Блог за слуховата загуба / Съвети

Какво причинява замаяност и световъртеж?

Какво причинява замаяност и световъртеж?

Замайването е термин, използван за описание на редица усещания, като например чувство на отпадналост, световъртеж, слабост или нестабилност. Замайването, което създава лъжливо усещане, че вие или заобикалящата ви среда се въртите или движите, се нарича световъртеж.

Замайването е една от най-честите причини, поради които възрастните посещават своите лекари. Честите пристъпи на замайване или постоянното замайване могат да повлияят значително на живота ви. Но замайването рядко сигнализира за животозастрашаващо състояние.

Лечението на замаяността зависи от причината за нейната поява, както и от симптомите ви. Обикновено то е ефективно, но проблемът може да се повтори.

Симптоми

Хората, които страдат от световъртеж, могат да го опишат като някое от редица усещания, като например:

  • измамно усещане за движение или въртене (световъртеж)
  • замаяност или чувство на отпадналост
  • нестабилност или загуба на равновесие
  • усещане за плаване, замаяност или тежка умора

Тези усещания могат да бъдат предизвикани или влошени от ходене, ставане или движение на главата. Замайването може да е придружено от гадене или да е толкова внезапно или силно, че да се наложи да седнете или да легнете. Епизодът може да продължи секунди или дни и може да се повтори.

Кога да се обърнете към лекар?

В общия случай се обърнете към Вашия лекар, ако имате повтарящо се, внезапно, тежко или продължително и необяснимо замайване или световъртеж.

Потърсете спешна медицинска помощ, ако получите ново, тежко замайване или световъртеж заедно с някое от следните оплаквания:

  • внезапно, силно главоболие
  • болка в гърдите
  • затруднено дишане
  • изтръпване или парализа на ръцете или краката
  • припадък
  • двойно виждане
  • ускорен или неравномерен сърдечен ритъм
  • объркване или неясен говор
  • препъване или затруднено ходене
  • продължително повръщане
  • припадъци
  • внезапна промяна в слуха
  • изтръпване или слабост на лицето

световъртеж

Причини за появата на световъртеж

Възможните причини, предизвикващи световъртеж, са много, включително смущения във вътрешното ухо, морска болест и въздействие на лекарства. Понякога замайването е причинено от основно здравословно състояние, като лошо кръвообращение, инфекция или нараняване.

Начинът, по който се чувствате, и основните фактори, които предизвикват замайване, дават информация за възможните причини. Продължителността на замайването и всички други симптоми, които имате, също помагат да се определи причината.

Проблеми с вътрешното ухо, които причиняват замайване (вертиго)

Усещането ви за равновесие зависи от комбинираните данни от различните части на сетивната ви система. Те включват:

  • очите, които ви помагат да определите къде се намира тялото ви в пространството и как се движи
  • сетивни нерви, които изпращат съобщения до мозъка ви за движенията и положението на тялото
  • вътрешно ухо, в което се намират сензори, които помагат за разпознаване на гравитацията и движението напред-назад

Световъртежът е фалшиво усещане, че заобикалящата ви среда се върти или движи. При нарушения на вътрешното ухо мозъкът ви получава сигнали от него, които не съответстват на тези, които получават очите и сетивните нерви. Световъртежът се получава, когато мозъкът ви се опитва да се справи с объркването.

Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV). Това състояние причинява интензивно и краткотрайно, но лъжливо усещане, че се въртите или движите. Тези епизоди се предизвикват от бърза промяна в движението на главата, например когато се обърнете в леглото, седнете или получите удар по главата. Доброкачественият пароксизмален позиционен световъртеж е най-честата причина за световъртеж.

Инфекция. Вирусната инфекция на вестибуларния нерв, наречена вестибуларен неврит, може да причини интензивен, постоянен световъртеж. Ако освен това изпитате внезапна загуба на слуха, може да имате лабиринтит.

Болест на Мениер. Това заболяване е свързано с прекомерно натрупване на течност във вътрешното ухо. То се характеризира с внезапни епизоди на световъртеж, продължаващи до няколко часа. Възможно е също така да имате променлива загуба на слуха, звънене в ухото и усещане за запушено ухо.

Мигрена. Хората, които страдат от мигрена, могат да имат епизоди на световъртеж или други видове замайване, дори когато нямат силно главоболие. Такива епизоди на световъртеж могат да продължат от минути до часове и могат да бъдат съпроводени от главоболие, както и от чувствителност към светлина и шум.

Проблеми с кръвообращението, които причиняват замайване

Може да се почувствате замаяни, отпаднали или с нарушено равновесие, ако сърцето ви не изпомпва достатъчно кръв към мозъка. Причините за това са:

Понижаване на кръвното налягане. Рязкото спадане на систоличното кръвно налягане - по-голямото число в показанията на кръвното налягане - може да доведе до краткотрайно замайване или чувство на отпадналост. Това може да се случи след прекалено бързо сядане или ставане. Това състояние се нарича още ортостатична хипотония.

Лошо кръвообращение. Състояния като кардиомиопатия, сърдечен удар, сърдечна аритмия и преходна исхемична атака могат да причинят замайване. А намаляването на обема на кръвта може да доведе до неподходящ приток на кръв към мозъка или вътрешното ви ухо.

замаяност

Други причини за появата на световъртеж

Неврологични състояния. Някои неврологични заболявания - като болестта на Паркинсон и множествената склероза - могат да доведат до прогресивна загуба на равновесие.

Лекарства. Замайването може да бъде страничен ефект от някои лекарства - например лекарства против припадъци, антидепресанти, седативни и транквилизатори. По-специално, лекарствата за понижаване на кръвното налягане могат да предизвикат замайване, ако понижат кръвното налягане твърде бързо.

