Блог за слуховата загуба / Защита

Как силния шум вреди на слуха?

Как силния шум вреди на слуха?

Работите ли в шумна индустрия? Занимавате ли се с развлекателна стрелба? Обичате ли да слушате много силна музика? Ако е така, може да сте жертва на загуба на слуха, предизвикана от шума.

Всяка година хиляди хора предявяват искове към работодателя поради увреждане на слуха вследствие на излагане на прекомерен шум на работното място.

Множество други пък излагат слуховата си система на риск, като подлагат слуховите си клетки на опасни нива на шум по време на развлекателните си занимания.

За опасни нива на шум се считат всички нива над 85 dB (децибела).

Възможно е да бъдете изложени на 85 dB в продължение на осем часа и въпреки това да се чувствате достатъчно спокойни и сигурни, че няма да навредите на слуха си. При по-силен шум (или при продължително въздействие на такова равнище на звука), ако не защитите слуха си, излагате ушите си на риск. На всеки три децибела увеличение на шума намалявате наполовина безопасното време, през което можете да слушате без да е необходима защита на слуха. Така че, имайте предвид, че много бързо по-силните звуци стават опасни.

След като достигнете 115 dB, вече няма безопасно време за слушане без защита на слуха.

Слуховите клетки могат да бъдат унищожени

Кохлеята е много важна част от слуховата система. В нея се намират хилядите слухови нервни клетки. Тяхната задача е да улавят звука, който навлиза в нея, да го класифицират според различните височини (честоти) и след това да изпращат тази информация до мозъка чрез слуховия нерв, за да бъде интерпретирана и разбрана. Ако слуховите клетки са увредени, звукът не се предава ефективно.

Слуховите клетки (наречени още косметси) са разположени като клавишите на пиано, но в обратна посока.

Там, където звуците навлизат в кохлеята, са разположени високочестотните реснички. Това означава, че те са бомбардирани от всеки силен шум, който влиза в кохлеята. При хората с шумова загуба на слуха първо се засягат високочестотните реснички. Слуховите клетки не умират веднага - това отнема време (освен ако ухото не е било изложено на акустична травма).

Ресничките на практика "лягат", за да си починат, след като са били изложени на прекомерен шум.

След необходимата почивка - обикновено от 12 до 16 часа - слуховите клетки се възстановяват и отново се изправят, за да приемат правилно звука. Ето защо слухът Ви може да се чувства "притъпен" след напрегнат работен ден или след посещение на шумен рок концерт. Възможно е също така да усещате звънене в ушите (тинитус) в продължение на няколко часа след излагане на силен шум.

При продължително излагане на опасни нива на шум слуховите клетки в крайна сметка няма да могат да се изправят отново и ще загинат (шумът в ушите може да продължи).

Помислете за красива зелена морава. Всеки ден ходите до простора от другата страна на моравата. Ако погледнете стръковете трева след Вас, те изглеждат смачкани и не толкова изправени, но дайте им малко време и те ще се върнат към първоначалното си състояние. Но ако продължавате да вървите по един и същ път всеки ден, накрая тези стръкове трева няма да се изправят отново и ще загинат. Точно това се случва с ресничките в ушите Ви след продължително излагане на прекомерен шум.

Акустична травма

За съжаление някои хора могат да получат акустична травма от едно-единствено опасно шумово събитие и това може да има катастрофален ефект върху слуха им.

Взрив (като експлозия) или удар по главата може не само да доведе до загиване на ресничките, но и да разкъса деликатните мембрани в кохлеята, които държат слуховите клетки, или да причини спукване на кохлеята, което да доведе до изтичане на течност във вътрешното ухо. Ако това се случи, най-лошият сценарий е необратима и цялостна загуба на слуха.

И така, какво можете да направите, за да защитите слуха си? Ако работите на шумно място и Ви е осигурена защита за слуха - използвайте я. Ако работите с шумни инструменти у дома - косите тревата, използвате огнестрелно оръжие, свирите в група или се занимавате с друго шумно хоби - осигурявайте защита на слуха си.

