Блог за слуховата загуба / Начин на живот

Как загубата на слуха влияе на паметта ви?

Как загубата на слуха влияе на паметта ви?

Възможно ли е загубата на слуха да е свързана с паметта ви? Разберете как и защо тя влияе на функцията на паметта и до какви проблеми може да доведе.

Общоизвестно е, че нелекуваната загуба на слуха може да окаже влияние върху нивата на стрес и тревожност, но знаехте ли, че може да се отрази и на паметта ви? Загубата на памет е само един от страничните ефекти на намалената слухова функция, но е и един от най-важните.

Освен че оказва значително влияние върху вашата увереност и ежедневен начин на живот, загубата на памет често може да се тълкува погрешно като настъпване на деменция. Ако развиете загуба на слуха, свързана с възрастта, например, последващо намаляване на функцията за памет може да не бъде автоматично свързано с проблеми със слуха. Има, обаче, голям шанс загубата на слуха ви да повлияе на способността ви да запомняте и извиквате информация.

Засяга ли загубата на слуха паметта ви?

Изследванията потвърждават, че загубата на слуха има влияние върху паметта. Всъщност се смята, че загубата на слуха може да повлияе на функцията на паметта по много начини. За да разберете защо слуховата функция влияе върху паметта, важно е да разгледате общия ефект, който загубата на слуха може да има върху дадено лице.

Концентрацията

Когато страдате от загуба на слуха, се налага да се концентрирате за най-обикновенни неща като разпознаването на звуци. Ако водите разговор с някого, например, концентрацията ви е насочена към разбиране на това, което човекът казва. Това означава, че в този момент мозъкът ви е по-малко фокусиран върху действителното задържане на информацията от разговора.

Поради повишената концентрация, която е необходима за следване на разговора, мозъкът не усоява да съхранява информацията от него. Това състояние е известно  като когнитивно претоварване. При него мозъкът е твърде зает да се опитва да слуша и интерпретира звуци, за да запомни и съдържанието. Разбира се, когато след разговора се опитате да си припомните подробности от него, информацията просто не е там и затова не може да бъде извикана.

Може да почувствате, че просто моментно не можете да си спомните какво сте чули, повреме на разговора, но всъщност мозъкът дори не е стигнал до съхраняването на информацията. Поради това, няма как да имате нужната информация, която подпомага правилната работа на паметта и спомените. Докато мозъкът ви все още работи – в него няма достатъчно информация за преработване.

Изолация

Нетретираната загуба на лсуха често води до самота и изолация. Намалените социални контакти са типични за хора със загуба на слуха или тинитус. 

Когато сте изолирани, мозъкът ви е подложен на много малко стимули. В резултат на това, той няма нужда да работи толкова силно, както преди и започва да става все по-малко активен. Това може да доведе до промени в структурата и дори до свиване на част от мозъка. Изолацията води до по-рядко упражнение на функцията на паметта ви, което води до намаляване на капацитета и. Всичко това причинява вреда на мозъка и когато ви се наложи да си спомните нещо важно е много вероятно да не успеете или да ви отнеме много повече време от преди. 

Безпокойство и депресия

Ако загубата на слуха ви не се тритира правилно, е много вероятно тя да доведе до развитието на емоционални и психологически проблеми. Много хора откриват, че скритата загуба на слуха има негативен ефект над психичното им здравекато голяма част от тях страдат от безпокойство и депресия. 

Изследвания на депресията показват,че тя може да промени начина, по който мозъкът ви работи . Когато депресията засяга паметта, тя пречи на извикването и припомнянето на информация. 

безплатен тест на слуха

Идентифициране на влошена памет, причинена от загуба на слуха

Ако страдате от загуба на слуха е много важно да потърсите професионална помощ. Докато много хора информират само личния си лекар, когато изпитат нарушения в паметта, е важно да се консултират и с аудиолог. 

Обикновен тест на слуха може да покаже състоянието на слуха ви и дали страдате от някаква форма на загуба на слуха. Дори леката загуба на слуха може да навреди на паметта, което означава, че много хора могат да страдат от влошена памет, поради загуба на слуха, без тя да бъде средна или дълбока. 

Факт е, че можете да забележите проблемите с паметта си, преди тези със слуха ви. Тъй като при много хора слухът се влошава постепенно, може да отнеме известно време преди това да повлияе на начина им на живот. Докато най-често ще усетите сами, че вече си спомняте по-трудно различни моменти и информация, ще отнеме време да усетите колко повече време ви отнема да се концентрирате, за да следите разговори или определени звуци, например.

