Методи за улесняване на процеса по разбиране на разговора

Методи за улесняване на процеса по разбиране на разговора

Когато нивото на слуха Ви спадне, много неща, които сте приемали за даденост, изчезват и се оказва, че се затруднявате да следите разговорите. Това, което е било естествено, сега изисква усилия и повече концентрация. Съществуват някои действия, които Вие и Вашите близки можете да предприемете, за да облекчите стреса, свързан с общуването.

Попитайте участниците в разговора дали можете да намалите фоновия шум

Ако разговаряте с някого вкъщи, изключете телевизора или радиото, за да можете да се съсредоточите върху диалога. Ако сте в колата, изключете радиото и затворете прозореца, за да намалите шума от трафика. Ако сте в ресторант, предварително се обадете и помолете да седнете в тих кът. По време на срещата се уверете, че гърбът Ви е до стената - така ще се чува шум само откъм двете страни и отпред, което ще Ви помогне да се съсредоточите върху звука, който искате да чуете.

Включете осветлението

Когато слушаме, ние четем по устните (независимо дали го осъзнаваме или не) и разчитаме изражението на лицето. Това е трудно да се осъществи в слабо осветена стая. Уверете се, че виждате ясно лицето на оратора. Всички знаци, които получавате от неговото лице, ще се добавят към слуховата информация, която получавате, и ще Ви помогнат да свържете разговора. Дайте на партньора си в общуването подсказки как може да Ви помогне да чувате по-добре - забавете малко говора му (не прекалено бавно - целта Ви е да уловите развоя на разговора) и повишете леко нивото на гласа си (без да крещите, тъй като това изкривява звука).

Помолете партньорите си в комуникацията да не Ви говорят, докато се намират в съседна стая

Звукът не се разпространява добре през стените или зад ъглите, и не може да бъде лесно възприет, дори от хора с добър слух. Разговорът е по-лесен, когато участниците са в една и съща стая. Ако сте погълнати от слушането на нещо друго, помолете ги да Ви извикат по име или да Ви потупат по рамото, преди да започнат да разговарят с Вас. Все пак искате да сте съсредоточени върху това, което казват, а не да пропуснете първата част, защото не сте разбрали, че някой говори именно на Вас.

Изберете най-подходящото местоположение, когато се намирате на големи обществени места, например в театъра или в църквата

То може да е на първия ред или там, където е цифровата система - специален тип звукова система за хора, които използват слухови апарати. (Системата осигурява магнитен безжичен сигнал, който се улавя от слуховия апарат, когато е настроен подходящо. Много слухови апарати са оборудвани с технологията t-coil. Подгответе се възможно най-добре, преди да посетите мероприятия навън. Прочетете резюмето на филма, запознайте се с дневния ред на срещата, преди да я посетите и обсъдете случилото се след това с вашите комуникационни партньори. Това не само ще затвърди чутото от Вас, но и ще Ви помогне да подобрите слуховата си памет.

Споделете с останалите присъстващи, че страдате от загуба на слуха

Повечето хора са склонни да адаптират начина си на общуване, ако знаят, че не чувате толкова добре, колкото другите (вместо да си помислят, че сте невъзпитани, ако не отговорите на даден въпрос). Информирайте ги какво би Ви помогнало да чувате по-добре - да се обърнат с лице към Вас, да говорят малко по-бавно, да повишат малко гласа си. Шумните места (търговски центрове, ресторанти, градски улици) са предизвикателство за способността за чуване, дори когато имате добър слух. Ако сте пропуснали част от казаното, повторете това, което сте чули, след което помолете говорещият да повтори частта, която сте пропуснали. Това показва, че сте слушали, и ще улесни процеса на общуване.

Не забравяйте да носите слуховите си апарати

Колкото по-често ги използвате, толкова по-добре ще се справяте в трудни ситуации и толкова повече ще Ви харесва да сте активен участник в разговора.

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33