Шум в ушите и загуба на слуха по време на бременност

Шум в ушите и загуба на слуха по време на бременност

Бременността е прекрасен период за много жени, но повечето от тях биха се съгласили, че съпътстващите я явления могат да бъдат изтощителни. За някои от жените, които нямат късмет, това включва шум в ушите и по-рядко загуба на слуха.

Шумът в ушите, който се изразява в звънене в ушите, засяга приблизително 1 от 3 жени по време на бременност. Той се проявява и при приблизително 1 на 10 жени, които не са бременни.

В повечето случаи шумът в ушите е безобиден, но може да бъде и съществен предупредителен знак, че се случва нещо по-сериозно.

Причини за появата на шум в ушите и загуба на слуха по време на бременност

Защо тези промени в слуха са толкова чести? До голяма степен за това са виновни нормалните хормонални и циркулаторни промени по време на бременността. По-рядко шумът в ушите и нарушенията на слуха по време на бременност могат да се дължат на редица медицински причини, включително високо кръвно налягане, мигрена/главоболие, анемия, инфекции на ушите и синусите, стрес и лош сън, както и запушване поради прекомерно количество ушната кал. По-долу разглеждаме тези причини по-подробно.

Забележка: Ако сте бременна и имате шум в ушите или други проблеми със слуха, посъветвайте се с Вашия лекар, тъй като някои причини изискват незабавна медицинска помощ.

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане може да доведе до загуба на слуха и шум в ушите, тъй като деликатните ни вътрешни уши са силно чувствителни към всякакви промени в кръвния поток. Високото кръвно налягане е особено опасно състояние по време на бременност, така че е нещо, към което трябва да се отнасяте сериозно и да го следите. 

При бременните жени високото кръвно налягане може да означава прееклампсия или по-редкия синдром HELLP, като и двата случая могат да прераснат в спешни медицински случаи както за майката, така и за бебето. Прееклампсията и свързаните с нея състояния засягат между 3 и 10% от бременностите. Въпреки че шумът в ушите и приглушеното чуване не засягат всички бременни жени с високо кръвно налягане, те все пак се считат за предупредителен сигнал. Ако започнете лечение, имайте предвид, че някои лекарства за високо кръвно налягане могат да доведат до временен шум в ушите. Ако това се случи, посъветвайте се с Вашия лекар.

Какъв е звукът?

При някои бременни жени шумът в ушите може да съвпада с ритъма на пулса или сърдечния ритъм, известен като пулсиращ шум в ушите. Други пък съобщават, че слухът им е приглушен и чуват силен свистящ звук. 

При наличието на толкова много кръвоносни съдове в близост до ушите не е изненадващо, че шумът в ушите е признак за повишено кръвно налягане. Дори и да нямате анамнеза за високо кръвно налягане, бременността може да предизвика появата му при здрави жени. Жизненоважно е то да бъде проследявано и лекувано правилно от компетентен лекар, който се грижи за бременността. 

Желязодефицитна анемия

Бременните жени са изложени на повишен риск от развитие на желязодефицитна анемия. (Желязото помага на червените кръвни телца да пренасят кислород в тялото, включително и в слуховата система). Ако не си осигурявате достатъчно желязо чрез храната по време на бременността, може да изпитате редица симптоми на заболяването, включително проблеми със слуха. Проучванията показват, че анемията и нарушенията на слуха, включително шумът в ушите, са свързани - въпреки че връзката не е добре изяснена и изследванията са проведени върху по-възрастни хора.

Ако сте бременна, уверете се, че витамините, които приемате, съдържат достатъчно количество желязо, защото организмът ви ще се нуждае от приблизително два пъти повече желязо, отколкото в дните преди бременността. Опитайте се да се съсредоточите и върху консумацията на богати на желязо храни, за да видите дали това ще помогне за намаляване на шума, който чувате. Някои чудесни храни, които можете да включите в менюто си, са спанак, бобови растения, пуешко месо, червено месо, броколи и от време на време тъмен шоколад.

Главоболие или мигрена

Ако сте предразположена към главоболие, може да сте изложена на повишен риск от развитие на шум в ушите или проблеми със слуха (включително чувствителност към звук, известна като хиперакузис), когато сте бременна. Същевременно бременността може да предизвика по-чести главоболия. Ако страдате от мигрена и бременността влошава това състояние, може да установите, че имате загуба на слуха, шум в ушите или заглушаване на слуха, които се появяват или влошават по време на мигрената. 

