Блог за слуховата загуба / Грижа

Заглъхнали уши | Причини и лечение

Заглъхнали уши | Причини и лечение

Точно както замъгленото виждане пречи на доброто зрение, заглъхналите уши има подобен вреден ефект върху здравето на слуха. В резултат на лека загуба на слуха, приглушеният слух е състояние, което отслабва способността на човека да чува звуци. Вероятно сте се сблъсквали с него след настинка или докато сте се ориентирали за промените в налягането в салона на самолета.

Заглъхване на ушите може да се появи и да изчезне или да остане за постоянно, в зависимост от конкретните обстоятелства. В крайна сметка, увреждането може да намали качеството на слуха ви. Добрата новина е, че то обикновено е преодолимо с подходящо лечение.

Защо ушите ни заглъхват?

Заглъхване на ушите се появява, когато звукът не може да преминава през външното, средното или вътрешното ухо толкова ефективно, колкото преди. Описваме звука като приглушен, когато забележим промяна в слуха и силата на звука ни се струва по-слаба от преди.

Заглушения слух може да повлияе негативно на слуховите способности - и евентуално да доведе до приглушен говор. Типичните симптоми включват изкривяване на слуха и усещане за "запушено ухо". Разграничени като временни или постоянни, хората, които се сблъскват с увреждането, могат първоначално да изпитват тези симптоми в продължение на дни или седмици.

Симптоми на заглушеното ухо

Приглушеният слух се разпознава по различни симптоми, включително:

  • Затруднения при чуването или разбирането на определени звуци
  • Чуване на приглушени, неясни звуци
  • Болка в ухото
  • Усещане, че в ухото има памучно топче
  • Усещане за пълнота в ухото
  • Изпускане на секрет в ухото
  • Звънене в ушите

Временно заглушаване на слуха

Често срещана причина за временно заглушаване на слуха е запушване на средното ухо, обикновено поради натрупване на течност при настинка, ушна инфекция или алергия. Инфекция на средното ухо, известна като отит на средното ухо, също може да доведе до временно запушване на средното ухо, което може да причини значителна загуба на слуха, ако не се лекува.

Натрупването на ушна кал също може да допринесе за запушване, но процедурата по отстраняване може да помогне за разрешаване на временното заглушаване. След като течността изчезне, слухът се възстановява.

Съществуват три вида загуба на слуха: невросензорна, кондуктивна и смесена.

  • Невросензорната, най-често срещаният тип, се появява, когато загубата на слуха на вътрешното ухо намалява нивото на слуха и степента на яснота.
  • Кондуктивната загуба на слуха засяга средното и/или външното ухо. Всички типове са склонни да предизвикват временни или постоянни приглушени слухови усещания.

Временното заглушаване на слуха може да се появи и при някои здравословни състояния, включително:

Болест на Мениер. Това заболяване на вътрешното ухо често се проявява със симптоми, вариращи от световъртеж до променлива загуба на слуха.

Автоимунно заболяване на вътрешното ухо (AIED). Често срещан симптом на автоимунно заболяване на вътрешното ухо са пристъпите на заглушен слух.

Отосклероза. Отосклерозата може да доведе до постепенно заглушаване на слуха, което се определя като костен растеж в пространството на средното ухо.

Силните шумове са друга често срещана причина за временно отслабване на слуха. Увреждането на чувствителните части на вътрешното ухо може да доведе до загуба на слуха, предизвикана от шума. Известен също като временно изместване на прага, този приглушен слух може да отзвучи в рамките на 48 часа след излагането на въздействието на звука. Въпреки това, при повтарящи се случаи или само след един инцидент с висок интензитет може да се стигне до трайно увреждане.

Други причини за временно заглушаване на слуха са внезапните промени във височината и въздушното налягане (известни като самолетно ухо) и бактериалните инфекции, причинени от прекомерно задържане на вода в ушите (известни като външен отит или ухо на плувеца).

