Нелекуваната загуба на слуха увеличава ежедневната умора

Нелекуваната загуба на слуха увеличава ежедневната умора

Справяне с умората и загубата на слуха

Повишените слухови затруднения, свързани с наличието на загуба на слуха, могат да доведат до когнитивни и физически усилия, които да натоварят психическото и физическото състояние. Често се чувстваме уморени, след като сме били на концерт или сме говорили с приятели  сред тълпа от хора. 

Слушането на реч в шумна среда изисква повишено когнитивно натоварване. Следователно мозъците ни трябва да работят, за да филтрират фоновия шум и другите стимули от околната среда, за да се съсредоточат върху речта. Проучванията потвърждават, че хората със загуба на слуха страдат от по-голяма умора, свързана със слуха, отколкото хората с нормален слух. Това може да се отдаде на умствено усилие, емоции, липса на сън и постоянно приближаване до тези, които говорят. 

Когнитивната умора произтича от усилието, необходимо за внимателно слушане на разговора. Освен това, хората с увреден слух използват не само звуци, но и движение на устните, изражение на лицето, жестове, ситуационен и езиков контекст, за да разберат напълно разговора.

Идентифицирането, следването и разбирането на всеки от тези сигнали изисква концентрация, която може да бъде доста натоварваща за мозъка. Освен това повтарящата се умора, свързана със слухови затруднения, може да предизвика негативни емоции като чувство на неудовлетвореност, смущение и тъга. Комбинацията от когнитивна, физическа и емоционална умора може да доведе до социално оттегляне и изолация. 

Създайте идеална среда за слушане

Планирането на социални дейности позволява на хората с увреден слух да контролират и създават своя идеална среда за слушане, което от своя страна ще намали прекъсванията на комуникацията и умората на слушателя. Тихите пространства с минимален фонов шум нямат много ненужни стимули. Намирането на тихи ресторанти, кафенета и други социални пространства ще създаде идеална среда за слушане. Можете да научите повече за намаляването на шума в дома си и как да се справите в шумни ресторанти, като прочетете другите ни публикации в блога.

По-добър слух = Намалена умора при слушане

Използването на слухови апарати може да има голямо въздействие върху намаляването на усилието за слушане по време на трудни ситуации. Те също така служат за подобряване на социалните взаимодействия и качеството на живот. Повечето слухови апарати на пазара имат модерни технологии за намаляване на фоновия шум и подобряване на разбираемостта на речта. Това се постига чрез комбинацията от насочени микрофони, които могат да регулират фокуса в рамките на 360 градуса, и алгоритми за намаляване на шума, които усилват повече речевите звуци, като същевременно намаляват усилването на фоновите звуци. 

В допълнение, използването на FM системи, аксесоари за дистанционен микрофон и помощни устройства за слушане е друг начин за облекчаване на проблемите със слуха и намаляване на напрегнатото слушане. 

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33