Как да шофираме ако имаме слухова загуба? (10 съвета)

Как да шофираме ако имаме слухова загуба? (10 съвета)

Въпреки че, зрението ви е неоспоримо най-важното ви сетиво, докато шофирате, вашето чуване играе важна роля, за това как взаимодействате със света, дори от купето на колата си. Ако имате загуба на слуха, ето какво трябва да знаете преди да се качите в колата си.

Почти от половината от населението над 65 години страда от някаква форма на загуба на слуха и голяма част от тях шофират и возят близките си, независимо дали е към работа и обратно или докато вършат различни задачи. Загубата на слуха не бива да ги спира да шофират, но те трябва да предприемат допълнителни мерки, с които да предпазят себе си и хората в превозното средство.

Независимо дали носят слухови апарати или не, има начини, по които да засилят вниманието си и да подсигурят защитата си, докато са на пътя. Докато някои от предложенията могат да добавят допълнителни усилия към рутината им, те могат да предотвратят скъпи и фатални инциденти.

Препоръчва се на шофьори с умерена до дълбока слухова загуба да носят слухови апарати, особено ако редовно шофират сами или с пътници. Дори лека загуба на слуха, обаче, може да доведе до проблеми, докато шофирате. Ето някои съвета, които ще ви помогнат да забелязвате по-лесно сирени, бипкания и други звуци на пътя.

Винаги носете слуховите си апарати, докато шофирате

Ако ги имате, е изключително важно да ги носите. Те могат да бъдат единственото нещо, което ви пази от инциденти. Ако все още нямате слухови апарати, се замислете над въпроса. Те могат да направят много повече от това да ви помогнат, докато шофирате.

Уверете се, че слуховите ви апарати са заредени, преди да излезете от вкъщи

Последното нещо, което искате е да ви падне батерията, докато шофирате. Уверете се, че имате резервни батерии под ръка. Ако носите презаредими слухови апарати, се подсигурете, че за напълно заредени и вземете зарядното си заедно с вас в колата.

Избягвайте слушането на музика, докато пътувате

Музиката може да разсее всеки, независимо дали той страда от загуба на слуха. Хората със слухова загуба, обаче, са по-податливи на това да се заглушат дълбоко от музиката, особено в малки помещения като колите. Намалете радиото или го изключете.

Сдобийте се с по-голямо огледало за задно виждане

В някои държави, хората със загуба на слуха са задължени да имат по-голямо огледало за задно виждане. Въпреки че, това решение не елиминира напълно слепите петна, може да ви даде достатъчно увеличение на обсега на виждане.

Уверете се, че джипиеса ви е увеличен и има ясен звук

Гледането към телефона и джипиеса ви може да навреди на шофирането ви, затова дръжте погледа си само върху пътя, особено ако страдате от загуба на слуха. Уверете се, че джипиеса ви използва силен и изчистен глас, който е лесен за разбиране, за да не ви се налага да поглеждате към екрана за упътвания.

Кажете на пътниците си да бъдат тихи

Много хора обичат да говорят, докато пътуват, но това може да бъде разсейващо и шумно. Помолете учтиво хората, които возите да пазят тишина и да сведат разговорите на минимум. Ако возите деца, се постарайте да им обясните, че пазенето на тишина е важно за безопасността.

Проверявайте често зрението и слуха си

Зрението ви е основното сетиво, което използвате, докато шофирате и ви се налага да разчитате на него много повече, когато страдате от загуба на слуха. Ако ползвате очила или лещи, се уверете, че рецептата ви е актуална. Слухът ви също е важен, затова се старайте да го проверявате редовно с тестове на слуха.

Затворете прозореца на колата

Вятърът и водата са основните врагове на слуховите апарати. Уверете се, че всички прозорци са затворени, докато шофирате, за да избегнете шума на вятъра. В противен случай, той може да заглуши всичко друго, което се опитвате да чуете.

Отървете се от всичко, което ви разсейва

Никой не бива да яде, докато шофира, да се гримира или да използва телефона си, но това важи още повече за шофьори със загуба на слуха. Ако ви се налага да използвате телефона си или да свършите нещо спешно, отбийте, свършете го и тогава се върнете на пътя.

В случай на спешен случай или ако ви спре полицай го уведомете, че страдате от загуба на слуха

Искате да избегнете недоразумения в подобни ситуации, точно затова едно от първите неща, които трябва да направите е да уведомите тези около вас, че страдате от загуба на слуха. Това ще ви гарантира, че комуникирате с лица от спешните служби или с полицаи безопасно и разбираемо.

    Има и други неща, които да предприемете, за да избегнете инциденти, включително шофирането с отговорни пътници, които да ви помагат и закупуването на коли с допълнителни визуални и аудиологични екстри. Със сигурност, обаче, трябва да следвате горепосочените съвети. Дори да ви се струват като нищо особено, те могат да спасят вашия живот и този на пътниците ви.

    безплатен тест на слуха

    Моторните спортове и загубата на слуха

    Ако сте фен на моторите или бързите коли, може често да имате желание да участвате или присъствате на различни състезания. Разбира се, не трябва да позволявате загубата на слуха да ви пречи да се наслаждавате на хобитата си. Като концертите и други шумни фестивали, състезанията с коли и мотори могат да бъдат шумни мероприятия. Силният шум от двигателите може сериозно да увреди слуха ви и да разстрои слуховите ви апарати. Независимо дали страдате от слухова загуба, е важно да предприемете мерки, с които да защитите ушите си.

    • Ако носите слухови апарати, се уверете да намалите силата на звука им. Това ще попречи на всички силни звуци да достигнат до вас или да увредят допълнително слуха ви.
    • Ако знаете, че мероприятието ще бъде много шумно, пробвайте да извадите слуховите си апарати и да ги замените с тапи за уши. Всички гости трябва да носят тапи за уши, особено ако посещават често ралита и моторни състезания.
    • След шоуто свалете слуховите си апарати и се насладете на тишината. Важно е да дадете на ушите си почивка след шумни мероприятия като състезания, концерти и фестивали.
    • Ако в някакъв момент след мероприятието ви се налага да шофирате, предприемете всички мерки за безопасност, които са нужни, за да предпазите себе си и околните.
    Запази час за безплатен тест на слуха

    0800 900 33