Какво причинява замаяност и световъртеж?

Какво причинява замаяност и световъртеж?

Замайването е термин, използван за описание на редица усещания, като например чувство на отпадналост, световъртеж, слабост или нестабилност. Замайването, което създава лъжливо усещане, че вие или заобикалящата ви среда се въртите или движите, се нарича световъртеж.

Замайването е една от най-честите причини, поради които възрастните посещават своите лекари. Честите пристъпи на замайване или постоянното замайване могат да повлияят значително на живота ви. Но замайването рядко сигнализира за животозастрашаващо състояние.

Лечението на замаяността зависи от причината за нейната поява, както и от симптомите ви. Обикновено то е ефективно, но проблемът може да се повтори.

Симптоми

Хората, които страдат от световъртеж, могат да го опишат като някое от редица усещания, като например:

  • измамно усещане за движение или въртене (световъртеж)
  • замаяност или чувство на отпадналост
  • нестабилност или загуба на равновесие
  • усещане за плаване, замаяност или тежка умора

Тези усещания могат да бъдат предизвикани или влошени от ходене, ставане или движение на главата. Замайването може да е придружено от гадене или да е толкова внезапно или силно, че да се наложи да седнете или да легнете. Епизодът може да продължи секунди или дни и може да се повтори.

Кога да се обърнете към лекар?

В общия случай се обърнете към Вашия лекар, ако имате повтарящо се, внезапно, тежко или продължително и необяснимо замайване или световъртеж.

Потърсете спешна медицинска помощ, ако получите ново, тежко замайване или световъртеж заедно с някое от следните оплаквания:

  • внезапно, силно главоболие
  • болка в гърдите
  • затруднено дишане
  • изтръпване или парализа на ръцете или краката
  • припадък
  • двойно виждане
  • ускорен или неравномерен сърдечен ритъм
  • объркване или неясен говор
  • препъване или затруднено ходене
  • продължително повръщане
  • припадъци
  • внезапна промяна в слуха
  • изтръпване или слабост на лицето

световъртеж

Причини за появата на световъртеж

Възможните причини, предизвикващи световъртеж, са много, включително смущения във вътрешното ухо, морска болест и въздействие на лекарства. Понякога замайването е причинено от основно здравословно състояние, като лошо кръвообращение, инфекция или нараняване.

Начинът, по който се чувствате, и основните фактори, които предизвикват замайване, дават информация за възможните причини. Продължителността на замайването и всички други симптоми, които имате, също помагат да се определи причината.

Проблеми с вътрешното ухо, които причиняват замайване (вертиго)

Усещането ви за равновесие зависи от комбинираните данни от различните части на сетивната ви система. Те включват:

  • очите, които ви помагат да определите къде се намира тялото ви в пространството и как се движи
  • сетивни нерви, които изпращат съобщения до мозъка ви за движенията и положението на тялото
  • вътрешно ухо, в което се намират сензори, които помагат за разпознаване на гравитацията и движението напред-назад

Световъртежът е фалшиво усещане, че заобикалящата ви среда се върти или движи. При нарушения на вътрешното ухо мозъкът ви получава сигнали от него, които не съответстват на тези, които получават очите и сетивните нерви. Световъртежът се получава, когато мозъкът ви се опитва да се справи с объркването.

Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV). Това състояние причинява интензивно и краткотрайно, но лъжливо усещане, че се въртите или движите. Тези епизоди се предизвикват от бърза промяна в движението на главата, например когато се обърнете в леглото, седнете или получите удар по главата. Доброкачественият пароксизмален позиционен световъртеж е най-честата причина за световъртеж.

Инфекция. Вирусната инфекция на вестибуларния нерв, наречена вестибуларен неврит, може да причини интензивен, постоянен световъртеж. Ако освен това изпитате внезапна загуба на слуха, може да имате лабиринтит.

Болест на Мениер. Това заболяване е свързано с прекомерно натрупване на течност във вътрешното ухо. То се характеризира с внезапни епизоди на световъртеж, продължаващи до няколко часа. Възможно е също така да имате променлива загуба на слуха, звънене в ухото и усещане за запушено ухо.

Мигрена. Хората, които страдат от мигрена, могат да имат епизоди на световъртеж или други видове замайване, дори когато нямат силно главоболие. Такива епизоди на световъртеж могат да продължат от минути до часове и могат да бъдат съпроводени от главоболие, както и от чувствителност към светлина и шум.

Проблеми с кръвообращението, които причиняват замайване

Може да се почувствате замаяни, отпаднали или с нарушено равновесие, ако сърцето ви не изпомпва достатъчно кръв към мозъка. Причините за това са:

Понижаване на кръвното налягане. Рязкото спадане на систоличното кръвно налягане - по-голямото число в показанията на кръвното налягане - може да доведе до краткотрайно замайване или чувство на отпадналост. Това може да се случи след прекалено бързо сядане или ставане. Това състояние се нарича още ортостатична хипотония.

Лошо кръвообращение. Състояния като кардиомиопатия, сърдечен удар, сърдечна аритмия и преходна исхемична атака могат да причинят замайване. А намаляването на обема на кръвта може да доведе до неподходящ приток на кръв към мозъка или вътрешното ви ухо.

замаяност

Други причини за появата на световъртеж

Неврологични състояния. Някои неврологични заболявания - като болестта на Паркинсон и множествената склероза - могат да доведат до прогресивна загуба на равновесие.

Лекарства. Замайването може да бъде страничен ефект от някои лекарства - например лекарства против припадъци, антидепресанти, седативни и транквилизатори. По-специално, лекарствата за понижаване на кръвното налягане могат да предизвикат замайване, ако понижат кръвното налягане твърде бързо.

Тревожни разстройства. Някои тревожни разстройства могат да причинят световъртеж или усещане за безпокойство, често определяно като замайване. Сред тях са пристъпите на паника и страхът от напускане на дома или от пребиваване на големи открити пространства (агорафобия).

Ниски нива на желязо (анемия). Други признаци и симптоми, които могат да се появят заедно със замайването, ако страдате от анемия, включват умора, слабост и бледа кожа.

Ниска кръвна захар (хипогликемия). Това състояние обикновено се среща при хора с диабет, които използват инсулин. Замайването (световъртежът) може да бъде придружено от изпотяване и безпокойство.

Отравяне с въглероден оксид. Симптомите на отравяне с въглероден оксид често се описват като "грипоподобни" и включват главоболие, замаяност, слабост, стомашно разстройство, повръщане, болка в гърдите и объркване.

Претопляне и обезводняване. Ако сте активни в горещо време или ако не пиете достатъчно течности, може да се почувствате замаяни от претопляне (хипертермия) или от дехидратация. Това е особено валидно, ако приемате някои лекарства за сърце.

Рискови фактори

Факторите, които могат да повишат риска от появата на замайване, включват:

Възраст. По-възрастните хора е по-вероятно да имат медицински състояния, които причиняват замайване, особено чувство за дисбаланс. Те също така е по-вероятно да приемат лекарства, които могат да причинят световъртеж.

Предишен епизод на замайване. Ако сте изпитвали световъртеж преди, е по-вероятно да започнете да се чувствате замаяни в бъдеще.

Възможни усложнения

Световъртежът може да увеличи риска от падане и нараняване. Преживяването на подобен епизод по време на шофиране на автомобил или работа с тежки машини може да увеличи вероятността от злополука. Възможно е да се появят и дългосрочни последици, ако съществуващо здравословно състояние, което може да е причина за замайването, не се лекува.

 

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33