Кои са най-добрите слухови апарати за слушане на музика?

Кои са най-добрите слухови апарати за слушане на музика?

Независимо дали искате да свирите на китара или да слушате музика, винаги е важно да носите слухови апарати, които ви помагат да чувате всичко, от реч до музика. Ако сте музикално надарени или просто се наслаждавате на слушането на музика, ето малко информация как да намерите подходящия за това апарат.

Дали сте живели цял живот със загуба на слуха или сте били диагностицирани наскоро, е напълно нормално да се чудите дали можете да се насладите на музика, ако носите слухови апарати. Много хора посочват невъзможността да чуват музика, като един от най-лошите придружаващи ефекти към загубата на слуха и често се питат дали има модели слухови апарати, които могат да помогнат със слушането на музика.

Въпреки че, някои модели не се фокусират върху най-доброто чуване на музика, създаването на слухови апарати, които улесняват максимално слушането на музика, е цел на много производители и предприемачи. Има много важни части на чуването, освен речта и звуците на околната среда, като една от тях е музиката, която често може да оказва голямо влияние върху живота ни. Факт е, че много музиканти развиват загуба на слуха, докато остаряват, заради подлагането на силен шум, повреме на създаване на музика и големи концерти. Отказването от музиката не е опция за тях, точно затова слуховите апарати се опитват да помогнат и за подобни ситуации. Важно е, обаче, че има някои условия за начина, по който слуховите апарати преработват музиката.

В тази статия ще засегнем редица проблеми, свързани със слуховите апарати и музиката и как съвременните слухови апарати се развиват в посока към поправяне на тези проблеми.

Разликата между реч, звук и симфония

Не всеки шум възниква еднакво. Има много нюанси между това, което чуваме и начина, по който го чуваме. Точно заради това, слуховите апарати се нуждаят от напреднала технология, която да открива разликата между фонов шум, реч и звуци, като песните на птиците. Музиката, обаче, е на съвсем друго ниво. Ако погледнем графика, която показва възможностите за чуване на хората, музиката е много по-лесна за чуване от речта. Създаването на слухови апарати, които да могат да чуват всички звуци чисто, е изключително трудна задача, тъй като обхвата на звуците около нас е изключително голям.

Тази задача се затруднява още повече от факта, че не всяка музика звучи по един и същ начин. Фактори като жанр, качество на запис и използваните микрофони могат да окажат голямо влияние на начина, по който музиката звучи. Точно заради голямата разнообразност на музиката, е почти невъзможно да се изработят слухови апарати, които да удовлетворяват предпочитанията и нуждите на всички. Вместо това, производителите на слухови апарати се стремят да подобрят базовата технология, като създадат усещане, което е приятно за всички, независимо от как и каква музика слушаме. 

Основният проблем е, че слуховите апарати трябва да се изградят от самата основа, за да се справят със слушането на музика. Това може да бъде напрегнат процес, който да изисква допълнителна технология от тази, която се използва за реч и ежедневно чуване. Въпреки че, много хора имат нужда от апарати, които се фокусират върху чуването на музика, те все още имат нуждата да чуват речта и обграждащата ги среда разбираемо. Затова производителите на слухови апарати се фокусират върху това, което ще чуваме най-често – гласове, звуци и шум от околната среда.

Как слуховите апарати могат да възпрепятстват музиката?

За повечето хора, които носят слухови апарати, нуждата от разбиране на реч е водеща. Поради тази причина, разбирането на реч е основен фокус на производителите на слухови апарати. Този фокус върху обработването на речта, обаче, отнема вниманието от други аспекти на чуването като чистотата на музиката, която чуваме. Много хора, които носят слухови апарати, твърдят, че музиката им звучи странно и търсят начина да подобрят слушането на музика през слуховите си апарати. За музиканти със загуба на слуха, това лошо качество на чуване на музиката често води до невъзможност да създават и изпълняват музика, както преди.

безплатен тест на слуха

Една от причините за това е липсата на обратна връзка. Повече от първокласните слухови апарати съдържат технология, която премахва ненужния фонов шум и увеличава чистото разбиране на реч. Въпреки че, тази технология се представя много добре и позволява на хората да комуникират лесно с околните, тя може да работи срещу музикантите и хората, които са свикнали да слушат музика ежедневно. Някои музиканти твърдят, че музиката, която чуват през слуховите апарати няма нюанс, което затруднява работата им с колеги музиканти.

Поради тази причина, някой хора избират да си закупят по-стари модели слухови апарати, тъй като те не филтрират толкова добре околния шум, колкото по-новите модели. Макар че, това може да се приеме за вид решение, то носи много негативи. Докато то подобрява слушането на музика, им отнема от нормалното чуване в ежедневието. Разбирането на речта е намалено, както и много други опции, които новите модели апарати предлагат. Единственото приемливо решение е да се открие слухов апарат, който предлага всичко от звук и реч до музика.

Слушане на музика със слухови апарати.

Когато избираме слухови апарати, е важно да преценим на какво държим и какво очакваме от слуховите си апарати. Докато много хора се наслаждават на слушането на музика, те могат да имат много по-голяма полза от напреднал софтуер, който обработва речта. Важно е да запомним, че можем да се наслаждаваме на музиката, независимо какви слухови апарати използваме, просто трябва да направим лека настройка. Много от хората, които носят слухови апарати за първи път, преминават през период на свикване със собствения си глас, шум и музика. Това, обаче, не означава, чв музиката звучи лошо. Просто звучи различно.

За тези, които работят в музикалната индустрия или зависят от музиката, носенето на слухов апарат, който може да улавя нюансите и качеството на музиката, е важно. В този случай, задължително трябва да се обърнете към специалист по слухопротезиране, който да ви помогне да се сдобиете със слухов апарат, който да отговаря на всички ваши нужди. Едни от тези нужди често са свързаност с Bluetooth устройства и възможност за стрийминг. 

Ако искате да слушате музика често в ежедневието си, използването на слушалки и колони може да намали качеството на звука и насладата от музиката. Слухов апарат с възможност за свързване с Bluetooth премахва нуждата от подобни устройства. Много от съвременните слухови апарати имат възможността за безжично свързване със смартфони, което позволява стрийминга на музика директно през апаратите, без нуждата от слушалки. Тази технология работи също с аудио на видеоклипове и телефонни обаждания.

Премахването на нуждата от слушалки или колони води до подобряване на качеството на музиката. Аудиото не се прихваща, обработва и пуска наново от слуховите апарати, а просто се стриймва директно през тях. Това ви позволява да се насладите на музиката навсякъде, по всяко време. Много от съвременните слухови апарати предлагат тази технология, включително голяма част от портфолиото на Ототон.

Ако търсите музикално насочени слухови апарати с първокласна технология е най-добре да се насочите към специализиран център, в който да получите професионална помощ и информация от специалист по слухопротезиране. Запазете си час в най-близкия до вас център за слуха Ототон и се сдобийте с най-добрите слухови апарати за слушане на музика.

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33