Тревожни разстройства. Някои тревожни разстройства могат да причинят световъртеж или усещане за безпокойство, често определяно като замайване. Сред тях са пристъпите на паника и страхът от напускане на дома или от пребиваване на големи открити пространства (агорафобия).

Ниски нива на желязо (анемия). Други признаци и симптоми, които могат да се появят заедно със замайването, ако страдате от анемия, включват умора, слабост и бледа кожа.

Ниска кръвна захар (хипогликемия). Това състояние обикновено се среща при хора с диабет, които използват инсулин. Замайването (световъртежът) може да бъде придружено от изпотяване и безпокойство.

Отравяне с въглероден оксид. Симптомите на отравяне с въглероден оксид често се описват като "грипоподобни" и включват главоболие, замаяност, слабост, стомашно разстройство, повръщане, болка в гърдите и объркване.

Претопляне и обезводняване. Ако сте активни в горещо време или ако не пиете достатъчно течности, може да се почувствате замаяни от претопляне (хипертермия) или от дехидратация. Това е особено валидно, ако приемате някои лекарства за сърце.

Рискови фактори

Факторите, които могат да повишат риска от появата на замайване, включват:

Възраст. По-възрастните хора е по-вероятно да имат медицински състояния, които причиняват замайване, особено чувство за дисбаланс. Те също така е по-вероятно да приемат лекарства, които могат да причинят световъртеж.

Предишен епизод на замайване. Ако сте изпитвали световъртеж преди, е по-вероятно да започнете да се чувствате замаяни в бъдеще.

Възможни усложнения

Световъртежът може да увеличи риска от падане и нараняване. Преживяването на подобен епизод по време на шофиране на автомобил или работа с тежки машини може да увеличи вероятността от злополука. Възможно е да се появят и дългосрочни последици, ако съществуващо здравословно състояние, което може да е причина за замайването, не се лекува.

 

безплатен тест на слуха

Прочети още
Как да нормализирате налягането в ушите?

Как да нормализирате налягането в ушите?

Струва ли ви се, че всичко е заглъхнало?

Имате ли усещането, че нещо оказва натиск върху вътрешната страна на тъпанчето ви, като след излитане със самолет или гмуркане надълбоко в басейн, но по-лошо?

Има вероятност да страдате от повишено налягане в ухото или баротравма.

Прочитайки тази статия, ще научите как да се избавите от този натиск завинаги и ще разберете какво можете да направите, ако вече страдате от трайно увреждане на слуха. Ако сте на възраст над 55 години, трябва да се консултирате с лекар, за да се установи дали имате трайни увреждания.

Плъност на ухото, баротравма, запушени уши: има много начини да се опише усещането. Освен това чувството за натиск в ушите може да бъде свързано със запушени синуси, възпалено гърло или дори шум в ушите. И така, как да разберете кое ви измъчва?

Много хора, които изпитват усещане за плътност в ушите, могат също така евентуално да загубят слуха си в засегнатото ухо - тъй като симптомите варират от леки до умерени. Ако обаче изпитвате загуба на слуха поради ушна баротравма, бъдете сигурни, че слухът ви ще се възстанови и тази загуба е само временна и обратима. Както и симптомите ви. Това е добрата новина. Но все пак трябва да сте наясно с източника на дискомфорт, да се ориентирате за причината и да потърсите медицинска помощ, ако проблемът не отшумява. В тази статия ще ви помогнем да разнищите причините за налягането в ушите, за да можете да ги преодолеете и да се отървете от тях.

Как да отпушим ушите си

Има ли техники, които можете да "направите сами", за да почувствате незабавно облекчение? Освен по-известните и разпространени методи като прозяване или дъвчене на дъвка, ушната баротравма може да се "лекува" с нещо толкова просто като:

  • Дихателни упражнения
  • Приемане на деконгестант
  • Лягане в хоризонтално положение, ако сте получили световъртеж
  • Приемане на антихистамин

Ако налягането в ушите ви е свързано с упорита настинка или грип, опитайте следните домашни средства:

Поддържайте носните си пътища хидратирани и наситени със сол, както и отпушени с помощта на назален спрей. Това ще облекчи по-бързо натиска както на синусите, така и на ушите.

Използвайте овлажнител в спалнята си, за да поддържате въздуха влажен

При болка, която може да съпътства натиска, опитайте да използвате ибупрофен или напроксен, за да облекчите болката

Точно както бихте искали да избягвате екстремни промени в налягането, ще искате да избягвате и екстремни промени в температурата. Поддържайте течностите топли до хладки, но не пийте нещо изключително студено

Очевидно диагностицирането на ушната баротравма и налягането в ушите като вторичен симптом на запушени синуси е само едното възможно състояние. Но може да има и по-сериозни случаи, които да изискват хирургична намеса. Обикновено те се дължат на киста, която не е била отстранена навреме, хронична баротравма или силно натоварване на тимпаностомичните тръби.

В повечето случаи налягането в ушите не е показател за нещо по-сериозно от промяна във външната среда. Но ако е придружено от постоянна болка, която нараства по сила, грип и други физически симптоми, то може да е признак на по-сериозен проблем.

В този случай е добре да се обърнете към медицински специалист за поставяне на диагноза. Оттук вашият лекар ще може да каже категорично дали лечението с антибиотици е решение, дали операцията може да отстрани налягането във вътрешното ухо, дължащо се на течност, дали става въпрос за киста, която трябва да се дренира, или за други по-сериозни случаи.

Какво може да доведе до промяна в налягането в ушите?

Може да ви се стори нелогично, но промяната във въздушното налягане може да предизвика налягане в ушите ви. Това е известно като баротравма на ухото. Начинът, по който барометърът е предназначен да измерва промените в атмосферното налягане, е начинът, по който ухото усеща разликите във външната среда. Въпреки че физическата му структура е малка, "оборудването" на вътрешното ухо е мощен механизъм, който ни помага да поддържаме равновесие и е сложно свързан с обонянието, допира и способността ни да усещаме горещо или студено.

