Какво е шум в ушите? (Тинитус)

Какво е шум в ушите? (Тинитус)

Много хора споделят, че са имали шум в ушите като кратко явление – понякога за по - малко от минута. За други хора, обаче, хроничният шум в ушите е постоянен и може да се изразява под формата на различни звуци, които не спират денонощно.

безплатен тест на слуха

Какво е шум в ушите?

Шумът в ушите, известен като тинитус, е състояние, при кето се чува звук без външен стимул. Шумът може да наподобява шумене, пищене, свистене, прищракване, бучене или свирене. В много редки случаи той може да се променя и да се проявява като музика. Шумът в ушите може да бъде временен или хроничен и да засяга едното или двете уши. Обикновено варира в честотата и интензитета през различните фази от деня.

Разпространение на тинитус

За съжаление няма данни, каква част от българското население е засегнато от тинитус. Отвъд океана, шумът в ушите засяга около 20% от американците, като в 90% от случаите е свързан със загуба на слуха. 

Слухова загуба и тинитус

Фондацията за слуха и здравето отчита, че 90% от случаите на тинитус се появяват в следствие на скрита загуба на слуха. И двете състояния се появяват заради сходни причини, като излагане на силен шум или с напредване на възрастта. Увреждането на косместите клетки на вътрешното ухо може да доведе до тинитус и загуба на слуха. Когато тези клетки са увредени, те изпращат заблуждаващи сигнали до мозъка, които се приемат от него като звуци. 

Видове тинитус

Съществуват два типа тинитус – субективен и обективен. Субективният тинитус е най-често срещаната форма на заболяване и обхваща 99% от случаите на тинитус. При него, само човекът, който е засегнат чува звука. Много често, субективният тинитус дава индикация за проблем с чуването и неврологични състояния, свързани със загуба на слуха. Причините за наличие на субективен тинитус включват невросензорна загуба на слуха, породена от увреждане на косместите клетки на вътрешното ухо, остаряване, излагане на силни звуци, прием на някои ототоксични лекарства, болест на Маниер или други медицински състояния.

Обективният тинитус е рядко срещан и обхваща около 1% от случаите на шум в ушите. При него, човекът, който изпитва симптомите и хората в близост могат да чуят звуците. Обективния тинитус често се дължи на проблеми със сърдечно съдовата или мускулно-скелетната система, проблеми с кръвообращението или соматичните системи на организма. Някои хора го оприличават на пулсиране, тъй като звуците могат да пъдат причинени от повишен поток на кръвта или спазъм на мускул.

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33