Блог за слуховата загуба / Слухова загуба

Загубата на слуха причинява ли депресия?

Загубата на слуха причинява ли депресия?

Увреждането на слуха или загубата на слуха са научно свързани с влошаване на психичното здраве. Многобройни проучвания установяват, че загубата на слуха е съпроводена с умерена до тежка депресия. 30,5 % от възрастните съобщават, че имат някаква степен на загуба на слуха и депресия.

Потенциалът за възникване на депресия се увеличава с 5 % с всеки следващ спад на слуховите способности при хора под 70 години. Доказано е, че почти 20% от възрастните със загуба на слуха имат симптоми на клинична депресия. Връзката между проблемите със слуха и депресията може да е по-изразена при жените, отколкото при мъжете.

Установено е, че лицата със самоопределена загуба на слуха съобщават за повишен процент на употреба на антидепресанти и лекарства срещу безпокойство. За да се отговори на въпроса как загубата на слуха е обвързана с депресията, е важно да се разбере как са свързани двете състояния.

Какво е общото между загубата на слуха и депресията?

Една интуитивна връзка, която съществува между депресията и загубата на слуха, е затруднението при общуване. Когато хората се затрудняват да разбират какво се говори в различни социални ситуации, те могат да се самоизолират, което може да предизвика самота и да породи симптоми на депресия.

Особено трудно може да бъде да се следят промените в разговора. Това означава, че хората със загуба на слуха могат да загубят връзката по време на разговор, когато темата се смени, и те изведнъж не знаят за какво говорят хората.

Те могат да се смутят, когато отговорят на въпрос, който се отнася до тема, която вече не е предмет на разговора. В някои случаи това може да накара хората да изглеждат дезориентирани и да се чувстват параноично. Леката до умерена загуба на слуха може също така да накара мозъка да работи по-усилено за обработка на звуците. Това може да повлияе на други процеси и да увеличи риска от симптоми на депресия.

По данни на Националния институт по стареене(НИС) почти един на всеки трима души на възраст от 65 до 74 години и един на всеки двама души на 75 и повече години страда от загуба на слуха. НИС финансира клинично изпитване в университета "Джон Хопкинс", за да разбере по-добре ползата от слуховата рехабилитация и ефекта, който тя може да има върху когнитивната загуба на слуха.

Проучването е продиктувано от данни от изследвания, които показват, че възрастните хора със загуба на слуха са по-склонни да развият също така деменция или когнитивно увреждане. Загубата на слуха се свързва с по-ниско ниво на когнитивните функции и намаляване на възможностите за тестване на паметта. Мозъкът обработва познанието и звука в една и съща област, което може да е причина за връзката с когнитивната загуба на слуха.

 Най-доброто лечение за депресия и загуба на слуха

Едно от най-добрите лечения за загуба на слуха, която може да причини депресия, е да се подобри състоянието на слуха. Хората са социални същества и се нуждаят от контакт с околните, за да водят пълноценен и смислен живот. Загубата на слуха може да увеличи риска от социална изолация, когато хората не могат да разберат какво се казва в разговора.

Изолацията обаче може да доведе до симптоми на депресия и по-ниско качество на живот. Първата стъпка е да се открие източникът на загубата на слуха. В някои случаи загубата на слуха може да е временна. Например загубата на слуха може да бъде предизвикана от натрупана ушна кал. В много други случаи обаче хората се възползват от използването на слухови апарати.

Потърсете помощ от опитен слухопротезист близо до Вас

Възстановяването на слуха, а оттам и на съответните сигнали към мозъка, и подобряването на социалните взаимодействия, може да намали признаците на депресия. Въпреки това някои хора не желаят да носят слухови апарати. Сред причините, които хората посочват, за да не носят слухови апарати, са стигмата, свързана с носенето на обемисти устройства в ушите, както и лошата технология и усилване.

Някои слухови апарати обаче имат почти невидим дизайн и са създадени, за да осигурят най-добрата отчетливост на звука. Освен това те имат възможност за свързване със смартфон и алгоритми за подобряване на звука, които спомагат за подобряване на възможностите за разбиране на разговорите.

 

безплатен тест на слуха

Прочети още
Болка в ухото | Опасно ли е?

Болка в ухото | Опасно ли е?

Болките в ушите са често срещани при децата и могат да се дължат на различни причини. Представяме ви информация за това защо се появяват и какво да направите, когато детето ви се оплаква от болки в ушите.

Какви са причините за болките в ушите?

Децата могат да се оплакват от болки в ушите или да дърпат ухото поради:

 • инфекция на ухото (наричана още инфекция на средното ухо)
 • течност в ухото
 • ухото на плувеца
 • залепнала ушна кал
 • предмет, който е бил поставен в ухото и се е заклещил
 • нараняване на ушния канал
 • проблем със зъбите, например кариес или никнене на зъби
 • възпалено гърло

Какво може да помогне на дете с болки в ушите да се почувства по-добре?

Дайте ацетаминофен или ибупрофен, ако е необходимо, за да облекчите болката (проверете внимателно инструкциите за правилното количество). Не давайте ибупрофен на бебета на възраст под 6 месеца.

Поставянето на топла кърпа върху ухото също може да помогне за облекчаване на болката, както и повдигането на главата на детето, докато спи.

Не използвайте капки за уши, освен ако вашият лекар не е посочил, че това е приемливо.