Така че баротравмата представлява дискомфорт, който се изпитва, когато ухото като цяло усеща промяна в налягането. Помислете си за последния път, когато се качихте на самолет - при излитане и кацане той се издига и спуска, което променя налягането в атмосферата. Докато преминавате от земята към въздуха, вътрешната ви ушна тръба, известна като Евстахиева тръба, може да бъде блокирана или чувствителна към промяната във външното налягане на въздуха.

Това се случва и при гмуркане. И отново, тялото поддържа равновесие, когато е на сушата. Но под водата се упражнява по-голямо налягане, което означава натиск и върху вътрешното ухо. Бебетата и малките деца усещат тази промяна най-силно и често, но тя рядко е повод за безпокойство.

Друга причина, поради която може да усещате неприятно налягане в ушите, е, че боледувате от настинка или грип или сте претоварени. Системата от тръби и канали, които изграждат ушите, е сложно свързана с вашето гърло и нос (ето защо специалистът, който лекува тази област, е известен като "УНГ" или "специалист по уши, нос, гърло" - структурите на главата и шията са тясно свързани).

Ако синусите ви са запушени, това може да доведе и до усещане за натиск в ушите или до "запушване на ушите". Обикновено това означава, че имате заглушено усещане в ухото или дори леко, тъпо пулсиране, което идва от натиска.

Има и други причини, поради които може да усещате натиск в ушите си; може да има натрупана ушна кал дълбоко в ушите, която се нуждае от нежно и професионално изчистване, или може да имате инфекция на различни части на ушите. Сред тях са дисбаланс на течностите или натрупване на излишна течност, известни като хидропс, отит на средното ухо, който представлява възпаление на средното ухо, синдром на тензор тимпани, който представлява натоварване на мускулите на средното ухо от постоянни силни звуци, или холестеатом. Това е доброкачествена киста, която се образува в резултат на хронични ушни инфекции и която, макар и да не е сериозна, изисква незабавен дренаж.

Последици от повишеното ушно налягане

Страничните ефекти от усещането за натиск в ушите могат да предизвикат цял куп други съпътстващи оплаквания, които са доста неприятни.

Въпреки това, не се притеснявайте: повечето от тях ще преминат веднага, след като налягането се нормализира.

В случаите на баротравма на ухото, дискомфортът, който изпитвате, се дължи предимно на прякото въздействие върху Евстахиевата тръба. Тази тръба е отговорна за усещането и поддържането на равновесието на налягането. Самото налягане се дължи на разликата между атмосферното налягане отвън и отвътре. Това, което за мозъка ни се регистрира като дискомфорт или ситуация извън равновесие, за вътрешното ни ухо е работа по възстановяване. 

Промените във височината, които можете да контролирате, са свързани с дейности като гмуркане или катерене и туризъм. Вървете бавно, докато се изкачвате или слизате, и дайте на ушите си време да се приспособят. Баротравмата на ушите може да увеличи и вероятността от леко кръвотечение от носа.

Ако сте на борда на самолет, е възможно да не можете да направите много. Опитайте се да се прозявате или дори да дъвчете дъвка, тъй като тези трикове могат да облекчат налягането веднага и да предизвикат "пукане" на ушите.

Натискът в ушите, предизвикан от запушени синуси, може да доведе до множество други усещания, включително: замайване, болка, приглушен слух, а понякога дори и световъртеж поради нарушен баланс на вътрешното ухо. Това важи с особена сила за възпаленията на тръбите на вътрешното ухо или за ушните инфекции.

Някои по-упорити и тежки случаи на ушни инфекции, като среден отит, външен отит или холестеатом, могат да доведат до менингит. Кистите, които не се лекуват, могат да се разпространят до инфекция в деликатните кости на ушите или дори в тези, които защитават мозъка, което също води до трайна загуба на слуха. Ако това е нещо, което в момента преживявате, то трябва да потърсите лекарска помощ.

безплатен тест на слуха

Прочети още
Как да свикна да нося слухов апарат | Ръководство за адаптация

Как да свикна да нося слухов апарат | Ръководство за адаптация

Първи седмици със слухови апарати

Носенето на слухови апарати е най-разпространеният метод за подобряване на слуха. Ако за пръв път слагате слухови апарати, може би ще се почувствате объркани и в началото ще изпитвате частичен дискомфорт, особено ако загубата на слуха е настъпвала постепенно в продължение на години. Изисква се време, преди да се адаптирате и да свикнете със слуховите апарати, защото има звуци, които не сте чували досега и мозъкът ви трябва да се приспособи към тях. Периодът на адаптация е напълно нормален и естествен процес, през който трябва да преминете. След като носите слуховите си апарати няколко седмици, ще се почувствате по-комфортно и ще усетите колко по-добре чувате света около вас

Адаптацията към слуховите апарати, до голяма степен зависи от личната ви мотивация. Ето няколко съвета, които да следвате, ако за пръв път носите слухови апарати. Те ще ускорят напредъка ви и ще подобрят цялостния процес на адаптация:

  • През първите няколко дни (1 - 3) ги носете предимно в тиха обстановка
  • Пуснете си радио, аудиокнига или подкаст, за да практикувате „слушане с разбиране“
  • Водете активни разговори
  • Четете на глас по 10 – 15 минути на ден
  • Ако изпитвате умора или дискомфорт, носете слуховите апарати по няколко часа първите 1 - 2 дни и постепенно увеличавайте времето, през което ги носите с всеки изминал ден
  • Правете си кратки почивки през деня, когато се чувствате уморени
  • Когато се почувствате по-комфортно, разговаряйте с двама души едновременно в тиха обстановка, а след това пробвайте и на публични мест

РЪКОВОДСТВО ЗА ПРАВИЛНА АДАПТАЦИЯ

ПОИСКАЙТЕ ПОМОЩ

Разговаряйте открито с вашия специалист и бъдете честни ако имате притеснения относно качеството на звука и грижите за слуховите ви апарати. В началото има много фактори, които трябва да се вземат предвид, за да се подобри чуването ви. Не се колебайте да поискате информация за функциите на слуховите апарати.

