Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE)

Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE)

Слуховите апарати, които се поставят "зад ухото", набират популярност, но какво всъщност представляват те? Задушните слухови апарати или BTE са един от най-популярните типове слухови апарати, благодарение на своите мощни възможности за усилване и гъвкавост. 

Слуховите апарати, които се поставят зад ухото (BTE) са един от най-забележимите видове слухови апарати, но много от дизайните всъщност са много по-малки, отколкото си мислите, а по-големият им размер позволява интегрирането на повече технологични функции и често по-дълъг живот на батерията.

Конструкцията им включва калъф, който се поставя зад ухото и съдържа приемник и микрофони, които откриват и след това обработват звуци. Тези усилени звуци се изпращат през малка пластмасова тръбичка над горната част на ухото (която служи и за задържане на корпуса на приемника на място) в ушна отливка, която предава звуците към ухото ви.

Характеристики на  BTE слуховите апарати

BTE слуховите апарати са многофункционални благодарение на следните си характеристики:

  • Безпроблемна Bluetooth свързаност: Те могат лесно да се свързват със смарт устройства, което подобрява достъпността и удобството.
  • Съвместимост с различни типове загуба на слуха: BTE апаратите са подходящи за справяне с широк спектър от нива на загуба на слуха.
  • Регулируеми за различни размери на ушите: Могат да пасват удобно на уши с различни големини и размери на ушния канал.
  • Възможност за разширени функции: По-големият им размер позволява включването на високотехнологични функции, които подобряват работата на слуховия апарат.
  • Удобни за потребителя механизми за управление: BTE апаратите са снабдени с лесно управляеми елементи за регулиране на телескопичната бобина, силата на звука и програмните настройки.
  • По-голяма мощност на батерията: Благодарение на по-големите батерии те осигуряват по-дълго използване с едно зареждане.

Какви са предимствата на слуховите апарати ВТЕ

Bluetooth 

Този стил слухови апарати предлага Bluetooth свързаност и може лесно да се свързва със смарт устройства безжично, което е необходимо и за поддържане на технологията, нужна за по-добра поддръжка на Вашите слухови нужди.

Мощно усилване и усъвършенствани технологии

Тъй като слуховите апарати "Зад ухото" (BTE) са малко по-големи по размер от някои други типове слухови апарати, а също и поради отделния им корпус, който се поставя зад ухото, те могат да осигурят по-високи нива на мощност и повишени технологични характеристики в сравнение с някои по-малки модели слухови апарати.

Те могат да съдържат батерии с по-голям размер и така да поддържат по-високи нива на усилване и да осигуряват необходимата мощност за включването на някои наистина авангардни технологии.

Подходящи за повече хора

Гореизложеното означава, че слуховите апарати "зад ухото" (BTE) са подходящи не само за хора с по-тежки нива на загуба на слуха, но и за хора, които искат техните слухови апарати да са наистина ефективни.  

Задушните (BTE) слухови апарати са един от най-универсалните типове слухови апарати благодарение на дизайна си от външната страна на ухото. Това означава, че те могат да осигурят достатъчно мощност, за да обслужват пациент дори с доста тежка загуба на слуха, и да включват достатъчно технологии, за да отговарят на изискванията дори на най-активния и динамичен начин на живот.

Какъвто и да е Вашият начин на живот или тип загуба на слуха, вероятно ще намерите подходящ за Вас слухов апарат зад ухото (BTE).

Голям живот на батерията

Благодарение на конструкцията на слуховите апарати "зад ухото" (BTE), при които корпусът, в който се намира батерията, е разположен външно зад ухото, при необходимост в тях могат да се поставят батерии с по-голям размер.

Възможност за презареждане 

Горепосоченото означава, че слуховите апарати "зад ухото" (BTE) могат да Ви осигурят най-добрия живот на батерията от всички налични видове слухови апарати.  Слуховите апарати BTE се предлагат както с батерии за еднократна употреба, така и с такива за презареждане. 

Лесни за използване

Задушните (BTE) слухови апарати могат да се управляват или чрез набор от бутони, чрез превключватели на самия корпус, или това може да бъде заменено/съчетано с различни външни контролери, като например приложения за смартфон или специални дистанционни управления.

Това разнообразие на устройството означава, че е възможно да има слухов апарат зад ухото (BTE), който да е подходящ за почти всички специфични нужди на ползвателя.

Достъпни 

Поради класическия си дизайн и малко по-големия си размер слуховите апарати, които се поставят зад ухото (BTE), често са едни от най-лесните за производство и затова могат да бъдат една от най-достъпните разновидности слухови апарати - разбира се, това зависи от точния модел, който сте избрали.

Почистват се по-лесно и са удобни

Тъй като слуховите апарати "зад ухото" (BTE) са малко по-големи, а също и поради факта, че се поставят до голяма степен извън ухото, това означава, че те се почистват много по-лесно (а също и се сменят батериите), отколкото някои от много по-малките видове слухови апарати.

Повечето потребители намират стила на BTE слуховите апарати за по-удобен, тъй като те не се намират навътре в ушния канал.

Създават по-малко проблеми с обратната връзка

Микрофонът и приемникът са разположени по-далеч един от друг в сравнение с ITE слуховите апарати, което в крайна сметка намалява риска от появата на отзвук.

Отворено прилягане

Предлагат се и слухови апарати BTE с отворена форма, което означава, че тънката тръбичка се намира в ушния канал и осигурява по-добра вентилация на въздуха.

 

Недостатъци на слуховите апарати зад ухо (BTE)

Понижено качество на звука

Когато сравнявате този стил с този на ITE или ITC слуховите апарати, BTE понякога не могат да предложат толкова високи нива на звука.