Кога трябва да се обадя на лекаря заради болка в ухото?

Обадете се на лекар, ако сте опитали домашни мерки и детето ви не изглежда да се подобрява, болката е силна или е започнала след нараняване. Потърсете лекарска помощ и ако:

 • детето ви има проблеми с приема на течности или повръща
 • от ухото изтича кръв или гной
 • има подуване и зачервяване или по-плътен цвят на кожата около ухото или зад него
 • болното ухо стърчи повече отстрани на главата, отколкото другото ухо
 • детето ви има температура, болки във врата или главоболие

Може ли да се предотвратят болките в ушите?

Въпреки че не всички болки в ушите могат да бъдат предотвратени, тези действия могат да помогнат за предпазване от болки в ушите:

 • Уверете се, че децата ви получават пневмококова конюгирана ваксина (PCV) и противогрипна ваксина, което може да намали вероятността от инфекции на средното ухо.
 • Не почиствайте ушите с памучни тампони или остри предмети.
 • Избягвайте пасивното пушене и хората с настинка (и двете могат да повишат вероятността от инфекции на ушите).
 • Създайте у децата навика да мият ръцете си добре и често, особено след игра с други деца.
 • Не давайте шише, когато бебето ви е в легнало положение.
 • Ако детето ви плува често, попитайте лекаря дали тапите за уши и специалните капки за тях са добра идея.

 

безплатен тест на слуха

Прочети още
Вродена липса на ухо | Ушни аномалии

Вродена липса на ухо | Ушни аномалии

При раждането ушите могат да липсват, да са деформирани или непълно развити.

Видове вродени аномалии на ухото

 • Микротията и атрезията на външния слухов проход (която причинява проводна загуба на слуха) засягат външното ухо. Тези малформации, които често съществуват едновременно, обикновено се установяват при раждането или скоро след него. Понякога при скринингови тестове в училище се установява частично запушен външен слухов канал при деца с нормално ухо.
 • Ниско разположените уши са такива, които са разположени по-ниско от обичайното разположение на ушите на главата. При ниско разположените уши горната част на пинеята е разположена под хоризонталната линия, свързваща външните ъгли на очите. Тази аномалия се свързва с редица генетични синдроми и често със забавяне на развитието.
 • Ушните ямки и ушните маркери са малки аномалии, които обикновено се намират в предната част на ухото. Пациентите с тези аномалии трябва да бъдат прегледани по отношение на загубата на слуха и за други вродени аномалии (напр. аномалии на бъбреците с ушни ямички при бранхио-ото-ренален синдром). Честотата на бъбречните аномалии е повишена при хора с ушни ямички, така че трябва да се обмисли извършването на бъбречна ултрасонография.

Необходими са изследвания на слуха и компютърна томография на темпоралната кост, за да се оценят евентуални допълнителни костни малформации.

Диагноза

 • Клиничен вид
 • Генетично изследване

Клиничен генетик трябва да направи оценка на засегнатите пациенти дори в случаите на видима изолирана вродена аномалия.

При оценката на пациенти с вродени краниофациални аномалии трябва да се обмислят хромозомен микрочипов анализ, специфични генни тестове или по-широк панел от генни изследвания. Ако резултатите от тези тестове са недиагностични, се препоръчва анализ на цялостно екзомно секвениране.

Лечение на вродени аномалии на ухото

 • Хирургия
 • Слухов апарат

Лечението на аномалиите на ухото може да включва хирургична намеса и използване на слухов апарат с костна проводимост, в зависимост от това дали малформацията е едностранна или двустранна; дали тя засяга слуха, обучението и социалното развитие; и дали са налице усложнения (например засягане на лицевия нерв, холестеатом, отит на средното ухо). Хирургичната намеса може да включва реконструкция на ушната мида и създаване на външен слухов канал, тъпанчева мембрана и костици.

 

безплатен тест на слуха

Прочети още
6 ранни признака на загуба на слуха

6 ранни признака на загуба на слуха

С напредването на възрастта нашето здравословно състояние става малко по-сложно. Промените са постепенни, като например от промените във външния вид до загубата на зрението и слуха. Тези изменения рядко се случват за една нощ, а началото на свързания с възрастта проблем със слуха може да бъде незабележимо. 

Ранни симптоми на загуба на слуха

Важно е да се обърне внимание на ранните признаци на загуба на слуха, преди те да се развият по-късно. Нелекуваната загуба на слуха може да причини на хората чувство на изолация и стрес и да доведе до проблеми с паметта в бъдеще. Ако някой от тези симптоми се отнася за вас или за ваш близък, посъветвайте се с вашия лекар или с опитен аудиолог и се запишете за изследване на слуха. 

Не чувате високи звуци

Синапсите на кохлеарния нерв във вътрешното ухо дегенерират с напредването на възрастта. Кохлеята е спираловидната кост в ухото, която ви помага да интерпретирате звука. Стареенето намалява ефективността на кохлеята за различаване на високочестотни звуци, като детски гласове и птичи песни. Ако ви е трудно да разбирате или чувате високочестотни гласове и звуци - това може да е един от ранните признаци на ранна загуба на слуха. 

Шумните места затрудняват разговорите

Фоновият шум често е с по-ниска звукова честота от тази на човешката реч, особено при съгласните. На многолюдни места, като например в търговски центрове или ресторанти, фоновият шум може да се окаже непреодолим и да затрудни чуването на по-високите тонове в човешката реч. В резултат на това може да избягвате семейни събирания и социални ситуации, при които съсредоточаването върху речта става изтощително. 

