Left Продължете пазаруването
Вашата поръчка

Нямате артикули в количката си

Причини за слухова загуба (част 1)

Причини за слухова загуба (част 1)

Слуховата загуба се появява заради редица различни причини. Някои хора никога не разбират точната причина за намаления им слух. Най-често слуховата загуба се появява заради напредване на възрастта, генетично предразположение или болести. 

Генетично предразположение

Слуховата загуба може да се предава от родителите по генетичен път. Хората, които се раждат с намален слух страдат от вродена загуба на слуха. Поради тази причина, много страни извършват задължителни тестове на слуха на новородени деца. 

Ако бебето не успее да премине успешно теста, му се назначават допълнителни тестове за диагностициране на вродена загуба на слуха. Въпреки че, този вид слухова загуба не е лечима, много родители се интересуват от причините, поради които детето им се ражда със загуба на слуха. 

Генетичните изследвания могат да покажат точната причина за появата на слухова загуба, но могат и да не разкрият нищо, тъй като не всички гени, свързани със загубата на слуха са познати на медицината.

Напредване на възрастта

Когато остаряваме тялото ни отслабва и някои части от него като слуха могат да се увредят. Също като намаленото зрение или слабите колена, слуховата загуба е нормална част от промените, които идват с възрастта. 

Според Световната здравна организация, средно един на трима души на възраст между 65 и 74 години страда от някаква степен на загуба на слуха, като цифрата се увеличава при хора над 75-годишна възраст.

 Слуховата загуба, свързана с възрастта често засяга двете уши в една и съща степен и често се дължи на естествените промени във вътрешното ухо, които се развиват, докато остаряваме. Степента на слухова загуба може да се усили при наличие на високо кръвно налягане, диабет или продължително излагане на силен шум. Тъй като този вид слухова загуба не е лечима, специалистите препоръчват овладяването и със слухови апарати, които помагат за чуването на звуците, докато остаряваме, стимулират работата на мозъка и често ни предпазват от странични ефекти и заболявания, вследствие на слуховата загуба.

Слухова загуба, причинена от силен шум

Този вид слухова загуба обхваща голяма част от световното население. При някои хора тя може да се появи, в следствие на един много силен шум, като експлозия, а при други след продължително излагане на силни шумове, като при строителни работници и музиканти.

 Има два основни фактора, които влияят върху появата на този вид слухова загуба - силата на шума и времето на излагане. Колкото по-силен е шумът, толкова по-малко време е необходимо за появата на увреждане на ухото. За да избегнете преждевременната слухова загуба, е важно винаги да предпазвате ушите си в шумна околна среда.

Можете да прочетете за още причини за появата на слуха загуба в продължението на статията: Причини за слухова загуба (част 2).