Ототоксични лекарства – видове и съвети при употреба

Ототоксични лекарства – видове и съвети при употреба

Ототоксични наричаме лекарствата, които могат да увредят вътрешното ухо и да причинят загуба на слуха или шум в ушите (тинитус). Тези лекарства се предписват за различни състояния, включително за лечение на инфекции, рак и сърдечни заболявания. 

Въпреки че имат своята полза и приложение, важно е да сте наясно с потенциалните странични ефекти на тези лекарства, които да обсъдите с вашия лекар, преди да започнете лечение с тях.

Кои лекарства са ототоксични?

Такива са например аминогликозидните антибиотици, често използвани за лечение на бактериални инфекции. Тази група антибиотици могат да увредят космените клетки във вътрешното ухо, което води до трайна загуба на слуха. Други антибиотици, като еритромицин и ванкомицин, също могат да причинят временна загуба на слуха.

Друга група ототоксични лекарства са диуретиците, които се използват за лечение на високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност. Тези лекарства могат да причинят временна загуба на слуха, тъй като влияят на баланса на течностите във вътрешното ухо. 

Цисплатинът, лекарство за химиотерапия, също е ототоксично и може да причини както временна, така и постоянна загуба на слуха. И други лекарства, използвани за химиотерапия, като карбоплатин и паклитаксел, могат да причинят загуба на слуха.

Ототоксични лекарства без рецепта

Някои от лекарствата без рецепта, също може да имат ототоксичен ефект, като някои нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС):

  • Аспирин;
  • Ибупрофен;
  • Напроксен.

Тези лекарства могат да причинят временен шум в ушите и загуба на слуха. 

Важно е да се отбележи, че не всеки, който приема ототоксични лекарства, ще получи загуба на слуха или шум в ушите. Рискът от появата на тези нежелани реакции зависи от различни фактори, включително вида и дозата на лекарството, както цялостното здравословно състояние на пациента.

Какво да правите, ако се налага да приемате ототоксични лекарства?

Трябва веднага да се свържете с вашия лекар, ако приемате ототоксични лекарства и получите загуба на слуха или шум в ушите. Той може да коригира дозата или да смени лекарството ви с друго, което има по-малко странични ефекти.

Препоръката към всички пациенти, които приемат ототоксични лекарства, е да направят тест на слуха си преди и след лечението. Това може да помогне за ранно откриване на всякакви промени в слуха и да даде възможност за бързо лечение, което сведе до минимум риска от трайна загуба на слуха. 

Друга важна препоръка към пациентите, които приемат ототоксични лекарства, е да носят тапи за уши или шумопотискащи слушалки, за да предпазват ушите си от силни шумове, които могат да увеличат щетите, причинени от приема на ототоксично лекарство.

Какви са признаците на загуба на слуха?

Важно е да сте наясно с признаците на загуба на слуха, като например:

  • Трудно чуване при разговори в шумна среда;
  • Трудно разбиране на речта по телефона;
  • Трудно чуване на звуци с висока честота.

Ако изпитвате някой от тези симптоми, добра идея е да се свържете със слухопротезист, да се изследвате слуха си.

Какво следва?

Ототоксичните лекарства могат да причинят загуба на слуха и шум в ушите, затова е важно да сте наясно с потенциалните странични ефекти и да ги обсъдите с вашия лекар преди да започнете лечението.

Като профилактична мярка е добре всеки човек над 50 години, независимо дали приема или не ототоксични лекарства, да си направи цялостна оценка на слуха при слухопротезист, за да е наясно със слуховото си здраве. По този начин, ако нещо се промени от употребата на лекарства в бъдеще, този тест може да бъде използван за отправна точка за идентифициране на промените в слуха

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33