Как протича изследването на слуха?

Как протича изследването на слуха?

Множество стъпки може да участват в изследването на слуха. Преминаваме през всички тях тук.

Изследваният на слуха се провеждат рутинно при хора от всички възрасти, за да се открие какво е нивото им на слуха и да се види дали имат трудности със слуха, които може да изискват лечение или помощни средства, под формата на слухово апаратче.

Може би като част от годишния ви профилактичен преглед лекарят ви насочва вас или детето ви към аудиолог, за да проведете изследване на слуха, но не е нужно задължително да се притеснявате и да мислите, че има проблем. Лекарят може просто да иска специалист по ушите да потвърди, че слухът на човека е нормален и ушите му са здрави.

Ако имате проблеми с чуването на определени звуци и сте сигурни, че не чувате по начина, по който сте свикнали, силно е препоръчително да си направите изследване на слуха възможно най-скоро. Често не осъзнаваме, но структурите в ушите ни, които ни позволяват да чуваме, са изключително деликатни и могат да бъдат повлияни отрицателно от множество ситуации, в които се озоваваме, някои – с дългосрочни последици.

Какво може да засегне слуха ви?

В нашия шумен свят, ушите ни са изложени на опасности през цялото време и, ако нивата на шум са достатъчно високи, възможно е да загубите част от слуха си за кратко или дори постоянно. В среди, в които има високо ниво на шум – като претъпкан бар, футболен мач, на улицата или във фабрика и много други шумни места – косъмчетата, покриващи вътрешното ухо, могат да бъдат увредени и няма да работят както трябва.

Тези малки косъмчета са отговорни за пренос на звуковите вълни, които са форма на енергията, надолу по ухото, където те биват обработени, преди да бъдат изпратени към мозъка. Дори нещо като шумни звуци от двигател от косенето на тревата с бензинова косачка може да накара тези косъмчета да се изравнят и да не работят правилно, което води до временна загуба на слуха. Същото важи и за силната музика, била тя на рок или поп концерт, или пускане на звуци твърде шумно през слушалки.

Слухът също може да бъде засегнат от различни инфекции, особено тези, причинени от вируси, и състояния като тинитус, или пищене в ушите, могат да затруднят правилното чуване, както и натрупването на ушна кал. Възрастта е друг фактор в загубата на слуха, тъй като части от ухото вече не работят така, както преди, и биват увреждани и износвани. Травмата, като удар по главата, е друга често срещана причина за загуба на слуха. Те изискват изследване на слуха, за да се определи какво чува човекът в момента и дали има нужда от помощ.

Какво се случва по време на изследване на слуха?

Вероятно се затруднявате с чуването и се питате „От какво се състои изследването на слуха?“

Може би, подобно на мнозина, никога не са ви правили такова и се чудите какво включва. Аудиологът ще иска да знае за историята на слуха ви и дали скорошно събитие е довело до настоящите проблеми, които изпитвате.

После се преминава към изследването и то ще започне с изследване на ушното налягане. Това се нарича тимпанометрия и просто проверява акустиката на средното ухо, която е важна за начина, по който чуваме. Това изследване ще долови наличието на инфекции или течност в ухото, които може да причиняват проблемите със слуха ви, вероятно включвайки и болка. Това се следва от видео изследване на ушите ви, при което малка камера се поставя в ушния канал и аудиологът, и вероятно и вие, може да види добре в ушите, на монитор и да забележи възпаление или нещо друго, което може да е проблемно.

Може да ви направят и изследване с думи, така че аудиологът ви да прецени как можете да подобрите чуването на речта. И, разбира се, ще се проведе реално изследване на слуха ви, с различни звуци и тонове от различни честоти, които ще ви бъдат пускани, обикновено през слушалки.

След това ще проведете консултация с аудиолога си и той ще премине през резултатите с вас и ще предложи лечения или помощни средства, които може да бъдат необходими. Цялото изследване е бързо, безболезнено и съществено за грижата за слуха ви.

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33