Анатомия на тъпанчето

Анатомия на тъпанчето

Тъпанчето подпомага слуха и предпазва средното ухо. Тъпанчевата мембрана, известна като тъпанче, представлява тънък слой кожа, който е стегнат като барабан в ухото. Тъпанчето отделя външното от средното ухо и вибрира в отговор на звуковите вълни. Тъпанчето е част от сложна система, която участва в процеса на чуване. То също така предпазва средното ухо от замърсявания и бактерии.

Понякога инфекция може да доведе до разкъсване на тъпанчето. Симптомите на спуканото тъпанче включват загуба на слуха, болка в ухото, сърбеж и изтичане на течност от ухото. Обикновено разкъсаните тъпанчета заздравяват сами.

Анатомия

Тъпанчето има три слоя: външен, вътрешен и среден. Средният слой е изграден от влакна, които придават на тъпанчето еластичност и твърдост. Хрущялът държи тъпанчето на мястото му.

Тъпанчето покрива края на външния ушен канал и изглежда като сплескан конус, чийто връх е насочен навътре към средното ухо. Тя е прозрачна и е с размер на монета.

Тъпанчето разделя външното от средното ухо. Тъпанчето се намира между края на външния слухов проход и слуховите костици, които са три малки костици в средното ухо, наречени чукче, наковалня и стреме.

Функции 

Двете основни функции на тъпанчето са слухова и защитна.

Слухова

Когато звуковите вълни навлизат в ушния канал, те се удрят в тъпанчето и го карат да вибрира. След това тези вибрации раздвижват трите малки костици в средното ухо.

В резултат на това те увеличават звука и го изпращат към кохлеята във вътрешното ухо, където космените клетки пулсират и се създава електрически сигнал. Оттам слуховият нерв пренася сигнала до мозъка, където той се приема като звук.

Защитна

Освен че ви помага да чувате, тъпанчето действа и като защитна бариера, като предпазва средното ухо от замърсявания, течности и бактерии. Ако тъпанчето се перфорира или спука, средното ухо е уязвимо за инфекции.

Свързани състояния 

Тъпанчето е деликатно и може да се спука или разкъса. Най-често това се случва в резултат на инфекция на средното ухо (наречена отит на средното ухо). Увреждане на тъпанчето може да настъпи и в резултат на травми, като например:

  • нараняване от удар на тъпанчето с предмет, например памучен тампон
  • силни шумове
  • нараняване на главата
  • промени във въздушното налягане

Когато тъпанчето се спука, може да забележите загуба на слуха или заглушаване на слуха, болка в ухото и/или изтичане на течност от ухото. 

Болката от спуканото тъпанче често се лекува с болкоуспокояващи, които се продават без рецепта. Топъл компрес, поставен от външната страна на ухото, също може да донесе известно облекчение. Ако спукването се дължи на инфекция на средното ухо, вашият лекар вероятно ще ви предпише антибиотици за лечение на инфекцията. 

Важно е да не поставяте нищо в ухото, ако имате или подозирате, че може да имате спукано тъпанче. 

Изследвания 

Спуканото тъпанче може да се види с отоскоп - инструмент, който се използва за преглед на ушите. В много случаи медицинското лице може да диагностицира спуканото тъпанче само като погледне в ухото.

Ако оглеждането на тъпанчето с отоскоп не е достатъчно убедително, вашият лекуващ лекар може да направи и аудиологичен преглед, за да провери слуха ви. Освен това той може да извърши тимпанометрия, с която се проверява как тъпанчетата ви реагират на промени в налягането.

Повечето спукани тъпанчета заздравяват сами в рамките на няколко седмици, въпреки че може да отнеме повече време. В редки случаи спуканите тъпанчета се нуждаят от операция за възстановяване.

Хирургичното възстановяване на тъпанчетата се извършва от хирург по уши, нос и гърло (УНГ) под обща анестезия. Съществуват два вида хирургично възстановяване: пластична мирингопластика и тимпанопластика.

Мирингопластиката е най-кратката и най-простата процедура. При мирингопластиката с лепенки се използва хартия или гел за временно покриване на дупката в тъпанчето, което подтиква тялото да затвори дупката от само себе си. Едно проучване, което сравнява материалите, използвани при процедурата, установява, че няма значителна разлика в степента на затваряне в зависимост от това кой материал е използван.

Тимпанопластиката е по-често срещана и също така по-ангажираща процедура. По време на тимпанопластиката хирургът използва фасция, за да замени липсващата част от тъпанчето.

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33