Първи признаци за намален слух и хипакузис

Първи признаци за намален слух и хипакузис

Изпитвате ли затруднение да чуете какво казва събеседника ви, когато се намирате в стая пълна с хора и много фонов шум? Пропускате ли често телефонни обаждания? Загубата на слуха е често срещано състояние, което засяга около 5% от хората от целия свят.

Развитието и усъвършенстването на технологиите предлагат все повече решения за слуха, с които да чувате пълноценно в различни етапи от живота, дейности в ежедневието и ситуации.

безплатен тест на слуха

Първи симптоми, които се проявяват при намален слух:

1. Детските гласове звучат приглушено или неясно

Най – често първият симптом е свързван със затруднено чуване на високи тонове като гласовете на деца и жени. Това е и причината да не чувате звукът от таймера на печката, чуруликането на птиците или свиренето на щурците.

2. Изпитвате затруднение да водите разговор в шумна среда

Фоновият шум обикновено с ниска честота, а някои букви в думите с висока. Затова, ако изпитвате затруднение да чувате високи тонове, фоновият шум ще се открои и ще чувате основно него. С напредването на възрастта, начина по който мозъкът ви обработва звука се променя, което допълнително затруднява игнорирането на фоновия шум.

 

3. Усещате умора след социални събития.

Когато не чувате добре всички звуци, мозъкът ви се опитва да „запълни“ пропуснатото, за да разбере какво казва събеседника. Това изисква много внимание, особено когато говорят повече хора едновременно. Усилията, които полагате, водят до умора и изтощение.

4. Следите движението на устните на събеседника

Когато сте с намален слух, мозъкът ви се опитва да го компенсира, като използва друго сетиво – зрението. За да разбирате думите, инстинктивно поглеждате към устните на човек, за да видите какво казва.

5. Усещате ушите си заглъхнали и запушени

Това може да се прояви и ако имате ушна кал, която трябва да се премахне. Но ако ушите ви чисти и няма видима причина, която да обясни заглъхването, ви препоръчваме да си направите тест на слуха. Намаленият слух може да се прояви, като чувате звуците приглушени, което изглежда като заглъхване или запушване на ушите.

 

6. Усилвате звукът на телевизора

Телевизионните предавания и филми, обикновено включват диалог, звукови ефекти и музика. Когато чувате ниските тонове по – добре от високите, музиката и ефектите заглушават речта. За да разберете какво казват героите, несъзнателно усилвате звука на телевизора, което може да причини дискомфорт на близките ви.

 

Звучи така, сякаш хората мрънкат, когато ми говорят

  •       Молите събеседника да повтори какво е казал, дори ако сте в тиха обстановка.
  •       Трудно разбирате от коя посока идва звукът.
  •       Изпитвате затруднение да чувате, когато сте на разстояние от говорещия.
  •       Близки и приятели ви казват, че говорите твърде силно.
  •       Навеждате се към събеседника, за да го чуете.
  •       В семейството ви има случаи на хора с намален слух.
  •       Работите в шумна обстановка.
  •       Имате шум в ушите.
  •       Приемате лекарства, които са опасни за състоянието на слуха ви.

 

Ако се припознавате в поне две от тези твърдения е възможно да сте със степен на слухова загуба. За да проверите състоянието на слуха си ви препоръчваме да си направите тест на слуха. 

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33