Заглъхнали уши | Причини и лечение

Заглъхнали уши | Причини и лечение

Точно както замъгленото виждане пречи на доброто зрение, заглъхналите уши има подобен вреден ефект върху здравето на слуха. В резултат на лека загуба на слуха, приглушеният слух е състояние, което отслабва способността на човека да чува звуци. Вероятно сте се сблъсквали с него след настинка или докато сте се ориентирали за промените в налягането в салона на самолета.

Заглъхване на ушите може да се появи и да изчезне или да остане за постоянно, в зависимост от конкретните обстоятелства. В крайна сметка, увреждането може да намали качеството на слуха ви. Добрата новина е, че то обикновено е преодолимо с подходящо лечение.

Защо ушите ни заглъхват?

Заглъхване на ушите се появява, когато звукът не може да преминава през външното, средното или вътрешното ухо толкова ефективно, колкото преди. Описваме звука като приглушен, когато забележим промяна в слуха и силата на звука ни се струва по-слаба от преди.

Заглушения слух може да повлияе негативно на слуховите способности - и евентуално да доведе до приглушен говор. Типичните симптоми включват изкривяване на слуха и усещане за "запушено ухо". Разграничени като временни или постоянни, хората, които се сблъскват с увреждането, могат първоначално да изпитват тези симптоми в продължение на дни или седмици.

Симптоми на заглушеното ухо

Приглушеният слух се разпознава по различни симптоми, включително:

  • Затруднения при чуването или разбирането на определени звуци
  • Чуване на приглушени, неясни звуци
  • Болка в ухото
  • Усещане, че в ухото има памучно топче
  • Усещане за пълнота в ухото
  • Изпускане на секрет в ухото
  • Звънене в ушите

Временно заглушаване на слуха

Често срещана причина за временно заглушаване на слуха е запушване на средното ухо, обикновено поради натрупване на течност при настинка, ушна инфекция или алергия. Инфекция на средното ухо, известна като отит на средното ухо, също може да доведе до временно запушване на средното ухо, което може да причини значителна загуба на слуха, ако не се лекува.

Натрупването на ушна кал също може да допринесе за запушване, но процедурата по отстраняване може да помогне за разрешаване на временното заглушаване. След като течността изчезне, слухът се възстановява.

Съществуват три вида загуба на слуха: невросензорна, кондуктивна и смесена.

  • Невросензорната, най-често срещаният тип, се появява, когато загубата на слуха на вътрешното ухо намалява нивото на слуха и степента на яснота.
  • Кондуктивната загуба на слуха засяга средното и/или външното ухо. Всички типове са склонни да предизвикват временни или постоянни приглушени слухови усещания.

Временното заглушаване на слуха може да се появи и при някои здравословни състояния, включително:

Болест на Мениер. Това заболяване на вътрешното ухо често се проявява със симптоми, вариращи от световъртеж до променлива загуба на слуха.

Автоимунно заболяване на вътрешното ухо (AIED). Често срещан симптом на автоимунно заболяване на вътрешното ухо са пристъпите на заглушен слух.

Отосклероза. Отосклерозата може да доведе до постепенно заглушаване на слуха, което се определя като костен растеж в пространството на средното ухо.

Силните шумове са друга често срещана причина за временно отслабване на слуха. Увреждането на чувствителните части на вътрешното ухо може да доведе до загуба на слуха, предизвикана от шума. Известен също като временно изместване на прага, този приглушен слух може да отзвучи в рамките на 48 часа след излагането на въздействието на звука. Въпреки това, при повтарящи се случаи или само след един инцидент с висок интензитет може да се стигне до трайно увреждане.

Други причини за временно заглушаване на слуха са внезапните промени във височината и въздушното налягане (известни като самолетно ухо) и бактериалните инфекции, причинени от прекомерно задържане на вода в ушите (известни като външен отит или ухо на плувеца).

Продължително заглушаване на слуха

Внезапната и постоянна промяна в слуха може да се дължи на внезапна невросензорна загуба на слуха или, в редки случаи, на доброкачествено образувание на слуховия нерв. Състоянието на средното ухо, като например перфорация на тъпанчето, която не може да зарасне, също понякога може да доведе до трайно заглушаване на слуха. Перфорацията на тъпанчето (или тъпанчевата мембрана) се получава, когато тъпанчето се спука, създавайки дупка между средното и външното ухо.

Други причини за трайно заглушаване на слуха са излагането на шум от огнестрелно оръжие или експлозии и свързаната с възрастта загуба на слуха, като пресбикузис.

Приглушен слух в едното ухо

Приглушеният слух може да се появи в едното или в двете уши. Когато състоянието се проявява в едното ухо, то вероятно е признак на едностранна ушна инфекция, запушено ухо или натрупване на ушна кал. Приглушеният слух, дължащ се на инфекции на синусите или промени в налягането по време на полет или промяна на надморската височина, обикновено се появява и в двете уши.