ДАЙТЕ СИ ВРЕМЕ 

Слуховите апарати не са като диоптричните очила, с които забелязвате подобрение в зрението си веднага, когато ги сложите. Не очаквайте, че мозъкът ви ще се научи как да чува, идентифицира и интерпретира всеки звук незабавно. Препоръчваме ви, когато сложите слуховите си апарати за пръв път, да сте в тиха и спокойна обстановка, например вкъщи. Вероятно, в началото, някои шумове ще ви се сторят твърде силни – бръмченето на климатика, тиктакането на часовника или звукът от микровълновата печка. Това е напълно нормално, защото дълго време нe сте чували тези звуци и сега мозъкът ви отново свиква с тях.

ЗАПОЧНЕТЕ БАВНО

Изисква се практика, за да чувате добре отново. Когато носите слухови апарати за пръв път, започнете като ги използвате само по няколко часа първите 1 - 2 дни и постепенно увеличавайте времето, през което ги носите с всеки изминал ден. Ако се почувствате претоварени и уморени, ви препоръчваме да ги свалите и да си починете.

ПОСТЕПЕННО УВЕЛИЧАВАЙТЕ ВРЕМЕТО, В КОЕТО НОСИТЕ СЛУХОВИТЕ АПАРАТИ

През първите 1 - 2 дни носете слуховите апарати по няколко часа на ден, когато се чувствате комфортно, например вкъщи. Постепенно увеличавайте времето и променяйте средата.

НОСЕТЕ СЛУХОВИТЕ АПАРАТИ В РАЗЛИЧНИ СИТУАЦИИ 

Колкото повече време минава и напредвате, толкова по-добре ще се адаптирате към слуховите си апарати. Носете ги в различни ситуации, за да усетите разликите и се консултирайте с вашия специалист за подходящите настройки. Започнете например с хранителни магазини, обществен транспорт, киносалони, музеи, ресторанти и други.

СВИКНЕТЕ СЪС ЗВУКА НА СОБСТВЕНИЯ СИ ГЛАС 

По време на адаптацията към слуховите апарати, може да забележите че звукът на собствения ви глас звучи странно. Опитайте да четете на глас по няколко минути на ден, за да свикнете със звука от гласа си.

ПРАКТИКУВАЙТЕ СЛУШАНЕ И ЧЕТЕНЕ 

Ако четете, докато слушате, мозъкът ви ще се упражнява отново да свързва думи и звуци. Можете да го правите, като гледате филми със субтитри или четете книга, докато я слушате на запис (аудиокнига). Малки упражнения, като това, могат значително да подобрят процеса на адаптация.

РАЗГОВАРЯЙТЕ С БЛИЗКИТЕ СИ 

Вашите близки могат много да ви помогнат в процеса на адаптация. Разговорите с тях ви позволяват да практикувате слушане, разбиране и говорене в комфортна среда. Тези разговори ще допринесат мозъкът ви да направи правилните връзки между звуците, думите и невербалния език. Практикувайте с хора, чиито гласове познавате добре и ще бъде по-лесно за мозъка ви да ги чува и разбира.

ВОДЕТЕ СИ ЗАПИСКИ 

През първите няколко седмици си записвайте звуците, които ви притесняват или дразнят. Ако тиктакането на часовника продължава да ви се струва твърде силно или все още изпитвате затруднение при разговор в шумен ресторант – запишете го в програмата с въпроси. Тази информация ще помогне на вашия специалист да настрои слуховите ви апарати според личните

ГОВОРЕТЕ ПО ТЕЛЕФОНА 

Опитайте да разговаряте по телефона с ваши близки и приятели. Това ще ви помогне да свикнете да използвате слухови апарати заедно с други устройства и ще подобри разбирането. По-високите класове слухови апарати позволяват безжична връзка с телефона ви, което улеснява разговорите.

ПОСТАВЕТЕ СИ РЕАЛИСТИЧНИ ОЧАКВАНИЯ 

Слуховите апарати не възстановяват слуха ви напълно, но ще ви помогнат да чувате добре и да комуникирате свободно. Възможно е да не чувате звуците, така както си ги спомняте, но това е нормално. Докато се адаптирате напълно, може да се наложи да избирате по-тихи места за срещи, на които няма много фонов шум.

КОНТРОЛИРАЙТЕ СИЛАТА НА ЗВУКА РАЗУМНО 

Ако носите слухови апарати за пръв път, може да се изкушите да направите големи промени в силата на звука, към по-силно или по-слабо, с копчето за контрол, когато сте в ресторант, гледате телевизия или искате да чуете слаби звуци. Не го правете. Тези промени могат да окажат негативно влияние върху правилната адаптация.

ПОДДЪРЖАЙТЕ СЛУХОВИТЕ СИ АПАРАТИ ЧИСТИ 

Качеството на звука от слуховите апарати, може да бъде засегнато от различни причини като прах, мръсни частици и ушна кал. Препоръчваме ви да използвате суха и мека кърпа, дори когато почиствате външните части на апаратите. Уверете се, че няма външни причини, които да възпрепятстват правилното функциониране на микрофоните.

УВЕРЕТЕ СЕ, ЧЕ ПРАВИЛНО СТЕ ПОСТАВИЛИ СЛУХОВИТЕ СИ АПАРАТИ 

Различните модели слухови апарати изискват специфичен метод за поставяне и сваляне. Вашият специалист ви е обяснил каква е правилната техника да го правите. Неправилното поставяне на слуховите апарати, може да ви причини дискомфорт и да влоши качеството на звука. Уверете се, че сте изпълнили съветите на специалиста.