Продължително заглушаване на слуха

Внезапната и постоянна промяна в слуха може да се дължи на внезапна невросензорна загуба на слуха или, в редки случаи, на доброкачествено образувание на слуховия нерв. Състоянието на средното ухо, като например перфорация на тъпанчето, която не може да зарасне, също понякога може да доведе до трайно заглушаване на слуха. Перфорацията на тъпанчето (или тъпанчевата мембрана) се получава, когато тъпанчето се спука, създавайки дупка между средното и външното ухо.

Други причини за трайно заглушаване на слуха са излагането на шум от огнестрелно оръжие или експлозии и свързаната с възрастта загуба на слуха, като пресбикузис.

Приглушен слух в едното ухо

Приглушеният слух може да се появи в едното или в двете уши. Когато състоянието се проявява в едното ухо, то вероятно е признак на едностранна ушна инфекция, запушено ухо или натрупване на ушна кал. Приглушеният слух, дължащ се на инфекции на синусите или промени в налягането по време на полет или промяна на надморската височина, обикновено се появява и в двете уши.

В някои случаи заглушаването на слуха в едното ухо може да е признак за загуба на слуха в него. В този случай е важно да се консултирате с медицинско лице, което може да извърши преглед на слуха и да определи диагноза и план за лечение.

Колко дълго трае заглушаването на слуха?

Приглушеният слух може да бъде временен - да трае от няколко часа до няколко дни в зависимост от причината - или постоянно състояние. Временните случаи на приглушен слух обикновено се изразяват в приглушен слух, причинен от заболяване, като например запушване на носа или инфекция на синусите, или поради ушна инфекция, ухо на плувеца, запушване на ухото или промени във височината и налягането по време на полет.

Трайните случаи на приглушен слух обикновено се дължат на внезапна загуба на слуха в едното или двете уши, като в този случай е необходимо да се лекува загубата на слуха с методи за усилване, като например слухов апарат, за да се подобри качеството на живот на човека.

Как се диагностицира?

Справянето с приглушения слух може да бъде неприятно преживяване. Ако искате да го лекувате правилно, започнете с посещение при специалист по слухопротезиране за цялостен преглед и диагностика. Приглушеният слух може да бъде диагностициран от здравен специалист чрез физически преглед на ухото и изследване на слуха. 

Тестът на слуха обикновено се извършва с отоскоп - медицински инструмент, използван за оглеждане на вътрешността на ухото за признаци на инфекция или запушване поради натрупване на ушна кал. Този тест измерва способността за чуване на различни тонове и различна сила на звука. В крайна сметка лекарят трябва да постави точна диагноза за вида и степента на загуба на слуха.

Лечение на заглушен слух

Често срещаните лечения на състояния, които причиняват приглушен слух, включват:

  • Отстраняване на ушна кал (или церумен)
  • Антибиотици
  • Хирургическа намеса
  • Слухови апарати

Преди да потърсите лечение за заглушен слух, посетете специалист по слухопротезиране за официална диагноза и помощ при определяне на най-добрия начин на действие. При избора на най-доброто лечение за вас, вашият лекар ще трябва да вземе предвид произхода на приглушения ви слух.

Лечението зависи от етиологията. Например инфекция на ухото може да изисква антибиотици, за да се излекува правилно, докато лечението на холестеатома [вид киста] изисква хирургическа намеса. 

Какво да направите, ако се събудите с приглушен слух

Ако се събудите с приглушен слух или със симптоми, които смятате, че могат да бъдат свързани с приглушен слух, най-добре се консултирайте с вашия лекуващ лекар или със специалист по слухопротезиране, който може да ви помогне да установите диагноза и подходящ план за лечение.

В някои случаи заглушаването на слуха може да отшуми за няколко часа, като например в случаи на претоварване или лека настинка. Ако обаче приглушеният слух продължава, най-добре е да потърсите помощ от медицински специалист, тъй като колкото по-рано се диагностицира състоянието, толкова по-голям е шансът да се проведе успешно лечение.

