Блог за слуховата загуба / Интересно

Как да чуваме по-добре в 10 стъпки

Как да чуваме по-добре в 10 стъпки

Ако мислите, че вашият слух се е влошил, обадете ни се, за да си запазите час за преглед. Нашите специалисти по слухопротезиране могат да Ви предложат цялостна оценка на слуха и да Ви дадат насоки и съвети как да подобрите слуха си.

Ето как да подобрите слуха си в 10 стъпки:

1. Изследвайте се 

Oткрийте как Вашият слух работи и как днешните модерни слухови апарати могат да помогнат на хората да чуват по-добре в много различни среди.

2. Уверете се сами 

Вижте как висококвалифицираният екип от специалисти по слухопротезиране от Център за слуха Ототон помагат на хората да се свържат отново със света около тях.

3. Разпознайте проблема 

безплатен тест на слуха

Имате ли слухова загуба? Разберете как може да разпознавате знаците и симптомите за слухова загуба и попълнете нашия тест за слуха.

4. Задайте Вашите въпроси 

Запишете час за посещение при нас за тест на слуха или ни се обадете на телефон 0800 900 33 

5. Елате при нас да си направите тест на слуха 

Вашият тест на слуха включва въпросник за Вашия начин на живот, изследване на ухото и тест на слуха с квалифициран слухопротезист. Ще Ви зададем въпроси относно кога и  ще ни помогне да Ви препоръчаме слухови апарати, които са подходящи за нещата, които правите и за местата, които посещавате. 

6. Обсъдете Вашите възможности 

Предлагаме широка гама от слухови апарати с последната най-нова технология на швейцарската фирма PHONAK и Bernafon, за да можем да отговорим на Вашите слухови нужди, начин на живот и бюджет. Нашите специалисти по слухопротезиране с радост ще Ви помогнат и насочат към слуховите апарати, които биха били най-подходящи за Вас.

7. Усетете разликата когато сте със слухов апарат 

Ако Вашия тест на слуха показва, че имате слухова загуба, нашите специалисти по слухопротезиране ще Ви предложат мостра на слухови апарати, които да изпробвате. Това ще Ви даде някаква представа до каква степен могат да Ви помогнат и какво е чувството да ги носите. Но в зависимост от вида на слуховия апарат, който специалистът ще Ви препоръча, демонстрацията ще Ви даде само основна идея до каква степен слуховият апарат ще Ви помогне. Например, много слухови апарати се правят индивидуално, ето защо те биха подобрили състоянието Ви много повече, отколкото мострите, които пробвате по време на консултацията.

8. Поръчайте Вашите слухови апарати 

Ние ще поръчаме слуховите апарати, които сте си избрали на база наша препоръка и ще Ви запишем час за настройка. Ако сте си поръчали вътреушен модел ще е необходимо да Ви се направи отливка. Процедурата не причинява дискомфорт и отнема само няколко минути.

9. Елате отново при нас за настройка 

Вашите нови слухови апарати ще бъдат готови в срок до 14 дни в зависимост от Вашите изисквания. Първото поставяне ще бъде направено от нашия специалист и той ще Ви покаже как занапред да си ги слагате сами.

Вашият специалист слухопротезист ще Ви предложи програма за безплатна поддръжка. Така ще сте сигурни, че получавате максималната полза от слуховите апарати и че те продължават да работят на максимална ефективност. Специалистът също така ще Ви даде насоки как да използвате слуховите апарати и как да се грижите ежедневно за тях, за да могат те да функционират безпроблемно и какво да правите, когато батериите се нуждаят от смяна.

10. Връщайте се при нас винаги, когато имате проблем 

Безплатната програма за поддръжка се грижи за Вас и за Вашите слухови апарати през целия живот.  Тази ненадмината програма за поддръжка включва редовна оценка на Вашия слух, експертна помощ и консултации, демонстрации на нови технологии на слухови апарати. По този начин Ви гарантираме, че използвате максималното от Вашия слух и Вашите слухови апарати. Също така предлагаме и 5-звездно сервизно обслужване.