ЗАТРУДНЯВАТЕ СЕ ДА ПОСТАВЯТЕ СЛУХОВИТЕ АПАРАТИ? 

Свържете се със специалиста ви, ако изпитвате затруднение при поставяне на слуховите си апарати. В Център за слуха Ototon предлагаме възможност за изработка на индивидуални накрайници и отливки.

СЪВЕТИ, КОИТО ДА СПАЗВАТЕ ЗА ПРАВИЛНО ФУНКЦИОНИРАНЕ НА АПАРАТИТЕ:

- Ежедневно почиствайте слуховите си апарати с мека, суха кърпа и подходящи инструменти.

- Посещавайте своя специалист за профилактична грижа за слуховите ви апарати.

- Предпазвайте ги от влага, масла, спрейове за коса, парфюми и други продукти.

- Изключете ги, когато не ги използвате и извадете батерията, ако няма да ги ползвате дълго време.

Адаптацията към слухови апарати е комбинация между практика, следване на съветите на вашия специалист и търпение.

АДАПТАЦИЯ В РАЗЛИЧНИ СИТУАЦИИ: 

Разговор лице в лице - Разговаряйте с ваш близък в тиха обстановка. Фокусирайте се върху гласа на събеседника. Гласовете ще звучат по-остро. Разговорът лице в лице трябва да е по-лесен за проследяване.

Новинарска емисия по телевизията - Гледайте новинарска емисия и оценете качеството на звука. Контролирайте разумно силата на звука и не увеличавайте прекомерно. Фокусирайте се върху гласа на водещите. Би трябвало да разбирате речта на водещите без особено затруднение.

Разговор навън - Проведете разговор на открито и оценете слуховата ситуация. Фокусирайте се върху гласа на събеседника. Гласовете ще звучат по-остро, а звуците от околната среда ще са по силни. Би трябвало да проследите разговора без особени усилия.

Разговор по телефона - Обадете се на ваш близък и оценете качеството на звука по време на телефонния разговор. Фокусирайте се върху гласа на събеседника. При удобно позициониране на телефона, спрямо слуховите апарати би трябвало да проследите лесно телефонния разговор.

Разговор в група - Участвайте в групов разговор по време на семеен обяд/вечеря и оценете слуховата ситуация. Фокусирайте се върху гласовете на присъстващите. Разговорът в шумна среда може да е предизвикателство. Би трябвало да проследите разговора без особено усилие.

Разговор в автомобил - Проведете разговор докато се возите в кола или автобус и оценете слуховата ситуация. Фокусирайте се върху гласа на събеседника. Гласовете ще звучат по-остро, а фоновите звуци ще са по-силни. Би трябвало да проследите разговора без особени усилия.

Слушане на музика - Слушайте музика от телевизор/радио или друго устройство и оценете качеството на звука. Фокусирайте се върху звука на музиката. Звукът на музиката ще е различен. Музиката ще е по-ясна и наситена.

Разговор в ресторант - Проведете разговор с човека срещу вас в ресторант и оценете слуховата ситуация. Фокусирайте се върху гласа на събеседника. Гласовете ще звучат по-остро, а фоновите звуци ще са по-силни. Би трябвало да проследите разговора без големи усилия.

Посещение на театър или опера - Оценете разбирането на речта в театър или опера. Фокусирайте се върху гласа на изпълнителя. Гласовете ще звучат по-остро, а фоновите звуци ще са по-високи. Би трябвало да проследите речта с минимални усилия.

безплатен тест на слуха

Прочети още
Как загубата на слуха влияе на паметта ви?

Как загубата на слуха влияе на паметта ви?

Възможно ли е загубата на слуха да е свързана с паметта ви? Разберете как и защо тя влияе на функцията на паметта и до какви проблеми може да доведе.

Общоизвестно е, че нелекуваната загуба на слуха може да окаже влияние върху нивата на стрес и тревожност, но знаехте ли, че може да се отрази и на паметта ви? Загубата на памет е само един от страничните ефекти на намалената слухова функция, но е и един от най-важните.

Освен че оказва значително влияние върху вашата увереност и ежедневен начин на живот, загубата на памет често може да се тълкува погрешно като настъпване на деменция. Ако развиете загуба на слуха, свързана с възрастта, например, последващо намаляване на функцията за памет може да не бъде автоматично свързано с проблеми със слуха. Има, обаче, голям шанс загубата на слуха ви да повлияе на способността ви да запомняте и извиквате информация.

Засяга ли загубата на слуха паметта ви?

Изследванията потвърждават, че загубата на слуха има влияние върху паметта. Всъщност се смята, че загубата на слуха може да повлияе на функцията на паметта по много начини. За да разберете защо слуховата функция влияе върху паметта, важно е да разгледате общия ефект, който загубата на слуха може да има върху дадено лице.

Концентрацията

Когато страдате от загуба на слуха, се налага да се концентрирате за най-обикновенни неща като разпознаването на звуци. Ако водите разговор с някого, например, концентрацията ви е насочена към разбиране на това, което човекът казва. Това означава, че в този момент мозъкът ви е по-малко фокусиран върху действителното задържане на информацията от разговора.

Поради повишената концентрация, която е необходима за следване на разговора, мозъкът не усоява да съхранява информацията от него. Това състояние е известно  като когнитивно претоварване. При него мозъкът е твърде зает да се опитва да слуша и интерпретира звуци, за да запомни и съдържанието. Разбира се, когато след разговора се опитате да си припомните подробности от него, информацията просто не е там и затова не може да бъде извикана.

Може да почувствате, че просто моментно не можете да си спомните какво сте чули, повреме на разговора, но всъщност мозъкът дори не е стигнал до съхраняването на информацията. Поради това, няма как да имате нужната информация, която подпомага правилната работа на паметта и спомените. Докато мозъкът ви все още работи – в него няма достатъчно информация за преработване.