Кога да посетите лекар

Ранното откриване на приглушения слух може да увеличи шансовете ви за успешен резултат от лечението. Важно е да се обърнете към лекар, ако приглушеният слух продължава и не се подобрява след няколко дни. Освен това е важно да се потърси лекарски съвет, ако приглушеният слух е придружен от други симптоми, като звънене в ухото, замаяност, болка в ухото, температура или дренаж от засегнатото ухо. Колкото по-рано предприемете действия, толкова по-добре.

Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Защо слухът ми изведнъж се заглуши?

Заглушаването на слуха може да има различни причини, включително запушване на синусите или инфекции, запушени уши, натрупване на ушна кал и/или промени в надморската височина или налягането по време на полет.

Ще изчезне ли заглушаването на слуха?

В някои случаи да, заглушеният слух е временно състояние и отшумява без лечение. Въпреки това, в случаите на загуба на слуха или ушна инфекция, като например ухо на плувеца, е важно да се потърси помощ от специалист по слухово здраве, който може да диагностицира основната причина за заглушения слух и да приложи подходящи грижи.

Как да се отървете от заглушеното ухо?

Приглушеният слух може да отзвучи от само себе си в случаи като промяна на надморската височина или въздушното налягане. Когато обаче състоянието е причинено от запушване, инфекция на синусите, инфекция на ухото или други медицински проблеми, е препоръчително лечение от медицинско лице.

Кога трябва да се притеснявам заради заглушен слух?

Ако приглушеният слух не се подобри след няколко дни, е важно да потърсите помощ от здравен специалист, който може да извърши преглед и да определи подходящ план за лечение.

безплатен тест на слуха

Прочети още
Нелекуваната загуба на слуха увеличава ежедневната умора

Нелекуваната загуба на слуха увеличава ежедневната умора

Справяне с умората и загубата на слуха

Повишените слухови затруднения, свързани с наличието на загуба на слуха, могат да доведат до когнитивни и физически усилия, които да натоварят психическото и физическото състояние. Често се чувстваме уморени, след като сме били на концерт или сме говорили с приятели  сред тълпа от хора. 

Слушането на реч в шумна среда изисква повишено когнитивно натоварване. Следователно мозъците ни трябва да работят, за да филтрират фоновия шум и другите стимули от околната среда, за да се съсредоточат върху речта. Проучванията потвърждават, че хората със загуба на слуха страдат от по-голяма умора, свързана със слуха, отколкото хората с нормален слух. Това може да се отдаде на умствено усилие, емоции, липса на сън и постоянно приближаване до тези, които говорят. 

Когнитивната умора произтича от усилието, необходимо за внимателно слушане на разговора. Освен това, хората с увреден слух използват не само звуци, но и движение на устните, изражение на лицето, жестове, ситуационен и езиков контекст, за да разберат напълно разговора.

Идентифицирането, следването и разбирането на всеки от тези сигнали изисква концентрация, която може да бъде доста натоварваща за мозъка. Освен това повтарящата се умора, свързана със слухови затруднения, може да предизвика негативни емоции като чувство на неудовлетвореност, смущение и тъга. Комбинацията от когнитивна, физическа и емоционална умора може да доведе до социално оттегляне и изолация. 

Създайте идеална среда за слушане

Планирането на социални дейности позволява на хората с увреден слух да контролират и създават своя идеална среда за слушане, което от своя страна ще намали прекъсванията на комуникацията и умората на слушателя. Тихите пространства с минимален фонов шум нямат много ненужни стимули. Намирането на тихи ресторанти, кафенета и други социални пространства ще създаде идеална среда за слушане. Можете да научите повече за намаляването на шума в дома си и как да се справите в шумни ресторанти, като прочетете другите ни публикации в блога.