По време на редовните 3-месечни посещения по програмата за поддръжка, ние предлагаме експертна помощ и консултации, демонстрации на нови технологии и 5-звездно сервизно обслужване, което включва:

  • Почистване или сменяне на тръбичката и коригиране на контакта на Вашия слухов апарат с ухото
  • Почистване на корпуса на слуховия апарат и на канала на микрофона
  • Проверка за микрофония
  • Проверка на цялостната работа на Вашия слухов апарат
  • Безплатна опаковка на батерии за слуховия апарат

Също така ще правим изследване на слуха Ви редовно, за да се уверим, че слуховите апарати, които носите, продължават да подобряват слуха Ви.

По Ваше желание може да ни посещавате между редовните Ви посещения по програмата за поддръжка и да обсъждаме каквито и да е въпроси, които имате към нас.

Прочети още
Как технологиите увреждат слуха ни?

Как технологиите увреждат слуха ни?

Технологията е по-шумна от всякога. Разглеждаме защо това би оказало влияние на слуха ни.

С увеличаването на броя на хора, които се оплакват от проблеми със слуха, не е изненада че голяма част се дължи на развитието на технологията. От продължителното използване на слушалки, до шумните видео игри, увеличването на шума от трафика и шумните концерти, изненадващо е, че толкова хора всекидневно се затрудняват да чуват. Но вярно ли е, че модерната технология има вина за увеличението на хора със загуба на слуха, причинена от шумна среда?

Нека погледнем отблизо.

безплатен тест на слуха

Връзката между шума и загубата на слуха

Много проучвания показват, че силният шум и загубата на слуха са свързани – което не е изненадващо за по-възрастните хора, особено за тези, които имат загуба на слуха, причинена от силен индустриален шум, по време на работа, причинена преди появата на модерните технологии. В днешни дни, обаче, слуховата загуба, причинена от шум, може да бъде причинена от самите нас и много често ефектите се развиват толкова постепенно, че не ги забелязваме навреме. Късното диагностициране на ранната слухова загуба между 30 и 50 – годишна възраст показва, че твърде често не я забелязваме, докато не е станало късно. Докато технологията става все по-важна част от живота ни от всякога, тази постепенна загуба на слуха ще става все по-често срещана в бъдеще.

Силния звук може директно да увреди слуха ни и всички трябва да сме наясно с това. И докато технологията със сигурност не е напълно виновна, трябва да се отбележи, че шумът се е увеличил в много аспекти от нашия живот. От страничния шум на улицата, до оглушителния шум, идващ от трафика и самолетите, постоянното слушане на силна музика и други, трудно е да открием покой и тишина през по-голямата част от деня – особено тези, които живеят в големи гъсто населени градове. 

Вината на технологията за влошеното чуване

Та, каква е вината на технологията за влошаването на слуха ни? Една от основните причини е постоянното носене на слушалки във всеки свободен момент. През времето, тази технология става все по-шумна, с по-високо качество и заглушаваща всякакъв страничен шум – облъчвам ушите ни директно с музика, която притъпява всичко друго. Тъй като, сме свикнали толкова много и често да се изолираме от околната среда, можем  да кажем със сигурност, че по този начин вредим на слуха си. Според проучвания около 65% от хората слушат музика по-силна от 85 дб, която причинява необратима вреда на слуха им. 

Заедно със слушането на музика, гледането на телевизионни предавания и онлайн видеа през слушалки може да бъде също толкова опасно, особено ако е за дълъг период от време. Филмите, например, са направени да предлагат всеобхватно преживяване. Шумът в киносалоните не е толкова опасен, но гледането на филм със слушалки може да бъде много опасно, заради внезапната смяна на звуци и високочестотните тонове. Същото важи на онлайн клипове и социалните мрежи, които често нямат правилна регулация на звука.

Съвременната загуба на слуха

Съвременната загуба на слуха се появява при много хора около вас – може да се появява и при вас. Заслужава си да се замислите дали околната ви среда или технологиите, които ползвате, могат да причиняват вреда на слуха ви. Също така е важно да посетите специалист, ако смятате, че слухът ви вече е засегнат.

Загуба на слуха при младите хора

С повече от 90% от младежите,използват слушалки всекидневно, не е изненада, че тази възрастова група страда от загуба на слуха, причинена от силна музика, много по-бързо от предишни поколения. Докато и двата пола страдат от проблеми с чуването, младите мъже са най-зле засегнати с 32% между 20 и 40 – годишна възраст. Това е стойност, която не трябва да се игнорира.