Съществуват много различни видове средства за защита на слуха, включително тапи за уши за музиканти, които са направени така, че не само да Ви предпазват от различни видове шум, но и да отговарят на нуждите за комфорт. 

Важно е също така да разберете, че ако вече имате увреждане на слуха, излагането на ушите Ви на опасни нива на шум може да доведе до бърза загуба на останалия Ви слух. И не забравяйте, че ако Вие или Вашите деца или внуци използвате слушалки, за да слушате музика, това също може да доведе до увреждане на слуха. Проверявайте нивото на шумозаглушаване на всички устройства за слушане, за да се уверите, че те отговарят на стандартите за безопасност и ограничават времето за слушане.

Грижете се за своя слух. Той е единственият, с който разполагате.

Прочети още
Как да защитите ушите си, когато летите

Как да защитите ушите си, когато летите

“Самолетно ухо”

Има редица начини, за да защитите ушите си, когато летите и да направите пътуването си много по-приятно. Самолетите определено могат да затруднят ушите Ви - от ревящи двигатели до пукане в ушите и постоянното бучене на въздуха, блъскащ се срещу метала, докато се носите из небето – самолетите определено могат да затруднят ушите Ви. Има дори състояние, познато като “самолетно ухо”, което може да доведе до значителни болка, кървене и загуба на слуха, ако продължи и ако не потърсите медицинска намеса.

Често слухът е последното нещо, за което мислим, спрямо здравето си, тъй като твърде често го приемаме за даденост – докато не се натъкнем на неприятности и не се чудим защо не сме предприели стъпки да предотвратим проблемите по-рано.

Съвети, за да защитите ушите си при летене

  • Изберете най-тихата част на самолета

Проучване откри, че е по-шумно в задната част на самолета, отколкото в предната, понеже чувате и звука от самолетните двигатели. Същото важи и ако имате седалка до прозореца, без значение къде на самолета се намирате. Това предполага, че трябва да си вземете по-благосклонни за ушите седалки от средната до горната част на самолета и покрай пътеката.

  • Носете защитни средства за уши

Когато знаете, че шумът на самолет, когато излита, е около 120 децибела (dB) или повече, а всичко над 70 dB може да увреди слуха, е мъдро да използвате някаква форма на защита. Защитните средства за уши, като тапи за уши по поръчка, ще свършат чудесна работа за защита на деликатните части на ушите. С тях ще чувате, особено ако сте на дълъг полет и трябва да търпите шума много часове, включително нощем, когато искате да спите. Те също помагат да се  заглушат писъците и плача на бебетата на борда.

  • Използвайте шумозаглушаващи слушалки

Дали полетът Ви е няколко часа до слънчевата част на Европа или продължава половин ден или повече, докато летите към другата страна на света, шумозаглушаващите слушалки са чудесен начин да защитите ушите си. Те използват микрофон, който засича шума, и електроника, която се задейства и създава звуци, които го заглушават – и междувременно предоставят удивителни, висококачествени звуци от музика или видео. Те ще Ви помогнат да заглушите и шума от другия дразнител при летене – шумните пътници, които не спират да говорят, крещят или да се смеят.

  • Прозявайте се, преглъщайте и дъвчете

Тези пукащи уши, които споменахме по-рано и които са толкова познати на много пътници, могат да доведат до нещо, наречено ушна баротравма, състояние, което може да увреди слуха. Причинява се от разликите в наляганията в ухото и извън него, докато самолетът излита, променя височината си и се снижава. Можете да помогнете на ушите си, като дъвчете храни или дъвка, преглъщате или се прозявате, тъй като тези действия изравняват налягането в ухото Ви с често променящата се околна среда. Можете и да държите носа си, докато леко подухвате – метод, наречен маньовър на Валсава, който е особено полезен по време на излитане и кацане.

  • Бъдете хидратирани

Пиенето на много течности – не от алкохолния вид – по време на полет ще Ви накара да се чувствате по-добре, тъй като въздухът под налягане в кабината няма толкова кислород, колкото получавате на земята и това може да Ви накара да се чувствате мудни и изморени. Преглъщането също ще помогне за поддържане на налягането в ушите Ви равно на това извън тях.


