Внезапна загуба на слуха – причини и лечение

Внезапна загуба на слуха – причини и лечение

Внезапната загуба на слуха, в едното или двете уши, може да бъде много стресиращо и плашещо събитие. От изключителна важност е да знаете какво да правите в такава ситуация, защото това може да подобри шансовете ви за пълно възстановяване. 

В някои от случаите внезапната загуба на слуха води до трайна загуба на слуха. Подходящите решения при тези пациенти са слуховите апарати и провеждането на рехабилитация на слуха.

Като се има предвид това, внезапната загуба на слуха е спешно състояние, което се нуждае от спешна медицинска помощ или от навременна намеса на специалист уши, нос и гърло (УНГ), който незабавно да оцени загубата на слуха и така да осигури най-добрия шанс за пълно възстановяване.

Какви са причините за внезапната загуба на слуха?

Има над сто възможни причини за появата на внезапна загуба на слуха. Проявлението й има връзка с редица фактори, специфични за всеки пациент. При по-голямата част от пациентите с внезапна загуба на слуха причините не могат да бъдат установени. Повечето хора попадат в една от няколко широки категории възможни причини - инфекциозни, автоимунни, травматични, съдови, неопластични, метаболитни и неврологични. В мнозинството случаи обаче истинската причина остава неизвестна.

За какво да внимавате?

Най-често пациентите съобщават за появата на внезапна загуба на слуха сутрин след ставане, като първо усещат нещо като изпукване в ухото, последвано от липса на слух в него. В допълнение, пациентите често получават шум в засегнатото ухо - звънене или бръмчене (тинитус). Някои хора съобщават за световъртеж или загуба на равновесие.

Какво е лечението при внезапна загуба на слуха?

В повечето случаи лекарите предписват перорални стероиди в продължение на една до две седмици. Според изследвания това е най-ефективното лечение при внезапна сензоневрална загуба на слуха. Проучванията показват, че пациентите, които започват стероидно лечение възможно най-скоро след началото на загубата, имат най-добри шансове за възстановяване на слуха. Ето защо е толкова важно веднага да се потърси медицинска помощ.

В някои случаи доза стероиди се инжектира директно в ухото. Инжектирането позволява на по-високи дози стероиди да достигнат течностите на вътрешното ухо. 

Въпреки че до този момент терапията със стероиди е най-добрата опция за лечение, тя не води до възстановяване на слуха при всички пациенти. Понякога е необходимо допълнително лечение. Например в случаите, в които лекарите успеят да открият основната причина, която е довела до загуба на слух като вторичен медицински проблем.

Пред пациентите, при които внезапната загубата на слуха се е превърнала в трайна загуба на слух, остават опциите за управление на състоянието. В повечето случаи това означава използване на слухов апарат. В по-тежките или екстремни случаи най-подходящата форма на лечение е извършването на хирургическа операция за поставяне на кохлеарен имплант. Тези устройства могат да помогнат на пациента да чува, да чува при наличие на фонов шум, да разбира реч, да локализира посоката на звуците, както и за редуцирането на шума в ушите.

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33