Загуба на слуха, причинена от работното място

Освен шума, който сами си причиняваме, страничният шум на работното място е излезнал от нормите, които доскоро са били отчитани. Офисите напоследък са виновни за голяма част от загубата на слуха, заради отворения им дизайн. Това прави предприемането на стъпки за защита на слуха на работното място още по-важни. В индустриални среди се предприемат мерки от работодателите за защита на слуха, както и на строителните площадки.

Загуба на слуха от силен шум и музика

Загубата на слуха, причинена от силен шуми и музика е нещо, което засяга поколения, още от създаването на първия високоговорител. От стоенето твърде близо до колоните, по време на концерти, до слушането на музика твърде силно, много от нас не могат да живеят без музика повече от няколко часа на ден. Точно за това слуховата загуба, причинена от силен шум, е такъв голям проблем и трябва да се приема сериозно. Загубата на слуха, причинена от музика, може да се развива много постепенно, което я прави труднозабелжима преди да е станало късно и да имате нужда от носене на слухови апарати. 

Осъзнаване на загубата на слуха

Въпреки че, голяма част от резултатите показват че слуховата загуба често се причинява от силен шум и голяма вина имат новите технологии, също е истина, че много хора посещават специалисти много преди да имат някакви оплаквания, свързани със загуба на слуха и чуването. Това означава, че броят на хората със загуба на слуха се увеличава, но при много от тях тя е открита навреме и те получават ефективно лечение, вместо да игнорират, докато се влошава с времето. Знанието означава разпознаване на слуховата загуба в ранен етап, което е преимущество за всеки, на който му предстои да се бори със загуба на слуха в даден етап от живота си. 

Какво може да помогне да се намали шума в един модерен шумен свят?

В свят, в който всяка джаджа, устройство и технология се стреми да направи всеки звук все по-силен, устройства за премахване на шума могат да бъдат решението за достигане на спокойствие и изолация без да се обръщаме към устройства, които вредят на слуха ни. Как работи премахването на звука? По-просто казано, устройствата за премахване на шума създават определена бариера, която блокира излишния шум. Това намалява честотата и децибелите на страничния шум и защитава слуха ви.

В случая на слушалките, трябва да се използват материали, които абсорбират шума. При слушалките за изолиране на шума, това означава създаването на звукови вълни, които заглушават страничния шум. Когато става дума за устройства, които не се носят на тялото, те функционират по подобен начин като осигуряват бариера за страничните шумове, докато създават свои собствени, които се борят с тях. Премахването на шума не трябва да се бърка с използването на по-силен звук, който заглушава останалите, тъй като тази техника причинява само вреда на слуха ви. 

Защо защитата на ушите ви е толкова важна?

Докато е нормално слухът ни да намалява с възрастта, бързото увреждане, което причиняват технологиите далеч не е толкова нормално. Така че е важно да пазим слуха си по всяко време – за да се уверите, че слухът ви ще остане възможно най-добър, за възможно най-дълго време. Ако чувствате, че полагате усилие, за да чувате, най-добрата стъпка е да говорите със специалист. От там, те могат да определят причините за проблемите ви със слуха и дали се нуждаете от лечение, например, със слухови апарати

Докато слухът ни със сигурност се влошава, заради технологиите, е възможно да предотвратите тази нарастваща опасност като се информирате за рисковете от силните шумове. Също като използването на шумоизолираща технология, няма причина, поради която да не смятаме, че знанието и информираността са също толкова важни за предотвратяването на слухова загуба, причинена от силен шум.

Прочети още
13 интересни факта за ушите и слуха

13 интересни факта за ушите и слуха

Очите никога не променят формата и размера си от момента на раждане до смъртта, но носът и ушите продължават да растат цял живот. 

Ушите приемат звука, но всъщност мозъкът върши цялата работа в обработката му. 

Ушите никога не спират да функционират, дори когато спим. Ухото продължава да долавя звуци, но мозъкът ги заглушава. Най-вероятно затова понякога се будим внезапно, знаейки, че сме чули нещо без да имаме спомен какво е било.

