Четене на речта - умение, което подпомага преодоляването на загубата на слуха

Четене на речта - умение, което подпомага преодоляването на загубата на слуха

Какво представлява четенето на речта?

Повечето хора със загуба на слуха използват визуални сигнали, за да си помогнат да разберат речта. Някои хора притежават естествена способност за разчитане на речта. Други без подходящо обучение често се борят с разбирането на речта или разчитат единствено на партньора си в общуването, който говори на висок глас или посредством повторения. Да се разчита на последното може да се окаже доста разочароващо и да напрегне междуличностните отношения. Освен това може да доведе до цялостно избягване на разговорите и социалното взаимодействие, ако лицето със загуба на слуха изпитва разочарование от неспособността си да чува. Разчитането на речта е отличен инструмент, който се използва в комбинация с усилване на звука с цел подобряване на междуличностните и социалните отношения.

За хората с добро чувство за хумор разчитането на речта може да бъде и доста забавно. Ако някога сте имали удоволствието да гледате видеоклип с несполучливо разчитане на реч, те могат да бъдат доста комични, но също така показват значението на произношението, изражението на лицето и контекста! Четенето на реч включва:

  • Наблюдаване на движенията на устните, челюстта, езика и зъбите на говорещия;
  • Лицеви изражения, жестове, пози и движения, които помагат да се предаде смисълът на говорещия;
  • Познаване на темата и контекста;
  • Добро зрение - при нормално зрение е възможно да се чете реч на разстояние до двадесет и четири метра, но идеалното разстояние до говорещия е пет метра;
  • Емоционална устойчивост за поддържане на увереност и ангажираност с добрата комуникация.

История

Четенето на реч, известно в миналото като четене по устните, се използва от стотици години. В началото на XIX в. то е една от малкото възможности за образование на глухите хора и шанс за тяхното приобщаване към обществото. Александър Греъм Бел и неговият баща са известни със своите училища за четене на реч. Интересен факт е, че майка му Елиза Грейс Саймъндс и съпругата му Мейбъл Хъбард са били глухи.

В ранните си години Бел се съсредоточава върху обучението на деца с увреден слух. Освен това, този метод на преподаване на речево четене се смята за новаторски и дава отлични резултати при децата от общността на глухите. След като емигрира от Англия в Северна Америка, Бел започва да преподава реч на глухи ученици, използвайки изобретената от баща му универсална азбука, наречена "Видима реч". Бел, баща му и дядо му са били специалисти по механика на гласа и красноречието. Веднъж Бел казва: "Да се питаш за стойността на речта е все едно да се питаш за стойността на живота."

Успех при четенето на реч

Доказано е, че четенето на реч е успешна практика. След Първата и Втората световна война се наблюдава рязко нарастване на тежката до дълбока загуба на слуха при ветераните. Поради тази причина са построени болници за ветерани и голяма част от предоставяната рехабилитация е била свързана с аудиология и рехабилитация на слуха. Възстановяването се състояло от програма за слухова рехабилитация, която се фокусирала върху разчитането на речта, използването на слухови апарати и методите за комуникация. Ветеранът и настоящ аудиолог Марк Рос с най-голяма увереност споделя, че “Хората със загуба на слуха могат да се възползват от информация за различните видове комуникация и стратегии за възстановяване на слуха. С малко практика и съсредоточаване върху устните, хората с увреден слух могат да подобрят разбирането си за произнесената дума.”

Предимства на обучението за четене на реч

Има многобройни ползи от научаването на речево четене, които включват следното:

  • Ще се превърнете в по-добър комуникатор.
  • По-добро разбиране на проблемите, свързани със загубата на слуха.
  • Подпомагане на слуховите апарати и други технологии да вършат своята работа.
  • Разработване на редица стратегии за отстраняване на проблеми, позволяващи преодоляване на предизвикателни ситуации.
  • Обмен на идеи с други хора с увреждане на слуха.
Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33