13 интересни факта за ушите и слуха

13 интересни факта за ушите и слуха

Очите никога не променят формата и размера си от момента на раждане до смъртта, но носът и ушите продължават да растат цял живот. 

Ушите приемат звука, но всъщност мозъкът върши цялата работа в обработката му. 

Ушите никога не спират да функционират, дори когато спим. Ухото продължава да долавя звуци, но мозъкът ги заглушава. Най-вероятно затова понякога се будим внезапно, знаейки, че сме чули нещо без да имаме спомен какво е било.

безплатен тест на слуха

Най-малката костица в човешкото тяло се намира в средното ухо и е с размер 2,8мм.

Не всички същества имат уши. Например кобрите реагират на гледката на флейтата, а не на звука, който идва от нея. Те нямат външни уши или тъпанчета, но улавят вибрациите от земята с челюстите и с коремните си мускули.

Претоплянето може да е проблем при големите бозайници. Затова ушите на слона са еволюирали по начин, който да предотврати това.

Манжит Синг е успял да издърпа 4 метра 7,5 тонов пътнически самолет, използвайки единствено ушите си. Той казва, че медитацията е ключът към неговото постижение, макар и по-късно да казва, че ушите малко го болят.

Едно от племената в Африка живее на толкова тихо място, че е възможно чуването на шепот на разстояние от цяло бейзболно игрище.

Кучетата имат по-чувствително чуване отколкото хора и могат да чуват по-високи честоти, затова и отговарят със скимтене.

Ушите се самопочистват и избутват ушната кал извън тях, което означава, че те нямат нужда от почистване стига да не възникне конкретен проблем.

През Втората Световна война папагали били сложени на Айфеловата кула в Париж, заради тяхната невероятна способност да чуват. Когато те чували пристигането на противниковите въздушни сили, те можели да информират за предстоящата опасност много преди това да бъде чуто от човешкото ухо.  

Имаме "нов" слухов канал всяка година. Кожата на слуховия канал се увеличава с 3,3см всяка година. Ако не падаше сама, щяхме да имаме почти 61см кожа, висяща от ухото ни само до двадесетата ни годишнина.

Големината на централното ухо също не е голяма, а вътрешното ухо в с размер на гума за молив, въпреки че има повече от 20 000 хил. космести клетки.  

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33