Напрягате се, за да слушате

Когато се намирате на шумно място, където говорят много хора, мозъкът ви работи извънредно, за да запълни празнините и да разбере какво се случва. Това изисква много усилия, за да се съсредоточите, и може да се почувствате изтощени след социални събития. Ако се напрягате да чувате и се чувствате необичайно уморени в края на деня, вероятно имате умора от слушане. 

Професионално монтираните слухови апарати могат да помогнат за облекчаване на умората от слушане, причинена от загубата на слуха, като направят разговорите по-малко трудни и ви позволят отново да се наслаждавате на социалния си живот.

Четене по устните

Когато едно от сетивата престане да работи правилно, мозъкът умело се опитва да замени липсата на информация, като използва друго такова. В случай на загуба на слуха зрението ви се опитва да компенсира това. Ако установите, че очите ви се фокусират върху устата на говорещия повече, отколкото сте свикнали, вероятно имате проблеми със слуха. 

Звънене и запушени уши

Това може да е резултат от прекомерно натрупване на ушна кал или течност, поради което звуците в ушите ви изглеждат приглушени или притъпени. Ушните инфекции увеличават количеството на течността в ушния канал, поради което ушите ви се усещат запушени или блокирани. 

Шумът в ушите също е един от признаците за загуба на слуха - усещане за звън в ушите. Шумът в ушите е често срещано заболяване, което засяга много хора. Подобно на четенето по устните, мозъкът може да се опита да запълни липсващите честоти, което води до постоянен шум. Това може да е ранен признак за загуба на слуха, затова не забравяйте да говорите с вашия лекар или аудиолог, ако сте обезпокоени. 

Увеличавате звука на телевизора

Ако се окаже, че увеличавате звука на телевизора по-често от обикновено, може да се наложи да си направите изследване на слуха. Телевизионните предавания често смесват диалога с музика и звукови ефекти, което затруднява различаването на гласовете, ако чувате по-добре басовите тонове. Другите хора вероятно ще забележат този симптом на загуба на слуха преди вас - особено ако се оплакват, че звукът от телевизора е твърде силен.

Лечение на загубата на слуха

Нелекуваната загуба на слуха може да повлияе на ежедневието ви, като предизвика неоправдан стрес и тревожност и други психични състояния. Страдащите могат да се чувстват самотни и уморени от необходимостта да се концентрират върху интерпретирането на звуците. Ето защо е изключително важно да се постави диагноза и да се проведе лечение възможно най-скоро. 

Консултирайте се със здравен специалист или лекар, за да получите точна диагноза на състоянието си. Те могат да направят оценка на слуха ви и да препоръчат слухов апарат, който е подходящ за вашия бюджет и начин на живот. 

Слуховите апарати могат да усилват определени звуци, например тези с висока честота, без да засягат способността ви да чувате по-ниски честоти. Разнообразието от налични слухови апарати означава, че можете да изберете дори такъв, който се поставя в ушния канал, скрит от погледа.

Слухът ви трябва да се разглежда като част от цялостното ви физическо здраве. Дори и да нямате достатъчно ранни признаци на загуба на слуха, за да се притеснявате, не чакайте, а се консултирайте с лекар.

безплатен тест на слуха

Прочети още
Внезапна загуба на слуха – причини и лечение

Внезапна загуба на слуха – причини и лечение

Внезапната загуба на слуха, в едното или двете уши, може да бъде много стресиращо и плашещо събитие. От изключителна важност е да знаете какво да правите в такава ситуация, защото това може да подобри шансовете ви за пълно възстановяване. 

В някои от случаите внезапната загуба на слуха води до трайна загуба на слуха. Подходящите решения при тези пациенти са слуховите апарати и провеждането на рехабилитация на слуха.

Като се има предвид това, внезапната загуба на слуха е спешно състояние, което се нуждае от спешна медицинска помощ или от навременна намеса на специалист уши, нос и гърло (УНГ), който незабавно да оцени загубата на слуха и така да осигури най-добрия шанс за пълно възстановяване.

Какви са причините за внезапната загуба на слуха?

Има над сто възможни причини за появата на внезапна загуба на слуха. Проявлението й има връзка с редица фактори, специфични за всеки пациент. При по-голямата част от пациентите с внезапна загуба на слуха причините не могат да бъдат установени. Повечето хора попадат в една от няколко широки категории възможни причини - инфекциозни, автоимунни, травматични, съдови, неопластични, метаболитни и неврологични. В мнозинството случаи обаче истинската причина остава неизвестна.

За какво да внимавате?

Най-често пациентите съобщават за появата на внезапна загуба на слуха сутрин след ставане, като първо усещат нещо като изпукване в ухото, последвано от липса на слух в него. В допълнение, пациентите често получават шум в засегнатото ухо - звънене или бръмчене (тинитус). Някои хора съобщават за световъртеж или загуба на равновесие.

Какво е лечението при внезапна загуба на слуха?

В повечето случаи лекарите предписват перорални стероиди в продължение на една до две седмици. Според изследвания това е най-ефективното лечение при внезапна сензоневрална загуба на слуха. Проучванията показват, че пациентите, които започват стероидно лечение възможно най-скоро след началото на загубата, имат най-добри шансове за възстановяване на слуха. Ето защо е толкова важно веднага да се потърси медицинска помощ.