И така, следващият път, когато трябва да летите, изпробвайте няколко или всички от съветите ни и може да откриете, че пътуването Ви е много по-лесно и по-удобно.

Прочети още
Какви са причините за загуба на слуха?

Какви са причините за загуба на слуха?

При повечето възрастни с напредването на възрастта се наблюдава постепенна загуба на слуха, наречена пресбикузис. Звуците и нормалната реч могат да бъдат приглушени и може да се наложи да увеличите звука на телевизора или радиото. Много фактори могат да причинят загуба на слуха и е от съществено значение да идентифицирате и отстраните всяко увреждане възможно най-скоро. 

Анатомия на ухото

Преди да се потопим в причините за загуба на слуха, е важно да познаваме механизмите на ухото и как то интерпретира звуковите вълни към мозъка Ви. Ухото се състои от вътрешно ухо, средно ухо и външно ухо. 

Когато звуковите вълни пътуват от външния свят и външното ухо, те преминават през ушния канал до тъпанчето. Малките костици в средното ухо се наричат чукче, наковалня и стреме и усилват вибрациите при преминаването им към вътрешното ухо. 

Когато звуковите вълни достигнат до вътрешното ухо, те преминават през изпълнената с течност кохлея - структура с форма на охлюв, която съдържа хиляди нервни клетки с малки власинки. Тези косъмчета преобразуват звуковите вълни в електрически сигнали, които се изпращат до слуховата кора на мозъка. Различните вибрации изпращат различни сигнали до мозъка Ви и се интерпретират по уникален начин. 

Видове и причини за загуба на слуха

Невросензорна загуба на слуха

Невросензорна загуба на слуха се проявява във вътрешното ухо и е най-често срещаният тип загуба на слуха. Нервите на вътрешното ухо и космените фоликули, които предават сигналите към мозъка, се увреждат поради възраст, излагане на шум или някаква травма. Невросензорната загуба на слуха не може да се коригира с операция, но може да се лекува с помощта на слухови апарати. 

Причините за невросензорна загуба на слуха включват: 

  • Хронично излагане на силен шум
  • Ако работите в строителна среда, във ферма или навсякъде, където сте постоянно изложени на силни шумове от тежки машини, това може да доведе до загуба или увреждане на слуха. 

  • Натоварване в следствие на шумни концерти или събития
  • Стоенето твърде близо до големи високоговорители в каквато и да е обстановка е вредно за здравето на слуха Ви, особено по време на концерти. Ако посещавате шумни концерти, опитайте се да избягвате устройствата за усилване на звука или носете защитни тапи за уши, ако това е неизбежно. Правете почивки от звука и излизайте навън, за да предотвратите продължително излагане. 

  • Травматични увреждания на мозъка или черепа
  • Загубата на слуха може да бъде свързана с травматични мозъчни увреждания, тъй като частта от мозъка, която обработва звука, слуховата кора, може да бъде увредена. 

    Вродени дефекти

    Генетични фактори или вродени дефекти могат да повлияят на слуха и да променят структурата на ухото. Вродените дефекти на слуха засягат около едно до две от всеки 1000 раждания и могат да бъдат идентифицирани по начина, по който бебето реагира на звуци и ги издава.

  • Болест на Мениер
  • Болестта на Мениер е заболяване на вътрешното ухо, което причинява световъртеж или внезапно усещане, че стаята се върти. По време на пристъп може да се почувствате неразположени или да Ви се гади и внезапно да загубите слуха в едното или двете уши. 

  • Тумори или израстъци във вътрешността на ухото
  • Акустичната неврома е бавно растящ и нераков тумор, който се развива на вестибуларния нерв от вътрешното ухо към мозъка. Този нерв влияе пряко върху равновесието и слуха Ви и натискът върху него може да причини световъртеж и загуба на слуха. Развитието на симптомите може да отнеме години, така че ако имате шум в ушите или проблеми с равновесието, е важно да се обърнете към лекар незабавно. 