Изолация

Нетретираната загуба на лсуха често води до самота и изолация. Намалените социални контакти са типични за хора със загуба на слуха или тинитус. 

Когато сте изолирани, мозъкът ви е подложен на много малко стимули. В резултат на това, той няма нужда да работи толкова силно, както преди и започва да става все по-малко активен. Това може да доведе до промени в структурата и дори до свиване на част от мозъка. Изолацията води до по-рядко упражнение на функцията на паметта ви, което води до намаляване на капацитета и. Всичко това причинява вреда на мозъка и когато ви се наложи да си спомните нещо важно е много вероятно да не успеете или да ви отнеме много повече време от преди. 

Безпокойство и депресия

Ако загубата на слуха ви не се тритира правилно, е много вероятно тя да доведе до развитието на емоционални и психологически проблеми. Много хора откриват, че скритата загуба на слуха има негативен ефект над психичното им здравекато голяма част от тях страдат от безпокойство и депресия. 

Изследвания на депресията показват,че тя може да промени начина, по който мозъкът ви работи . Когато депресията засяга паметта, тя пречи на извикването и припомнянето на информация. 

безплатен тест на слуха

Идентифициране на влошена памет, причинена от загуба на слуха

Ако страдате от загуба на слуха е много важно да потърсите професионална помощ. Докато много хора информират само личния си лекар, когато изпитат нарушения в паметта, е важно да се консултират и с аудиолог. 

Обикновен тест на слуха може да покаже състоянието на слуха ви и дали страдате от някаква форма на загуба на слуха. Дори леката загуба на слуха може да навреди на паметта, което означава, че много хора могат да страдат от влошена памет, поради загуба на слуха, без тя да бъде средна или дълбока. 

Факт е, че можете да забележите проблемите с паметта си, преди тези със слуха ви. Тъй като при много хора слухът се влошава постепенно, може да отнеме известно време преди това да повлияе на начина им на живот. Докато най-често ще усетите сами, че вече си спомняте по-трудно различни моменти и информация, ще отнеме време да усетите колко повече време ви отнема да се концентрирате, за да следите разговори или определени звуци, например.

Това е една от причините, поради които, специалистите препоръчват редовното правене на тест на слуха. Като преминете през тази обикновена процедура, вашият аудиолог може да прецени веднага дали страдате от загуба на слуха. Ако да, съответно нейния тип, конфигурация и задълбоченост. 

Лекуване и предпазване от увреждане на паметта

Когато увредената памет е свързана със загуба на слуха, обикновено може да бъде подобрена лесно и бързо. Когато носите слухови апарати, например, веднага ще подобрите функциите на слуха си. Това ще предотврати когнитивното натоварване, тъй като мозъкът вече няма нужда да се напряга, за да прихваща и интерпретира звуци. Това позволява на мозъка ви да обработва информацията нормално и да я запазва лесно в паметта ви, за да си я припомните, когато имате нужда. 

В допълнение към това, носенето на слухови апарати намалява значително риска от социална изолация. Тъй като носенето на слухови апарати ви дава възможност да водите естествен начин на живот, вие оставате социални и активни. 

Прочети още
Как да чуваме по-добре в 10 стъпки

Как да чуваме по-добре в 10 стъпки

Ако мислите, че вашият слух се е влошил, обадете ни се, за да си запазите час за преглед. Нашите специалисти по слухопротезиране могат да Ви предложат цялостна оценка на слуха и да Ви дадат насоки и съвети как да подобрите слуха си.

Ето как да подобрите слуха си в 10 стъпки:

1. Изследвайте се 

Oткрийте как Вашият слух работи и как днешните модерни слухови апарати могат да помогнат на хората да чуват по-добре в много различни среди.

2. Уверете се сами 

Вижте как висококвалифицираният екип от специалисти по слухопротезиране от Център за слуха Ототон помагат на хората да се свържат отново със света около тях.

3. Разпознайте проблема 

безплатен тест на слуха

Имате ли слухова загуба? Разберете как може да разпознавате знаците и симптомите за слухова загуба и попълнете нашия тест за слуха.

4. Задайте Вашите въпроси 

Запишете час за посещение при нас за тест на слуха или ни се обадете на телефон 0800 900 33 

5. Елате при нас да си направите тест на слуха 

Вашият тест на слуха включва въпросник за Вашия начин на живот, изследване на ухото и тест на слуха с квалифициран слухопротезист. Ще Ви зададем въпроси относно кога и  ще ни помогне да Ви препоръчаме слухови апарати, които са подходящи за нещата, които правите и за местата, които посещавате. 

6. Обсъдете Вашите възможности 

Предлагаме широка гама от слухови апарати с последната най-нова технология на швейцарската фирма PHONAK и Bernafon, за да можем да отговорим на Вашите слухови нужди, начин на живот и бюджет. Нашите специалисти по слухопротезиране с радост ще Ви помогнат и насочат към слуховите апарати, които биха били най-подходящи за Вас.

7. Усетете разликата когато сте със слухов апарат 

Ако Вашия тест на слуха показва, че имате слухова загуба, нашите специалисти по слухопротезиране ще Ви предложат мостра на слухови апарати, които да изпробвате. Това ще Ви даде някаква представа до каква степен могат да Ви помогнат и какво е чувството да ги носите. Но в зависимост от вида на слуховия апарат, който специалистът ще Ви препоръча, демонстрацията ще Ви даде само основна идея до каква степен слуховият апарат ще Ви помогне. Например, много слухови апарати се правят индивидуално, ето защо те биха подобрили състоянието Ви много повече, отколкото мострите, които пробвате по време на консултацията.

