Как слуховата загуба вреди на взаимоотношенията?

Как слуховата загуба вреди на взаимоотношенията?

Разочароващо е да страдате от загуба на слуха - винаги се налага да молите за повтаряне на казаното, понякога изглежда сякаш не се интересувате (а всъщност, това се случва, защото не сте разбрали, а не защото нямате интерес).

Хората си мислят, че сте груби, защото ги игнорирате. Но какво ще кажете за партньора си?

Замисляли ли сте се някога колко трудно е за него?

Винаги се налага да повтаряте това, което сте казали, налага Ви се постоянно да слушате звука от телевизора и непрекъснато Ви смущават по време на кино прожекция, за да обясните сюжета. Със сигурност това е дразнещо и за тях. И това разочарование, и от двете страни, може да доведе до но напрежение в брака.

Комуникацията е двупосочна. Загубата на слуха е допълнителна трудност. И двете страни трябва да признаят трудностите и да работят върху тях. Но има и решения - успоредно с използването на слухов апарат. Вие и Вашият партньор можете да промените навиците си за общуване. По-долу са представени пет последствия от загубата на слух, които могат да повлияят на брака Ви, както и стратегии за предотвратяване на напрежението.

Разочарования във взаимоотношенията

Партньорът Ви смята, че го игнорирате - а никой не иска да бъде игнориран. Когато не чувате толкова добре, колкото преди, не само пропускате думи, но може и да не разберете, че някой Ви говори. Загубата на слуха води до когнитивно претоварване, така че когато сте съсредоточени върху конкретна задача, ако някой започне разговор, може да не осъзнаете, че говори именно на Вас.

Решение 

Помолете партньора си да каже името Ви, преди да започне разговор с Вас. Помолете го да не говори от друга стая (речта не се разпространява добре около ъглите или през стените). Можете също така да го помолите да ви докосне леко по рамото, за да отклоните вниманието си от това, което правите, така че да сте наясно, че някой е близо до Вас и желае да комуникирате.

Неудовлетвореност от комуникацията

Изпитвате неудовлетвореност, когато молите за повторение, затова, за да прикриете това чувство, просто кимате и се съгласявате с партньора си. Но с какво сте се съгласили?

Може би сте се съгласили да отидете на почивка в Исландия - а това е последното място, което искате да посетите! Приемането на определено предложение, а по-късно отричането му или неизпълнението на договореното натоварва връзката. Това може да доведе до недоволство от страна на партньора Ви.

Решение 

За да избегнете разочарованието и на двамата партньори в общуването, има една проста тактика, която може да използвате и която показва, че слушате, но може би не сте чули всичко. Ако партньорът Ви каже "Да отидем на почивка в Исландия", а Вие чуете само "Да отидем на почивка...", повторете частта от разговора, която сте чули, но я превърнете във въпрос. "Да, да отидем на почивка - къде?"

Или може би разговорът е бил за предстоящо посещение при приятел. Партньорът ви казва: "Организирал съм ни гостуване при Тед следващия понеделник по обед". Може би сте чули само "Тед" и "по обед". Превърнете го във въпрос - "В кой ден ще обядваме с Тед?".

По този начин демонстрирате на партньора си, че сте внимавали, но просто сте пропуснали част от изречението. В този случай, той не би почувствал неудовлетворение от това, че трябва да повтори отново цялото изречение, а Вие бихте изпитали облекчение, че сте получили цялата необходима информация за предстоящото посещение при Тед. 

Социална изолация

Често хората със загуба на слуха се изолират от останалите, за да се освободят от напрежението на трудната комуникация. Отделянето от другите, особено от по-шумни социални ситуации, може да доведе до отчуждаване и на партньора Ви. Той може да не желае да посещава социални събития без Вас. От друга страна, е възможно той да ходи сам, оставяйки Ви да се изолирате още повече у дома във Вашия все по-смаляващ се свят. Проучванията показват, че изолацията води до преждевременна смърт, а загубата на слуха е водеща причина за нейното възникване.

