Не чувам добре: какво трябва да направя?

Не чувам добре: какво трябва да направя?

Постепенното осъзнаване, че не можете да чувате добре, може да бъде тревожно, но има стъпки, които можете да предприемете, за да възстановите слуха си. 

Проблемите със слуха не винаги се забелязват веднага и много хора, които страдат от загуба на слуха, не забелязват, че нещо не е наред за известно време - и след това, почти внезапно, те се стремят да чуват, както преди. Те може да имат проблеми с чуването на телевизора на обичайната сила на звука, например, или може да имат затруднения с чуването на това, което хората им казват, особено на места, където има много фонов шум, който може да заглуши речта им. Мислите ли си „не чувам добре“ от време на време? 

Може да е притеснително, когато това се случи, защото загубата на слуха обикновено настъпва за известно време и в началото, когато се появяват проблеми с ушите, често няма да забележите, че слухът ви постепенно намалява - независимо дали ще завърши като временна или постоянна загуба на слуха. След това се озовавате в непознат и често плашещ свят, в който трябва да се ориентирате внимателно и това може да има сериозно влияние върху вашата работа, взаимоотношения и личен живот. 

Най-накрая признавате, че има проблем и се чудите какво се случва, каква е причината за него и дали можете да направите нещо, за да възстановите предишния си слух. Само в тревожни моменти като този стигаме до осъзнаването, че сме склонни да приемаме толкова много за даденост относно сетивата и другите аспекти на телата си - и че наистина не оценяваме нещо и колко добро е то, преди да престане да функционира добре или изчезне. За щастие има много неща, които можете да направите, ако не можете да чувате добре, и в тази публикация ще разгледаме основните възможности за помощ, които можете да имате, както и какви проблеми могат да стоят зад постепенната загуба на слух. 

Колко широко разпространена е загубата на слуха по света?

Ако имате проблеми със слуха си, далеч не сте сами. Изчислено е, че по света почти половин милион души страдат от дълбока загуба на слуха и се прогнозира цифрата да нарасне до 900 милиона души до 2050 г. поради различни причини. Повечето от нас знаят, че силният шум не е добър за слуха, и се смята, че около 1,1 милиарда млади хора на възраст от 12 до 35 години - почти една осма от световното население - са изложени на риск от загуба на слуха поради силни шумове в районите, където живеят.

Изчислено е, че през следващото десетилетие и половина всеки пети от населението на Англия например, или около 15,6 милиона души, ще имат загуба на слуха. Това излага огромен брой хора на риск от социална изолация, като съществува и възможността да загубят работата си и да не могат да намерят друга, защото не чуват поради това, което се нарича „невидимо увреждане“. 

Признаци, че може да имате загуба на слуха

И така, какви признаци трябва да търсите, ако се чудите дали чувате добре или по начина, по който сте свикнали? Ето някои:

  • Трудности при разбирането на това, което хората ви казват, особено на многолюдни и шумни места като кръчми, кафенета и ресторанти.
  • Ако увеличавате радиото или телевизора по-силно от обичайното, защото не можете да ги чуете добре, което вероятно повдига въпроси сред хората, които слушат или гледат с вас, защото е твърде силно за тях. 
  • Неспособност да чуете ясно какво се казва по телефона.
  • Откривате, че все по-често молите хората да повторят това, което са казали, защото сте пропуснали част от него. Или ги молите да говорят по-бавно или по-силно.
  • Вече не можете да чуете чуруликането на птици сутрин.
  • Близките ви казват, че не ги слушате, защото пренебрегвате това, което казват.

Може да бъде лесно да отхвърлите някое от тези или повече неща като просто нещо временно и да не обърнете специално внимание. Но ако това е постоянен проблем и установите, че сте уморени, изтощени и стресирани, защото не можете да разберете звуковия свят около вас, време е да потърсите помощ и да откриете какво става със слуха ви. Може да е само натрупана ушна кал, която трябва да премахнете, или може да е нещо по-сериозно. 

Изследване на причините за загуба на слуха

Когато отидете при вашия личен лекар или аудиолог, защото имате проблеми със слуха, те ще ви пратят да се подложите на слухов тест в Лондон, за да се определи нивото на загуба на слуха ви, а вашият лекар може да проучи допълнително, за да определи дали медицински проблем е причината за това. Възможните причини за загуба на слуха включват:

Възраст: Загубата на слуха е често срещана при възрастните хора, тъй като с напредването на възрастта различни части на ухото могат да се повредят и да откажат. Това се отнася особено за космите във вътрешното ухо, които са отговорни за електрическото предаване на звуци по - нататък и в мозъка за обработка. С течение на времето те са подложени на износване и просто не функционират както преди.

Нараняване и инфекция: Различни наранявания - включително удар по главата, които водят до сътресение - могат да увредят ушите и да доведат до известно ниво на загуба на слуха. Както и инфекции, които са причинени от бактерии или вируси и са често срещани при малки деца и обикновено произтичат от настинка или грип.

Заболявания: Загубата на слуха може да бъде причинена от редица заболявания, като болестта на Мениер, която засяга вътрешното ухо и води до замаяност, шум в ушите (тинитус) и гадене. Обикновено се лекува с редица лекарства за контролиране на симптомите. 

Медикаменти: Някои лекарства могат да причинят известна степен на загуба на слуха и са известни като ототоксични лекарства, защото са вредни за ухото. Те включват всичко - от аспирин и ибупрофен до антибиотици и лекарства, използвани при химиотерапия.

Силни шумове: както споменахме, силните шумове също са често срещана причина за загуба на слуха, особено сред младите хора. Музикални концерти, при които звукът е невероятно силен, могат да доведат до краткотрайно увреждане на ухото, което води до временна загуба на слуха. Но ако постоянно сте заобиколени от високи нива на шум, това може да доведе до трайно увреждане на космените клетки в ухото. Носенето на слушалки дълго време с повишен звук също може да доведе до увреждане на слуха. 

Ушна кал: Както също споменахме, внезапната загуба на слуха може да има прост отговор и лечение, ако се дължи на натрупана на ушна кал. Възможно е да сте използвали памучен тампон, за да се опитате да я изчистите от ушния си канал, но това често има обратен ефект и избутва ушната кал по-навътре в ухото. Може би е време да изчистите ушите си със спринцовка или да направите микроизсмукване на ушна кал — ние предлагаме тази услуга и това е лесен начин за премахване на ушната кал. 

Генетика: Възможно е също нито едно от изброените да е причина за загуба на слуха при някого, а техните гени. 

Каквото и ниво на загуба на слуха да имате, независимо дали е временно или постоянно, и каквато и да е причината, почти сигурно е, че можете да получите помощ за възстановяването му, така че да чувате света отново в цялата му звукова прелест.  

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33