Как загубата на слуха влияе върху семейството и приятелите ни?

Как загубата на слуха влияе върху семейството и приятелите ни?

Когато не се лекува, загубата на слуха може да окаже огромен ефект върху здравето и благополучието ни. Може да навреди и на тези около нас, особено на семейството и приятелите ни. Никой не е по-загрижен за нас от тях. Поради тази причина, състояние като загубата на слуха може да окаже огромно негативно влияние върху връзката ни с хората около нас. Безопасността, комуникацията и лечението могат да бъдат причини за спорове, които да добавят допълнителен стрес за членовете на семейството и приятелите ни, които искат най-доброто за нас.

безплатен тест на слуха

Затруднена комуникация

Загубата на слуха може да доведе до объркване и напрежение и при двете страни в един разговор. Хората със загуба на слуха могат да се притеснят и изнервят от трудното чуване и разбиране на събеседника си, докато чуващата страна често се фрустрира от постоянното повтаряне и завишаване на гласа си. Това преживяване може да отмести фокуса от разговора и да създаде напрежение във връзката ни със събеседника. Докато писането на имейли и съобщения би било полезно в подобна ситуация, много малко членове на семейства избират да комуникират помежду си по този начин. Те искат да говорят лице в лице с човека, когото обичат, а загубата на слуха е сериозна пречка за това.

Спорове относно търсенето на лечение

Докато приятелите и семейството често са на едно мнение, за това, че тестването и лечението са задължителни при загуба на слуха, много от хората със слухова загуба имат притеснения и се срамуват от състоянието си. Те често отказват диагностициране и лечение. Дори симптомите да са очевидни, много хора отричат състоянието си и настояват, че чуването им е добро. Дори и на пръв поглед да изглеждат и да твърдят, че са добре, голяма част от тях се справят трудно с живота със загуба на слуха. Техните чувства са важни, но отричането на болестта се отразява и на тези около тях. Те искат близките им да получат помощ, което може да води до редица изследвания и сдобиване с качествени слухови апарати.

Притеснения относно безопасността

Загубата на слуха води до редица проблеми, но застрашаването на безопасността е най-притеснителният. Шофирането, разходките и работата могат да бъдат опасни за хора със загуба на слуха, които не носят слухови апарати. В зависимост от прогреса на загубата на слуха, те могат да срещат трудности в чуването на бибиткания на коли, предупредителни звуци и заобикалящия трафик. Тези звуци могат да се слеят с фоновия шум и да доведат до редица инциденти. Приятелите и семействата на хора със загуба на слуха могат да имат големи притеснения за безопасността на любимите си. Излизането навън, пропускането на телефонни обаждания и дори пресичането на улицата могат да бъдат източници на притеснение, което ще нараства с времето. С времето много от близките на хора със загуба на слуха стават твърде предпазливи към близките си, което ги изморява допълнително. Тези и подобни причини често водят до спорове и проблеми в отношенията.

Неочаквани последствия

Заради загубата на слуха си много хора могат да пропуснат цял разговор, особено ако не е насочен директно към тях и не са активни в него. Ако някой ни покани, междудругото, на някое събитие или личен празник е много вероятно да не разберем за поканата, което ще доведе до допълнителни проблеми по-късно. Концертите, шумните ресторанти и партитата са места, където разговорите се водят по-трудно, особено от хора със загуба на слуха. Хората със загуба на слуха с времето започват да избягват подобни събирания, което води до изолация и отчуждаване от близките хора. Разбира се, близките на хората със загуба на слуха трябва да направят усилие и да се погрижат за любимите си хора. В един момент, обаче, полагането на грижи и отделянето на лично време може да започне да ги натоварва и фрустрира. В тези случаи, сдобиването със слухови апарати може да помогне много и на двете страни.

Невъзможно е да се определи с точност как нелекуваната загуба на слуха може да ни повлияе. Може да се затрудняваме с говоренето по телефона, да избягваме шумни и гъстонаселени места или да стигнем до инциденти. Тази несигурност е източник на стрес за близките и приятелите ни и за самите нас. Въпреки че, взимането на решение за сдобиване със слухови апарати може да бъде трудно, то улеснява начина ни на живот и на всички около нас. Една от най-добрите първи стъпки е да се подложим на тест на слуха. Ако сте решили да поемете по пътя към чуването, можете да си запазите час за тест на слуха в най-близкия до Вас център за слуха Ототон

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33