Какво може да причини загуба на слуха?

Какво може да причини загуба на слуха?

Слуховата загуба се появява заради редица различни причини. Някои хора никога не разбират точната причина за намаления им слух. Най-често слуховата загуба се появява заради напредване на възрастта, генетично предразположение или болести. 

безплатен тест на слуха

Генетично предразположение

Слуховата загуба може да се предава от родителите по генетичен път. Хората, които се раждат с намален слух страдат от вродена загуба на слуха. Поради тази причина, много страни извършват задължителни тестове на слуха на новородени деца. 

Ако бебето не успее да премине успешно теста, му се назначават допълнителни тестове за диагностициране на вродена загуба на слуха. Въпреки че, този вид слухова загуба не е лечима, много родители се интересуват от причините, поради които детето им се ражда със загуба на слуха. 

Генетичните изследвания могат да покажат точната причина за появата на слухова загуба, но могат и да не разкрият нищо, тъй като не всички гени, свързани със загубата на слуха са познати на медицината.

Напредване на възрастта

Когато остаряваме тялото ни отслабва и някои части от него като слуха могат да се увредят. Също като намаленото зрение или слабите колена, слуховата загуба е нормална част от промените, които идват с възрастта. 

Според Световната здравна организация, средно един на трима души на възраст между 65 и 74 години страда от някаква степен на загуба на слуха, като цифрата се увеличава при хора над 75-годишна възраст.

 Слуховата загуба, свързана с възрастта често засяга двете уши в една и съща степен и често се дължи на естествените промени във вътрешното ухо, които се развиват, докато остаряваме. Степента на слухова загуба може да се усили при наличие на високо кръвно налягане, диабет или продължително излагане на силен шум. Тъй като този вид слухова загуба не е лечима, специалистите препоръчват овладяването и със слухови апарати, които помагат за чуването на звуците, докато остаряваме, стимулират работата на мозъка и често ни предпазват от странични ефекти и заболявания, вследствие на слуховата загуба.

Слухова загуба, причинена от силен шум

Този вид слухова загуба обхваща голяма част от световното население. При някои хора тя може да се появи, в следствие на един много силен шум, като експлозия, а при други след продължително излагане на силни шумове, като при строителни работници и музиканти.

 Има два основни фактора, които влияят върху появата на този вид слухова загуба - силата на шума и времето на излагане. Колкото по-силен е шумът, толкова по-малко време е необходимо за появата на увреждане на ухото. За да избегнете преждевременната слухова загуба, е важно винаги да предпазвате ушите си в шумна околна среда.

Какво е тест на слуха? | Разчитане на Аудиограма

Какво е тест на слуха? | Разчитане на Аудиограма

В тази статия ще откриете какво е аудиограмата при тест на слуха, как се прави и как се разчита от специалист. Вижте различните видове слухова загуба и как тя влияе на живота ви
Прочети още
Признаци за намален слух при децата

Признаци за намален слух при децата

Препоръчително е в ранна и детска възраст да следим развитието на слуха на детето. Освен задължителните изследвания, които се правят след раждането, трябва да сме запознати и с различните признаци на слухова загуба при малчуганите. В тази статия ще намерите информация как се развива слухът на бебето и за какво да следите.
Прочети още
Първи признаци за намален слух и хипакузис

Първи признаци за намален слух и хипакузис

Имате ли съмнения, че имате загуба на слуха? В тази статия ще намерите първите признаци за загуба на слуха, на какво да обърнете внимание и дали имате нужда от тест на слуха.
Прочети още
Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33