В някои случаи доза стероиди се инжектира директно в ухото. Инжектирането позволява на по-високи дози стероиди да достигнат течностите на вътрешното ухо. 

Въпреки че до този момент терапията със стероиди е най-добрата опция за лечение, тя не води до възстановяване на слуха при всички пациенти. Понякога е необходимо допълнително лечение. Например в случаите, в които лекарите успеят да открият основната причина, която е довела до загуба на слух като вторичен медицински проблем.

Пред пациентите, при които внезапната загубата на слуха се е превърнала в трайна загуба на слух, остават опциите за управление на състоянието. В повечето случаи това означава използване на слухов апарат. В по-тежките или екстремни случаи най-подходящата форма на лечение е извършването на хирургическа операция за поставяне на кохлеарен имплант. Тези устройства могат да помогнат на пациента да чува, да чува при наличие на фонов шум, да разбира реч, да локализира посоката на звуците, както и за редуцирането на шума в ушите.

безплатен тест на слуха

Прочети още
Нелекуваната загуба на слуха увеличава ежедневната умора

Нелекуваната загуба на слуха увеличава ежедневната умора

Справяне с умората и загубата на слуха

Повишените слухови затруднения, свързани с наличието на загуба на слуха, могат да доведат до когнитивни и физически усилия, които да натоварят психическото и физическото състояние. Често се чувстваме уморени, след като сме били на концерт или сме говорили с приятели  сред тълпа от хора. 

Слушането на реч в шумна среда изисква повишено когнитивно натоварване. Следователно мозъците ни трябва да работят, за да филтрират фоновия шум и другите стимули от околната среда, за да се съсредоточат върху речта. Проучванията потвърждават, че хората със загуба на слуха страдат от по-голяма умора, свързана със слуха, отколкото хората с нормален слух. Това може да се отдаде на умствено усилие, емоции, липса на сън и постоянно приближаване до тези, които говорят. 

Когнитивната умора произтича от усилието, необходимо за внимателно слушане на разговора. Освен това, хората с увреден слух използват не само звуци, но и движение на устните, изражение на лицето, жестове, ситуационен и езиков контекст, за да разберат напълно разговора.

Идентифицирането, следването и разбирането на всеки от тези сигнали изисква концентрация, която може да бъде доста натоварваща за мозъка. Освен това повтарящата се умора, свързана със слухови затруднения, може да предизвика негативни емоции като чувство на неудовлетвореност, смущение и тъга. Комбинацията от когнитивна, физическа и емоционална умора може да доведе до социално оттегляне и изолация. 

Създайте идеална среда за слушане

Планирането на социални дейности позволява на хората с увреден слух да контролират и създават своя идеална среда за слушане, което от своя страна ще намали прекъсванията на комуникацията и умората на слушателя. Тихите пространства с минимален фонов шум нямат много ненужни стимули. Намирането на тихи ресторанти, кафенета и други социални пространства ще създаде идеална среда за слушане. Можете да научите повече за намаляването на шума в дома си и как да се справите в шумни ресторанти, като прочетете другите ни публикации в блога.

По-добър слух = Намалена умора при слушане

Използването на слухови апарати може да има голямо въздействие върху намаляването на усилието за слушане по време на трудни ситуации. Те също така служат за подобряване на социалните взаимодействия и качеството на живот. Повечето слухови апарати на пазара имат модерни технологии за намаляване на фоновия шум и подобряване на разбираемостта на речта. Това се постига чрез комбинацията от насочени микрофони, които могат да регулират фокуса в рамките на 360 градуса, и алгоритми за намаляване на шума, които усилват повече речевите звуци, като същевременно намаляват усилването на фоновите звуци. 

В допълнение, използването на FM системи, аксесоари за дистанционен микрофон и помощни устройства за слушане е друг начин за облекчаване на проблемите със слуха и намаляване на напрегнатото слушане. 

безплатен тест на слуха

Прочети още
Слухова загуба при децата | Цялостни решения от Ototon

Слухова загуба при децата | Цялостни решения от Ototon

Педиатрични специалисти

Да помогнем на вашето дете да чува, говори и да се интегрира

Център за слуха Ototon е педиатричен център, сертифициран от Phonak *, и е специализиран в коригиране на слуховата загуба при деца. Нашите специалисти притежават необходимата квалификация и опит в областта и ще ви помогнат да намерите най-доброто решение за вашето дете. Ние осигуряваме детски слухови апарати Phonak за всяка възрастова група – от бебета до тийнейджъри.

Нашите услуги

Ние сме тук, за да ви помогнем и да подкрепим вас и вашето дете с всичко, свързано с неговото чуване. А

ко имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас или да посетите Център за слуха Ototon. Нашите услуги включват:

 • обща консултация за чуването при децата;
 • тестове на слуха със съвременна апаратура, специално за деца;
 • избор на слухови апарати и аксесоари;
 • практически съвети за общуване;
 • насоки за образователна и финансова помощ;
 • редовно наблюдение на слуха на детето и на неговите слухови апарати.

* Phonak е водещ швейцарски производител на слухови апарати и на безжични комуникационни решения.