безплатен тест на слуха

Най-малката костица в човешкото тяло се намира в средното ухо и е с размер 2,8мм.

Не всички същества имат уши. Например кобрите реагират на гледката на флейтата, а не на звука, който идва от нея. Те нямат външни уши или тъпанчета, но улавят вибрациите от земята с челюстите и с коремните си мускули.

Претоплянето може да е проблем при големите бозайници. Затова ушите на слона са еволюирали по начин, който да предотврати това.

Манжит Синг е успял да издърпа 4 метра 7,5 тонов пътнически самолет, използвайки единствено ушите си. Той казва, че медитацията е ключът към неговото постижение, макар и по-късно да казва, че ушите малко го болят.

Едно от племената в Африка живее на толкова тихо място, че е възможно чуването на шепот на разстояние от цяло бейзболно игрище.

Кучетата имат по-чувствително чуване отколкото хора и могат да чуват по-високи честоти, затова и отговарят със скимтене.

Ушите се самопочистват и избутват ушната кал извън тях, което означава, че те нямат нужда от почистване стига да не възникне конкретен проблем.

През Втората Световна война папагали били сложени на Айфеловата кула в Париж, заради тяхната невероятна способност да чуват. Когато те чували пристигането на противниковите въздушни сили, те можели да информират за предстоящата опасност много преди това да бъде чуто от човешкото ухо.  

Имаме "нов" слухов канал всяка година. Кожата на слуховия канал се увеличава с 3,3см всяка година. Ако не падаше сама, щяхме да имаме почти 61см кожа, висяща от ухото ни само до двадесетата ни годишнина.

Големината на централното ухо също не е голяма, а вътрешното ухо в с размер на гума за молив, въпреки че има повече от 20 000 хил. космести клетки.  

Прочети още
9 заблуди за слуховата загуба

9 заблуди за слуховата загуба

Невинаги е лесно да се разбере, че един човек страда от слухова загуба. Статистиките сочат, че само 1 от 5 души с такава използва слухови апарати и е често срещано хората да чакат близо 10 години преди да потърсят решение.

безплатен тест на слуха

На какво се дължи това?

Понякога е заради цените на слуховите апарати, но по-често е резултат от заблудите, свързани със слуховата загуба. Хората асоциират намаления слух с остаряване или просто не искат да носят апарати, защото си мислят, че те са непривлекателни на вид. Оттук и девет от най-често срещаните заблуди, свързани със слуховата загуба, за които трябва да знаете, независимо дали вие или ваш близък има слухова загуба: 

Заблуда 1: Хората с намален слух не могат да шофират 

Слуховата загуба не е причина, която превръща шофирането в проблем. Просто трябва да бъдете по-внимателни и наблюдателни, но това се отнася и за хората без загуба на слуха!

Заблуда 2: Жестомимичният език е универсален

По света съществуват над 300 различни жестомимични езика и понякога трудностите за разбиране са точно такива, каквито и при вербалната комуникация.

Заблуда 3: Слуховата загуба се среща само при възрастните хора 

Това е една от най-често срещаните заблуди, но истината е, че има редица причини за загубата на слух и тя може да се появи дори и при новородени бебета, както и при хора от всяка възрастова група. 

Заблуда 4: Слуховите апарати са мигновено решение за загубата на слух

За разлика от очилата, които мигновено коригират зрението Ви, при слуховите апарати е необходим процес на адаптация. Апаратите се различават по мощност в зависимост от нуждите на даден човек и често се налага да бъдат допълнително настройвани от слухопротезист, за да могат да Ви предоставят най-оптималното чуване. 

Заблуда 5: Загубата на слух е наследствена 

Тя може да бъде предавана от поколение на поколение, но също така може и да сте единственият във вашето семейство с намален слух. Загубата може да бъде причинена от някои заболявания, някои лекарства, излагане на много шумна среда или в следствие от процеса на стареене. 

Заблуда 6: Слуховата загуба може да се коригира чрез хирургическа намеса

До момента няма открити медикаменти и лечение за слуховата загуба, но има много проучвания на тази тема. Едно от решенията е кохлеарна имплантация, която улеснява чуването. 

