Пет факта за чуването и загубата на слуха

Пет факта за чуването и загубата на слуха

От ушната кал до възрастта на загубата на слуха, разглеждаме пет от най-интересните факти, свързани с ушите ни. 

Когато става дума за загуба на слуха и особено видовете загуба на слуха, много от нас нямат голяма осведоменост. Затова сме събрали някои от най-интересните факти за чуването, за да ви предложим малко повече информация. От здравето на ушите до носенето на слухови апарати, от видове ушна кал до звуковите вълни – обхванали сме всичко. Започнете четенето, за да научите пет факта за ушите, които ще ви накарат да се питате – „Как не съм знаел това?“.

Загубата на слуха не е изолирана само при възрастните хора. Голям брой от случаите са на хора под 65 години.

Много често хората приемат загубата на слуха като нещо, което се случва на възрастните хора. Факт е, обаче, че много симптоми на слуховата загуба се появяват преди да навършим 65 години. Вярно е, че възрастните хора са по-предразположени към дегенеративна загуба на слуха, въпреки това има повече от един начин да изпитате загуба на слуха. Еднократно подлагане на много силен шум може да доведе до постоянна вреда на слуха ви, например. Шумна околна среда е друга причина за намаляване на слуха. Научно казано, подлагането на 90 дб шум за около 8 часа ще причини вреда на слуха ви. Един момент от много силен шум като изстрел на пистолет – 140 дб, може да причини същия ефект за секунди.

Генетиката и фактори, свързани с инциденти и наранявания, също са често срещани причини за загуба на слуха. Както се очаква, те могат да се появят и в по-ранна възраст. Като най-малките кости в нашето тяло, не е изненадващо, че ушите ни се нараняват много по-лесно от други части на тялото. При някои хора, грешното почистване с клечка за уши може да доведе до загуба на слуха, което доказва, че здравето на слуха ни може да бъде засегнато от почти всичко. Вреда на звуковия нерв също може да доведе до загуба на слуха. Погледнато обективно, има много различни причини за загуба на слуха. Но заключението е едно – Загубата на слуха не се появява само при възрастни хора. Тя може да се случи на всеки, на всяка възраст.

Ушната кал всъщност е полезна за ушите ви.

Много често приемаме ушната кал, както приемаме сополите – нещо гнусно, което не искаме в телата си, но биологично вярно ли е това? Може да си промените мнението, тъй като определено количество ушна кал се оказва полезно за нашето тяло. Ушната кал е лепкава комбинация от пот, кожни клетки и масло. Тя оформя защитна бариера в средното ухо, като пази средата чиста и здрава. От тази гледна точка, наличието на малко ушна кал не е излишно.

Въпреки че, ушната кал действа като активен филтър, в някои случаи може да е индикация за проблем. Мократа ушна кал може да доведе до инфекция, докато сухата ушна кал е полезна. Заслужава си да посетите аудиолог ако имате съмнения, че ушната ви кал е причина за загуба на слуха или други усложнения. Почистване с топла вода и памук се предписват в леките случаи. 

Интересно е да се отбележи, че различните народи имат различна ушна кал. Това откритие се е използвало за проследяването на миграцията на първобитните хора. Може би, в крайна сметка, ушната кал е едно интересно и полезно нещо.

Никога не спираме да чуваме, дори докато спим.

Странно е да приемем, че тялото ни не се изключва, когато легнем да спим. Докато някои процеси се забавят, тялото ни никога не спира да работи – по очевидни причини. Все още имаме нужда да дишаме и храносмиламе, разбира се. Но една функция, която може да не знаете, че е включена денонощно е чуването. Дори когато спим дълбоко, звуковите вълни си проправят път през ушния канал и достигат до мозъка. Тогава той избира дали да блокира звука, напълно автоматично, без да разберете.

Заради това, шумни звуци като бебешки плач, падащ предмет или аларма могат да ни събудят, докато спим. Ние винаги слушаме, независимо дали искаме или не. Интересно е, обаче, че всичко, което чуваме в сънищата си, произлиза от мозъка ни, а не от околната среда. Нашите уши и звукови нерви не са част от процеса на създаването на измислени и въображаеми звуци. Нашите умове постигат това самостоятелно. Според науката, способността да чуваме, докато спим и да се будим се дължи на умната система срещу „неприятности“ в мозъка ни. Това означава, че може да спим покрай шум от голям трафик, но се будим от бебешки плач или от шума на дете, което търси родителите си.

Нашите уши са една от най-важните части на вестибуларния ни апарат.

Ако някога сте имали ушна инфекция, може да сте усещали липса на баланс. Това е така, защото ушите ни директно влияят върху баланса ни. Вътрешното ни ухо е пълно с течност, която се движи, когато вие се движите и изпраща сигнали на мозъка ни. Тази умна течност може да различи дали стоим изправени, лежим или гледаме нагоре или надолу. Затова, когато имате ушна инфекция, балансът ви също страда. Една от най-често срещаните симптоми на ушната инфекция е световъртежът. Това състояние ви кара да се чувствате замаяни и дезориентирани и също може да доведе до гадене.

В комбинация с ушите и ставите ни, вътрешното ни ухо допринася драстично за баланса ни. Други признаци, че имате проблем с баланса са накланянето повече на една страна или често падане. Ако имате проблем с баланса може да се доверите на личния си лекар или на аудиолог. Инфекции само е едното ухо са по-лоши, тъй като ни карат да се чувстваме много по-дезориентирани. Този ефект се наблюдава и при животните, които често накланят главата си на една страна, когато имат ушна инфекция и им е трудно да балансират.

Носенето на слухови апарати може да спре развитието на загубата на слуха.

Друг факт, който може да не знаете е, че носенето на слухови апарати може да помогне със забавянето на загубата на слуха. Докато някои видове загуба на слуха, свързани с генетиката или възрастта не могат да бъдат избегнати, други могат. Например, загуба на слуха, причинена от силен шум или травма може да бъде запазена на същото ниво, ако се лекува правилно. Това, за което слуховите апарати помагат е по-добър начин за възприемането на различни звуци. Въпреки че, те не се борят директно с увреждането на ушите ни, помагат на мозъка да остане буден и активен.

Слуховите апарати помагат на мозъка ни да възприема по-лесно различни звуци и информация. Независимо дали се губят някои тонове или чуването е намалено изцяло, невъзможността да чуваме какво се случва около нас може директно да повлияе върху работата на мозъка. Слуховите апарати се борят срещу атрофирането на частите на ухото, като ги връщат към постоянната употреба. Като подтикват мозъка си да чува звуци отново и да ги превежда, може да поддържате едно ниво на слухова загуба, което да не се влошава с времето. Това звучи повече от удовлетворяващо.

Искате ли да научите повече за загубата на слуха?

Може да разгледате подробно сайта ни www.ototon.bg. А ако изпитвате някои от горе-посочените симптоми и се притеснявате за слуха си или просто смятате, че имате нужда от профилактичен тест на слуха – можете да си запишете час при нашите специалисти по слухопротезиране в центрове за слуха Ототон.

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33