Педиатрични кабинети

Ототон е единствената верига в България, предлагаща слухови апарати, която разполага със специализирани педиатрични кабинети. Децата - от най-ранна възраст до тийнейджъри, са наш приоритет, защото работата с тях ни вдъхновява и мотивира да предоставяме висококачествено обслужване. Тъй като децата имат по-различни нужди и възможности от възрастните, сме създали два педиатрични кабинета за работа с тях в София и Варна. Педиатричните ни кабинети разполагат с целия набор от необходима апаратура, за да бъде обследван слухът на детето цялостно, както и да бъдат направени пълни измервания на слуха, при необходимост от слухопротезиране, а именно:

1. Аудиометри, които имат възможност да измерват слуха при деца от:

 • от 9м.-до 2-3г. - определяме прага на чуване чрез т. нар. визуална стимулация VRA/Visual Reinforcement Audiometry/, при която стимулираме детето да даде отговор на звук, чрез пускане на визуален стимул;
 • от 2-3г.-4-5г. - чрез CPA/Conditioned Play Audiometry/ или чрез визуална стимулация на получен от детето отговор;
 • от 4-5г.-6-7г – чрез игрова аудиометрия, при която отчитаме реакция на звук под формата на игра с различни играчки;
 • Аудиометрия в свободно звуково поле- FF/Free Field/, с която да бъдат оценени слуховите възможности на детето с поставени слухови апарати или кохлеарни импланти;

2. Тимпанометър с възможност за измерване на акустичен рефлекс;

3. Апаратура за REM /Real Ear Measurment/ - позволява да се направят по-точни и прецизни измервания на ухото с и без слухови апарати, което за момента е най-надеждният и ефективен метод за оценка на ползата от усилването на слуховите апарати;

Решения за деца

От новородено, което е съвсем скоро диагностицирано, до тийнейджър, който активно използва новите технологии - Phonak разбира нуждите на всяко дете и предоставя технология, осигуряваща оптимално чуване. Специализираната продуктова серия, създадена за деца - Phonak Sky, е подходяща за почти всяка степен на слухова загуба, за различни комуникационни нужди и индивидуални предпочитания.

Тя е създадена, за да удовлетворява детския коп- неж за забавление и опознаване на света. Устойчивостта на вода, пот и прах, прави Phonak Sky идеалния спътник на детето в различни занимания и игри, като му позволява да изразява своята индивидуалност, благодарение на богатата гама от цветове.

Много ежедневни ситуации могат да се окажат предизвикателни, така че, понякога, дори и най-модерните слухови апарати се нуждаят от помощ. С безжичните аксесоари Roger, децата могат да комуникират по-лесно и да са свързани директно със съвременни технологии, като например - мобилни телефони, всякакви Bluetooth устройства, музикални плеъри и телевизори.

Прочети още
Как се измерва слуховата загуба?

Как се измерва слуховата загуба?

Слухът може да бъде измерен по различни начини.

Това може да бъде направено чрез изследване на това колко добре някой разбира речта при нормално ниво на гласа или при шепнене. Въпреки това има два основни проблема при този вид изследване.

На първо място, трудно е да се поддържа постоянна интензивност на речта. От друга страна, речта е съставена от много звуци, които се различават значително по отношение на честотата. По този начин слухова загуба, която се свежда до точно определен диапазон от честоти, може да бъде пропусната. Ето защо аудиолозите измерват нивото на загуба на слуха, използвайки определени техники в теста, които осигуряват звуци от известен интензитет и специфични честоти.

За да се установи вида на загубата на слух, слухът се измерва с помощта на слушалки /които измерват въздушната проводимост/ и чрез поставянето на малък вибратор на главата ви /което заобикаля тъпанчето и средното ухо и измерва звуковите вълни, които преминават директно към кохлеата във вътрешното ухо/ - това е измерване по костна проводимост. По този начин се измерва пълната ефективност на вашия слух.

безплатен тест на слуха

Посредством слушалките, на слушателя му се пускат гама от тонове от различни честоти, като тестът се прави първо на едното ухо, после на другото. Интензивността на всеки тон е разнообразна, за да може да се открие най-ниското ниво, което слушателят може да чуе. Точно този праг на тона се нанася на аудиограмата.  

Необичайно е за някой прага на слуха му да бъде еднакъв или подобен за различните честоти – обикновено човек има по-голяма загуба на слуха във високочестотните тонове. Загубата на слух може да бъде различна за всяко ухо. Загубата на слуха се измерва в единици наречени децибели ниво на слуха (dB HL за по-кратко).

След теста специалистът нанася резултатите на графиката и използва измерванията, за да ви каже степента на загуба на слуха, ако имате такава.

 • Умерена степен на загуба на слуха 20-40 dB HL   

Не можете да чувате меки звуци и ви е трудно да разбирате речта на шумни места.

 • Средна степен на загуба на слуха 41-70 db HL   

Не можете да чувате умерени звуци и имате затруднения в разбиране на речта при шумен заден фон.

 • Тежка степен на загуба на слуха 71-95 db HL   

Трябва да молите хората около вас да говорят по-високо и груповите разговори са изключително трудни за вас.

 • Пълна степен на загуба на слуха – повече от 95db HL   

Можете да чувате само някои много силни звуци и общуването за вас е невъзможно без слухови апарати.

Прочети още
Как загубата на слуха влияе на паметта ви?

Как загубата на слуха влияе на паметта ви?

Възможно ли е загубата на слуха да е свързана с паметта ви? Разберете как и защо тя влияе на функцията на паметта и до какви проблеми може да доведе.