8. Поръчайте Вашите слухови апарати 

Ние ще поръчаме слуховите апарати, които сте си избрали на база наша препоръка и ще Ви запишем час за настройка. Ако сте си поръчали вътреушен модел ще е необходимо да Ви се направи отливка. Процедурата не причинява дискомфорт и отнема само няколко минути.

9. Елате отново при нас за настройка 

Вашите нови слухови апарати ще бъдат готови в срок до 14 дни в зависимост от Вашите изисквания. Първото поставяне ще бъде направено от нашия специалист и той ще Ви покаже как занапред да си ги слагате сами.

Вашият специалист слухопротезист ще Ви предложи програма за безплатна поддръжка. Така ще сте сигурни, че получавате максималната полза от слуховите апарати и че те продължават да работят на максимална ефективност. Специалистът също така ще Ви даде насоки как да използвате слуховите апарати и как да се грижите ежедневно за тях, за да могат те да функционират безпроблемно и какво да правите, когато батериите се нуждаят от смяна.

10. Връщайте се при нас винаги, когато имате проблем 

Безплатната програма за поддръжка се грижи за Вас и за Вашите слухови апарати през целия живот.  Тази ненадмината програма за поддръжка включва редовна оценка на Вашия слух, експертна помощ и консултации, демонстрации на нови технологии на слухови апарати. По този начин Ви гарантираме, че използвате максималното от Вашия слух и Вашите слухови апарати. Също така предлагаме и 5-звездно сервизно обслужване.

По време на редовните 3-месечни посещения по програмата за поддръжка, ние предлагаме експертна помощ и консултации, демонстрации на нови технологии и 5-звездно сервизно обслужване, което включва:

  • Почистване или сменяне на тръбичката и коригиране на контакта на Вашия слухов апарат с ухото
  • Почистване на корпуса на слуховия апарат и на канала на микрофона
  • Проверка за микрофония
  • Проверка на цялостната работа на Вашия слухов апарат
  • Безплатна опаковка на батерии за слуховия апарат

Също така ще правим изследване на слуха Ви редовно, за да се уверим, че слуховите апарати, които носите, продължават да подобряват слуха Ви.

По Ваше желание може да ни посещавате между редовните Ви посещения по програмата за поддръжка и да обсъждаме каквито и да е въпроси, които имате към нас.

Прочети още
Как да говорим с човек, който има слухова загуба?

Как да говорим с човек, който има слухова загуба?

Загрижени ли сте за някой ваш близък от семейството Ви, който има слухова загуба и не прави нищо по въпроса?

Може да бъде разочароващо, когато трябва да се повтаряте, да викате или да увеличавате звука на ТВ, така че те да могат да го чуват.

Можете да се натъжите, когато видите, че някой Ваш близък роднина или приятел се изолира и пропуска много аспекти от живота. Или да се притесните, че той ще бъде в опасност, ако не може да чуе алармата за пожар или приближаващ автомобил при пресичане на пътя.

Приемане и осъзнаване на проблема

Хората не обичат да си признават, че остаряват – често защото те не се чувстват стари. Те отричат техния слухов проблем или знаят, че имат такъв проблем, но отлагат решението да направят нещо за него.

Също така те може би не осъзнават колко различни са днешните дигитални слухови апарати в сравнение с устройствата, които техните родители и баби и дядовци са носили.

Помощта и насърчаването от страна на приятелите и семейството може да бъде безценно в подпомагането на човек със слухова загуба да приеме проблема си и да го преодолее, така че да може да води пълноценен живот.

безплатен тест на слуха

Може да Ви помогнем, за да им помогнете – например да минете през онлайн теста за слуха заедно с тях.

Ако Вие сте добре информиран, може би те ще забележат.  Имаме подробна информация на сайта, която да помогне на Вас и Вашия близък да се осведомите и да вземете правилно решение за това как да разрешите слуховия проблем. Открийте повече за слуховата загуба и как специалистите по слухопротезиране в Ototon могат да осигурят слухови апарати за справяне с многото различни видове слухова загуба.

Даже по-доброто решение е да доведете Вашия близък в нашия център за слуха за тест на слуха и консултация. Нашите специалисти по слухопротезиране ще предложат на Вашия близък и на Вас експертна помощ и консултация, за да намерите правилния слухов апарат за тяхната слухова загуба и начин на живот.

Ако човек носи слухов апарат, това не означава, че той чува перфектно.

Когато Вие започнете да носите слухови апарати за първи път, най-важното нещо е да имате реалистични очаквания.

Нищо не може да възстанови слухът Ви напълно. Звукът, чут чрез слуховите апарати, може на пръв поглед да Ви се стори странен и непознат.

Важно е човек да бъде постоянен, тъй като само след седмица повечето хора осъзнават, че техните слухови апарати всъщност са променили техния живот.

Как да разговаряте с човек със слухова загуба

  • Уверете се, че сте в контакт  „лице-в-лице“ или „очи-в-очи“ с човека, с когото разговаряте
  • Уверете се, че сте привлекли вниманието на слушателя си, преди да започнете да говорите
  • Говорете ясно, но не твърде бавно, и не преувеличавайте движенията на устните си
  • Използвайте естествени лицеви изражения и жестове
  • Не крещете. Не е комфортно за човек със слухов апарат да Ви слуша, а и изглежда агресивно
  • Ако някой не разбира какво казвате, не повтаряйте. Вместо това се опитайте да го кажете по друг начин
  • Намерете подходящо място за разговор - с добро осветление и далеч от шум и разсейване
  • Използвайте разбираем език и не говорете под носа си
  • Избягвайте употребата на жаргони и непознати съкращения
Прочети още
9 съвета за къмпингуване за хора със слухова загуба

9 съвета за къмпингуване за хора със слухова загуба

Да бъдеш сам сред дивата природа може да е плашещо за някой със загуба на слуха. Хората с остър слух разчитат изключително много на звуците от съображения за сигурност. Чупещи се клони, близки стъпки, шумолене на растения, животински звуци – това са всички отличителни знаци на дивата природа и чуването им може да Ви помогне да се предпазите. А какво ще стане, ако нямате възможност да чувате всички тези звуци и не можете да разчитате на слуха си? Трябва да се адаптирате към новата обстановка!

