6 ранни признака на загуба на слуха

6 ранни признака на загуба на слуха

С напредването на възрастта нашето здравословно състояние става малко по-сложно. Промените са постепенни, като например от промените във външния вид до загубата на зрението и слуха. Тези изменения рядко се случват за една нощ, а началото на свързания с възрастта проблем със слуха може да бъде незабележимо. 

Ранни симптоми на загуба на слуха

Важно е да се обърне внимание на ранните признаци на загуба на слуха, преди те да се развият по-късно. Нелекуваната загуба на слуха може да причини на хората чувство на изолация и стрес и да доведе до проблеми с паметта в бъдеще. Ако някой от тези симптоми се отнася за вас или за ваш близък, посъветвайте се с вашия лекар или с опитен аудиолог и се запишете за изследване на слуха. 

Не чувате високи звуци

Синапсите на кохлеарния нерв във вътрешното ухо дегенерират с напредването на възрастта. Кохлеята е спираловидната кост в ухото, която ви помага да интерпретирате звука. Стареенето намалява ефективността на кохлеята за различаване на високочестотни звуци, като детски гласове и птичи песни. Ако ви е трудно да разбирате или чувате високочестотни гласове и звуци - това може да е един от ранните признаци на ранна загуба на слуха. 

Шумните места затрудняват разговорите

Фоновият шум често е с по-ниска звукова честота от тази на човешката реч, особено при съгласните. На многолюдни места, като например в търговски центрове или ресторанти, фоновият шум може да се окаже непреодолим и да затрудни чуването на по-високите тонове в човешката реч. В резултат на това може да избягвате семейни събирания и социални ситуации, при които съсредоточаването върху речта става изтощително. 

Напрягате се, за да слушате

Когато се намирате на шумно място, където говорят много хора, мозъкът ви работи извънредно, за да запълни празнините и да разбере какво се случва. Това изисква много усилия, за да се съсредоточите, и може да се почувствате изтощени след социални събития. Ако се напрягате да чувате и се чувствате необичайно уморени в края на деня, вероятно имате умора от слушане. 

Професионално монтираните слухови апарати могат да помогнат за облекчаване на умората от слушане, причинена от загубата на слуха, като направят разговорите по-малко трудни и ви позволят отново да се наслаждавате на социалния си живот.

Четене по устните

Когато едно от сетивата престане да работи правилно, мозъкът умело се опитва да замени липсата на информация, като използва друго такова. В случай на загуба на слуха зрението ви се опитва да компенсира това. Ако установите, че очите ви се фокусират върху устата на говорещия повече, отколкото сте свикнали, вероятно имате проблеми със слуха. 

Звънене и запушени уши

Това може да е резултат от прекомерно натрупване на ушна кал или течност, поради което звуците в ушите ви изглеждат приглушени или притъпени. Ушните инфекции увеличават количеството на течността в ушния канал, поради което ушите ви се усещат запушени или блокирани. 

Шумът в ушите също е един от признаците за загуба на слуха - усещане за звън в ушите. Шумът в ушите е често срещано заболяване, което засяга много хора. Подобно на четенето по устните, мозъкът може да се опита да запълни липсващите честоти, което води до постоянен шум. Това може да е ранен признак за загуба на слуха, затова не забравяйте да говорите с вашия лекар или аудиолог, ако сте обезпокоени. 

Увеличавате звука на телевизора

Ако се окаже, че увеличавате звука на телевизора по-често от обикновено, може да се наложи да си направите изследване на слуха. Телевизионните предавания често смесват диалога с музика и звукови ефекти, което затруднява различаването на гласовете, ако чувате по-добре басовите тонове. Другите хора вероятно ще забележат този симптом на загуба на слуха преди вас - особено ако се оплакват, че звукът от телевизора е твърде силен.

Лечение на загубата на слуха

Нелекуваната загуба на слуха може да повлияе на ежедневието ви, като предизвика неоправдан стрес и тревожност и други психични състояния. Страдащите могат да се чувстват самотни и уморени от необходимостта да се концентрират върху интерпретирането на звуците. Ето защо е изключително важно да се постави диагноза и да се проведе лечение възможно най-скоро. 

Консултирайте се със здравен специалист или лекар, за да получите точна диагноза на състоянието си. Те могат да направят оценка на слуха ви и да препоръчат слухов апарат, който е подходящ за вашия бюджет и начин на живот. 

Слуховите апарати могат да усилват определени звуци, например тези с висока честота, без да засягат способността ви да чувате по-ниски честоти. Разнообразието от налични слухови апарати означава, че можете да изберете дори такъв, който се поставя в ушния канал, скрит от погледа.

Слухът ви трябва да се разглежда като част от цялостното ви физическо здраве. Дори и да нямате достатъчно ранни признаци на загуба на слуха, за да се притеснявате, не чакайте, а се консултирайте с лекар.

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33