По-добър слух = Намалена умора при слушане

Използването на слухови апарати може да има голямо въздействие върху намаляването на усилието за слушане по време на трудни ситуации. Те също така служат за подобряване на социалните взаимодействия и качеството на живот. Повечето слухови апарати на пазара имат модерни технологии за намаляване на фоновия шум и подобряване на разбираемостта на речта. Това се постига чрез комбинацията от насочени микрофони, които могат да регулират фокуса в рамките на 360 градуса, и алгоритми за намаляване на шума, които усилват повече речевите звуци, като същевременно намаляват усилването на фоновите звуци. 

В допълнение, използването на FM системи, аксесоари за дистанционен микрофон и помощни устройства за слушане е друг начин за облекчаване на проблемите със слуха и намаляване на напрегнатото слушане. 

безплатен тест на слуха

Прочети още
Как загубата на слуха влияе на паметта ви?

Как загубата на слуха влияе на паметта ви?

Възможно ли е загубата на слуха да е свързана с паметта ви? Разберете как и защо тя влияе на функцията на паметта и до какви проблеми може да доведе.

Общоизвестно е, че нелекуваната загуба на слуха може да окаже влияние върху нивата на стрес и тревожност, но знаехте ли, че може да се отрази и на паметта ви? Загубата на памет е само един от страничните ефекти на намалената слухова функция, но е и един от най-важните.

Освен че оказва значително влияние върху вашата увереност и ежедневен начин на живот, загубата на памет често може да се тълкува погрешно като настъпване на деменция. Ако развиете загуба на слуха, свързана с възрастта, например, последващо намаляване на функцията за памет може да не бъде автоматично свързано с проблеми със слуха. Има, обаче, голям шанс загубата на слуха ви да повлияе на способността ви да запомняте и извиквате информация.

Засяга ли загубата на слуха паметта ви?

Изследванията потвърждават, че загубата на слуха има влияние върху паметта. Всъщност се смята, че загубата на слуха може да повлияе на функцията на паметта по много начини. За да разберете защо слуховата функция влияе върху паметта, важно е да разгледате общия ефект, който загубата на слуха може да има върху дадено лице.

Концентрацията

Когато страдате от загуба на слуха, се налага да се концентрирате за най-обикновенни неща като разпознаването на звуци. Ако водите разговор с някого, например, концентрацията ви е насочена към разбиране на това, което човекът казва. Това означава, че в този момент мозъкът ви е по-малко фокусиран върху действителното задържане на информацията от разговора.

Поради повишената концентрация, която е необходима за следване на разговора, мозъкът не усоява да съхранява информацията от него. Това състояние е известно  като когнитивно претоварване. При него мозъкът е твърде зает да се опитва да слуша и интерпретира звуци, за да запомни и съдържанието. Разбира се, когато след разговора се опитате да си припомните подробности от него, информацията просто не е там и затова не може да бъде извикана.

Може да почувствате, че просто моментно не можете да си спомните какво сте чули, повреме на разговора, но всъщност мозъкът дори не е стигнал до съхраняването на информацията. Поради това, няма как да имате нужната информация, която подпомага правилната работа на паметта и спомените. Докато мозъкът ви все още работи – в него няма достатъчно информация за преработване.

Изолация

Нетретираната загуба на лсуха често води до самота и изолация. Намалените социални контакти са типични за хора със загуба на слуха или тинитус. 

Когато сте изолирани, мозъкът ви е подложен на много малко стимули. В резултат на това, той няма нужда да работи толкова силно, както преди и започва да става все по-малко активен. Това може да доведе до промени в структурата и дори до свиване на част от мозъка. Изолацията води до по-рядко упражнение на функцията на паметта ви, което води до намаляване на капацитета и. Всичко това причинява вреда на мозъка и когато ви се наложи да си спомните нещо важно е много вероятно да не успеете или да ви отнеме много повече време от преди. 

