Симптоми на слуховата загуба

Симтомите на слуховата загуба са по-очевидни, отколкото предполагате!

Най-честите признаци на слухова загуба

Един на всеки 6 души над 18 години има слухова загуба. Ето как можете да разпознаете признаците.

Често молите другите да се повтарят

Ако казвате „какво?“ през цялото време или трябва да гледате някого, за да чуете какво казва (като четете по устните му), слухът ви може да се влошава.

Включвате телевизора на сила, която другите намират за силна

Когато не можете да водите разговор, защото телевизорът ви е твърде силен, време е да си направите тест за слуха.

Имате проблеми с разбирането на разговори на шумни места

Това е едно от първите предизвикателства, с които се сблъскват хората със загуба на слуха: проследяване на това, което някой друг казва шумно място, като ресторант.

Трудно чувате женски и детски гласове

Загубата на слуха при високи честоти е много често срещана - тоест гласовете на жените и децата ще бъдат по-трудни за чуване.

Имате чувството, че другите мърморят

Класическо оплакване на хората със загуба на слуха е, че другите не говорят ясно. Ако смятате, че хората мърморят и трудно ги разбирате, това може да е симптом на загуба на слуха.

Имате проблеми с чуването по телефона

Ако имате проблеми от време на време, това е добре. Ако постоянно чувствате, че не чувате по телефона, независимо дали използвате стационарен или мобилен телефон, това може да е симптом на загуба на слуха.

Избягвате социални ситуации, които някога са били приятни

Хората, които не могат лесно да разбират другите се чувстват изолирани от разговорите. Те често решават, че е по-лесно да откажат покани и да си останат вкъщи. 

Имате шум в ушите

Звъненето в ушите ви често се смята за симптом на загуба на слуха или увреждане на слуховата система - а загубата на слуха и шумът в ушите много често вървят ръка за ръка.

Други ви казват, че имате загуба на слуха

Ако повече от един приятел или член на семейството се съмнява в остротата на слуха ви - на сериозно или на шега - познайте какво? Може да са прави!

Защо хората пренебрегват загубата на слуха

Не я разпознават

„Нямам загуба на слуха“, казват те, „ти просто мърмориш и говориш твърде тихо.“

Лесно се компенсира

„Просто ще увелича звука, ще помоля другите да се повторят или ще избягвам места, където слухът е проблем.“

Не е голяма работа

Много хора не са запознати с последствията, свързващи загубата на слуха с падания, депресия, социална изолация и деменция.

Апаратите са грозни

Може би някога са били, но модерните слухови апарати са почти невидими, с презаредима батерия и се настройват автоматично.

Често задавани въпроси

Как да разбера дали имам слухова загуба?
През повечето време проблемите със слуха започват постепенно, без дискомфорт или болка. Членовете на семейството често се научават да се адаптират към вашата загуба на слуха, без дори да осъзнават, че го правят.

Какви видове загуба на слуха има?
Има три вида загуба на слуха: невросензорна, кондуктивна и смесена. Повечето хора губят поне известна степен от слуха си с напредване на възрастта и докато достигнат 65-годишна възраст, един на всеки трима души има някакъв вид увреждане на слуха.

Загубата на слуха не засяга ли само възрастните?
Загубата на слуха може да настъпи по всяко време, на всяка възраст. Всъщност повечето хора със загуба на слуха (65%) са на възраст под 65 години!

Ако имах слухова загуба, личния ми лекар нямаше ли да ми каже за това?
Само 13% от лекарите рутинно проверяват за загуба на слуха. Тъй като повечето хора с увреден слух чуват добре в тиха среда (като кабинета на вашия лекар), може да бъде много трудно за вашия лекар да разпознае този проблем. Само обучен слухопротезист може да определи сериозността на вашия слухов проблем, дали бихте могли да се възползвате от слухови апарати и кой тип би бил най-подходящ за вас.

Какво да правя, ако се съмнявам, че имам слухова загуба?
Трябва да си запазите час за среща със слухопротезист или УНГ лекар за оценка, консултация и тест за слуха.

В Центрове за слуха Ototon ще откриете цялостни решения за слуха. При нас ще получите индивидуално внимание и професионализъм. Специалистите ни минават ежегодно през десетки обучения и изпитания, за да Ви предложат най-точните решения.

Направете първата стъпка за вашето слухово здраве днес. Тествайте слуха си при нас - всеки първи тест на слуха е безплатен. Очакваме Ви!

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33