Как да защитите ушите си, когато летите

Как да защитите ушите си, когато летите

“Самолетно ухо”

Има редица начини, за да защитите ушите си, когато летите и да направите пътуването си много по-приятно. Самолетите определено могат да затруднят ушите Ви - от ревящи двигатели до пукане в ушите и постоянното бучене на въздуха, блъскащ се срещу метала, докато се носите из небето – самолетите определено могат да затруднят ушите Ви. Има дори състояние, познато като “самолетно ухо”, което може да доведе до значителни болка, кървене и загуба на слуха, ако продължи и ако не потърсите медицинска намеса.

Често слухът е последното нещо, за което мислим, спрямо здравето си, тъй като твърде често го приемаме за даденост – докато не се натъкнем на неприятности и не се чудим защо не сме предприели стъпки да предотвратим проблемите по-рано.

Съвети, за да защитите ушите си при летене

  • Изберете най-тихата част на самолета

Проучване откри, че е по-шумно в задната част на самолета, отколкото в предната, понеже чувате и звука от самолетните двигатели. Същото важи и ако имате седалка до прозореца, без значение къде на самолета се намирате. Това предполага, че трябва да си вземете по-благосклонни за ушите седалки от средната до горната част на самолета и покрай пътеката.

  • Носете защитни средства за уши

Когато знаете, че шумът на самолет, когато излита, е около 120 децибела (dB) или повече, а всичко над 70 dB може да увреди слуха, е мъдро да използвате някаква форма на защита. Защитните средства за уши, като тапи за уши по поръчка, ще свършат чудесна работа за защита на деликатните части на ушите. С тях ще чувате, особено ако сте на дълъг полет и трябва да търпите шума много часове, включително нощем, когато искате да спите. Те също помагат да се  заглушат писъците и плача на бебетата на борда.

  • Използвайте шумозаглушаващи слушалки

Дали полетът Ви е няколко часа до слънчевата част на Европа или продължава половин ден или повече, докато летите към другата страна на света, шумозаглушаващите слушалки са чудесен начин да защитите ушите си. Те използват микрофон, който засича шума, и електроника, която се задейства и създава звуци, които го заглушават – и междувременно предоставят удивителни, висококачествени звуци от музика или видео. Те ще Ви помогнат да заглушите и шума от другия дразнител при летене – шумните пътници, които не спират да говорят, крещят или да се смеят.

  • Прозявайте се, преглъщайте и дъвчете

Тези пукащи уши, които споменахме по-рано и които са толкова познати на много пътници, могат да доведат до нещо, наречено ушна баротравма, състояние, което може да увреди слуха. Причинява се от разликите в наляганията в ухото и извън него, докато самолетът излита, променя височината си и се снижава. Можете да помогнете на ушите си, като дъвчете храни или дъвка, преглъщате или се прозявате, тъй като тези действия изравняват налягането в ухото Ви с често променящата се околна среда. Можете и да държите носа си, докато леко подухвате – метод, наречен маньовър на Валсава, който е особено полезен по време на излитане и кацане.

  • Бъдете хидратирани

Пиенето на много течности – не от алкохолния вид – по време на полет ще Ви накара да се чувствате по-добре, тъй като въздухът под налягане в кабината няма толкова кислород, колкото получавате на земята и това може да Ви накара да се чувствате мудни и изморени. Преглъщането също ще помогне за поддържане на налягането в ушите Ви равно на това извън тях.


И така, следващият път, когато трябва да летите, изпробвайте няколко или всички от съветите ни и може да откриете, че пътуването Ви е много по-лесно и по-удобно.

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33