Какво представлява състоянието „ухото на плувеца“?

Какво представлява състоянието „ухото на плувеца“?

Ухото на плувеца - или външен отит - е инфекция на външния ушен канал, частта от канала, която минава от тъпанчето до външната страна на главата. Въпреки че се среща по-често при хора, които плуват, всеки може да се разболее от нея. Според специалистите ухото на плувеца най-често се наблюдава при деца.

Какво причинява така нареченото състояние „ухото на плувеца“?

Основната причина за появата на този вид ушна инфекция е навлизането и задържането на вода в ушния канал. Това може да се случи след плуване, къпане или дори престой на топли и влажни места.

Ушите имат естествени защитни механизми за предпазване от нараняване и инфекция. Първо, те отделят церумен, известен като ушна кал. Церуменът образува водоотблъскваща бариера вътре в ухото и е леко киселинен (рН 5), което възпрепятства развитието на бактерии и гъбички. Второ, ушите имат частица хрущял, наречена трагус, която частично покрива отвора на канала и помага за предотвратяване навлизането на чужди тела. При ухото на плувеца тези защитни механизми са претоварени.

Често срещан фактор за това е поставянето на предмети в ухото. Памучни тампони, пръсти, химикалки, ключове, фиби и клечки за уши могат да наранят кожата в ушния канал и да доведат до инфекция. Други рискови фактори са плуването в нечиста или замърсена вода, сухият ушен канал, излишната ушна кал, обилното изпотяване, необичайно тесният или окосмен ушен канал, екземата, псориазисът или други кожни заболявания.

Ухото на плувеца обикновено се дължи на бактериална инфекция, а не на гъбички или вируси. Най-често срещаната бактерия при инфекциите на ухото на плувеца е pseudomonas aeruginosa.

Какви са най-честите симптоми на „ухото на плувеца“?

Основните симптоми на лека до умерена форма на този вид инфекция включват зачервяване на външното ухо, сърбеж вътре в ухото, болка в ухото, която се усилва при дърпане на ушната мида или при натиск върху хрущяла пред ушния канал, и гной или дренаж от ухото. Те могат да бъдат придружени и от усещане за плътност или запушване на ухото или болка при дъвчене.

Ако не се лекува, могат да настъпят усложнени състояния. Симптомите на напредналата инфекция включват силна, пронизваща болка на лицето, шията или главата, пълно запушване на ушния канал, подуване и зачервяване на външното ухо, подуване на лимфните възли на шията, повишена температура и жълтеникаво-кафява, лошо миришеща гной.

Може ли „ухото на плувеца“ да увреди слуха ви?

Поради подуването на ушния канал и потенциалното му пълно запушване, ухото на плувеца може да причини отслабване на слуха или дори неговата загуба. Тези симптоми обикновено се облекчават, след като инфекцията се изчисти.

 Какви могат да бъдат усложненията при „ухото на плувеца“?

Ако не се лекува, ухото на плувеца може да прогресира и да причини сериозни усложнения. Сред тях са загуба на слуха (обикновено временна) и повтарящи се ушни инфекции. Хроничният външен отит е продължителна инфекция на ухото, която продължава повече от три месеца. Тя може да възникне, ако друго състояние затруднява лечението, например рядък бактериален щам, комбинирана бактериална/гъбична инфекция, алергична реакция към антибиотични капки за уши или псориазис.

В редки случаи инфекциите при това състояние могат да се разпространят в околните тъкани и да се превърнат в заболяване, известно като злокачествен външен отит. В тези случаи инфекцията може да се разпространи до хрущяла, съединителната тъкан и костта около ухото, причинявайки трайно увреждане. Инфекцията може да се разпростре дори през черепа до мозъка и черепните нерви и да бъде животозастрашаваща. Напредналите случаи могат да причинят и парализа на лицевите нерви.

Как се диагностицира „ухото на плувеца“?

Ако вашият лекар има съмнения за наличието на този вид инфекция, той ще прегледа двете уши с помощта на отоскоп (инструмент за проверка за инфекции на средното ухо). Лекарят ще провери дали кожата в ушния канал не се е отдръпнала или не е станала люспеста. Ако има гной или отток, специалистът може да вземе проба и да направи тестове, за да установи точния причинител на инфекцията.

 Как се лекува „ухото на плувеца“?

Стандартното лечение на ухото на плувеца е курс на лечение с антибиотични капки за уши, предписани с рецепта. Пероралните антибиотици рядко се използват за лечение на ухото на плувеца. Ако има значителен оток, лекарят може да предпише и кортикостероидни капки за уши. Използвайте всички капки за уши според указанията.

При по-тежки случаи само капките за уши може да не са ефективни поради физическото запушване на канала от замърсявания и подуване. Ако запушването е причинено от попаднал материал във вътрешността на канала, лекарят ще го отстрани с помощта на иригация или леко изсмукване. Този процес ще разкрие инфектираната област, за да се приложи лекарство. Ако запушването се дължи на напреднал оток, лекарят може да постави специална приставка в ухото, за да помогне на капките за уши да достигнат до инфекцията.

Продължаващото лечение в домашни условия включва отпускане на болкоуспокояващи без рецепта, поддържане на ухото сухо чрез вземане на вани вместо душове и използване на отоплителна подложка на най-ниската степен за облекчаване на болката. Ако използвате нагревателна подложка, може да има известно оттичане, тъй като ушната кал се топи. Никога не използвайте нагревателна подложка в леглото, както и при деца.

При правилно лечение ухото на плувеца обикновено се повлиява за 7-10 дни.

 Как да предотвратим появата на „ухото на плувеца“?

Предотвратяването на болестта на ухото на плувеца включва недопускане на вода в ушите или незабавното ѝ отстраняване. За да предотвратите навлизането на вода в ухото, носете тапи за уши, когато плувате или се къпете, използвайте шапка за плуване и поставяйте памучни тампони в ушите, докато използвате спрейове или боя за коса.

Ако в ухото е попаднала вода, наклонете главата последователно на всяка страна, за да изтече течността. Докато се накланяте, издърпвайте ушната мида в различни посоки, за да помогнете на водата да излезе. За подсушаване на ушите може да се използва сешоар на най-ниската степен. Дръжте сешоара на разстояние поне един метър от ухото и го движете.

Капките за подсушаване на уши могат да се приготвят в домашни условия, като се използват 1 част бял оцет и 1 част алкохол. Капките могат да се използват преди и след плуване. Не използвайте тези капки, ако имате ушни сонди, пробито тъпанче, отток в ухото или активен случай на ухото на плувеца. Запомнете: винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да използвате каквито и да било капки за уши.

Каква е разликата между „ухото на плувеца“ и инфекция на средното ухо?

Ухото на плувеца се различава от инфекция на средното ухо. Докато ухото на плувеца се появява във външното ухо, инфекциите на средното ухо се появяват в средното ухо, областта зад тъпанчето. При инфекция на средното ухо дърпането на ухото обикновено не причинява дискомфорт, както се случва при ухото на плувеца. И накрая, инфекциите на средното ухо могат да причинят други симптоми, включително треска, замаяност, гадене или световъртеж.

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33