Как се почистват слуховите апарати?

Как се почистват слуховите апарати?

Трябва ли слуховите апарати да се почистват от специалист?

Когато използва нещо всеки ден, то се замърсява доста бързо. Перем дрехите си често и внимателно забърсваме телефоните и клавиатурите си, за да избегнем натрупването на мръсотия. Заслужават ли слуховите ни апарати същото внимание и трябва ли да бъдат професионално почиствани?

Когато носите слухови апарати всеки ден, те могат да предизвикат по-голямото отделяне на ушна кал, тъй като стимулират ушния ви канал. Много слухови апарати, обаче, могат да блокират и да попречат на естественото отделяне на ушна кал в ушите ни. Това може да доведе до проблеми за вас и за слуховия ви апарат.

Натрупването на ушна кал в ухото ви бързо може да се превърне в болезнен проблем. То също може да доведе до свистене в слуховите ви апарати, защото звукът рикошира в натрупването. Тъй като ушната кал няма къде да отиде, с времето, може да доведе до запушване на слуховите ви апарати или увреждането им. За да избегнете това, трябва да се уверите, че слуховите ви апарати се почистват добре между използванията. Полагането на редовни почиствания на ушите също може да помогне с този проблем.

Можете ли да почиствате слуховите си апарати вкъщи?

Когато закупите слухови апарати от специалист по слухопротезиране, те могат да ви предоставят комплект, с който да поддържате апаратите си чисти. Тези комплекти могат да съдържат различни средства, в зависимост от вида на слуховите апарати, които притежавате. Преди да закупите и използвате онлайн средства се консултирайте с вашия слухопротезист за това дали те могат да бъдат полезни и как най-правилно да ги ползвате. Ако се опитате да почистите слуховите си апарати неправилно е много вероятно да им навредите. Затова се уверете да получите възможно най-подробни инструкции от вашия специалист по слухопротезиране.

Използването на обезвлажнители също може да попречи на събирането на влага в слуховите апарати, което със сигурност ще удължи живота им.

Как безопасно да почиствате слуховите си апарати?

В зависимост от вида на слухови апарати, които използвате, ще се нуждаете от различни методи на почистване. Подсигурете се и говорете с вашия слухопротезист, преди да се спрете на определен план за почистване.

За задушни слухови апарати, забършете очевидните замърсявания по корпуса с мека кърпичка и се погрижете да извадите отливките за допълнително почистване. Те могат да се забърсват с мека кърпичка и да се накисват в топла вода поне веднъж седмично. Не слагайте отливките обратно, докато не сте сигурни, че са изсъхнали напълно. Препоръчва се да се сушат поне една вечер, преди да ги поставите обратно на слуховите апарати.

Използването на четки и кукички е един от основните начини за почистване на вътреушни слухови апарати. Обърнете слуховия апарат надолу, докато го почиствате, за да могат всички събрани замърсявания да изпадат навън, вместо да попаднат навътре в апарата. Ако има допълнително заседнала ушна кал, трябва да се изкара внимателно с кукичката и ги почистете със суха кърпичка. Никога не поставяйте никоя от частите на слуховите апарати във вода.

Не трябва никога да се опитвате да почиствате вътрешността на слуховите си апарати сами. Вътрешните компоненти са изключително деликатни и много лесно можете да ги повредите. Ако се тревожите за състоянието на слуховите си апарати ги занесете при професионалист.

Кога да се възползвате от професионално почистване?

Специалистите по слухопротезиране са обучени да почистват слуховите ви апарати внимателно и ефикасно. Ако не сте сигурни как най-правилно да почистите слуховите си апарати – не рискувайте. Занесете ги на професионалист и ги помолете за съвет как правилно да почиствате слуховите си апарати. Ако нямате правилните инструменти, те ще ви насочат към подходящ почистващ комплект.

Независимо от грижите, които полагате за слуховите си апарати вкъщи, от време на време трябва да ги носите на специалист за професионално почистване. Освен че, слухопротезистът ще има правилните инструменти и ще се погрижи за тях по-обстойно, той винаги ще забележи ако има някакъв проблем с тях.

Заповядайте в най-близкия до вас център за слуха Ототон за професионално почистване, комплекти за почистване и полезни съвети.

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33