Ако често страдате от главоболие или мигрена по време на бременността, трябва да уведомите за това Вашия лекар. Той може да обсъди с Вас възможностите за лечение, като внимателно прецени риска за нероденото Ви бебе. 

Простудни заболявания, които водят до инфекции на синусите или ушите

Бременността е трудна не само за вас, но и за имунната ви система. Докато сте бременна, имунната ви система е временно потисната. Това може да означава повече настинки и вируси за вас. Възможно е също така да се появят повече симптоми на алергии.

Опасността от простудни заболявания се изразява в това, че те могат да причинят инфекции на синусите или средното ухо. Тези възпаления могат да доведат до временни проблеми със слуха и да изискат лечение.

За да избегнете настинки и други вируси по време на бременност, трябва да се съсредоточите върху избора на здравословна храна, да приемате ежедневно витамини, да спите достатъчно и да стоите далеч от хора, които очевидно са болни. Винаги е по-добре да предотвратите нещо, отколкото да се опитвате да го лекувате.

Ушна кал

Дори да я смятаме за неприятна, ушната кал може да предпази ушите ви от микроорганизми и прах. Но също така може да се обърне срещу вас. Прекаленото количество ушна кал може да доведе до загуба на слуха и шум в ушите.

Ако ушната кал се задръсти, може да забележите загуба на слуха, която няма да се подобри, докато не се премахне излишното количество ушна кал. Можете да опитате да използвате капки за отстраняване на ушна кал у дома или да оставите Вашия лекар да отстрани прекомерното количество с помощта на малък инструмент, наречен кюрета. За щастие, този проблем обикновено се разрешава изключително лесно.

Стрес и непълноценен сън

Бременността може да бъде особено стресираща. Загубата на слуха и хроничният стрес са свързани, особено когато стресът причинява физически проблеми като високо кръвно налягане. Ако в миналото сте имали шум в ушите, той може да се влоши и поради това, че постоянно се чувствате стресирани и не спите достатъчно. Ако шумът в ушите ви събужда през нощта или допринася за лошия сън, не сте единствената.

Възможно е да е трудно да се отпуснете, когато планирате бебе, но може да ви е от полза да се разходите навън, да направите някои упражнения за медитация, да практикувате дълбоко дишане или да си направите масаж.

Проблеми със захапката

Разстройството на ТМС (щракане и болка в челюстта) е по-често срещано сред бременните жени, поради хормоналните промени, подуването, стреса и други фактори. Това нарушение е известно като соматичен шум в ушите. Проблеми, свързани с челюстната става, могат да причинят шум в ушите или усещане за запушени уши, тъй като дисбалансът в ставата води до натиск в ухото.

Ако подозирате, че проблемът може да се отнася за вас, може би е добре да посетите зъболекар, ако всички други медицински причини са изключени. Едно просто орално устройство може да доведе до по-добро подравняване, което би могло да облекчи шума в ушите ви и евентуално да подобри усещането за запушени уши.

Прием на лекарства

Многобройни лекарства са свързани със загубата на слуха, шума в ушите и замайването. Често срещани такива, които бременната жена може да приема, включват болкоуспокояващи без рецепта и някои лекарства за кръвно налягане.

Редки причини: Отосклероза

Макар и рядко, някои бременни жени могат да развият състояние, известно като отосклероза. Това е анормален растеж на костите в ушите, който причинява загуба на слуха и шум в ушите. Смята се, че скокът на хормоните е една от причините, поради които бременните жени са по-застрашени.

Обсъдете симптомите с вашия лекар

Временната загуба на слуха и шумът в ушите могат да бъдат голямо предизвикателство, по време на бременността. Притеснявате се, че всичко се е объркало, и се чудите как ще се справите, когато не чувате най-добре. Изключително важно е да получавате редовни пренатални грижи и да обсъждате симптомите си с вашия лекар. Всяка внезапна загуба на слуха или пулсиращ шум в ушите трябва да се лекува незабавно.

В повечето случаи шумът в ушите е безобиден, но може да бъде важен предупредителен знак, че се случва нещо по-сериозно.

Изследване, касещо шума в ушите

Ако изпитвате шум в ушите, е важно да си направите обстойна оценка на слуха. Моля, имайте предвид, че не всички слухови клиники лекуват шум в ушите, така че може да се наложи да прегледате различни варианти, за да намерите подходящия за вас.

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33