В някои случаи заглушаването на слуха в едното ухо може да е признак за загуба на слуха в него. В този случай е важно да се консултирате с медицинско лице, което може да извърши преглед на слуха и да определи диагноза и план за лечение.

Колко дълго трае заглушаването на слуха?

Приглушеният слух може да бъде временен - да трае от няколко часа до няколко дни в зависимост от причината - или постоянно състояние. Временните случаи на приглушен слух обикновено се изразяват в приглушен слух, причинен от заболяване, като например запушване на носа или инфекция на синусите, или поради ушна инфекция, ухо на плувеца, запушване на ухото или промени във височината и налягането по време на полет.

Трайните случаи на приглушен слух обикновено се дължат на внезапна загуба на слуха в едното или двете уши, като в този случай е необходимо да се лекува загубата на слуха с методи за усилване, като например слухов апарат, за да се подобри качеството на живот на човека.

Как се диагностицира?

Справянето с приглушения слух може да бъде неприятно преживяване. Ако искате да го лекувате правилно, започнете с посещение при специалист по слухопротезиране за цялостен преглед и диагностика. Приглушеният слух може да бъде диагностициран от здравен специалист чрез физически преглед на ухото и изследване на слуха. 

Тестът на слуха обикновено се извършва с отоскоп - медицински инструмент, използван за оглеждане на вътрешността на ухото за признаци на инфекция или запушване поради натрупване на ушна кал. Този тест измерва способността за чуване на различни тонове и различна сила на звука. В крайна сметка лекарят трябва да постави точна диагноза за вида и степента на загуба на слуха.

Лечение на заглушен слух

Често срещаните лечения на състояния, които причиняват приглушен слух, включват:

  • Отстраняване на ушна кал (или церумен)
  • Антибиотици
  • Хирургическа намеса
  • Слухови апарати

Преди да потърсите лечение за заглушен слух, посетете специалист по слухопротезиране за официална диагноза и помощ при определяне на най-добрия начин на действие. При избора на най-доброто лечение за вас, вашият лекар ще трябва да вземе предвид произхода на приглушения ви слух.

Лечението зависи от етиологията. Например инфекция на ухото може да изисква антибиотици, за да се излекува правилно, докато лечението на холестеатома [вид киста] изисква хирургическа намеса. 

Какво да направите, ако се събудите с приглушен слух

Ако се събудите с приглушен слух или със симптоми, които смятате, че могат да бъдат свързани с приглушен слух, най-добре се консултирайте с вашия лекуващ лекар или със специалист по слухопротезиране, който може да ви помогне да установите диагноза и подходящ план за лечение.

В някои случаи заглушаването на слуха може да отшуми за няколко часа, като например в случаи на претоварване или лека настинка. Ако обаче приглушеният слух продължава, най-добре е да потърсите помощ от медицински специалист, тъй като колкото по-рано се диагностицира състоянието, толкова по-голям е шансът да се проведе успешно лечение.

Кога да посетите лекар

Ранното откриване на приглушения слух може да увеличи шансовете ви за успешен резултат от лечението. Важно е да се обърнете към лекар, ако приглушеният слух продължава и не се подобрява след няколко дни. Освен това е важно да се потърси лекарски съвет, ако приглушеният слух е придружен от други симптоми, като звънене в ухото, замаяност, болка в ухото, температура или дренаж от засегнатото ухо. Колкото по-рано предприемете действия, толкова по-добре.

Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Защо слухът ми изведнъж се заглуши?

Заглушаването на слуха може да има различни причини, включително запушване на синусите или инфекции, запушени уши, натрупване на ушна кал и/или промени в надморската височина или налягането по време на полет.

Ще изчезне ли заглушаването на слуха?

В някои случаи да, заглушеният слух е временно състояние и отшумява без лечение. Въпреки това, в случаите на загуба на слуха или ушна инфекция, като например ухо на плувеца, е важно да се потърси помощ от специалист по слухово здраве, който може да диагностицира основната причина за заглушения слух и да приложи подходящи грижи.

Как да се отървете от заглушеното ухо?

Приглушеният слух може да отзвучи от само себе си в случаи като промяна на надморската височина или въздушното налягане. Когато обаче състоянието е причинено от запушване, инфекция на синусите, инфекция на ухото или други медицински проблеми, е препоръчително лечение от медицинско лице.

Кога трябва да се притеснявам заради заглушен слух?

Ако приглушеният слух не се подобри след няколко дни, е важно да потърсите помощ от здравен специалист, който може да извърши преглед и да определи подходящ план за лечение.

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33