Шум от вятъра

При използване на BTE слухови апарати на открити пространства е по-вероятно да възникнат усложнения, свързани с шума от вятъра. 

Не толкова дискретни

Ако дискретните възможности са важни за Вас, тогава стилът BTE може да не е подходящ за Вашия случай. Те се поставят непосредствено извън ухото, поради което е по-вероятно да бъдат забелязани от други хора.  Въпреки това съвременните BTE слухови апарати са много по-малки от тези, произвеждани в миналото.

Марки BTE слухови апарати

Кои са марките, които произвеждат слухови апарати, поставящи се зад ухото (BTE)?  Слуховите апарати BTE предлагат гъвкавост и стабилно усилване. Цената, начинът на живот и козметичните съображения - всички те участват в процеса на вземане на решение при избора на най-подходящия стил слухов апарат.

В крайна сметка професионалната оценка е от решаващо значение за определяне на най-подходящия модел за уникалния слухов профил на всеки човек.  Запознайте се с най-популярните марки:

  • Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE), произведени от Phonak
  • Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE), произведени от Oticon
  • Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE), произведени от Widex
  • Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE), произведени от Resound
  • Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE), произведени от Starkey
  • Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE), произведени от Signia
  • Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE), произведени от Unitron
  • Слухови апарати, които се поставят зад ухото (BTE), произведени от Bernafon

Слухови апарати RIC в сравнение с BTE

Каква е разликата между RIC и BTE слуховите апарати?  RIC и BTE слуховите апарати предлагат различни предимства. RIC слуховите апарати разполагат с миниатюрно устройство, поставено зад ухото, свързано с ушния канал чрез дискретен проводник и приемник.

Те предлагат по-естествено възприемане на звука благодарение на разположението си по-близо до тъпанчето. RIC апаратите са подходящи за лека до умерена загуба на слуха и са по-малко видими.

От друга страна, BTE слуховите апарати имат по-голям корпус, поставен зад ухото, с тръбичка или ушна мида, насочваща звука в ушния канал. BTE са универсални, като се адаптират към различни нива на загуба на слуха - от леко до дълбоко.

Често с тях се борави по-лесно, което ги прави подходящи за потребители с проблеми със сръчността.

5 съвета за почистване на BTE слухови апарати

Почистването на BTE слуховите апарати е от съществено значение за поддържане на тяхната функционалност и чистота. Ето пет съвета, които ще Ви помогнат да поддържате в чисто състояние Вашите BTE слухови апарати:

  • Ежедневно избърсвайте слуховите апарати: Използвайте мека, суха кърпа или салфетка, за да избършете внимателно външната част на слуховите апарати. По този начин се отстраняват повърхностните замърсявания, мазнините и влагата, които могат да се натрупат през деня. Уверете се, че ръцете Ви са чисти, преди да боравите с тях.
  • Почиствайте с четка отворите за микрофона и високоговорителите: Използвайте четка с мек косъм или инструмент за почистване на слухови апарати, за да почистите внимателно портовете на микрофона и високоговорителите. В тези малки отвори могат да се натрупат замърсявания, които могат да повлияят на качеството на звука. Бъдете внимателни, за да не повредите деликатните компоненти.
  • Сменяйте филтрите за ушна кал: Слуховите апарати BTE често имат филтри или предпазители, които предотвратяват навлизането на ушна кал в устройството. Проверявайте редовно тези филтри и ако забележите натрупване на ушна кал, ги сменете, като следвате инструкциите на производителя.
  • Проверявайте тръбичките и обвивката на ухото: Ако Вашите BTE слухови апарати имат тръбички и ушни накрайници, проверявайте ги за признаци на запушване или повреда. Отстранете тръбичките и ги почистете с топла сапунена вода, след което ги оставете да изсъхнат добре, преди да ги прикрепите отново.
  • Съхранявайте правилно слуховите апарати: Когато не се използват, съхранявайте Вашите BTE слухови апарати в защитен калъф или контейнер, предоставен от Вашия аудиолог. Това помага да ги предпазите от проникване на прах, влага, както и от потенциални физически повреди.

Защо е важна поддръжката на слуховия апарат?

Не забравяйте да спазвате специфичните инструкции за почистване и поддръжка, предоставени от Вашия слухопротезист или от производителя, за да осигурите дълготрайност и оптимална работа на Вашите BTE слухови апарати.

Редовното почистване и поддръжка могат да удължат живота на слуховите Ви апарати и да поддържат слуховото Ви изживяване по най-добрия начин. Попитайте Вашия аудиолог за комплект за почистване на BTE слухови апарати, за да можете да почиствате устройствата си у дома в удобно за Вас време.

Заключение

Слуховите апарати BTE са мощно и универсално решение за хора с различна степен на загуба на слуха. Със своите надеждни възможности за усилване, издръжливост, гъвкавост на функциите и възможностите за свързване и удобен дизайн те се превърнаха в популярен избор както сред потребителите, така и сред специалистите по слухопротезиране, най-вече след като на пазара вече се предлагат множество компактни BTE слухови апарати.

Отчитайки уникалните си нужди на човек с лека до тежка загуба на слуха, заедно с Вашия аудиолог можете да възстановите способността си да общувате ефективно и да участвате пълноценно в ежедневието. 

Имайте предвид, че можете да се консултирате със специалист, ако Ви е необходима повече информация относно техническото обслужване на устройствата, касаещо батериите за слухови апарати BTE и размерите на батериите. Задайте своите въпроси и относно фиксирането на слуховите апарати, поставяни зад ухото, цената им и можете ли да ги носите с очила.

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33