Как да свикна да нося слухов апарат | Ръководство за адаптация

Как да свикна да нося слухов апарат | Ръководство за адаптация

Първи седмици със слухови апарати

Носенето на слухови апарати е най-разпространеният метод за подобряване на слуха. Ако за пръв път слагате слухови апарати, може би ще се почувствате объркани и в началото ще изпитвате частичен дискомфорт, особено ако загубата на слуха е настъпвала постепенно в продължение на години. Изисква се време, преди да се адаптирате и да свикнете със слуховите апарати, защото има звуци, които не сте чували досега и мозъкът ви трябва да се приспособи към тях. Периодът на адаптация е напълно нормален и естествен процес, през който трябва да преминете. След като носите слуховите си апарати няколко седмици, ще се почувствате по-комфортно и ще усетите колко по-добре чувате света около вас

Адаптацията към слуховите апарати, до голяма степен зависи от личната ви мотивация. Ето няколко съвета, които да следвате, ако за пръв път носите слухови апарати. Те ще ускорят напредъка ви и ще подобрят цялостния процес на адаптация:

  • През първите няколко дни (1 - 3) ги носете предимно в тиха обстановка
  • Пуснете си радио, аудиокнига или подкаст, за да практикувате „слушане с разбиране“
  • Водете активни разговори
  • Четете на глас по 10 – 15 минути на ден
  • Ако изпитвате умора или дискомфорт, носете слуховите апарати по няколко часа първите 1 - 2 дни и постепенно увеличавайте времето, през което ги носите с всеки изминал ден
  • Правете си кратки почивки през деня, когато се чувствате уморени
  • Когато се почувствате по-комфортно, разговаряйте с двама души едновременно в тиха обстановка, а след това пробвайте и на публични мест

РЪКОВОДСТВО ЗА ПРАВИЛНА АДАПТАЦИЯ

ПОИСКАЙТЕ ПОМОЩ

Разговаряйте открито с вашия специалист и бъдете честни ако имате притеснения относно качеството на звука и грижите за слуховите ви апарати. В началото има много фактори, които трябва да се вземат предвид, за да се подобри чуването ви. Не се колебайте да поискате информация за функциите на слуховите апарати.

ДАЙТЕ СИ ВРЕМЕ 

Слуховите апарати не са като диоптричните очила, с които забелязвате подобрение в зрението си веднага, когато ги сложите. Не очаквайте, че мозъкът ви ще се научи как да чува, идентифицира и интерпретира всеки звук незабавно. Препоръчваме ви, когато сложите слуховите си апарати за пръв път, да сте в тиха и спокойна обстановка, например вкъщи. Вероятно, в началото, някои шумове ще ви се сторят твърде силни – бръмченето на климатика, тиктакането на часовника или звукът от микровълновата печка. Това е напълно нормално, защото дълго време нe сте чували тези звуци и сега мозъкът ви отново свиква с тях.

ЗАПОЧНЕТЕ БАВНО

Изисква се практика, за да чувате добре отново. Когато носите слухови апарати за пръв път, започнете като ги използвате само по няколко часа първите 1 - 2 дни и постепенно увеличавайте времето, през което ги носите с всеки изминал ден. Ако се почувствате претоварени и уморени, ви препоръчваме да ги свалите и да си починете.

ПОСТЕПЕННО УВЕЛИЧАВАЙТЕ ВРЕМЕТО, В КОЕТО НОСИТЕ СЛУХОВИТЕ АПАРАТИ

През първите 1 - 2 дни носете слуховите апарати по няколко часа на ден, когато се чувствате комфортно, например вкъщи. Постепенно увеличавайте времето и променяйте средата.

НОСЕТЕ СЛУХОВИТЕ АПАРАТИ В РАЗЛИЧНИ СИТУАЦИИ 

Колкото повече време минава и напредвате, толкова по-добре ще се адаптирате към слуховите си апарати. Носете ги в различни ситуации, за да усетите разликите и се консултирайте с вашия специалист за подходящите настройки. Започнете например с хранителни магазини, обществен транспорт, киносалони, музеи, ресторанти и други.

СВИКНЕТЕ СЪС ЗВУКА НА СОБСТВЕНИЯ СИ ГЛАС 

По време на адаптацията към слуховите апарати, може да забележите че звукът на собствения ви глас звучи странно. Опитайте да четете на глас по няколко минути на ден, за да свикнете със звука от гласа си.

ПРАКТИКУВАЙТЕ СЛУШАНЕ И ЧЕТЕНЕ 

Ако четете, докато слушате, мозъкът ви ще се упражнява отново да свързва думи и звуци. Можете да го правите, като гледате филми със субтитри или четете книга, докато я слушате на запис (аудиокнига). Малки упражнения, като това, могат значително да подобрят процеса на адаптация.

РАЗГОВАРЯЙТЕ С БЛИЗКИТЕ СИ 

Вашите близки могат много да ви помогнат в процеса на адаптация. Разговорите с тях ви позволяват да практикувате слушане, разбиране и говорене в комфортна среда. Тези разговори ще допринесат мозъкът ви да направи правилните връзки между звуците, думите и невербалния език. Практикувайте с хора, чиито гласове познавате добре и ще бъде по-лесно за мозъка ви да ги чува и разбира.