Общоизвестно е, че нелекуваната загуба на слуха може да окаже влияние върху нивата на стрес и тревожност, но знаехте ли, че може да се отрази и на паметта ви? Загубата на памет е само един от страничните ефекти на намалената слухова функция, но е и един от най-важните.

Освен че оказва значително влияние върху вашата увереност и ежедневен начин на живот, загубата на памет често може да се тълкува погрешно като настъпване на деменция. Ако развиете загуба на слуха, свързана с възрастта, например, последващо намаляване на функцията за памет може да не бъде автоматично свързано с проблеми със слуха. Има, обаче, голям шанс загубата на слуха ви да повлияе на способността ви да запомняте и извиквате информация.

Засяга ли загубата на слуха паметта ви?

Изследванията потвърждават, че загубата на слуха има влияние върху паметта. Всъщност се смята, че загубата на слуха може да повлияе на функцията на паметта по много начини. За да разберете защо слуховата функция влияе върху паметта, важно е да разгледате общия ефект, който загубата на слуха може да има върху дадено лице.

Концентрацията

Когато страдате от загуба на слуха, се налага да се концентрирате за най-обикновенни неща като разпознаването на звуци. Ако водите разговор с някого, например, концентрацията ви е насочена към разбиране на това, което човекът казва. Това означава, че в този момент мозъкът ви е по-малко фокусиран върху действителното задържане на информацията от разговора.

Поради повишената концентрация, която е необходима за следване на разговора, мозъкът не усоява да съхранява информацията от него. Това състояние е известно  като когнитивно претоварване. При него мозъкът е твърде зает да се опитва да слуша и интерпретира звуци, за да запомни и съдържанието. Разбира се, когато след разговора се опитате да си припомните подробности от него, информацията просто не е там и затова не може да бъде извикана.

Може да почувствате, че просто моментно не можете да си спомните какво сте чули, повреме на разговора, но всъщност мозъкът дори не е стигнал до съхраняването на информацията. Поради това, няма как да имате нужната информация, която подпомага правилната работа на паметта и спомените. Докато мозъкът ви все още работи – в него няма достатъчно информация за преработване.

Изолация

Нетретираната загуба на лсуха често води до самота и изолация. Намалените социални контакти са типични за хора със загуба на слуха или тинитус. 

Когато сте изолирани, мозъкът ви е подложен на много малко стимули. В резултат на това, той няма нужда да работи толкова силно, както преди и започва да става все по-малко активен. Това може да доведе до промени в структурата и дори до свиване на част от мозъка. Изолацията води до по-рядко упражнение на функцията на паметта ви, което води до намаляване на капацитета и. Всичко това причинява вреда на мозъка и когато ви се наложи да си спомните нещо важно е много вероятно да не успеете или да ви отнеме много повече време от преди. 

Безпокойство и депресия

Ако загубата на слуха ви не се тритира правилно, е много вероятно тя да доведе до развитието на емоционални и психологически проблеми. Много хора откриват, че скритата загуба на слуха има негативен ефект над психичното им здравекато голяма част от тях страдат от безпокойство и депресия. 

Изследвания на депресията показват,че тя може да промени начина, по който мозъкът ви работи . Когато депресията засяга паметта, тя пречи на извикването и припомнянето на информация. 

безплатен тест на слуха

Идентифициране на влошена памет, причинена от загуба на слуха

Ако страдате от загуба на слуха е много важно да потърсите професионална помощ. Докато много хора информират само личния си лекар, когато изпитат нарушения в паметта, е важно да се консултират и с аудиолог. 

Обикновен тест на слуха може да покаже състоянието на слуха ви и дали страдате от някаква форма на загуба на слуха. Дори леката загуба на слуха може да навреди на паметта, което означава, че много хора могат да страдат от влошена памет, поради загуба на слуха, без тя да бъде средна или дълбока. 

Факт е, че можете да забележите проблемите с паметта си, преди тези със слуха ви. Тъй като при много хора слухът се влошава постепенно, може да отнеме известно време преди това да повлияе на начина им на живот. Докато най-често ще усетите сами, че вече си спомняте по-трудно различни моменти и информация, ще отнеме време да усетите колко повече време ви отнема да се концентрирате, за да следите разговори или определени звуци, например.

Това е една от причините, поради които, специалистите препоръчват редовното правене на тест на слуха. Като преминете през тази обикновена процедура, вашият аудиолог може да прецени веднага дали страдате от загуба на слуха. Ако да, съответно нейния тип, конфигурация и задълбоченост. 

Лекуване и предпазване от увреждане на паметта

Когато увредената памет е свързана със загуба на слуха, обикновено може да бъде подобрена лесно и бързо. Когато носите слухови апарати, например, веднага ще подобрите функциите на слуха си. Това ще предотврати когнитивното натоварване, тъй като мозъкът вече няма нужда да се напряга, за да прихваща и интерпретира звуци. Това позволява на мозъка ви да обработва информацията нормално и да я запазва лесно в паметта ви, за да си я припомните, когато имате нужда. 

В допълнение към това, носенето на слухови апарати намалява значително риска от социална изолация. Тъй като носенето на слухови апарати ви дава възможност да водите естествен начин на живот, вие оставате социални и активни. 

Прочети още
Как да чуваме по-добре в 10 стъпки

Как да чуваме по-добре в 10 стъпки

Ако мислите, че вашият слух се е влошил, обадете ни се, за да си запазите час за преглед. Нашите специалисти по слухопротезиране могат да Ви предложат цялостна оценка на слуха и да Ви дадат насоки и съвети как да подобрите слуха си.

