Тимпанометрия - как се извършва?

Тимпанометрия - как се извършва?

Тимпанометрията представлява диагностична процедура, която позволява да се открият заболявания на средното ухо. Особено подходяща е за диагностициране на заболявания, които могат да причинят трайна слухова загуба, особено при деца.

Показания за тимпанометрия:

Провеждането на процедурата може да бъде изисквана за следните заболявания:

Отит на средното ухо – среща се най-често при децата, въпреки че понякога страдат от него и възрастните.  Около 10% от децата са диагностицирани с възпаление на средното ухо на възраст под 10 години. Често срещани симптоми на заболяването са болки в ушите, повишена температура, общо неразположение, умора и лека загуба на слуха. В някои случаи може да се появи гной.

Симптоми на възпаление на средното ухо при кърмачетата могат да включват раздразнителност, лош апетит, кашлица, хрема, диария и лош сън. По правило отитът при деца отшумява в рамките на няколко дни, но ако няма признаци на подобрение се консултирайте с лекар. Обикновено причината за възпалението на средното ухо е вирусна или бактериална инфекция.

Перфорация на тъпанчевата мембрана представлява нарушаване на целостта на мембраната, която разделя външното от средното ухо. Възниква следствие разкъсване на мембраната, последвано от нарушаване на нейните основни фукнции.

Блокаж на слуховия проход може да бъде следствие на инфекция на ухото или събиране на твърда ушна кал.

Наличие на ексудат в средното ухо. Ексудатът представлява възпалителна течност, която излиза през стените на малките кръвоносни съдове при възпалителен процес. Представлява мътна, непрозрачна течност, богата на белтъци, съдържаща както кръвни телца, така и бактерии (пневмококи, стрептококи, туберкулозни бактерии).

Проблем с Евстахиевата тръба, който е свързан с нейното възпаление или запушване. Причините за това са обикновено следствие инфекция на горните дихателни пътища или възпаление на средното ухо.

безплатен тест на слуха

Как се извършва?

Не е необходима предварителна подготовка при провеждане на тимпанометрия. Пациентът трябва да остане неподвижен по време на цялото изследване. При наличие на по-голямо количество церумен във външния слухов проход е необходимо неговото предварително почистване. Не трябва да се преглъща или да се говори, защото това води до промени в налягането в средното ухо и не се дават точни резултати. Във външния слухов проход се въвежда инструмент, наречен тимпанометър, който променя налягането на въздуха и създава звукова вълна като се отчита реакцията на тъпанчевата мембрана.

Резултати

При здравa тъпанчевата мембрана, тя реагира с движение и налягането в средното ухо е в границите на нормата от + 50 до -150 daPa (декапаскала). Тъпанчето е с гладка повърхност. Тимпанограмата показва нормални стойности на налягането в средното ухо и нормалната проводимост на звука. Този тип тимпанограма се определя като тип А.

При наличието на течност или ексудат в средното ухо тъпанчевата мембрана остава неподвижна, не реагира с вибрации на промените в налягането и звуковата вълна. Отклонения от нормата се установяват и при блокаж на Евстахиевата тръба, която свързва средното ухо с гърлото. В резултат на нейната дисфукция се създава отрицателно налягане в средното ухо, което е свързано с характерни промени в тимпанограмата. Тимпонограмите тип В и C отчитат патологични изменения като перфорация на тъпанчевата мембрана, страствания в мембраната, ексудат или липса на контакт между слуховите костици в средното ухо (чукче, наковалня и стреме), туморен процес в средното ухо.

Данните от тимпагорамата е необходимо да бъдат анализирани комплексно, заедно с отоскопия и аудиометрични изследвания на въздушната и костната проводимост, за да се направи точна диагностика.

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33