Какво е отосклероза?

Какво е отосклероза?

Отосклерозата е заболяване, което засяга костната система в средното ухо и предизвиква загуба на слуха. Осикуларната верига е съставена от три кости: чукче (malleus), наковалня (incus) и стреме (stapes). Тези кости свързват тъпанчето на ухото с кохлеята във вътрешното ухо. Отосклерозата е неравномерно нарастване на костите в тази област. Този допълнителен растеж затруднява естественото вибриране на костите, когато звуковите вълни попадат върху тъпанчето. Поради липсата на вибрации костиците не могат да провеждат звука толкова ефективно, което води до кондуктивна загуба на слуха.

Отосклерозата най-често засяга стремето, третата кост от веригата на костиците. Той е от решаващо значение за предаването на звуците към кохлеята. Допълнителният растеж на костта може да се случи в областта на съединението на наковалнята и стремето или в подножието на стремето, където то се прикрепя към кръглото поле. Лицата, засегнати от отосклероза, могат да изпитват по-големи затруднения при чуването на нискочестотни звуци, като например басови инструменти, или някои звуци от речта.

Отосклерозата може да се развие по три основни причини: генетична предразположеност, вирусна инфекция, например морбили, и нарушена функция на щитовидната жлеза или количество естроген. Тя може да се развие много бавно или доста бързо. Поради близостта на стремето до кохлеята, в 10% от случаите състоянието може да премине в кохлеята. Неправилният растеж на костите в кохлеята може да доведе до сензорни увреждания, като загуба на власинкови клетки и увреждане на нервите. Тясната връзка на кохлеята с вестибуларния апарат също може да доведе до проблеми с равновесието и поява на световъртеж.

Диагностициране и лечение

Ако по време на цялостната оценка на слуха вашият специалист по слухопротезиране открие симптоми на отосклероза, той ще ви препоръча да се насочите към лекар специалист (УНГ). Ако растежът на костите е непрекъснат, често пъти се използват медикаменти като натриев флуорид, за да се забави растежът. В други случаи се избира операция за отстраняване на неправилния израстък или за замяна на стремето с протеза. Много успешно могат да се използват и слухови апарати, за да се прокара допълнителен звук през костната верига и да се преодолее кондуктивната загуба на слуха.

Най-добрият метод за превенция е да проверявате слуха си на всеки няколко години или по-често, ако забележите проблеми със слушането. Пълната диагностика ще гарантира, че всички части на ухото ви работят в хармония.

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33