Решение 

Изработете своя стратегия за поведение в шумни условия. Информирайте останалите присъстващи, че страдате от загуба на слуха, и ако е възможно, провеждайте разговорите си в по-тиха част на помещението. Нека зад Вас има стена и се уверете, че лицето на човека, с когото общувате, е достатъчно осветено. Това помага при разчитането по устните и наблюдаването на изражението на лицето. Ако сте в ресторант, поискайте маса в ъгъла, далеч от кухнята и от музиката, която може да звучи. Може да се чувствате малко неудобно да помолите за тези неща, но хората Ви канят на социални събития, защото искат да Ви видят и да общуват с Вас. Често те не са наясно с най-подходящия начин да Ви помогнат да чувате по-добре (а повечето хора, особено семейството и приятелите), наистина искат да Ви окажат помощ. Поддържането на активен и социален живот, както за Вас, така и за Вашия партньор, е важно за запазването на здравословен живот и стабилни взаимоотношения.

Влошаване на слуховата памет

Паметта Ви не е това, което е била преди, така че е възможно да забравяте нещата, които сте чули (или да ги чувате погрешно и заради това да правили или казвате нещо некоректно, тъй като не сте получили цялата необходима информация). Когато нивото на слуха се влоши, се влошава и слуховата памет. Това създава скрито напрежение в отношенията Ви, тъй като партньорът Ви може да започне да се съмнява в способността Ви да изпълнявате задачи или да помните важни срещи. Това допринася за увеличаване на зависимостта Ви от партньора и може би за загуба на независимост от Ваша страна.

Решение

За да подобрите слуховата си памет, има едно просто и приятно упражнение, което можете да правите с партньора си всеки ден. Изберете нещо, което обичате да четете - вестник, книга или списание, и помолете партньора си да прочете откъси от него. Вашата задача е да слушате и да повтаряте прочетеното - дума по дума. Започнете с кратки фрази или изречения. Ако пропуснете някоя дума, помолете партньора си да прочете отново частта, докато я разберете перфектно. С течение на времето ще откриете, че сте в състояние да запомните по-дълги пасажи и да ги повторите без грешка. Подобряването на слуховата Ви памет ще подобри цялостната ви когнитивна способност и може би ще отнеме малко от напрежението на  партньора Ви. 

Доминиране по време на разговор

Някои хора се изолират поради загубата на слуха си, а други започват да доминират в разговорите. Защо това се случва?

Когато говорите само Вие, не се налага да слушате и елиминирате възможността да чувате неправилно и да покажете на хората, че слухът Ви не е съвсем такъв, какъвто е бил преди. Ако само Вие говорите, партньорът Ви само слуша, а такива отношения не са равностойни. Възможно е това да засили чувството на недоволство и разочарование от страна на партньора Ви.

Решение 

Както беше отбелязано по-рано, комуникацията е двупосочна. При една добра комуникация и двете страни участват, като задават въпроси и изслушват отговорите. Другата страна в общуването също трябва да задава въпроси и да изслушва отговорите. Съвместната работа с партньора Ви за подобряване на уменията Ви за водене на разговори ще направи и двамата по-добри комуникатори. Това е още едно просто упражнение, което можете да опитате и двамата:

  • Изберете тема за разговор. Темата трябва да е нещо, от което и двамата се интересувате - например, Туризъм. 
  • Вземете таймер и го настройте на една минута.
  • Започнете разговора за пешеходния туризъм, като направите изявление, например: "Четох за туризъм в Нова Зеландия. Искаш ли да направим екскурзия там?"
  • След това партньорът Ви прави коментар - "Това звучи интересно. Винаги съм искал да направя пешеходен преход по пътеката Милфорд Саунд. Чел ли си за този маршрут?"
  • След това отговаряте и продължавате по този начин през пълните шестдесет секунди.

Звучи ли Ви лесно?

Не, в началото. Добрите навици за общуване изискват малко практика и ако известно време сте били доминиращ човек, може да Ви отнеме време да се научите как да включвате другите в разговора. За да работи това упражнение, трябва да се придържате към темата, да не се отклонявате към нещо друго и да общувате ефективно през цялата минута. След като веднъж сте успели да проведете една минута разговор, увеличете времето. Съвсем скоро Вие и вашият партньор ще демонстрирате добри комуникационни умения и ще можете да споделяте равностойно по време на процеса, като по този начин ще премахнете още едно напрежение от брака си.

Разбирането и признаването на проблемите със слуха ще Ви помогне да станете по-добър комуникатор. Слуховите апарати със сигурност ще Ви улеснят, но можете да направите и едва доловими промени в начина, по който общувате с партньора си и с другите. Новооткритите Ви умения за водене на разговор не само ще Ви помогнат да чувате по-добре, но и ще добавят ново измерение на отношенията Ви, тъй като Вие и партньорът Ви ще се превърнете в ефективни комуникатори.

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33