ВОДЕТЕ СИ ЗАПИСКИ 

През първите няколко седмици си записвайте звуците, които ви притесняват или дразнят. Ако тиктакането на часовника продължава да ви се струва твърде силно или все още изпитвате затруднение при разговор в шумен ресторант – запишете го в програмата с въпроси. Тази информация ще помогне на вашия специалист да настрои слуховите ви апарати според личните

ГОВОРЕТЕ ПО ТЕЛЕФОНА 

Опитайте да разговаряте по телефона с ваши близки и приятели. Това ще ви помогне да свикнете да използвате слухови апарати заедно с други устройства и ще подобри разбирането. По-високите класове слухови апарати позволяват безжична връзка с телефона ви, което улеснява разговорите.

ПОСТАВЕТЕ СИ РЕАЛИСТИЧНИ ОЧАКВАНИЯ 

Слуховите апарати не възстановяват слуха ви напълно, но ще ви помогнат да чувате добре и да комуникирате свободно. Възможно е да не чувате звуците, така както си ги спомняте, но това е нормално. Докато се адаптирате напълно, може да се наложи да избирате по-тихи места за срещи, на които няма много фонов шум.

КОНТРОЛИРАЙТЕ СИЛАТА НА ЗВУКА РАЗУМНО 

Ако носите слухови апарати за пръв път, може да се изкушите да направите големи промени в силата на звука, към по-силно или по-слабо, с копчето за контрол, когато сте в ресторант, гледате телевизия или искате да чуете слаби звуци. Не го правете. Тези промени могат да окажат негативно влияние върху правилната адаптация.

ПОДДЪРЖАЙТЕ СЛУХОВИТЕ СИ АПАРАТИ ЧИСТИ 

Качеството на звука от слуховите апарати, може да бъде засегнато от различни причини като прах, мръсни частици и ушна кал. Препоръчваме ви да използвате суха и мека кърпа, дори когато почиствате външните части на апаратите. Уверете се, че няма външни причини, които да възпрепятстват правилното функциониране на микрофоните.

УВЕРЕТЕ СЕ, ЧЕ ПРАВИЛНО СТЕ ПОСТАВИЛИ СЛУХОВИТЕ СИ АПАРАТИ 

Различните модели слухови апарати изискват специфичен метод за поставяне и сваляне. Вашият специалист ви е обяснил каква е правилната техника да го правите. Неправилното поставяне на слуховите апарати, може да ви причини дискомфорт и да влоши качеството на звука. Уверете се, че сте изпълнили съветите на специалиста.

ЗАТРУДНЯВАТЕ СЕ ДА ПОСТАВЯТЕ СЛУХОВИТЕ АПАРАТИ? 

Свържете се със специалиста ви, ако изпитвате затруднение при поставяне на слуховите си апарати. В Център за слуха Ototon предлагаме възможност за изработка на индивидуални накрайници и отливки.

СЪВЕТИ, КОИТО ДА СПАЗВАТЕ ЗА ПРАВИЛНО ФУНКЦИОНИРАНЕ НА АПАРАТИТЕ:

- Ежедневно почиствайте слуховите си апарати с мека, суха кърпа и подходящи инструменти.

- Посещавайте своя специалист за профилактична грижа за слуховите ви апарати.

- Предпазвайте ги от влага, масла, спрейове за коса, парфюми и други продукти.

- Изключете ги, когато не ги използвате и извадете батерията, ако няма да ги ползвате дълго време.

Адаптацията към слухови апарати е комбинация между практика, следване на съветите на вашия специалист и търпение.

АДАПТАЦИЯ В РАЗЛИЧНИ СИТУАЦИИ: 

Разговор лице в лице - Разговаряйте с ваш близък в тиха обстановка. Фокусирайте се върху гласа на събеседника. Гласовете ще звучат по-остро. Разговорът лице в лице трябва да е по-лесен за проследяване.

Новинарска емисия по телевизията - Гледайте новинарска емисия и оценете качеството на звука. Контролирайте разумно силата на звука и не увеличавайте прекомерно. Фокусирайте се върху гласа на водещите. Би трябвало да разбирате речта на водещите без особено затруднение.

Разговор навън - Проведете разговор на открито и оценете слуховата ситуация. Фокусирайте се върху гласа на събеседника. Гласовете ще звучат по-остро, а звуците от околната среда ще са по силни. Би трябвало да проследите разговора без особени усилия.

Разговор по телефона - Обадете се на ваш близък и оценете качеството на звука по време на телефонния разговор. Фокусирайте се върху гласа на събеседника. При удобно позициониране на телефона, спрямо слуховите апарати би трябвало да проследите лесно телефонния разговор.

Разговор в група - Участвайте в групов разговор по време на семеен обяд/вечеря и оценете слуховата ситуация. Фокусирайте се върху гласовете на присъстващите. Разговорът в шумна среда може да е предизвикателство. Би трябвало да проследите разговора без особено усилие.

Разговор в автомобил - Проведете разговор докато се возите в кола или автобус и оценете слуховата ситуация. Фокусирайте се върху гласа на събеседника. Гласовете ще звучат по-остро, а фоновите звуци ще са по-силни. Би трябвало да проследите разговора без особени усилия.

Слушане на музика - Слушайте музика от телевизор/радио или друго устройство и оценете качеството на звука. Фокусирайте се върху звука на музиката. Звукът на музиката ще е различен. Музиката ще е по-ясна и наситена.

Разговор в ресторант - Проведете разговор с човека срещу вас в ресторант и оценете слуховата ситуация. Фокусирайте се върху гласа на събеседника. Гласовете ще звучат по-остро, а фоновите звуци ще са по-силни. Би трябвало да проследите разговора без големи усилия.

Посещение на театър или опера - Оценете разбирането на речта в театър или опера. Фокусирайте се върху гласа на изпълнителя. Гласовете ще звучат по-остро, а фоновите звуци ще са по-високи. Би трябвало да проследите речта с минимални усилия.

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33