Ето как да подобрите слуха си в 10 стъпки:

1. Изследвайте се 

Oткрийте как Вашият слух работи и как днешните модерни слухови апарати могат да помогнат на хората да чуват по-добре в много различни среди.

2. Уверете се сами 

Вижте как висококвалифицираният екип от специалисти по слухопротезиране от Център за слуха Ототон помагат на хората да се свържат отново със света около тях.

3. Разпознайте проблема 

безплатен тест на слуха

Имате ли слухова загуба? Разберете как може да разпознавате знаците и симптомите за слухова загуба и попълнете нашия тест за слуха.

4. Задайте Вашите въпроси 

Запишете час за посещение при нас за тест на слуха или ни се обадете на телефон 0800 900 33 

5. Елате при нас да си направите тест на слуха 

Вашият тест на слуха включва въпросник за Вашия начин на живот, изследване на ухото и тест на слуха с квалифициран слухопротезист. Ще Ви зададем въпроси относно кога и  ще ни помогне да Ви препоръчаме слухови апарати, които са подходящи за нещата, които правите и за местата, които посещавате. 

6. Обсъдете Вашите възможности 

Предлагаме широка гама от слухови апарати с последната най-нова технология на швейцарската фирма PHONAK и Bernafon, за да можем да отговорим на Вашите слухови нужди, начин на живот и бюджет. Нашите специалисти по слухопротезиране с радост ще Ви помогнат и насочат към слуховите апарати, които биха били най-подходящи за Вас.

7. Усетете разликата когато сте със слухов апарат 

Ако Вашия тест на слуха показва, че имате слухова загуба, нашите специалисти по слухопротезиране ще Ви предложат мостра на слухови апарати, които да изпробвате. Това ще Ви даде някаква представа до каква степен могат да Ви помогнат и какво е чувството да ги носите. Но в зависимост от вида на слуховия апарат, който специалистът ще Ви препоръча, демонстрацията ще Ви даде само основна идея до каква степен слуховият апарат ще Ви помогне. Например, много слухови апарати се правят индивидуално, ето защо те биха подобрили състоянието Ви много повече, отколкото мострите, които пробвате по време на консултацията.

8. Поръчайте Вашите слухови апарати 

Ние ще поръчаме слуховите апарати, които сте си избрали на база наша препоръка и ще Ви запишем час за настройка. Ако сте си поръчали вътреушен модел ще е необходимо да Ви се направи отливка. Процедурата не причинява дискомфорт и отнема само няколко минути.

9. Елате отново при нас за настройка 

Вашите нови слухови апарати ще бъдат готови в срок до 14 дни в зависимост от Вашите изисквания. Първото поставяне ще бъде направено от нашия специалист и той ще Ви покаже как занапред да си ги слагате сами.

Вашият специалист слухопротезист ще Ви предложи програма за безплатна поддръжка. Така ще сте сигурни, че получавате максималната полза от слуховите апарати и че те продължават да работят на максимална ефективност. Специалистът също така ще Ви даде насоки как да използвате слуховите апарати и как да се грижите ежедневно за тях, за да могат те да функционират безпроблемно и какво да правите, когато батериите се нуждаят от смяна.

10. Връщайте се при нас винаги, когато имате проблем 

Безплатната програма за поддръжка се грижи за Вас и за Вашите слухови апарати през целия живот.  Тази ненадмината програма за поддръжка включва редовна оценка на Вашия слух, експертна помощ и консултации, демонстрации на нови технологии на слухови апарати. По този начин Ви гарантираме, че използвате максималното от Вашия слух и Вашите слухови апарати. Също така предлагаме и 5-звездно сервизно обслужване.

По време на редовните 3-месечни посещения по програмата за поддръжка, ние предлагаме експертна помощ и консултации, демонстрации на нови технологии и 5-звездно сервизно обслужване, което включва:

 • Почистване или сменяне на тръбичката и коригиране на контакта на Вашия слухов апарат с ухото
 • Почистване на корпуса на слуховия апарат и на канала на микрофона
 • Проверка за микрофония
 • Проверка на цялостната работа на Вашия слухов апарат
 • Безплатна опаковка на батерии за слуховия апарат

Също така ще правим изследване на слуха Ви редовно, за да се уверим, че слуховите апарати, които носите, продължават да подобряват слуха Ви.

По Ваше желание може да ни посещавате между редовните Ви посещения по програмата за поддръжка и да обсъждаме каквито и да е въпроси, които имате към нас.

Прочети още
Предразсъдъците за слуховата загуба

Предразсъдъците за слуховата загуба

Стигмата, свързана със слуховата загуба, може да бъде голяма пречка за тези с  нужда от помощ, за да чуват по-добре. Повечето хора не признават, че имат проблем със слуха, тъй като се притесняват как това ще бъде възприето от семейството и приятелите им. Стереотипите и предразсъдъците следват загубата на слуха в продължение на години и е учудващо колко много хора все още имат погрешна представа за нея.

В миналото разбиранията за слуховата загуба са били свързани със старостта, липсата на комуникация, неграмотността и прочие. Истината е, че това състояние съществува още от сътворението на света и тъй като образованието и науката все повече се развиват, отрицателното мнение за слуховата загуба се променя.  

