Трябва ли да тествате слуха си при диабет?

Трябва ли да тествате слуха си при диабет?

 Ако имате диабет, вероятно знаете, че усложненията могат да включват проблеми със зрението и сърцето. Но знаете ли, че той може да засегне и слуха и чувството ви за равновесие?

Това означава, че е препоръчително да си направите изследване на слуха, както и редовни профилактични прегледи, точно както бихте постъпили със зрението си.

Всъщност, Центърът за контрол на заболяванията (CDC) препоръчва на хората, които имат диабет, да проверяват слуха си всяка година.

Как диабетът влияе на слуха и равновесието?

Загуба на слуха

Според специалистите високите нива на глюкоза в кръвта при нелекуван диабет могат да отслабят кръвоносните съдове на ухото, както и нервните клетки във вътрешното ухо, известни като "космени клетки". 

Повече за това как чуваме

Подобно на други части на тялото, тези космени клетки зависят от доброто кръвообращение. След като бъдат увредени или загинат, слухът бива трайно засегнат.

Замайване и опасност от падане

"Диабетът уврежда малките кръвоносни съдове във вътрешното ухо и вестибуларната система, която е част от вътрешното ухо, помагаща за равновесието", казва Центърът за контрол на заболяванията.

Това може да доведе до замайване и повишен риск от падане.

Шум в ушите ("тинитус")

Макар и да не е толкова изследвана, колкото връзката между диабета и загубата на слуха, шумът в ушите ("тинитус") изглежда е по-често срещан сред хората с диабет. В някои случаи това може да се дължи на неразпозната загуба на слуха, тъй като тя често причинява шум в ушите, но хората с диабет също така са по-склонни да имат шум в ушите, дори когато нямат загуба на слуха.

Ушни инфекции/сърбеж

Въпреки че много неща могат да причинят сърбеж в ушите, някои заболявания, включително диабет и чернодробни заболявания, също могат да бъдат причина за това. Диабетът намалява киселинността на ушната кал, което прави хората с диабет по-предразположени към инфекции на външното ухо (което включва ушния канал). Кожата на ухото им също е по-вероятно да бъде увредена.

Добрата грижа за диабета е от ключово значение

Специалистите препоръчват да спазвате определни правила за добра грижа за диабета:

Средната стойност на кръвната захар за период от 3 месеца: Целта, която се поставя пред повечето пациенти, е под 7%, но вашият лекар може да определи различна стойност за вас.

Кръвно налягане: Високото кръвно налягане причинява сърдечни заболявания. Поставената цел за повечето пациенти е по-малко от 140/90 mmHg, но се консултирайте с Вашия лекар, за да разберете към каква стойност трябва да се стремите вие. Ако изпитвате шум в ушите вследствие на прием на лекарство за високо кръвно налягане, посъветвайте се с Вашия лекар.

Холестерол: LDL или "лошият" холестерол се натрупва и запушва кръвоносните ви съдове. HDL или "добрият" холестерол помага за отстраняването на "лошия" холестерол от кръвоносните съдове. Попитайте Вашия лекар какви трябва да бъдат стойностите на холестерола.

Тютюнопушене: Ако пушите или употребявате други тютюневи изделия, вземете мерки, за да ги откажете. Тютюнопушенето е общоизвестна причина за проблеми със слуха.

Участвайте в курс за запознаване с диабета: Попитайте лекаря си за възможностите за провеждане на образователни курсове в областта на диабета. 

Ако смятате, че страдате от загуба на слуха, не отлагайте предприемането на действия

Ранните признаци на загуба на слуха могат да бъдат трудни за откриване, тъй като заболяването се развива бавно. В много случаи хората просто имат чувството, че "чуват, но не разбират".

Тъй като загубата на слуха обикновено протича постепенно, много хора не осъзнават степента на своето увреждане, докато не бъдат прегледани от аудиолог

Ако подозирате, че не чувате толкова добре, колкото преди - или член на семейството или приятел ви е казал това - не отлагайте търсенето на помощ, тъй като се излагате на риск от слухова депривация и други усложнения.

Споделете с лекаря си, ако ви е поставена диагноза диабет

Не забравяйте да споделите с вашия лекар диагностицирането на диабета като част от медицинската ви история. Тази информация, заедно с резултатите от теста на слуха, ще ви помогне да определите най-подходящия подход към лечението занапред.

Най-често препоръчаното лечение включва слухови апарати или кохлеарни устройства.

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33