Как силния шум вреди на слуха?

Как силния шум вреди на слуха?

Работите ли в шумна индустрия? Занимавате ли се с развлекателна стрелба? Обичате ли да слушате много силна музика? Ако е така, може да сте жертва на загуба на слуха, предизвикана от шума.

Всяка година хиляди хора предявяват искове към работодателя поради увреждане на слуха вследствие на излагане на прекомерен шум на работното място.

Множество други пък излагат слуховата си система на риск, като подлагат слуховите си клетки на опасни нива на шум по време на развлекателните си занимания.

За опасни нива на шум се считат всички нива над 85 dB (децибела).

Възможно е да бъдете изложени на 85 dB в продължение на осем часа и въпреки това да се чувствате достатъчно спокойни и сигурни, че няма да навредите на слуха си. При по-силен шум (или при продължително въздействие на такова равнище на звука), ако не защитите слуха си, излагате ушите си на риск. На всеки три децибела увеличение на шума намалявате наполовина безопасното време, през което можете да слушате без да е необходима защита на слуха. Така че, имайте предвид, че много бързо по-силните звуци стават опасни.

След като достигнете 115 dB, вече няма безопасно време за слушане без защита на слуха.

Слуховите клетки могат да бъдат унищожени

Кохлеята е много важна част от слуховата система. В нея се намират хилядите слухови нервни клетки. Тяхната задача е да улавят звука, който навлиза в нея, да го класифицират според различните височини (честоти) и след това да изпращат тази информация до мозъка чрез слуховия нерв, за да бъде интерпретирана и разбрана. Ако слуховите клетки са увредени, звукът не се предава ефективно.

Слуховите клетки (наречени още косметси) са разположени като клавишите на пиано, но в обратна посока.

Там, където звуците навлизат в кохлеята, са разположени високочестотните реснички. Това означава, че те са бомбардирани от всеки силен шум, който влиза в кохлеята. При хората с шумова загуба на слуха първо се засягат високочестотните реснички. Слуховите клетки не умират веднага - това отнема време (освен ако ухото не е било изложено на акустична травма).

Ресничките на практика "лягат", за да си починат, след като са били изложени на прекомерен шум.

След необходимата почивка - обикновено от 12 до 16 часа - слуховите клетки се възстановяват и отново се изправят, за да приемат правилно звука. Ето защо слухът Ви може да се чувства "притъпен" след напрегнат работен ден или след посещение на шумен рок концерт. Възможно е също така да усещате звънене в ушите (тинитус) в продължение на няколко часа след излагане на силен шум.

При продължително излагане на опасни нива на шум слуховите клетки в крайна сметка няма да могат да се изправят отново и ще загинат (шумът в ушите може да продължи).

Помислете за красива зелена морава. Всеки ден ходите до простора от другата страна на моравата. Ако погледнете стръковете трева след Вас, те изглеждат смачкани и не толкова изправени, но дайте им малко време и те ще се върнат към първоначалното си състояние. Но ако продължавате да вървите по един и същ път всеки ден, накрая тези стръкове трева няма да се изправят отново и ще загинат. Точно това се случва с ресничките в ушите Ви след продължително излагане на прекомерен шум.

Акустична травма

За съжаление някои хора могат да получат акустична травма от едно-единствено опасно шумово събитие и това може да има катастрофален ефект върху слуха им.

Взрив (като експлозия) или удар по главата може не само да доведе до загиване на ресничките, но и да разкъса деликатните мембрани в кохлеята, които държат слуховите клетки, или да причини спукване на кохлеята, което да доведе до изтичане на течност във вътрешното ухо. Ако това се случи, най-лошият сценарий е необратима и цялостна загуба на слуха.

И така, какво можете да направите, за да защитите слуха си? Ако работите на шумно място и Ви е осигурена защита за слуха - използвайте я. Ако работите с шумни инструменти у дома - косите тревата, използвате огнестрелно оръжие, свирите в група или се занимавате с друго шумно хоби - осигурявайте защита на слуха си.

Съществуват много различни видове средства за защита на слуха, включително тапи за уши за музиканти, които са направени така, че не само да Ви предпазват от различни видове шум, но и да отговарят на нуждите за комфорт. 

Важно е също така да разберете, че ако вече имате увреждане на слуха, излагането на ушите Ви на опасни нива на шум може да доведе до бърза загуба на останалия Ви слух. И не забравяйте, че ако Вие или Вашите деца или внуци използвате слушалки, за да слушате музика, това също може да доведе до увреждане на слуха. Проверявайте нивото на шумозаглушаване на всички устройства за слушане, за да се уверите, че те отговарят на стандартите за безопасност и ограничават времето за слушане.

Грижете се за своя слух. Той е единственият, с който разполагате.

Запази час за безплатен тест на слуха

0800 900 33