Безпокойство и депресия

Ако загубата на слуха ви не се тритира правилно, е много вероятно тя да доведе до развитието на емоционални и психологически проблеми. Много хора откриват, че скритата загуба на слуха има негативен ефект над психичното им здравекато голяма част от тях страдат от безпокойство и депресия. 

Изследвания на депресията показват,че тя може да промени начина, по който мозъкът ви работи . Когато депресията засяга паметта, тя пречи на извикването и припомнянето на информация. 

безплатен тест на слуха

Идентифициране на влошена памет, причинена от загуба на слуха

Ако страдате от загуба на слуха е много важно да потърсите професионална помощ. Докато много хора информират само личния си лекар, когато изпитат нарушения в паметта, е важно да се консултират и с аудиолог. 

Обикновен тест на слуха може да покаже състоянието на слуха ви и дали страдате от някаква форма на загуба на слуха. Дори леката загуба на слуха може да навреди на паметта, което означава, че много хора могат да страдат от влошена памет, поради загуба на слуха, без тя да бъде средна или дълбока. 

Факт е, че можете да забележите проблемите с паметта си, преди тези със слуха ви. Тъй като при много хора слухът се влошава постепенно, може да отнеме известно време преди това да повлияе на начина им на живот. Докато най-често ще усетите сами, че вече си спомняте по-трудно различни моменти и информация, ще отнеме време да усетите колко повече време ви отнема да се концентрирате, за да следите разговори или определени звуци, например.

Това е една от причините, поради които, специалистите препоръчват редовното правене на тест на слуха. Като преминете през тази обикновена процедура, вашият аудиолог може да прецени веднага дали страдате от загуба на слуха. Ако да, съответно нейния тип, конфигурация и задълбоченост. 

Лекуване и предпазване от увреждане на паметта

Когато увредената памет е свързана със загуба на слуха, обикновено може да бъде подобрена лесно и бързо. Когато носите слухови апарати, например, веднага ще подобрите функциите на слуха си. Това ще предотврати когнитивното натоварване, тъй като мозъкът вече няма нужда да се напряга, за да прихваща и интерпретира звуци. Това позволява на мозъка ви да обработва информацията нормално и да я запазва лесно в паметта ви, за да си я припомните, когато имате нужда. 

В допълнение към това, носенето на слухови апарати намалява значително риска от социална изолация. Тъй като носенето на слухови апарати ви дава възможност да водите естествен начин на живот, вие оставате социални и активни. 

Прочети още
Как да чуваме по-добре в 10 стъпки

Как да чуваме по-добре в 10 стъпки

Ако мислите, че вашият слух се е влошил, обадете ни се, за да си запазите час за преглед. Нашите специалисти по слухопротезиране могат да Ви предложат цялостна оценка на слуха и да Ви дадат насоки и съвети как да подобрите слуха си.

Ето как да подобрите слуха си в 10 стъпки:

1. Изследвайте се 

Oткрийте как Вашият слух работи и как днешните модерни слухови апарати могат да помогнат на хората да чуват по-добре в много различни среди.

2. Уверете се сами 

Вижте как висококвалифицираният екип от специалисти по слухопротезиране от Център за слуха Ототон помагат на хората да се свържат отново със света около тях.

3. Разпознайте проблема 

безплатен тест на слуха

Имате ли слухова загуба? Разберете как може да разпознавате знаците и симптомите за слухова загуба и попълнете нашия тест за слуха.

4. Задайте Вашите въпроси 

Запишете час за посещение при нас за тест на слуха или ни се обадете на телефон 0800 900 33 

5. Елате при нас да си направите тест на слуха 

Вашият тест на слуха включва въпросник за Вашия начин на живот, изследване на ухото и тест на слуха с квалифициран слухопротезист. Ще Ви зададем въпроси относно кога и  ще ни помогне да Ви препоръчаме слухови апарати, които са подходящи за нещата, които правите и за местата, които посещавате. 