Това е една от причините, поради които, специалистите препоръчват редовното правене на тест на слуха. Като преминете през тази обикновена процедура, вашият аудиолог може да прецени веднага дали страдате от загуба на слуха. Ако да, съответно нейния тип, конфигурация и задълбоченост. 

Лекуване и предпазване от увреждане на паметта

Когато увредената памет е свързана със загуба на слуха, обикновено може да бъде подобрена лесно и бързо. Когато носите слухови апарати, например, веднага ще подобрите функциите на слуха си. Това ще предотврати когнитивното натоварване, тъй като мозъкът вече няма нужда да се напряга, за да прихваща и интерпретира звуци. Това позволява на мозъка ви да обработва информацията нормално и да я запазва лесно в паметта ви, за да си я припомните, когато имате нужда. 

В допълнение към това, носенето на слухови апарати намалява значително риска от социална изолация. Тъй като носенето на слухови апарати ви дава възможност да водите естествен начин на живот, вие оставате социални и активни. 

Прочети още
Предразсъдъците за слуховата загуба

Предразсъдъците за слуховата загуба

Стигмата, свързана със слуховата загуба, може да бъде голяма пречка за тези с  нужда от помощ, за да чуват по-добре. Повечето хора не признават, че имат проблем със слуха, тъй като се притесняват как това ще бъде възприето от семейството и приятелите им. Стереотипите и предразсъдъците следват загубата на слуха в продължение на години и е учудващо колко много хора все още имат погрешна представа за нея.

В миналото разбиранията за слуховата загуба са били свързани със старостта, липсата на комуникация, неграмотността и прочие. Истината е, че това състояние съществува още от сътворението на света и тъй като образованието и науката все повече се развиват, отрицателното мнение за слуховата загуба се променя.  

Загубата на слуха не е изолиран случай и не засяга само възрастните, тя се среща при хора от всички възрасти – бебета, деца, тийнейджъри и т.н. Развитието на технологиите помага да се установи увреждането при новородените още в първите часове след раждането им.

Загубата на слуха е невидимо увреждане, което повечето хора се опитват да прикрият, поради остарелите разбирания, оказващи силно отрицателно влияние върху мнението на околните. Прикриването на проблема не го прави невидим за останалите.  Повечето хора със слухова загуба се изолират, спират да общуват със семейството и приятелите си, изпадат в депресия докато не осъзнаят, че имат нужда от помощ. Всъщност на човек му отнема средно около 7 години, за да осъзнае проблема си и започне да носи слухови апарати. Това забавяне отчасти се дължи на отричане, но голяма част от него е резултат от съществуващите предразсъдъци.

Преодоляването на тези остарели разбирания може да бъде много трудно, особено за някой, който е бил диагностициран със слухова загуба. За да се справите с негативното въздействие, обърнете внимание на това как слуховата загуба влияе върху работата и отношенията Ви със семейството и приятелите.

безплатен тест на слуха

Как да пречупите предразсъдъците относно слуховата загуба?

  1. Проверявайте слуха си – редовно тествайте Вашия слух и насърчавайте семейството и приятелите си също да го правят.
  2. Ако имате слухова загуба посетете специалист, който ще Ви даде повече информация относно проблема и възможните решения.
  3. Ако имате слухови апарати, носете ги! Отнема време да свикнете с тях, но след това ще можете да водите пълноценен живот.
  4. Дайте гласност на проблема – говорейки за Вашата слухова загуба, ще помогнете на повече хора да признаят, че имат проблем и да направят следващата крачка към решението му.
  5. Покажете, че слухът е сетиво, което трябва да бъде ценено – предпазвайте своя слух и помагайте на другите да го правят.

Може да започнете с 1) още сега като си запазите директно БЕЗПЛАТЕН час за тест на слуха в нашите центрове в страната ТУК.

Прочети още
Как технологиите увреждат слуха ни?

Как технологиите увреждат слуха ни?

Технологията е по-шумна от всякога. Разглеждаме защо това би оказало влияние на слуха ни.

С увеличаването на броя на хора, които се оплакват от проблеми със слуха, не е изненада че голяма част се дължи на развитието на технологията. От продължителното използване на слушалки, до шумните видео игри, увеличването на шума от трафика и шумните концерти, изненадващо е, че толкова хора всекидневно се затрудняват да чуват. Но вярно ли е, че модерната технология има вина за увеличението на хора със загуба на слуха, причинена от шумна среда?

Нека погледнем отблизо.