  • Вирусни инфекции
  • Няколко вирусни инфекции могат да причинят загуба на слуха, като морбили, паротит и менингит

  • Лекарства
  • Някои предписани лекарства могат да увредят кохлеята и са честа причина за загуба на слуха, особено при възрастни хора, които приемат множество медикаменти. Аспиринът в големи дози, нестероидните противовъзпалителни средства като ибупрофен и напроксен, както и някои антибиотици могат да причинят загуба на слуха. По-вероятно е симптомите да се появят, когато едновременно се приема повече от едно от тези лекарства. Важно е да бъдете бдителни и да познавате тялото си, когато приемате лекарства, и да съобщавате на лекаря си за всякакви промени. 

    Кондуктивна загуба на слуха

    Кондуктивната загуба на слуха възниква в средното и външното ухо, обикновено поради натрупване на течност или ушна кал. Това запушване пречи на звуците да навлизат във вътрешното ухо и може лесно да се лекува медикаментозно или с помощта на процедури за отстраняване на ушна кал. При кондуктивна загуба на слуха може да е трудно да се чуват тихи или приглушени звуци, но тя не винаги е постоянна. 

    Други причини за кондуктивна загуба на слуха са: 

  • Ухото на плувеца
  • Ухото на плувеца е инфекция на външното ухо, причинена от вода, която остава в ухото ви и създава влажна среда за развитие на бактерии. Вкарването на пръсти, памучни тампони или чужди предмети в ушите също може да причини ухото на плувеца, като увреди слоя кожа, покриващ ушния канал. 

  • Алергии
  • Алергиите са отговор на имунната система на възприета заплаха и могат да засегнат всички части на ухото. Хистамините могат да предизвикат кихане, сърбеж, натиск, задръстване или звънене на ушите, което да доведе до временна загуба на слуха. 

  • Ушни инфекции 
  • Обикновените ушни инфекции могат да причинят временна загуба на слуха. Ушната инфекция може да блокира звука, преминаващ през ушния канал, и да причини заглушаване на звука. След като инфекцията се изчисти, вероятно слухът Ви ще започне да се подобрява. 

  • Синузит
  • Подобно на ушната инфекция, инфекциите на синусите могат да причинят загуба на слуха. След като течността се оттече от ушите Ви, слухът Ви би трябвало да се подобри. Повтарящите се ушни инфекции могат да оставят белези върху тъканта на ушния канал и да попречат на звуковите вълни да се разпространяват безпроблемно, което води до загуба на слуха. 

    Смесена загуба на слуха

    Както подсказва името, смесената загуба на слуха е комбинация от невросензорна и кондуктивна загуба на слуха. 

    Степени на загуба на слуха

    Тежестта на загубата на слуха зависи от много фактори и има четири клинични класификации на загубата на слуха, които помагат за определяне на възможностите за лечение. 

    Лека загуба на слуха

    При лека загуба на слуха вероятно ще чувате повечето звуци на речта, но по-фините звуци ще бъдат приглушени и трудни за възприемане.

    Умерена загуба на слуха

    Тези, които имат умерена загуба на слуха, ще се затрудняват да разбират нормално ниво на разговор. 

    Тежка загуба на слуха

    Ако имате тежка загуба на слуха, ще чувате приглушено реч на нормално ниво на разговор, ако изобщо чувате, и няколко силни звука. 

    Дълбока загуба на слуха

    При дълбока загуба на слуха може да чувате изключително силни звуци, но никаква реч. 

    Симптоми на загуба на слуха

    Повечето причини за загуба на слуха не са обратими и могат да се появят бавно с течение на времето. Ако загубата се лекува при появата на първоначалните симптоми, тя може лесно да се овладее, за да се подобри слухът Ви и да се предотврати по-нататъшно увреждане, така че да можете да водите нормален и комфортен живот. Свържете се незабавно с Вашия лекар или аудиолог за изследване на слуха, ако имате някой от следните симптоми: 

