Историята на слуховите апарати – Кой е техният изобретател?

Историята на слуховите апарати – Кой е техният изобретател?

Дигиталният слухов апарат има дълга история, която датира до преди 100 години. Как сме стигнали до слуховите апарати, които познаваме днес и как ще се развие технологията на слуховите апарати занапред?

Хората са имали уши и сетивото да чуват от зората на нашето време на Земята. Въпреки това, все още откриваме нови неща, за това как работят ушите ни и как да се справяме със загубата на слуха. Дигиталната технология е променила развитието на аудиологията значително, което ни позволява да адресираме загубата на слуха извън границите, на това, което сме си представяли за възможно. Въпреки това, производителите на слухови апарати продължават да надграждат върху това, което вече знаят, докато различни проучвания продължават да обогатяват разбирането ни за нашите уши и мозък. 

Можем да се учим от миналото ни и проследяването на миналото на слуховите апарати може да ни даде идеи, за това как да ги подобрим. Вярвате или не, историята на слуховите апарати е доста обширна тема и има какво да се научи от това, как предишните поколения са възприемали концепцията за рогчетата на слуховите апарати и са я превърнали в нещо ново.

безплатен тест на слуха

Кога са изобретени слуховите апарати?

Това зависи от какво разбирате под слухови апарати. Терминът слухов апарат е обширен и може да включва всичко и всички средства за увеличаване на чуването , като от скоро се използва, за да описва специфично устройство, което се носи в ушите и се бори със загубата на слуха. Ако разгледаме широкото определение, първите слухови апарати са били направени от животински рога. Разбира се, слуховите апарати, които познаваме днес, са преминали през доста голямо развитие.

Историята на слуховите апарати

Слуховите апарати, направени от рога, са първите доказателства за опитът на хората да се справят със загубата на слуха. Докато не са могли да помогнат на хората с дълбока или неврологична загуба на слуха, те са изпращали повече звуци към ушите, по метода на фунията, и са помагали на хората с умерена загуба на слуха. Рогата обикновено са се събирали от животни и са се носили на колана или колието на хората, за да могат да са под ръка и да се ползват по-лесно. С развитието на времето, тези рога са се модифицирали и превърнали в метални тромпети за чуване. До откриването на електричеството, това са били единствените видове слухови апарати познати на човечеството.

С изобретяването на телефона, електрическите слухови апарати се превръщат в реалност. Хората със загуба на слуха потвърждават, че провеждат много по-лесно разговорите по телефона, след като слушалката може да се държи близо до ухото.Томас Едисон си изважда изводи от това, тъй като той самият страда от слухова загуба. Използвайки откритията си и уменията си за изобретяване, той създава въглероден предавател, който поставя основата на всички слухови апарати, които се създават впоследствие.

Той обаче не е единственият, който се досеща за електрически слухови апарати. През 1911 г. Еша-Фонофорът е създаден от Луис Вебер. Въпреки че, е предназначен като подарък за приятел, този дизайн на слухов апарат става популярен и води до създаването на компанията за слухови апарати Siemens. Те продължават да подобряват дизайните си, превръщайки се в добре познато име в производството на слухови апарати.

Следва създаването на вакуумните тръби, които подобряват още повече концепцията за слуховите апарати. Тези слухови апарати, обаче, са доста големи – колкото един шкаф за документи. Докато напредъкът в технологиите позволява тези части да се свият в малка кутийка, тези слухови апарати все още остават трудни за използване. При създаването на първите преносими слухови апарати, те се нуждаят от големи батерии, които са трудни за пренасяне и не издържат достатъчно дълго време.

Преди преминаването към цифрови слухови апарати да започне, транзисторите проправят пътя към създаването на по-сложни слухови апарати. Тази технология позволява на слуховите апарати да се произвеждат в още по-малки размери. Това е едно много популярно подобрение, което значително увеличава продажбите на слухови апарати и предизвиква по-голям интерес към създаването на по-модерни слухови апарати.

Преходът от аналогови към цифрови апарати

Тъй като силиконът става основен материал за транзисторите, слуховите апарати стават още по-малки и по-гъвкави. През 1996 г. слуховите апарати преминават към окончателната си форма: дигиталната. Тези цифрови слухови апарати са нещо невиждано досега, към което се добавят много нови функции с течение на времето. До 2000-та година слуховите апарати имат възможност да бъдат напълно персонализирани, за да отговарят на нуждите на потребителя. По този начин цифровите слухови апарати превземат 80% от пазара и се превръщат в норма за повечето потребители.

Фината настройка е функция, върху която производителите се фокусират. Когато хората, които носят слухови апарати получават възможност да персонализират и коригират слуховото си преживяване, те стават по-склонни да се насладят на използването на слухови апарати. Тази концепция повлиява на голяма част от развитието на слуховите апарати. В днешно време много аспекти от слуховото ви преживяване могат да бъдат регулирани, а функции като telecoil и Bluetooth ви позволяват да се свързвате с други устройства.

Подобренията, обаче, не приключват. Ние сме свидетели на историята всеки ден и историята на слуховия апарат не се забавя. Всъщност основният дизайн на слуховите апарати все още се коригира. От формата им, до потенциала им за персонализация, нищо за слуховите апарати не е поставено в застой и ние виждаме нови подобрения всяка година.

Бъдещето на слуховите апарати

Една от най-популярните разработки в технологията на слуховите апарати е концепцията за акумулаторни батерии. Във времето преминахме от затънтени блокове за еднократна употреба до батерии във формата на бутони, които използваме и до днес, но това не е достатъчно за много хора. Нашите мобилни телефони и лаптопи използват акумулаторни литиево-йонни батерии, а слуховите апарати също възприемат тази технология. Това намалява разходите, които съпътстват притежаването на слухови апарати и позволява да се експериментира с размера и формата.

Поради размерите и ограниченията на батерията, с времето слуховите апарати приемат една универсална форма за всеки вид и категория. Слуховите апарати на Phonak се стремят да преборят стигмата и да създават иновативни и полезни развития в областта на производството на слухови апарати. Напредъкът се постига с всяка нова функция и дизайн. Тъй като технологията непрекъснато се усъвършенства, бъдещето на слуховите апарати е светъл хоризонт. Независимо дали носите слухови апарати или не, това е нещо, което трябва да видите.

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33