Какво е ототоксичност и как да се предпазим?

Какво е ототоксичност и как да се предпазим?

Ототоксичността, често бива пренебрегвана, макар и последиците от нея за здравето на слуха да са пагубни. Научете повече за това какво е ототоксичност и как да се предпазим от нея в следващите редове. 

Какво представлява ототоксичността?

Ототоксичност е термин, с който се обозначава състояние, характеризиращо се с потенциално увреждане на деликатните структури на ухото, вследствие на употреба на някои лекарства или вещества. 

Съществуват редица опасни вещества, които могат да причинят усложнение за човешкия слух. Някои от тях са: 

Лекарства

Някои лекарства, предписвани за лечението на различни заболявания или медицински състояния, могат да имат странични ототоксични ефекти. Такива например са: 

  • Химиотерапевтични лекарства
  • Диуретици
  • Аспирин във високи дози
  • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
  • Аминогликозидни антибиотици
  • Салицилати
  • Антимикробиални лекарства

Тежки метали

Редица изследвания сочат, че някои тежки метали притежават ототоксични свойства. Те могат да бъдат вдишвани в производствена среда или доректно абсорбирани през кожата при директен контакт. Примери за такива са:

  • Олово
  • Живак
  • Арсен
  • Манган
  • Органични калаени съединения 

Химични вещества

Различни промишлени химикали, разтворители и газове, също могат да доведат до увреждане на структурите на вътрешното ухо. Някои от тях са: 

  • Пестициди, включително хербициди, инсектициди, фунгициди, и др. 
  • Органични разтворители като стирол, толуен, етилбензен и ксилен и др. 
  • Въглероден оксид
  • Анилинови бои

    Как да се предпазим от ототоксични вещества?

    Първа стъпка в превенцията от ототоксичност е доброто познаване на рисковите фактори за нейната поява. Винаги се консултирайте с лекар преди приема на дадено лекарство. Четете внимателно листовките и се запознайте добре с потенциалните странични ефекти на даден медикамент. 

    Ако работите с химически вещества е важно да проверите етикетите им преди употреба. Хора работещи в среди, в които излагането на тежки метали и химически вещества е често срещано, е добре да носят подходяща предпазна екипировка и оборудване.

    В допълнение към всичко това е препоръчително да спазвате и здравословен начин на живот. Редовната физическа активност и балансирано хранене могат значително да допринесат за цялостното ви благосъстояние. Редовните прегледи при специалист са също ключов момент за ранното откриване на проблеми вследствие на ототоксичност. 

    Как да се справим с усложненията от ототоксичност? 

    Ототоксичността може да доведе до редица усложнения като шум в ушите, загуба на баланс, а дори и загуба на слуха. В тези случаи най-ефективно решение са слуховите апарати

    Съвременните слухови апарат имат широко приложение сред хората с различни степени на слухова загуба. Благодарение на модерните технологии тези устройват усилват звуците от околната среда, правейки ги по-ясни и достъпни за хората с проблеми със слуха. 

    В Ototon предлагаме богата гама от разнообразни модерни слухови апарати предоставящи персонализирани настройки, съобразени с различните нужди и предпочитания на потребителя.  

    Как да изберем подходящ слухов апарат? 

    Изборът на подходящ слухов апарат е многостранен процес. В него се взимат предвид редица фактори, сред които степента на увреждане на слуха на засегнатия, индивидуалните му нужди и предпочитания, както и начина му на живот. 

    В Ototon разполагаме с екип от професионалисти готови да ви помогнат с провеждането на диагностични прегледи и задълбочен анализ и оценка на слуха ви. Те ще ви асистират и за избора на подходящ слухова апарат съобразен с вашите нужди и предпочитания. Независимо дали става въпрос за дискретни вътреушни слухови апарати, кохлеарни импланти, или други решения по костен път, нашите специалисти ще ви помогнат в намирането на идеалното устройства за вас или вашите близки. 

    безплатен тест на слуха

    Запази час за безплатен тест на слуха

    0800 900 33