    • Постоянно звънене, бръмчене или съскане в ушите
    • Внезапна загуба на слуха
    • Загуба на слуха, която пречи на ежедневните Ви дейности
    • Болка или дискомфорт в ушите
    • Изтръпване в ухото
    • Ако често молите хората да повтарят
    • Проблеми с чуването на звуци или разговори при фонов шум
    • Забелязвате, че увеличавате звука, когато гледате телевизия или слушате радио
    • Натиск от заглушени звуци

    Загубата на слуха може значително да повлияе на качеството Ви на живот и на способността Ви да живеете нормално. Тя може дори да предизвика чувство на тревожност и депресия при някои възрастни. Намалената им способност да общуват и да поддържат разговор може да предизвика усещане за изолация и отдръпване. Дори и да не се притеснявате от потенциалната загуба на слуха, трябва незабавно да се подложите на преглед, ако имате някои от посочените симптоми. 

    Начини за предпазване на ушите от увреждане от шум

    Предотвратяването на увреждането (или по-нататъшното увреждане) на ушите Ви от шум е от решаващо значение. Ограничаването на продължителността и интензивността на излагането на шум ще предпази слуха Ви. Използвайте тапи за уши или наушници на работното място или на шумни концерти, където знаете, че ще бъдете изложени на високи децибели, и намалявайте звука на слушалките си, когато е възможно.

    Помислете за редовни тестове на слуха при личния си лекар или професионален специалист по слухопротезиране, особено ако проявявате симптоми или сте постоянно изложени на силни шумове. 

    Загубата на слуха е нормална част от живота, както и остаряването. И има много съвременни решения, които да Ви помогнат да я преодолеете и да възвърнете увереността си.

    Прочети още
    Как музикантите могат да предотвратят загубата на слуха

    Как музикантите могат да предотвратят загубата на слуха

    Независимо дали сте професионален музикант или музикален ентусиаст, постоянното свирене на инструмент може да Ви направи уязвими към загуба на слуха, предизвикана от въздействието на музиката. Няма съмнение, че излагането на музика с висока степен на звука за дълъг период от време ще доведе до трайно увреждане на слуха Ви. Разглеждали сме риска, причинен от слушането на силна музика и посещаването на концерти и причинената от шума загуба на слуха. Сега ще разгледаме как загубата на слуха може да се отрази на практикуващите музиканти. Ще се запознаем и с някои от наличните решения за избягване и/или свеждане до минимум на възможните увреждания.

    Защо музикантите са изложени на по-висок риск от загуба на слуха?

    В значителна част от музикалните произведения се използват големи вариации в силата на звука, за да се създаде настроение и емоция в творбата.  Въпреки използването на микрофони и високоговорители, музикантите все още трябва да свирят на инструментите си доста силно, за да създадат правилния звук. Когато свирят, те често се налага да свирят достатъчно силно, за да достигнат до цялата зала. В класическата музика се използват различни термини за разграничаване на тези нива на сила на звука. Крайните стойности са piano, което означава "тихо", и forte, което означава "силно". Музикално произведение, изпълнено forte на пиано, обикновено е с интензитет около 90 dB. Тя може да бъде дори по-висока, ако се изпълнява в малка стая. Това ниво е в опасната зона, която би могла да доведе до загуба на слуха вследствие на шум. Много други акустични инструменти, като медни духови и ударни инструменти, цигулка, флейта и т.н., позволяват да се свири на още по-високи нива. Ударните инструменти могат да достигнат стойности над 110 dB.

    Влияе ли жанрът на музиката върху степента на риск?

    Обикновено жанрове като класическа музика и джаз се свирят по-тихо, отколкото рок или поп. Макар и по-тихи, класическите изпълнения често могат да достигнат средна сила на звука над 100 dB. Рокконцертите могат да достигнат 120 dB, когато усилената музика се съчетае с викове на фенове.  Следователно и двата вида концерти могат да бъдат опасни за слуха ви без подходяща защита.

    Какви са препоръчителните средства за защита на слуха?

    Проблемът при повечето средства за защита на слуха е, че те осигуряват различни нива на затихване за различните честоти. Това изкривява цялостното качество на звука на музиката по много неприятен начин. Специални тапи за уши за музиканти са разработени именно по тази причина. Те гарантират, че музиката ще запази същото качество, само че с по-тих звук. Те запазват качеството и баланса на музиката, като същевременно предпазват слуховата Ви система.