Заблуда 7: Хората със слухова загуба умеят да четат добре по устните

Четенето по устните е трудно и невинаги е точно. От голямо значение е от колко време човек ползва слухови апарати или колко добре чува – някои хора четат по устните по-добре от други. Има толкова различни форми на устните и специфични начини, по които хората ги движат, в крайна сметка голяма част от четенето по устните се състои в предположения. Именно заради това глухите хора предпочитат жестове, подсказки или знаци, за да вникнат в темата на разговора. Освен това четенето по устните се усложнява, когато хората имат акцент, брада или мустаци.

Заблуда 8: Хората със слухова загуба чуват избирателно. 

Заради умората от напрягането да чуят, хората със слухова загуба невинаги имат енергията да четат по устните или да се концентрират върху чуването, особено при наличието на фонов шум. Ако мислите, че хората с намален слух ви игнорират, най-вероятно просто не ви чуват! В такива случаи най-добре е да привлечете вниманието им преди да заговорите, за да сте сигурни, че ви чуват. 

Заблуда 9: Ако говорите по-високо, хората със слухова загуба чуват

В действителност слуховата загуба рядко е свързана със силата на звуците. Това, което човек със слухова загуба чува или не чува, зависи много от степента на слухова загуба – лека, средна, тежка или пълна, както и от честотите, които са му проблемни. Всъщност често хората чуват, че им се казва нещо, но просто не разграничават отделните звуци или думи. Така че няма значение колко високо говорите на един човек със слухова загуба – той няма да ви чува по-добре. Единственото, което ще постигнете е да крещите на човек. Именно заради това са създадени и слуховите апарати: те помагат на човек със слухова загуба да чува гласовете и звуците, които му „липсват“ по-ясно.

Прочети още
9 съвета за къмпингуване за хора със слухова загуба

9 съвета за къмпингуване за хора със слухова загуба

Да бъдеш сам сред дивата природа може да е плашещо за някой със загуба на слуха. Хората с остър слух разчитат изключително много на звуците от съображения за сигурност. Чупещи се клони, близки стъпки, шумолене на растения, животински звуци – това са всички отличителни знаци на дивата природа и чуването им може да Ви помогне да се предпазите. А какво ще стане, ако нямате възможност да чувате всички тези звуци и не можете да разчитате на слуха си? Трябва да се адаптирате към новата обстановка!

безплатен тест на слуха

Ето и няколко съвета, които ще са Ви от полза:

Направете си план

Всичко започва с доброто планиране! Направете проучване за мястото, което искате да посетите. Някои места за къмпингуване са доста примитивни, което означава, че ще имате само място, на което да разпънете палатката си и нищо друго. Някои къмпинги са в близост до други услуги, докато други са изолирани и в средата на нищото. Къмпингите могат да се различават по всякакъв начин. Уверете се, че знаете какво Ви очаква на избраното от Вас място.

Ако това е първото Ви къмпингуване и не се чувствате подготвен, отидете някъде близо до дома само за една нощ и вижте как ще Ви се отрази. Не се смущавайте да правите малки стъпки към по-далечно и продължително къмпингуване. Колкото повече опознавате природата, толкова по-уверени ще се чувствате.

Къмпингуване със слухови апарати

 

Намерете безопасни места за слуховите апарати

    Когато отивате на къмпинг задължително се уверете, че имате безопасно водоустойчиво място, на което да оставяте слуховите си апарати. Ако сте с кемпер или друго превозно средство, разполагате с лукса да съхранявате и заключвате устройствата си вътре. Ако сте тръгнали само с раницата на гърба си, тогава водоустойчивата кутия е животоспасяваща. В нея спокойно можете да сложите слуховите си апарати, телефона, кредитните карти и т.н., без да се притеснявате, че тези ценни предмети ще се намокрят или повредят по друг начин.

    Кажете на близките си къде отивате

      Винаги уведомявайте близките си къде отивате! Мястото, на което отивате може да няма покритие и не винаги ще е възможно да се обадите или изпратите съобщение. Затова е задължително някой близък да знае къде се намирате.

      Къмпингуване със слухови апарати

       

      Обръщайте повече внимание на останалите си сетива

        Използвайте очите и обонянието си и се доверявайте на инстинктите. Първоначално може да Ви бъде неудобно и плашещо, но ако сте внимателни и обмисляте решенията и действията си, преживяването ще бъде много приятно и зареждащо.