безплатен тест на слуха

Връзката между шума и загубата на слуха

Много проучвания показват, че силният шум и загубата на слуха са свързани – което не е изненадващо за по-възрастните хора, особено за тези, които имат загуба на слуха, причинена от силен индустриален шум, по време на работа, причинена преди появата на модерните технологии. В днешни дни, обаче, слуховата загуба, причинена от шум, може да бъде причинена от самите нас и много често ефектите се развиват толкова постепенно, че не ги забелязваме навреме. Късното диагностициране на ранната слухова загуба между 30 и 50 – годишна възраст показва, че твърде често не я забелязваме, докато не е станало късно. Докато технологията става все по-важна част от живота ни от всякога, тази постепенна загуба на слуха ще става все по-често срещана в бъдеще.

Силния звук може директно да увреди слуха ни и всички трябва да сме наясно с това. И докато технологията със сигурност не е напълно виновна, трябва да се отбележи, че шумът се е увеличил в много аспекти от нашия живот. От страничния шум на улицата, до оглушителния шум, идващ от трафика и самолетите, постоянното слушане на силна музика и други, трудно е да открием покой и тишина през по-голямата част от деня – особено тези, които живеят в големи гъсто населени градове. 

Вината на технологията за влошеното чуване

Та, каква е вината на технологията за влошаването на слуха ни? Една от основните причини е постоянното носене на слушалки във всеки свободен момент. През времето, тази технология става все по-шумна, с по-високо качество и заглушаваща всякакъв страничен шум – облъчвам ушите ни директно с музика, която притъпява всичко друго. Тъй като, сме свикнали толкова много и често да се изолираме от околната среда, можем  да кажем със сигурност, че по този начин вредим на слуха си. Според проучвания около 65% от хората слушат музика по-силна от 85 дб, която причинява необратима вреда на слуха им. 

Заедно със слушането на музика, гледането на телевизионни предавания и онлайн видеа през слушалки може да бъде също толкова опасно, особено ако е за дълъг период от време. Филмите, например, са направени да предлагат всеобхватно преживяване. Шумът в киносалоните не е толкова опасен, но гледането на филм със слушалки може да бъде много опасно, заради внезапната смяна на звуци и високочестотните тонове. Същото важи на онлайн клипове и социалните мрежи, които често нямат правилна регулация на звука.

Съвременната загуба на слуха

Съвременната загуба на слуха се появява при много хора около вас – може да се появява и при вас. Заслужава си да се замислите дали околната ви среда или технологиите, които ползвате, могат да причиняват вреда на слуха ви. Също така е важно да посетите специалист, ако смятате, че слухът ви вече е засегнат.

Загуба на слуха при младите хора

С повече от 90% от младежите,използват слушалки всекидневно, не е изненада, че тази възрастова група страда от загуба на слуха, причинена от силна музика, много по-бързо от предишни поколения. Докато и двата пола страдат от проблеми с чуването, младите мъже са най-зле засегнати с 32% между 20 и 40 – годишна възраст. Това е стойност, която не трябва да се игнорира.

Загуба на слуха, причинена от работното място

Освен шума, който сами си причиняваме, страничният шум на работното място е излезнал от нормите, които доскоро са били отчитани. Офисите напоследък са виновни за голяма част от загубата на слуха, заради отворения им дизайн. Това прави предприемането на стъпки за защита на слуха на работното място още по-важни. В индустриални среди се предприемат мерки от работодателите за защита на слуха, както и на строителните площадки.

Загуба на слуха от силен шум и музика

Загубата на слуха, причинена от силен шуми и музика е нещо, което засяга поколения, още от създаването на първия високоговорител. От стоенето твърде близо до колоните, по време на концерти, до слушането на музика твърде силно, много от нас не могат да живеят без музика повече от няколко часа на ден. Точно за това слуховата загуба, причинена от силен шум, е такъв голям проблем и трябва да се приема сериозно. Загубата на слуха, причинена от музика, може да се развива много постепенно, което я прави труднозабелжима преди да е станало късно и да имате нужда от носене на слухови апарати. 

Осъзнаване на загубата на слуха

Въпреки че, голяма част от резултатите показват че слуховата загуба често се причинява от силен шум и голяма вина имат новите технологии, също е истина, че много хора посещават специалисти много преди да имат някакви оплаквания, свързани със загуба на слуха и чуването. Това означава, че броят на хората със загуба на слуха се увеличава, но при много от тях тя е открита навреме и те получават ефективно лечение, вместо да игнорират, докато се влошава с времето. Знанието означава разпознаване на слуховата загуба в ранен етап, което е преимущество за всеки, на който му предстои да се бори със загуба на слуха в даден етап от живота си. 