    Препоръчваме специалните музикални тапи на марката Etymotic Research, които предлагат сменяеми филтри с 9, 15 и 25 dB затихване. Тези първокласни музикални тапи за уши се изработват специално за всеки потребител, като се взема точен отпечатък от ушния му канал. Това повишава комфорта на тези, които ще ги носят често. Версията с 25 dB би намалила потенциално вредното ниво на шум от 90 dB при провеждане на групова репетиция до безопасна сила на звука. 

    Предлагат се и по-евтини модели, които не се изработват по поръчка. Тези стандартни тапи за музиканти ETY осигуряват обикновено затихване от 20 dB със същите предимства за качеството на звука. Те се предлагат в два различни размера - стандартен и голям. Тези модели са идеални за тези хора, които свирят за по-кратко време и не се нуждаят от допълнителния комфорт на персонализираните модели. 

    Преди закупуването на конкретен продукт, потърсете повече информация за всички възможности за защита на ушите, създадени специално за музиканти и музикални ентусиасти. Ако имате повече въпроси относно здравето на слуха си или не сте сигурни кой тип тапи за уши ще бъде най-подходящ за Вас, свържете се със специалист и обсъдете възможностите.

    Прочети още
    Първи признаци за намален слух и хипакузис

    Първи признаци за намален слух и хипакузис

    Имате ли съмнения, че имате загуба на слуха? В тази статия ще намерите първите признаци за загуба на слуха, на какво да обърнете внимание и дали имате нужда от тест на слуха.
    Прочети още
    Защо да не отлагате слагането на слухови апарати?

    Защо да не отлагате слагането на слухови апарати?

    Вие или ваш близък има диагностицирана загуба на слуха? Важно е да сте запознати с всички странични ефекти, до които слуховата загуба може да доведе, ако не се предприемат навременни мерки. В тази статия ще откриете как тя може да повлияе на живота, връзките ви с околните и здравословното ви състояние.
    Прочети още
    Странични ефекти от загубата на слуха

    Странични ефекти от загубата на слуха

    Загубата на слуха е проблем, който, голяма част от нас, избираме да игнорираме. Това, което не знаем, обаче, е че намаленият слух може да доведе до редица здравословни и психически заболявания, които затрудняват начина ни на живот и комуникацията с околните.
    Прочети още
    Как да защитим детето си със загуба на слуха?

    Как да защитим детето си със загуба на слуха?

    Децата със загуба на слуха са специални и имат нужда, както от допълнителни грижи, така и от допълнителна защита. Всяка жена се стреми да защитава децата и семейството си. Как се променя живота на майките на деца със слухова загуба? Можете да разгледате няколко полезни съвета за грижата и защитата на вашето дете.
    Прочети още
    Основните причини за слухова загуба

    Основните причини за слухова загуба

    Слуховата загуба може да се появи, поради различни причини. Някой от тях са неизбежни и познати на повечето от нас. Други пък са необичайни и доста интересни. Научете повече за още от причините за поява на слухова загуба в продължението към Причини за слухова загуба (част 1).
    Прочети още
    Загуба на слуха | Видове | Причини | Симптоми

    Загуба на слуха | Видове | Причини | Симптоми

    Слуховата загуба може да се появи, поради различни причини. Някой от тях са неизбежни и познати на повечето от нас. Други пък са необичайни и доста интересни. Научете повече за причините за поява на слухова загуба в тази статия.
    Прочети още
    Как чуваме? Всичко което трябва да знаете за ушите

    Как чуваме? Всичко което трябва да знаете за ушите

    Светът е пълен с разнообразие от звуци, но как всъщност ги възприемаме и  на какво може да повлиея загубата на слуха?
    Прочети още
    Митове и лъжи за слуховите апарати

    Митове и лъжи за слуховите апарати

    Не вярвайте на всичко, което чуете за слуховите апарати. Научете повече за слуховите апарати и най-често срещаните митове за слухова загуба на 21 век.
    Прочети още
    15 резултата