Загубата на слуха не е изолиран случай и не засяга само възрастните, тя се среща при хора от всички възрасти – бебета, деца, тийнейджъри и т.н. Развитието на технологиите помага да се установи увреждането при новородените още в първите часове след раждането им.

Загубата на слуха е невидимо увреждане, което повечето хора се опитват да прикрият, поради остарелите разбирания, оказващи силно отрицателно влияние върху мнението на околните. Прикриването на проблема не го прави невидим за останалите.  Повечето хора със слухова загуба се изолират, спират да общуват със семейството и приятелите си, изпадат в депресия докато не осъзнаят, че имат нужда от помощ. Всъщност на човек му отнема средно около 7 години, за да осъзнае проблема си и започне да носи слухови апарати. Това забавяне отчасти се дължи на отричане, но голяма част от него е резултат от съществуващите предразсъдъци.

Преодоляването на тези остарели разбирания може да бъде много трудно, особено за някой, който е бил диагностициран със слухова загуба. За да се справите с негативното въздействие, обърнете внимание на това как слуховата загуба влияе върху работата и отношенията Ви със семейството и приятелите.

безплатен тест на слуха

Как да пречупите предразсъдъците относно слуховата загуба?

  1. Проверявайте слуха си – редовно тествайте Вашия слух и насърчавайте семейството и приятелите си също да го правят.
  2. Ако имате слухова загуба посетете специалист, който ще Ви даде повече информация относно проблема и възможните решения.
  3. Ако имате слухови апарати, носете ги! Отнема време да свикнете с тях, но след това ще можете да водите пълноценен живот.
  4. Дайте гласност на проблема – говорейки за Вашата слухова загуба, ще помогнете на повече хора да признаят, че имат проблем и да направят следващата крачка към решението му.
  5. Покажете, че слухът е сетиво, което трябва да бъде ценено – предпазвайте своя слух и помагайте на другите да го правят.

Може да започнете с 1) още сега като си запазите директно БЕЗПЛАТЕН час за тест на слуха в нашите центрове в страната ТУК.

Прочети още
Как да говорим с човек, който има слухова загуба?

Как да говорим с човек, който има слухова загуба?

Загрижени ли сте за някой ваш близък от семейството Ви, който има слухова загуба и не прави нищо по въпроса?

Може да бъде разочароващо, когато трябва да се повтаряте, да викате или да увеличавате звука на ТВ, така че те да могат да го чуват.

Можете да се натъжите, когато видите, че някой Ваш близък роднина или приятел се изолира и пропуска много аспекти от живота. Или да се притесните, че той ще бъде в опасност, ако не може да чуе алармата за пожар или приближаващ автомобил при пресичане на пътя.

Приемане и осъзнаване на проблема

Хората не обичат да си признават, че остаряват – често защото те не се чувстват стари. Те отричат техния слухов проблем или знаят, че имат такъв проблем, но отлагат решението да направят нещо за него.

Също така те може би не осъзнават колко различни са днешните дигитални слухови апарати в сравнение с устройствата, които техните родители и баби и дядовци са носили.

Помощта и насърчаването от страна на приятелите и семейството може да бъде безценно в подпомагането на човек със слухова загуба да приеме проблема си и да го преодолее, така че да може да води пълноценен живот.

безплатен тест на слуха

Може да Ви помогнем, за да им помогнете – например да минете през онлайн теста за слуха заедно с тях.

Ако Вие сте добре информиран, може би те ще забележат.  Имаме подробна информация на сайта, която да помогне на Вас и Вашия близък да се осведомите и да вземете правилно решение за това как да разрешите слуховия проблем. Открийте повече за слуховата загуба и как специалистите по слухопротезиране в Ototon могат да осигурят слухови апарати за справяне с многото различни видове слухова загуба.

Даже по-доброто решение е да доведете Вашия близък в нашия център за слуха за тест на слуха и консултация. Нашите специалисти по слухопротезиране ще предложат на Вашия близък и на Вас експертна помощ и консултация, за да намерите правилния слухов апарат за тяхната слухова загуба и начин на живот.

Ако човек носи слухов апарат, това не означава, че той чува перфектно.

Когато Вие започнете да носите слухови апарати за първи път, най-важното нещо е да имате реалистични очаквания.

Нищо не може да възстанови слухът Ви напълно. Звукът, чут чрез слуховите апарати, може на пръв поглед да Ви се стори странен и непознат.

Важно е човек да бъде постоянен, тъй като само след седмица повечето хора осъзнават, че техните слухови апарати всъщност са променили техния живот.

Как да разговаряте с човек със слухова загуба

 • Уверете се, че сте в контакт  „лице-в-лице“ или „очи-в-очи“ с човека, с когото разговаряте
 • Уверете се, че сте привлекли вниманието на слушателя си, преди да започнете да говорите
 • Говорете ясно, но не твърде бавно, и не преувеличавайте движенията на устните си
 • Използвайте естествени лицеви изражения и жестове
 • Не крещете. Не е комфортно за човек със слухов апарат да Ви слуша, а и изглежда агресивно
 • Ако някой не разбира какво казвате, не повтаряйте. Вместо това се опитайте да го кажете по друг начин
 • Намерете подходящо място за разговор - с добро осветление и далеч от шум и разсейване
 • Използвайте разбираем език и не говорете под носа си
 • Избягвайте употребата на жаргони и непознати съкращения
Прочети още
33 резултата