Какво може да помогне да се намали шума в един модерен шумен свят?

В свят, в който всяка джаджа, устройство и технология се стреми да направи всеки звук все по-силен, устройства за премахване на шума могат да бъдат решението за достигане на спокойствие и изолация без да се обръщаме към устройства, които вредят на слуха ни. Как работи премахването на звука? По-просто казано, устройствата за премахване на шума създават определена бариера, която блокира излишния шум. Това намалява честотата и децибелите на страничния шум и защитава слуха ви.

В случая на слушалките, трябва да се използват материали, които абсорбират шума. При слушалките за изолиране на шума, това означава създаването на звукови вълни, които заглушават страничния шум. Когато става дума за устройства, които не се носят на тялото, те функционират по подобен начин като осигуряват бариера за страничните шумове, докато създават свои собствени, които се борят с тях. Премахването на шума не трябва да се бърка с използването на по-силен звук, който заглушава останалите, тъй като тази техника причинява само вреда на слуха ви. 

Защо защитата на ушите ви е толкова важна?

Докато е нормално слухът ни да намалява с възрастта, бързото увреждане, което причиняват технологиите далеч не е толкова нормално. Така че е важно да пазим слуха си по всяко време – за да се уверите, че слухът ви ще остане възможно най-добър, за възможно най-дълго време. Ако чувствате, че полагате усилие, за да чувате, най-добрата стъпка е да говорите със специалист. От там, те могат да определят причините за проблемите ви със слуха и дали се нуждаете от лечение, например, със слухови апарати

Докато слухът ни със сигурност се влошава, заради технологиите, е възможно да предотвратите тази нарастваща опасност като се информирате за рисковете от силните шумове. Също като използването на шумоизолираща технология, няма причина, поради която да не смятаме, че знанието и информираността са също толкова важни за предотвратяването на слухова загуба, причинена от силен шум.

Прочети още
9 съвета за къмпингуване за хора със слухова загуба

9 съвета за къмпингуване за хора със слухова загуба

Да бъдеш сам сред дивата природа може да е плашещо за някой със загуба на слуха. Хората с остър слух разчитат изключително много на звуците от съображения за сигурност. Чупещи се клони, близки стъпки, шумолене на растения, животински звуци – това са всички отличителни знаци на дивата природа и чуването им може да Ви помогне да се предпазите. А какво ще стане, ако нямате възможност да чувате всички тези звуци и не можете да разчитате на слуха си? Трябва да се адаптирате към новата обстановка!

безплатен тест на слуха

Ето и няколко съвета, които ще са Ви от полза:

Направете си план

Всичко започва с доброто планиране! Направете проучване за мястото, което искате да посетите. Някои места за къмпингуване са доста примитивни, което означава, че ще имате само място, на което да разпънете палатката си и нищо друго. Някои къмпинги са в близост до други услуги, докато други са изолирани и в средата на нищото. Къмпингите могат да се различават по всякакъв начин. Уверете се, че знаете какво Ви очаква на избраното от Вас място.

Ако това е първото Ви къмпингуване и не се чувствате подготвен, отидете някъде близо до дома само за една нощ и вижте как ще Ви се отрази. Не се смущавайте да правите малки стъпки към по-далечно и продължително къмпингуване. Колкото повече опознавате природата, толкова по-уверени ще се чувствате.

Къмпингуване със слухови апарати

 

Намерете безопасни места за слуховите апарати

  Когато отивате на къмпинг задължително се уверете, че имате безопасно водоустойчиво място, на което да оставяте слуховите си апарати. Ако сте с кемпер или друго превозно средство, разполагате с лукса да съхранявате и заключвате устройствата си вътре. Ако сте тръгнали само с раницата на гърба си, тогава водоустойчивата кутия е животоспасяваща. В нея спокойно можете да сложите слуховите си апарати, телефона, кредитните карти и т.н., без да се притеснявате, че тези ценни предмети ще се намокрят или повредят по друг начин.

  Кажете на близките си къде отивате

   Винаги уведомявайте близките си къде отивате! Мястото, на което отивате може да няма покритие и не винаги ще е възможно да се обадите или изпратите съобщение. Затова е задължително някой близък да знае къде се намирате.

   Къмпингуване със слухови апарати

    

   Обръщайте повече внимание на останалите си сетива

    Използвайте очите и обонянието си и се доверявайте на инстинктите. Първоначално може да Ви бъде неудобно и плашещо, но ако сте внимателни и обмисляте решенията и действията си, преживяването ще бъде много приятно и зареждащо.