6. Обсъдете Вашите възможности 

Предлагаме широка гама от слухови апарати с последната най-нова технология на швейцарската фирма PHONAK и Bernafon, за да можем да отговорим на Вашите слухови нужди, начин на живот и бюджет. Нашите специалисти по слухопротезиране с радост ще Ви помогнат и насочат към слуховите апарати, които биха били най-подходящи за Вас.

7. Усетете разликата когато сте със слухов апарат 

Ако Вашия тест на слуха показва, че имате слухова загуба, нашите специалисти по слухопротезиране ще Ви предложат мостра на слухови апарати, които да изпробвате. Това ще Ви даде някаква представа до каква степен могат да Ви помогнат и какво е чувството да ги носите. Но в зависимост от вида на слуховия апарат, който специалистът ще Ви препоръча, демонстрацията ще Ви даде само основна идея до каква степен слуховият апарат ще Ви помогне. Например, много слухови апарати се правят индивидуално, ето защо те биха подобрили състоянието Ви много повече, отколкото мострите, които пробвате по време на консултацията.

8. Поръчайте Вашите слухови апарати 

Ние ще поръчаме слуховите апарати, които сте си избрали на база наша препоръка и ще Ви запишем час за настройка. Ако сте си поръчали вътреушен модел ще е необходимо да Ви се направи отливка. Процедурата не причинява дискомфорт и отнема само няколко минути.

9. Елате отново при нас за настройка 

Вашите нови слухови апарати ще бъдат готови в срок до 14 дни в зависимост от Вашите изисквания. Първото поставяне ще бъде направено от нашия специалист и той ще Ви покаже как занапред да си ги слагате сами.

Вашият специалист слухопротезист ще Ви предложи програма за безплатна поддръжка. Така ще сте сигурни, че получавате максималната полза от слуховите апарати и че те продължават да работят на максимална ефективност. Специалистът също така ще Ви даде насоки как да използвате слуховите апарати и как да се грижите ежедневно за тях, за да могат те да функционират безпроблемно и какво да правите, когато батериите се нуждаят от смяна.

10. Връщайте се при нас винаги, когато имате проблем 

Безплатната програма за поддръжка се грижи за Вас и за Вашите слухови апарати през целия живот.  Тази ненадмината програма за поддръжка включва редовна оценка на Вашия слух, експертна помощ и консултации, демонстрации на нови технологии на слухови апарати. По този начин Ви гарантираме, че използвате максималното от Вашия слух и Вашите слухови апарати. Също така предлагаме и 5-звездно сервизно обслужване.

По време на редовните 3-месечни посещения по програмата за поддръжка, ние предлагаме експертна помощ и консултации, демонстрации на нови технологии и 5-звездно сервизно обслужване, което включва:

  • Почистване или сменяне на тръбичката и коригиране на контакта на Вашия слухов апарат с ухото
  • Почистване на корпуса на слуховия апарат и на канала на микрофона
  • Проверка за микрофония
  • Проверка на цялостната работа на Вашия слухов апарат
  • Безплатна опаковка на батерии за слуховия апарат

Също така ще правим изследване на слуха Ви редовно, за да се уверим, че слуховите апарати, които носите, продължават да подобряват слуха Ви.

По Ваше желание може да ни посещавате между редовните Ви посещения по програмата за поддръжка и да обсъждаме каквито и да е въпроси, които имате към нас.

Прочети още
Предразсъдъците за слуховата загуба

Предразсъдъците за слуховата загуба

Стигмата, свързана със слуховата загуба, може да бъде голяма пречка за тези с  нужда от помощ, за да чуват по-добре. Повечето хора не признават, че имат проблем със слуха, тъй като се притесняват как това ще бъде възприето от семейството и приятелите им. Стереотипите и предразсъдъците следват загубата на слуха в продължение на години и е учудващо колко много хора все още имат погрешна представа за нея.

