Защо имаме две уши?

Защо имаме две уши?

Някога чудили ли сте се защо имаме две уши вместо едно? Това е известно като бинаурален слух. Нашето тяло представлява отлично настроена машина и нашите уши са създадени да долавят звукови вълни от заобикалящата ни среда. Ако някога сте страдали от загуба нa слуха на едното ухо, вие знаете, че е трудно да дешифрирате шума или да разберете откъде идва без помощта на второто ухо. Хора, използващи слухови апарати също могат да забележат разликата, когато използват едно устройство.

Ето няколко причини, които показват защо е по-добре да чувате с двете уши:

Посока на звука

Вашите уши предават звукови вълни към мозъка и като имаме две уши от всяка страна на главата е по-лесно за нас да определим откъде идва звукът. Понякога познато като локализация на звука, двете уши позволяват да се идентифицира произхода на звуците в околната среда, например докато карате кола да разберете откъде се чува сирената. Това също е познато като пространствен слух.

По-широк диапазон

Използвайки двете си уши, хората могат да чуват ясно от двете посоки. Чуването на звука само от едната страна на тялото ограничава количеството звук, който може да чуете ясно от другата страна. Това ограничава обсега, от който може да разберете и схванете шумовете.

Когато се намирате в социална ситуация, двете уши улесняват чуването на звуци. Ако трябва да се напрягате, за да чувате хората, които говорят около вас, вие няма да сте много спокойни в тази обстановка. Когато имате две здрави уши вместо едно, това увеличава диапазона, който може да чуете от 180 до 360 градуса.

По-добро качество на звука

Забелязвали ли сте някога когато само единият стерео говорител издава звук?

Звукът не е много силен или ясен. Това се отнася и до вашите уши също. С две уши звукът е по-балансиран и дори може да звучи по-естествено. Монофоничният слух с едно ухо създава необикновено чувство, защото мозъкът не се стимулира еднакво.

Нещо като буфер за силни звуци

Двете уши предлагат нещо като буфер, защото звуците се разделят между двете уши и по този начин толерирането на по-силни шумове става възможно. Когато чуваме с двете уши, силните звуци губят дразнещия ефект при разделяне.

Способността да чуваме с двете си уши е важна за всекидневните функции и спокойствието ни.

Потърсете помощ

Когато изпитвате трудност да чувате ясно, потърсете ушен специалист във вашия район, за да споделите вашите тревоги.

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33