Има ли лечение при намален слух?

Има ли лечение при намален слух?

Проблемите със слуха са все по-често срещано явление в днешно време. Това води и до основния въпрос на мнозина, а именно: Има ли ефективно лечение при намален слух? 

Има ли лечение за слухова загуба?

Отговорът на този въпрос е сложен, тъй като възможните лечения зависят до голяма степен от причините за слуховата загуба. Ако загубата на слуха е вследствие на натрупана ушна кал, течност в ухото или на инфекция, то медицинската намеса може да бъде достатъчна. 

Хората с невросензорна загуба на слуха обаче се нуждаят от различен подход. В този случай слуховите апарати се открояват като основно решение. Друго модерно решение са кохлеарните импланти. Особено подходящи са за хора с тежка загуба на слуха.  

Как слуховите апарати подобряват слуха ни?

Слуховите апарати са иновативни устройства, снабдени с микрофон, усилвател, говорител и батерия. С тяхна помощ звуците от околната среда могат да бъдат усилени до степен, в която да станат по-ясни и лесни за възприемане от засегнатите. 

В днешно време съществуват модерни дигитални слухови апарати, които предоставят множество предимства на засегнатите. Основна функция при тях е адаптирането на честотата на звука към индивидуалната слухова загуба. Така звукът е по-естествен и ефективен. 

Всички тези функционалности допринасят значително за подобряване на качеството на слуха на засегнатите. 

Как слуховите апарати предпазват от влошаване на слуховата загуба?

Слуховите апарати имат ключова роля за предотвратяването на по-нататъшно влошаване на слуховата загуба.

Основният механизъм за това е стимулирането на слуховата кора - частта от мозъка, която обработва звука. При загуба на слуха тази област се стимулира по-слабо, а в последствие атрофира напълно. 

Носенето на слухов апарат възстановява активността на нервите, отговорни за предаването на информация към мозъка. Така те се стимулират и подсилват, а загубата на слуха се забавя. 

Как да изберем подходящ слухов апарат?

Правилният избор на слухов апарат се обуславя на няколко фактора. На първо място се вземат предвид видът и степента на слуховото увреждане. 

Освен това изборът може да бъде направен въз основа на естетическите предпочитания на засегнатия. Технологичните характеристики са също важна част при избора на слухов апарат. 

Консултацията със специалист е важна за правилния избор на слухов апарат. В Ototon работим с опитни специалисти, които да ви насочат към най-подходящо за нуждите ви устройство.   

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33