Как аудиокнигите помагат за възстановяване на слуха?

Как аудиокнигите помагат за възстановяване на слуха?

Загубата на слуха може да бъде мъчителна за всеки, особено, когато трябва да премине през слухова рехабилитация, за да се адаптира към чуването с нов чифт слухови апарати. Без адекватната грижа вкъщи, е възможно привикването към новите слухови апарати да се окаже доста трудно и затормозяващо. Разбира се, при самостоятелната рехабилитация не се усеща напрежение и не се подлагате на излишни тестове. Отделянето на малко време всеки ден, за да подобрите чуването си и да се погрижите за доброто си настроение може да направи чудеса.

безплатен тест на слуха

Има различни начини да започнете слухова рехабилитация от вкъщи, но един от най-препоръчваните е да използвате аудиокниги. В тази статия ще откриете как използването на аудиокниги за слухова рехабилитация може да бъде полезно и как това е най-доброто решение за свикване с новите слухови апарати.

Аудиокниги и слухови апарати – как работят?

Разказването на приказки е традиция, която на практика съществува от зората на хората. Така че какъв по-добър начин да рехабилитирате ушите си от използването на нещо, което е част от ежедневието ни от векове?

Аудиокнигите осигуряват усещане за свързаност, без фоновия шум или проблеми с чуването, които се откриват при обикновен разговор. Това ви позволява да се фокусирате изцяло на думите, които чувате. Звукът при аудиокнигите често е с високо качество, с минимален фонов шум, което ги прави идеални за хора, които се опитват да свикнат с носенето на нови слухови апарати, особено след дълъг период на неустановена слухова загуба. Ако го възприемете като трениране на ушите и мозъка си няма да бъдете далеч от истината.

Как аудиокнигите могат да бъдат полезни?

Заради чистия звук и говор и лесна достъпност те са идеален старт за всички, които имат проблеми със слуха. Аудиокнигите са достъпни и в много различни форми, от прости и лесни за проследяване сюжети, до по-заплетени и мащабни теми, всички от които могат да помогнат за подобряването на слушането с разбиране и способноста да следите по-лесно дълги разговори. Аудиокнигите са форма на едностранен разговор, който ви научава да слушате и възприемате един глас, преди да преминете към жива комуникация.

Аудиокнигите могат да ви бъдат предложени като рехабилитационно лечение от специалист аудиолог или може сами да прецените да се подложите на подобна рехабилитация, коят никога не е излишна, а само полезна. Какъвто и да е случая, подбирането на правилни аудиокниги за вашия случай е първата стъпка. С внимателна подготовка и обмисляне, слуховата рехбаилитация може да бъде толкова приятна, колкото и полезна – особено с истории, на които се наслаждавате и обичате.

Как аудиокнигите предлагат отлична подкрепа за рехабилитация?

Аудиокнигите са прекрасно средство за дигитализация на ежедневното удоволствие от четенето на книги, но могат и да доведат до съществени разлики и подобрения, као се концентрирате върху по-задълбочени проблеми и въпроси и различни гласове. Иделното място за начало е избирането на чист, познат, лесен за разбиране глас с много малък страничен шум. От там може да разнообразявате с гласове с различни акценти или такива, които са леко по-трудни за разбиране, за да тренирате способността си за по-добро слушане, повреме на разговор.

За тези от вас, които имат добро зрение, често се препоръчва да четат книгата, докато слушат аудио версията. Това тренира мозъка да прави по-добра връзка между това, което чувате и това, което четете. Също така смесването на различни жанрове като фантастика и исторически, може да осигури по-голям обхват на всички, които напредват с рехабилитацията. Като започнете с книга, която познавате и сте чели ще започнете бавно и спокойно, с възможност за развитие.

Как да накарате аудиокнигите да работят за вас?

Ефектът от аудиокнигите няма как да бъде един и същ за всички, които носят нови слухови апарати. Някои хора няма да могат да се концентрират напълно, докато други много лесно ще свикнат и ще задържат вниманието си върху аудиото. Няма грешен начин, по който да използвате аудиокнигите, затова не се притеснявайте да направите стъпка назад или да продължите бързо напред, за да задоволите собствения си прогрес и темпо.

За начинаещи се препоръчва , докато слушат дадена аудиокнига да я четат едновременно със записа, като си правите почивки, когато имате нужда. Когато свикнете с тази стъпка, следващата е просто да слушате аудиокнигата и да се концентрирате върху историята. Може да започнете с малки части, които да слушате и да увеличавате във времето. За финал, слушането на аудиокниги за дълги периоди е последната стъпка от рехабилитацията. От там нататък си струва да потърсите други методи за слухова рехабилитация или да говорите със специалист, за да ви помогне още повече да подобрите чуването си. 

Ресурси за аудиокниги

Има много налични ресурси за аудиокниги, особено в онлайн пространството. Въпреки това, ние ви препоръчваме първото място, към което да се обърнете да е най-близката библиотека. Вярно е, че вече не се произвеждат голям брой книги, които са записани на касета, но ако успеете да се сдобиете с такива и и мате устройство, на което да ги слушате, може да бъде много полезно за привикването и автентичността на цялото преживяване. 

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33