    Четете всички табели

     До всички места за къмпингуване има табели с правила, опасности, изисквания за плащане и / или друга информация за района. Обикновено те се намират на входа на къмпинга или на обществен район като бани, паркинги и т.н. Това е един от най-добрите начини да се осведомите и да бъдете подготвени.

     Вземете си космат спътник за компания

      Ако сте любител на животните, то компанията на пухкавото куче ще Ви подейства успокояващо. Слухът на животните е по-остър и чуват неща, които хората не могат. Като следите реакциите на домашния си любимец, ще сте наясно с обстановката наоколо.

      Разговаряйте с останалите къмпингуващи

       Запознайте се с другите хора в къмпинга. По този начин ще се чувствате малко по-спокойни и дори може да създадете нови приятелства! В някои къмпинги има домакин, който живее на обекта за продължителен период от време и управлява района. Добре е да се запознаете с него и да го осведомите от какво ще се нуждаете при спешен случай.

       Къмпингуване със слухови апарати

       Запасете се с фенери/прожектори/лампи

        Уверете се, че имате много и надеждни източници на светлина. Да останеш на тъмно е доста стресиращо. Фенерите не само ще Ви помогнат да общувате по-лесно с хората, но и ще се чувствате по-спокойно, когато наоколо е осветено и виждате какво се случва.

        Забавлявайте се!

         Може да Ви се струва ужасяващо, но помнете, че сте силни и способни! Вземете всичко, от което се нуждаете, бъдете любопитни и се насладете на красотата на природата!

         Прочети още
         Признаци за намален слух при децата

         Признаци за намален слух при децата

         Препоръчително е в ранна и детска възраст да следим развитието на слуха на детето. Освен задължителните изследвания, които се правят след раждането, трябва да сме запознати и с различните признаци на слухова загуба при малчуганите. В тази статия ще намерите информация как се развива слухът на бебето и за какво да следите.
         Прочети още
         Първи признаци за намален слух и хипакузис

         Първи признаци за намален слух и хипакузис

         Имате ли съмнения, че имате загуба на слуха? В тази статия ще намерите първите признаци за загуба на слуха, на какво да обърнете внимание и дали имате нужда от тест на слуха.
         Прочети още
         Защо да не отлагате слагането на слухови апарати?

         Защо да не отлагате слагането на слухови апарати?

         Вие или ваш близък има диагностицирана загуба на слуха? Важно е да сте запознати с всички странични ефекти, до които слуховата загуба може да доведе, ако не се предприемат навременни мерки. В тази статия ще откриете как тя може да повлияе на живота, връзките ви с околните и здравословното ви състояние.
         Прочети още
         Странични ефекти от загубата на слуха

         Странични ефекти от загубата на слуха

         Загубата на слуха е проблем, който, голяма част от нас, избираме да игнорираме. Това, което не знаем, обаче, е че намаленият слух може да доведе до редица здравословни и психически заболявания, които затрудняват начина ни на живот и комуникацията с околните.
         Прочети още
         На каква възраст чуваме най-добре?

         На каква възраст чуваме най-добре?

         Чуването ни почти постоянно се промения и адаптира, докато се развиваме. Често си задаваме въпроси като: "На коя възраст чувам най-добре?" или "Как да запазя слуха си здрав за по-дълго?"
         Прочети още
         Как загубата на слуха влияе върху семейството и приятелите ни?

         Как загубата на слуха влияе върху семейството и приятелите ни?

         Когато не се лекува, загубата на слуха може да окаже огромен ефект върху здравето и благополучието ни. Може да навреди и на тези около нас, особено на семейството и приятелите ни. Когато се грижим за слуха си, се грижим и за качеството си на живот и отношенията си с околните.
         Прочети още
         Как да защитим детето си със загуба на слуха?

         Как да защитим детето си със загуба на слуха?

         Децата със загуба на слуха са специални и имат нужда, както от допълнителни грижи, така и от допълнителна защита. Всяка жена се стреми да защитава децата и семейството си. Как се променя живота на майките на деца със слухова загуба? Можете да разгледате няколко полезни съвета за грижата и защитата на вашето дете.
         Прочети още
         Основните причини за слухова загуба

         Основните причини за слухова загуба

         Слуховата загуба може да се появи, поради различни причини. Някой от тях са неизбежни и познати на повечето от нас. Други пък са необичайни и доста интересни. Научете повече за още от причините за поява на слухова загуба в продължението към Причини за слухова загуба (част 1).
         Прочети още
         20 резултата