        Четете всички табели

          До всички места за къмпингуване има табели с правила, опасности, изисквания за плащане и / или друга информация за района. Обикновено те се намират на входа на къмпинга или на обществен район като бани, паркинги и т.н. Това е един от най-добрите начини да се осведомите и да бъдете подготвени.

          Вземете си космат спътник за компания

            Ако сте любител на животните, то компанията на пухкавото куче ще Ви подейства успокояващо. Слухът на животните е по-остър и чуват неща, които хората не могат. Като следите реакциите на домашния си любимец, ще сте наясно с обстановката наоколо.

            Разговаряйте с останалите къмпингуващи

              Запознайте се с другите хора в къмпинга. По този начин ще се чувствате малко по-спокойни и дори може да създадете нови приятелства! В някои къмпинги има домакин, който живее на обекта за продължителен период от време и управлява района. Добре е да се запознаете с него и да го осведомите от какво ще се нуждаете при спешен случай.

              Къмпингуване със слухови апарати

              Запасете се с фенери/прожектори/лампи

                Уверете се, че имате много и надеждни източници на светлина. Да останеш на тъмно е доста стресиращо. Фенерите не само ще Ви помогнат да общувате по-лесно с хората, но и ще се чувствате по-спокойно, когато наоколо е осветено и виждате какво се случва.

                Забавлявайте се!

                  Може да Ви се струва ужасяващо, но помнете, че сте силни и способни! Вземете всичко, от което се нуждаете, бъдете любопитни и се насладете на красотата на природата!

                  Прочети още
                  Какво е тест на слуха? | Разчитане на Аудиограма

                  Какво е тест на слуха? | Разчитане на Аудиограма

                  В тази статия ще откриете какво е аудиограмата при тест на слуха, как се прави и как се разчита от специалист. Вижте различните видове слухова загуба и как тя влияе на живота ви
                  Прочети още
                  Признаци за намален слух при децата

                  Признаци за намален слух при децата

                  Препоръчително е в ранна и детска възраст да следим развитието на слуха на детето. Освен задължителните изследвания, които се правят след раждането, трябва да сме запознати и с различните признаци на слухова загуба при малчуганите. В тази статия ще намерите информация как се развива слухът на бебето и за какво да следите.
                  Прочети още
                  Първи признаци за намален слух и хипакузис

                  Първи признаци за намален слух и хипакузис

                  Имате ли съмнения, че имате загуба на слуха? В тази статия ще намерите първите признаци за загуба на слуха, на какво да обърнете внимание и дали имате нужда от тест на слуха.
                  Прочети още
                  Защо да не отлагате слагането на слухови апарати?

                  Защо да не отлагате слагането на слухови апарати?

                  Вие или ваш близък има диагностицирана загуба на слуха? Важно е да сте запознати с всички странични ефекти, до които слуховата загуба може да доведе, ако не се предприемат навременни мерки. В тази статия ще откриете как тя може да повлияе на живота, връзките ви с околните и здравословното ви състояние.
                  Прочети още
                  Странични ефекти от загубата на слуха

                  Странични ефекти от загубата на слуха

                  Загубата на слуха е проблем, който, голяма част от нас, избираме да игнорираме. Това, което не знаем, обаче, е че намаленият слух може да доведе до редица здравословни и психически заболявания, които затрудняват начина ни на живот и комуникацията с околните.
                  Прочети още
                  На каква възраст чуваме най-добре?

                  На каква възраст чуваме най-добре?

                  Чуването ни почти постоянно се промения и адаптира, докато се развиваме. Често си задаваме въпроси като: "На коя възраст чувам най-добре?" или "Как да запазя слуха си здрав за по-дълго?"
                  Прочети още
                  Как загубата на слуха влияе върху семейството и приятелите ни?

                  Как загубата на слуха влияе върху семейството и приятелите ни?

                  Когато не се лекува, загубата на слуха може да окаже огромен ефект върху здравето и благополучието ни. Може да навреди и на тези около нас, особено на семейството и приятелите ни. Когато се грижим за слуха си, се грижим и за качеството си на живот и отношенията си с околните.
                  Прочети още
                  22 резултата