В миналото разбиранията за слуховата загуба са били свързани със старостта, липсата на комуникация, неграмотността и прочие. Истината е, че това състояние съществува още от сътворението на света и тъй като образованието и науката все повече се развиват, отрицателното мнение за слуховата загуба се променя.  

Загубата на слуха не е изолиран случай и не засяга само възрастните, тя се среща при хора от всички възрасти – бебета, деца, тийнейджъри и т.н. Развитието на технологиите помага да се установи увреждането при новородените още в първите часове след раждането им.

Загубата на слуха е невидимо увреждане, което повечето хора се опитват да прикрият, поради остарелите разбирания, оказващи силно отрицателно влияние върху мнението на околните. Прикриването на проблема не го прави невидим за останалите.  Повечето хора със слухова загуба се изолират, спират да общуват със семейството и приятелите си, изпадат в депресия докато не осъзнаят, че имат нужда от помощ. Всъщност на човек му отнема средно около 7 години, за да осъзнае проблема си и започне да носи слухови апарати. Това забавяне отчасти се дължи на отричане, но голяма част от него е резултат от съществуващите предразсъдъци.

Преодоляването на тези остарели разбирания може да бъде много трудно, особено за някой, който е бил диагностициран със слухова загуба. За да се справите с негативното въздействие, обърнете внимание на това как слуховата загуба влияе върху работата и отношенията Ви със семейството и приятелите.

безплатен тест на слуха

Как да пречупите предразсъдъците относно слуховата загуба?

    1. Проверявайте слуха си – редовно тествайте Вашия слух и насърчавайте семейството и приятелите си също да го правят.
    2. Ако имате слухова загуба посетете специалист, който ще Ви даде повече информация относно проблема и възможните решения.
    3. Ако имате слухови апарати, носете ги! Отнема време да свикнете с тях, но след това ще можете да водите пълноценен живот.
    4. Дайте гласност на проблема – говорейки за Вашата слухова загуба, ще помогнете на повече хора да признаят, че имат проблем и да направят следващата крачка към решението му.
    5. Покажете, че слухът е сетиво, което трябва да бъде ценено – предпазвайте своя слух и помагайте на другите да го правят.

Може да започнете с 1) още сега като си запазите директно БЕЗПЛАТЕН час за тест на слуха в нашите центрове в страната ТУК.

Прочети още
Как да говорим с човек, който има слухова загуба?

Как да говорим с човек, който има слухова загуба?

Загрижени ли сте за някой ваш близък от семейството Ви, който има слухова загуба и не прави нищо по въпроса?

Може да бъде разочароващо, когато трябва да се повтаряте, да викате или да увеличавате звука на ТВ, така че те да могат да го чуват.

Можете да се натъжите, когато видите, че някой Ваш близък роднина или приятел се изолира и пропуска много аспекти от живота. Или да се притесните, че той ще бъде в опасност, ако не може да чуе алармата за пожар или приближаващ автомобил при пресичане на пътя.

Приемане и осъзнаване на проблема

Хората не обичат да си признават, че остаряват – често защото те не се чувстват стари. Те отричат техния слухов проблем или знаят, че имат такъв проблем, но отлагат решението да направят нещо за него.

Също така те може би не осъзнават колко различни са днешните дигитални слухови апарати в сравнение с устройствата, които техните родители и баби и дядовци са носили.

Помощта и насърчаването от страна на приятелите и семейството може да бъде безценно в подпомагането на човек със слухова загуба да приеме проблема си и да го преодолее, така че да може да води пълноценен живот.

безплатен тест на слуха

Може да Ви помогнем, за да им помогнете – например да минете през онлайн теста за слуха заедно с тях.

Ако Вие сте добре информиран, може би те ще забележат.  Имаме подробна информация на сайта, която да помогне на Вас и Вашия близък да се осведомите и да вземете правилно решение за това как да разрешите слуховия проблем. Открийте повече за слуховата загуба и как специалистите по слухопротезиране в Ototon могат да осигурят слухови апарати за справяне с многото различни видове слухова загуба.

