Загуба на слуха | Видове | Причини | Симптоми

Загуба на слуха | Видове | Причини | Симптоми

Слуховата загуба се появява заради редица различни причини. Някои хора никога не разбират точната причина за намаления им слух. Най-често слуховата загуба се появява заради напредване на възрастта, генетично предразположение или болести. 

Какво е слухова загуба? 

Слуховата загуба, позната още като пресбиакузис, е често срещано състояние, което засяга способността ни да възприемаме външни звуци. С напредването на възрастта деликатните структури в ушите ни могат естествено да се влошат, което да доведе до намаляване на слуховите способности. 

Слуховата загуба е напълно естествен процес, част от стареенето. Характерното за него е, че се развива постепенно като обикновено засяга и двете уши. Наблюдава се предимно при хора над 55 годишна възраст и се счита за едно от най-често срещаните състояние при възрастните хора.

жена със слухова загуба

Видове слухова загуба

Съществуват няколко основни вида слухова загуба. Нека ги разгледаме подробно:

Кондуктивна слухова загуба

Този вид загуба на слуха възниква, когато звуковите вълни трудно достигат до вътрешното ухо. Това може да се дължи на проблеми в ушния канал, тъпанчето или средното ухо. За щастие, много от случаите са лечими с медицински интервенции или хирургични процедури.

Невросензорна слухова загуба

Възниква вследствие на увреждане на вътрешното ухо или на слуховия нерв, което влияе на предаването на сигналите към мозъка. За съжаление невросензорната загуба на слуха често е необратима, но иновативните технологии като слуховите апарати могат значително да подобрят способността на засегнатия за чува. 

Смесена слухова загуба

Този вид съчетава в себе си предишните два. Дължи се на проблеми както във външното/средното ухо, така и във вътрешното ухо или слуховия нерв. Важно е да се обърне внимание и на двата аспекта, за да е налице ефективното справяне с проблема.

Централна слухова загуба

При централната загуба на слуха предизвикателството не се крие в анатомията на ухото, а в обработващите центрове на мозъка. Най-общо казано представлява неизправност в способността на мозъка да интерпретира правилно звуковите сигнали. 

Макар и по-рядко срещана в сравнение с другите видове, централната загуба на слуха е доказателство за сложната връзка между ушите и мозъка, подчертавайки необходимостта от задълбочени диагностични подходи.

рисковите фактори за загуба на слуха

Какви са причините и рисковите фактори за слухова загуба?

Освен естественият процес на стареене, съществуват и множество други външни и вътрешни фактори, които могат да доведат до загуба на слуха. Сред най-често срещаните са: 
  • Генетична предразположеност
  • Наследствени заболявания 
  • Някои медицински състояния като диабет, атеросклероза, високо кръвно налягане, и др. 
  • Натрупана ушна кал
  • Ушни инфекции
  • Наличие на течност в средното ухо
  • Спукано тъпанче
  • Попаднал чужд предмет в ушния канал
  • Дълготрайно излагане на силен шум
  • Травми на ухото
  • Употреба на определени медикаменти

Относно рисковите фактори, основните такива свързани със слуховата загуба са: 

  • Възраст, засегнати са хора предимно над 50 години
  • Слуховата загуба се наблюдава предимно при мъжете, отколкото при жените
  • Наличието на генетични фактори предавани в поколенията
  • Активно или пасивно тютюнопушене
  • Лоши хранителни навици

Какви са характерните симптоми на слухова загуба?

Слуховата загуба обикновено настъпва постепенно, като ранните ѝ признаци са почти незабележими. Откриването ѝ е сравнително трудна задача, тъй като засегнатите често свикват с незабележимите промени в слуха им.
Някои общи симптоми присъщи за по-напредналите стадии на слухова загуба са:

  • Затруднения при разпознаване на високочестотни звуци
  • Трудности при разбирането на чужда реч
  • Неспособност за регистриране на ясни и отчетливи звуци
  • Често увеличаване на силата на звука при слушане на радио или гледане на телевизор
  • Поява на шум в ушите
  • Приглушено чуване на говор или странични звуци

графика на децибелите

Какви са степените на слухова загуба?

Обикновено степените на слухова загуба се класифицират като:

Лека слухова загуба

При този вид загуба на слуха хората могат да се затруднят да доловят по-тихите звуци, особено в шумна среда. Макар и леко, въздействието е забележимо. Обикновено при леката слухова загуба честотите, които човек може да долови варират е диапазон от 20 до 40 dB.

Средна слухова загуба

При средната степен на слухова загуба предизвикателството се засилва. Разговорите с нормална сила на звука стават по-трудни за разпознаване, а по-високите честоти могат да изчезнат. Тук говорим за диапазон вариращ от 40 до 60dB, в който човек може да разпознава страници звуци.

Тежка слухова загуба

Навлизайки в етапа на тежка загуба на слуха, хората могат да се сблъскат с дълбоко намаляване на слуховите способности. Всекидневните звуци стават неуловими, а общуването без помощ може да се превърне в значително предизвикателство. Тази степен на слухова агуба попада в диапазона от 60 до 70dB.

Дълбока слухова загуба

В дълбоката степен на слухова загуба ехото на тишината става все по-изразено. Общуването без помощта на специализирани устройства може да се окаже почти невъзможно. Засегнатите могат да разчитат до голяма степен на визуални сигнали и тактилни методи за комуникация. Дълбоката слухова загуба бележим с диапазон на чуваемост от 70 до 90dB.

Пълна слухова загуба

Пълната слухова загуба представлява отсъствие на всякакво слухово възприятие. Засегнатите от този вид разчитат на алтернативни средства за комуникация, като жестомимичен език, четене по устните и тактилни методи. Хората с пълна загуба на слуха не чуват звуци над 91dB.

тест на слуха

Как да тестваме дали имаме слухова загуба?

Аудиограмата и тимпанограмата се считат за основни диагностични похвати за тестването на слуха при възрастните.

Аудиограмата цели да тества способностите на слуха посредством набор от тонове с различни честоти. Хората подложени на този тест трябва да регистрират всеки път когато чуят някой от тоновете. Резултатите се нанасят на графика, която визуално представя праговете на слуха.  

Тимпанограмата пък оценява устойчивостта и функционалността на средното ухо. С помощта на малка сонда, която се вкарва в ушния канал, измервайки начина, по който тъпанчето реагира на промени в налягането. 

Тестовете за слух при деца включват BERA (Brainstem Auditory Evoked Response) тестове, скрининг на слуха, скрининг на средното ухо, и други. Специално пригодени за най-малките тези тестове проследяват способностите на децата да реагират на различни звуци, както и реакцията на ухото при промяна на налягането.

Какви са последиците от слуховата загуба?

Слуховата загуба неминуемо води до влошено качество на живот. Невъзможността за разпознаване на елементарни звуци може да превърне ежедневните задължения на човек в сериозни трудности. 

Често страдащите от слухова загуба прибягват до социална изолация или усамотяване поради неспособност за свободно общуване с другите. Възможно е и развитието на състояния като депресия или тревожност.

Какво да направим ако имаме съмнения за слухова загуба?

При съмнения за наличие на слухова загуба е особено важно да се консултирате със специалист. Правилното диагностициране е първата стъпка в решаването на проблема. 

В Ototon ще намерите екип от професионалисти, които ще ви помогнат с всяка една стъпка от процеса към пълноценен живот и общуване. В нашите центрове ще намерите правилното решение за слуха ви съобразено с индивидуалните ви нужди

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33