безплатен тест на слуха

Ето и няколко съвета, които ще са Ви от полза:

Направете си план

Всичко започва с доброто планиране! Направете проучване за мястото, което искате да посетите. Някои места за къмпингуване са доста примитивни, което означава, че ще имате само място, на което да разпънете палатката си и нищо друго. Някои къмпинги са в близост до други услуги, докато други са изолирани и в средата на нищото. Къмпингите могат да се различават по всякакъв начин. Уверете се, че знаете какво Ви очаква на избраното от Вас място.

Ако това е първото Ви къмпингуване и не се чувствате подготвен, отидете някъде близо до дома само за една нощ и вижте как ще Ви се отрази. Не се смущавайте да правите малки стъпки към по-далечно и продължително къмпингуване. Колкото повече опознавате природата, толкова по-уверени ще се чувствате.

Къмпингуване със слухови апарати

 

Намерете безопасни места за слуховите апарати

    Когато отивате на къмпинг задължително се уверете, че имате безопасно водоустойчиво място, на което да оставяте слуховите си апарати. Ако сте с кемпер или друго превозно средство, разполагате с лукса да съхранявате и заключвате устройствата си вътре. Ако сте тръгнали само с раницата на гърба си, тогава водоустойчивата кутия е животоспасяваща. В нея спокойно можете да сложите слуховите си апарати, телефона, кредитните карти и т.н., без да се притеснявате, че тези ценни предмети ще се намокрят или повредят по друг начин.

    Кажете на близките си къде отивате

      Винаги уведомявайте близките си къде отивате! Мястото, на което отивате може да няма покритие и не винаги ще е възможно да се обадите или изпратите съобщение. Затова е задължително някой близък да знае къде се намирате.

      Къмпингуване със слухови апарати

       

      Обръщайте повече внимание на останалите си сетива

        Използвайте очите и обонянието си и се доверявайте на инстинктите. Първоначално може да Ви бъде неудобно и плашещо, но ако сте внимателни и обмисляте решенията и действията си, преживяването ще бъде много приятно и зареждащо.

        Четете всички табели

          До всички места за къмпингуване има табели с правила, опасности, изисквания за плащане и / или друга информация за района. Обикновено те се намират на входа на къмпинга или на обществен район като бани, паркинги и т.н. Това е един от най-добрите начини да се осведомите и да бъдете подготвени.

          Вземете си космат спътник за компания

            Ако сте любител на животните, то компанията на пухкавото куче ще Ви подейства успокояващо. Слухът на животните е по-остър и чуват неща, които хората не могат. Като следите реакциите на домашния си любимец, ще сте наясно с обстановката наоколо.

            Разговаряйте с останалите къмпингуващи

              Запознайте се с другите хора в къмпинга. По този начин ще се чувствате малко по-спокойни и дори може да създадете нови приятелства! В някои къмпинги има домакин, който живее на обекта за продължителен период от време и управлява района. Добре е да се запознаете с него и да го осведомите от какво ще се нуждаете при спешен случай.

              Къмпингуване със слухови апарати

              Запасете се с фенери/прожектори/лампи

                Уверете се, че имате много и надеждни източници на светлина. Да останеш на тъмно е доста стресиращо. Фенерите не само ще Ви помогнат да общувате по-лесно с хората, но и ще се чувствате по-спокойно, когато наоколо е осветено и виждате какво се случва.

                Забавлявайте се!

                  Може да Ви се струва ужасяващо, но помнете, че сте силни и способни! Вземете всичко, от което се нуждаете, бъдете любопитни и се насладете на красотата на природата!

                  Прочети още
                  Първи признаци за намален слух и хипакузис

                  Първи признаци за намален слух и хипакузис

                  Имате ли съмнения, че имате загуба на слуха? В тази статия ще намерите първите признаци за загуба на слуха, на какво да обърнете внимание и дали имате нужда от тест на слуха.
                  Прочети още
                  На каква възраст чуваме най-добре?

                  На каква възраст чуваме най-добре?

                  Чуването ни почти постоянно се промения и адаптира, докато се развиваме. Често си задаваме въпроси като: "На коя възраст чувам най-добре?" или "Как да запазя слуха си здрав за по-дълго?"
                  Прочети още
                  Как да защитим детето си със загуба на слуха?

                  Как да защитим детето си със загуба на слуха?

                  Децата със загуба на слуха са специални и имат нужда, както от допълнителни грижи, така и от допълнителна защита. Всяка жена се стреми да защитава децата и семейството си. Как се променя живота на майките на деца със слухова загуба? Можете да разгледате няколко полезни съвета за грижата и защитата на вашето дете.
                  Прочети още
                  Как да поддържаме новите си слухови апарати?

                  Как да поддържаме новите си слухови апарати?

                  Сдобиването с нов слухов апарат носи своите ползи, но изисква и определен период за свикване и адаптация от страна на ползвателя. В тази статия ще откриете полезни съвети за по-лесното адаптиране към новите слухови апарати, ползите от тях, както и препоръки за грижата и поддръжката на апаратите.
                  Прочети още
                  Как да помогнем на близък да чува отново?

                  Как да помогнем на близък да чува отново?

                  Забелязали ли сте близките си да увеличават силата на звука на телевизора, да ви молят да повтаряте или да не чуват звънеца на вратата? Подобни ситуации могат да са показател за наличие на слухова загуба. Ако желаете да научите повече за това, как можете да помогнете на своите близки, ще намерите тази статия за полезна.

                  Прочети още