Даже по-доброто решение е да доведете Вашия близък в нашия център за слуха за тест на слуха и консултация. Нашите специалисти по слухопротезиране ще предложат на Вашия близък и на Вас експертна помощ и консултация, за да намерите правилния слухов апарат за тяхната слухова загуба и начин на живот.

Ако човек носи слухов апарат, това не означава, че той чува перфектно.

Когато Вие започнете да носите слухови апарати за първи път, най-важното нещо е да имате реалистични очаквания.

Нищо не може да възстанови слухът Ви напълно. Звукът, чут чрез слуховите апарати, може на пръв поглед да Ви се стори странен и непознат.

Важно е човек да бъде постоянен, тъй като само след седмица повечето хора осъзнават, че техните слухови апарати всъщност са променили техния живот.

Как да разговаряте с човек със слухова загуба

  • Уверете се, че сте в контакт  „лице-в-лице“ или „очи-в-очи“ с човека, с когото разговаряте
  • Уверете се, че сте привлекли вниманието на слушателя си, преди да започнете да говорите
  • Говорете ясно, но не твърде бавно, и не преувеличавайте движенията на устните си
  • Използвайте естествени лицеви изражения и жестове
  • Не крещете. Не е комфортно за човек със слухов апарат да Ви слуша, а и изглежда агресивно
  • Ако някой не разбира какво казвате, не повтаряйте. Вместо това се опитайте да го кажете по друг начин
  • Намерете подходящо място за разговор - с добро осветление и далеч от шум и разсейване
  • Използвайте разбираем език и не говорете под носа си
  • Избягвайте употребата на жаргони и непознати съкращения
Прочети още
Признаци за намален слух при децата

Признаци за намален слух при децата

Препоръчително е в ранна и детска възраст да следим развитието на слуха на детето. Освен задължителните изследвания, които се правят след раждането, трябва да сме запознати и с различните признаци на слухова загуба при малчуганите. В тази статия ще намерите информация как се развива слухът на бебето и за какво да следите.
Прочети още
Първи признаци за намален слух и хипакузис

Първи признаци за намален слух и хипакузис

Имате ли съмнения, че имате загуба на слуха? В тази статия ще намерите първите признаци за загуба на слуха, на какво да обърнете внимание и дали имате нужда от тест на слуха.
Прочети още
Защо да не отлагате слагането на слухови апарати?

Защо да не отлагате слагането на слухови апарати?

Вие или ваш близък има диагностицирана загуба на слуха? Важно е да сте запознати с всички странични ефекти, до които слуховата загуба може да доведе, ако не се предприемат навременни мерки. В тази статия ще откриете как тя може да повлияе на живота, връзките ви с околните и здравословното ви състояние.
Прочети още
Странични ефекти от загубата на слуха

Странични ефекти от загубата на слуха

Загубата на слуха е проблем, който, голяма част от нас, избираме да игнорираме. Това, което не знаем, обаче, е че намаленият слух може да доведе до редица здравословни и психически заболявания, които затрудняват начина ни на живот и комуникацията с околните.
Прочети още
На каква възраст чуваме най-добре?

На каква възраст чуваме най-добре?

Чуването ни почти постоянно се промения и адаптира, докато се развиваме. Често си задаваме въпроси като: "На коя възраст чувам най-добре?" или "Как да запазя слуха си здрав за по-дълго?"
Прочети още
Как загубата на слуха влияе върху семейството и приятелите ни?

Как загубата на слуха влияе върху семейството и приятелите ни?

Когато не се лекува, загубата на слуха може да окаже огромен ефект върху здравето и благополучието ни. Може да навреди и на тези около нас, особено на семейството и приятелите ни. Когато се грижим за слуха си, се грижим и за качеството си на живот и отношенията си с околните.
Прочети още
25 резултата