои неврологични заболявания - като болестта на Паркинсон и множествената склероза - могат да доведат до прогресивна загуба на равновесие.

   Лекарства. Замайването може да бъде страничен ефект от някои лекарства - например лекарства против припадъци, антидепресанти, седативни и транквилизатори. По-специално, лекарствата за понижаване на кръвното налягане могат да предизвикат замайване, ако понижат кръвното налягане твърде бързо.

   Тревожни разстройства. Някои тревожни разстройства могат да причинят световъртеж или усещане за безпокойство, често определяно като замайване. Сред тях са пристъпите на паника и страхът от напускане на дома или от пребиваване на големи открити пространства (агорафобия).

   Ниски нива на желязо (анемия). Други признаци и симптоми, които могат да се появят заедно със замайването, ако страдате от анемия, включват умора, слабост и бледа кожа.

   Ниска кръвна захар (хипогликемия). Това състояние обикновено се среща при хора с диабет, които използват инсулин. Замайването (световъртежът) може да бъде придружено от изпотяване и безпокойство.

   Отравяне с въглероден оксид. Симптомите на отравяне с въглероден оксид често се описват като "грипоподобни" и включват главоболие, замаяност, слабост, стомашно разстройство, повръщане, болка в гърдите и объркване.

   Претопляне и обезводняване. Ако сте активни в горещо време или ако не пиете достатъчно течности, може да се почувствате замаяни от претопляне (хипертермия) или от дехидратация. Това е особено валидно, ако приемате някои лекарства за сърце.

   Рискови фактори

   Факторите, които могат да повишат риска от появата на замайване, включват:

   Възраст. По-възрастните хора е по-вероятно да имат медицински състояния, които причиняват замайване, особено чувство за дисбаланс. Те също така е по-вероятно да приемат лекарства, които могат да причинят световъртеж.

   Предишен епизод на замайване. Ако сте изпитвали световъртеж преди, е по-вероятно да започнете да се чувствате замаяни в бъдеще.

   Възможни усложнения

   Световъртежът може да увеличи риска от падане и нараняване. Преживяването на подобен епизод по време на шофиране на автомобил или работа с тежки машини може да увеличи вероятността от злополука. Възможно е да се появят и дългосрочни последици, ако съществуващо здравословно състояние, което може да е причина за замайването, не се лекува.

    

   безплатен тест на слуха

   Прочети още
   101 резултата