Каква е цената на слуховата загуба?

Каква е цената на слуховата загуба?

Слуха на Тодор се уврежда още на 20-годишна възраст от шума на картечен огън докато е служел в армията. След 32 години той прави първата крачка към по-добро чуване.

„Бях много радостен, но също така и тъжен, когато осъзнах колко много съм пропуснал през всички тези години. Можех да чувам достатъчно добре, когато седях лице в лице с някого в тиха стая, но на обществени места с фонов шум знаех, че хората говорят, но нямах представа какво казваха. Просто стоях, поклащах одобрително глава и се усмихвах. След време спрях да излизам по събития и да се социализирам. Дори докато шофирах, не успявах да чуя какво говореше дъщеря ми от задната седалка. Живея извън града, а не чувах как пеят птиците.”


„Хората със слухова загуба често не осъзнават какво пропускат” – казва той – „Това, което ни кара да се чувстваме като хора, е именно социалният контакт и взаимодействието с останалите. Когато това липсва, загубата е много по-голяма, а цената много повече от социалната. Възможността да чуваш е много съществена за цялостното здраве на човек.” 

Според данни на Световната здравна организация над 360 милиона души по целия свят страдат от слухова загуба. Загубата на слуха е често срещано състояние, засягащо хората, особено с напредване на възрастта. Тя значително намалява качеството на различни аспекти от живота им – професионални, здравни и социални.

Социалната цена при нетретирана слухова загуба 

Всеки трети възрастен над 60г. се сблъсква с това неудобство, но повечето изчакват средно между 5 до 15 години преди да потърсят професионална помощ. А колкото повече отлагаме, толкова повече изпускаме шанса си за пълноценен живот и лесна адаптация към слуховите апарати

Тодор още казва: „Бях изгубил навика да слушам. Затова, когато си сложих слуховите апарати, ми отне дълго време да свикна да обръщам внимание на това какво говорят хората.” 

Близките на хората, страдащи от слухова загуба се чувстват разочаровани, раздразнени и тъжни вследствие на недоразуменията и трудностите, които изпитват в комуникацията с тях.

Когато хората не могат да чуят какво се говори, те стават неспокойни и дори могат да започнат да подозират, че останалите говорят зад гърба им или казват неща, които не искат да чуят. Често емоционалните последици от това са гняв, срам и загуба на самочувствие. 

Здравословната цена при нетретирана слухова загуба

Недиагностицираната загуба на слуха има също и физически последствия като прекомерна умора, стрес, главоболие, което може да е резултат от ежедневните опити да чуват и разбират хората около себе си. Скорошно проучване установява, че умерената до тежка загуба на слуха се свързва с 54% повишен риск за смърт, а леката – с 27% в сравнение с хората без слухова загуба. Голяма част от хората със слухова загуба дори имат и проблеми с храненето и съня.

Професионалната цена при нетретирана слухова загуба

Хората със слухова загуба в работоспособна възраст печелят по-малко от тези с добър слух, а ако работата им зависи от добрата комуникация, те могат дори да изгубят позицията си. Нетретираната загуба на слуха засяга продуктивността, ефективността и успеха в кариерата. Хората, които носят слухови апарати имат два пъти по-голям шанс да бъдат наети на работа, за разлика от тези, които не носят. 

Ежедневната цена при нетретирана слухова загуба

Безопасността на човек е пряко свързана със слуха. Човек може да пропусне звукови сигнали важни за неговото оцеляване като аларми, клаксони и викове за предупреждение. Пропускането на сигнали, които да въздействат върху ежедневния живот като звъна на телефон, звънец и будилник, също създават редица недоразумения. 

Като хора сме склонни да пренебрегваме и отричаме проблемите си, неосъзнавайки цената, която плащаме в последствие. Тази цена се увеличава правопропорционално с времето, през което отлагаме да потърсим помощ, а проблемът единствено се задълбочава. Истината е, че отнема години да признаем пред себе си и останалите, че имаме нужда от помощ. Едва, когато се намери решение, разбираме какво сме пропуснали.
А цената, която плащаме за възможността да чуваме? Тя е минимална спрямо ползите, които ни предоставя, а именно шансът да бъдем пълноценни хора, свързани и взаимодействащи със заобикалящия ни свят. 

Направете първа крачка към промяната още днес - запишете си час за безплатен тест на слуха в Ototon

безплатен тест на слуха

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33