Може ли силния стрес да доведе до загуба на слуха?

Може ли силния стрес да доведе до загуба на слуха?

Много българи се справят с високи нива на стрес и тревожност, които са свързани с множество здравословни проблеми. Дългосрочните, физически промени от хроничния стрес може дори да доведат до загуба на слуха и други проблеми с вътрешното ухо.

Може ли стресът да повлияе на слуха?

Да. Когато сте постоянно под стрес, тялото не получава ясен сигнал да се върне към нормалното, както прави, когато стресът е остър или травматичен. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет и други болести. На свой ред, тези заболявания може да засегнат слуха ви.

Стрес, хипертония и загуба на слуха

Почти всичко, което ограничава кръвообращението ви – сърдечносъдови заболявания, диабет, тютюнопушене – ще повлияе отрицателно на слуха ви. Това е основно понеже малките слухови косъмчета на вътрешното ухо зависят от добрата циркулация, за да извършат деликатната си задача да предадат шума от външните уши, събран в електрически импулси, към мозъка, който да го интерпретира като разпознаваем звук.

Всеки от тези „сензори“ във вътрешното ухо е отговорен за пренос на специфични честоти, така че когато бъдат увредели или загинат, способността за изпращане на това послание също бива засегната. Загубата на слуха, която възниква, поради увреда на тези сетивни космени клетки, е позната като сензоневрална загуба на слуха.

Ами стресът и шумът в ушите?

Стресът може да предизвика повишаване на шума в ушите или да затрудни игнорирането му чрез обикновените ви техники. Управлението на стреса е много важно, що се отнася до шума в ушите.

Лошото кръвообращение също може да причини пулсиращ шум в ушите – състояние, което пациентите често описват като ритмичен шум в ушите, който пулсира, чува се на „бийтове“ или пулсации, синхронни с биенето на сърцето. Подлежащите причини на пулсиращ шум в ушите включват високо кръвно налягане, което стресът може да влоши. Този вид шум в ушите, познат като пулсиращ тинитус, трябва да бъде възможно най-скоро прегледан от лекар.

При някои хора тревожността също може да ги накара да усещат ушите си пълни или запушени. Част от това може да е поради прозяване, тъй като не сте спали добре. Прекомерното прозяване променя налягането в ушите, като така предизвиква усещане за пълнота.

Как да се справим със стреса и проблемите във вътрешното ухо

Въпреки че сензоневралната загуба на слуха в повечето случаи е необратима, намаляването на количеството стрес в живота ви може да защити слуха ви от загуба поради лошо кръвообращение. Американската психологическа асоциация описва тези пет съвета за намаляване на стреса:

  • Направете почивка: Дори 20 минути отдалечаване от причината за стреса може да ви предостави перспектива и да намали чувството на претоварване.
  • Правете физически упражнения: Само 20 минути всеки ден предоставят ползи за здравето и на тялото ви, и на ума ви.
  • Усмихвайте се и се смейте: Движението на лицевите мускули, в частност, облекчава напрежението и изпраща съответния „щастлив“ сигнал към мозъка.
  • Намерете социална подкрепа: Говорете с някой, който разбира през какво преминавате и ви дава положителна обратна връзка.
  • Медитирайте: Подобно на упражненията, медитацията при загуба на слуха помага на ума и тялото да релаксират и да се фокусират.

Ако тези методи не помагат, препоръчително е да потърсите помощ за психичното си здраве.

Лекарят ви може да помогне

Ако не чувате толкова добре, колкото преди, запишете си час за преглед при специалист по слуха. Едно от първите неща, които правят, е да се запознаят с личното ви здраве, що се отнася до слуха, и медицинската ви история, заедно с всички тревоги, които може да имате. След като завършат историята на здравето на слуха ви, те ще изпълнят неинвазивна оценка на слуха, за да определят дали имате загуба на слуха, или не. Въз основа на историята и резултатите от изследването, ще работите заедно, за да създадете индивидуален план за лечение, базиран на бюджета ви, начина ви на живот и очакванията ви за слуха ви.

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33